Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Tak si pohrávám s myšlenkou, že si do auta a domů pořídím hasicí přístroj. Jenže otazka je JAKÝ.

Běžně se profává pro auta práškový. Má několik výhod a několik nevýhod. Výhody: Nemrzne, je velmi univerzální, včetně hašení zařízení pod napětím. Nevýhody: Prášek je prášek. Kam se dostane, to zničí.

Sprej PYROCOM. Už i v mírně nemrznoucím provedení. Výhody: Je to pěna. Výborná pro hašení kapalin. Nevýhody: Je to sprej - některé státy jej neuznávají za hasicí přístroj. Není příliš nemrznoucí. Jeho deklarovaná životnost je asi 3r a nikdo preje neplní. Kapku se hodí i pro elektriku. Některé udávají použitelnost do 400V.

Sníh. Výborný pro hašení pevných materiálů. Méně už pro hašení kapalin. Nic nezničí, nemrzne. Pro hašení sypkých a lehkých látek je absolutně nevhodný. Výborný pro hašení elektriky.

Voda: Absolutně nevhodná pro hašení sypkých a lehkých materiálů, kapalin a zařízení pod napětím. Výhodou je cena.

Pěna: Běžně není nemrznoucí a jelikož je na bázi vody nehodí se pro hašení zařízení pod napětím. Za to se výborně hodí pro hašení kapalin. Moderní pěny pak po uhašení požáru stačí opláchnout.

Halony: Podstatnou nevýhodou je cena a vznik nedýchatelných až jedovatých látek, nehodí se tedy pro hašení v uzavřených prostorech. Pracují na principu vytěsňování kyslíku a ochlazování. Výhodou je to, že zásadně neničí zařízení. Hodí se k hašení kapalin a pevných látek.

A pak tu máme jeden speciální pěnový: Pěna je nemrznoucí do mínus 20 st, je určen do domácností a kuchyní pro požáry třídy F (hořící oleje). Z toho bych soudil, že se obecně hodí pro hašení kapalin. Je to pěna, takže se po dohašení dá snadno zlikvidovat. Má i odzkoušenou elektrickou pevnost do 1kV. http://www.vitkovice-htb.cz/vyrobky/img/penove_PE2ABF.jpg

Něco k tomu je třeba zde: http://www.vyzbrojna.cz/clanky/bezpecnost/proc_mit_hasici_pristroj_/

Odesláno

Já si do auta kupoval práškáč: http://mylms.ic.cz/index.php?text=130-hasicak-do-auta

Mluvil jsem s hasičem (profesionálním) a ten mi říkal, že práškovej je nejlepší hasičák (viz. výhody cos napsal). Vytěsňuje kyslík a tím lehce uhasí oheň. A když ti začne hořet v autě tak se stejně něco poškodí a prášek jde vysát.

Podle mě je nejlepší sněhovej - hasí a nic po něm nezůstaně. Ale dám na radu zkušenějšího :)

PS.: Kdybys byl u požáru cizího auta a použil svůj hasičák, tak ti hasiči prej daj zadara novej.

PPS.: Kup si určitě s \"budíčkem\". Budeš vědět jestli je OK (jestli nevyprchal).

PPPS.: Práškovej je vhodný sem-tam otočit aby ten prášek jakoby neslehnul ;)

Odesláno

Já právě s práškem zkušenost mám... Onehdá byl použit na uhašení malého požáru elektroinstalace. Hasí skvěle a rychle. Potíž byla pochopitelně v tom, že ten prášek vlítne naprosto všude a i tam, kde požár škody nezpůsobí prášek ano. Jinak prášek funguje mimo jiný tak, že na hašenym předmětu udělá takovou jako kůru, která hořící předmět uzavře, vytlačí kyslík a mírně ochladí. Pokud to stříkneš do motoru, kde hoří třeba jen hadička od paliva, tak si tím naděláš takový potíže, že by se jeden divil... Proto já preferuju CO2, nebo pěnu. Ale zajímal by mě i názor ostatních, zejména jestli by se mezi námi neukázal nějaký hasič, nebo lépe POŽÁRNÍK. ;-)

Odesláno

To pěna je na tom o něco líp. Auto zachrání taky skvěle, nezničí toho tolik. Potíž je s mrazem... S elektrikou už snad tolik ne, ale moc bych tomu nevěřil.

Odesláno

Myslím, že víc se uhasí pěnou, než práškem. Ona ta pěna poněkud expanduje. Míchá se na výstupu z hasičáku, pokud vím (nevylučuji, že nevím).

Odesláno

ja mam v aute v kufru 2kg praškoveho a v kapse sedacky spolujezdce litrovku pěnoveho .snad bych byl schopnej urcit cim v dane situacu hasit , viz priklad s hadickou.

Odesláno

Joo. to seš hezky vybavenej, Pe.tře. Leč tolik si toho dovolit nemohu. A navíc... v zimě je u standardní pěny problém s tím mrazem... Proto jsem na vážkách...

Odesláno

bych se te zimy nebal hasičaky jsou všude možně třeba v mhd a ty taky parkuji venku .

s moji elektrarnou a rozvodama v aute se neni čemu divit že jsem vybavenej :D

Odesláno

V dopravních prostředcích je vždy prášek. Myslím, že jej dávat všude pro venkovní použití. Právě proto, že nemrzne a je velmi univerzální. Jenže to poškození požárem nezasažených věcí mě velmi odrazuje... :-(

Odesláno

stejne, zacne ti horet auto vemes snih hasis a dotoho ti prijdu napomoc ja se svym praskačem a v dobre viře ti pomaham hasit, otazka zní jak se zachováš ?:D

Odesláno

To máš jako recht, no... :-( Leč snížit riziko by nebylo od věci... I služební bych nějak rád vybavil. Zejména z toho důvodu, že pracuji na elektrických vozidlech a jednou už mi to pod rukama blaflo. Nový vozidlo. Naštěstí nikoho nenapadlo přhasit si to s práškem a ututlali jsme to hadrama... :-)) Takže nakonec jsme jen očetřili kabely a bylo to v poho... Po prášku bychom museli půl vozu předělávat...

Odesláno
Původně zaslal: Edison

Mám v autě dva spacáky, stačilo by to? :-D

Tak ještě by jsi tam měl vozit špekáčky... :-):super

Odesláno

ja vam do toho vstoupim s tim, ze velkej hasicak ma ucinost 10 sekund a je to asi jako vyliti jednoho kyble vody, takze ty maly hasicaky jsou de facto zbytecny, uhasis tim doutnajici pristrojovku, ale nic vic. Taky je dulezity prvnich par vterin pozaru, takze pouziti pri zacatku horeni auta za jizdy je nulova a umisteni v kufru tudiz take nevhodne, konzultace s pozarnim preventistou a i s sefem hasicu na praze 4. Nejlepsi je to mit upichle ve strese a zabezpecene proti pohybu :D - uz to vidim, jak to tam montuju :D

Proto s sebou hasicak nevozim....

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...