Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Jak používat automatickou převodovku

Recommended Posts

Odesláno

Dobře, oprava, při normálně jízdě s normální nohou na plynu řadila 306 čtverku přesně v 52km/h.

Ale souhlasím, že vyřazení na N nemá negativní vliv nic kromě těch pouzder součástí páky.

Já to vyřazuju třeba když vím, že se bude stát dyl jak zhruba 20 vetřin.

A u té 306 při vyřazení na N za jízdy a pak znovu zařazení D se nic nestalo, pár vteřin si převodovka dorovnávala otáčky a jela dál. Neříkám, že to je správně, ale převodovky se ničí jinak.

[upravil dne 17/12/2009 Fusion]

Odesláno

hm.. a ja si dycky myslel, ze automaticka prevodovka je o tom, ze clovek zaradi D a jede a o nic se nestara :D koukam, ze opak je pravdou :) zacinam byt vdecny za manual :D tohle je na me trosku moc slozite

Odesláno
Původně zaslal: švejk

hm.. a ja si dycky myslel, ze automaticka prevodovka je o tom, ze clovek zaradi D a jede a o nic se nestara :D koukam, ze opak je pravdou :) zacinam byt vdecny za manual :D tohle je na me trosku moc slozite

Ale to máš pravdu, automat je o tom že predvolíš D a viac nemusíš sahať na páku. O všetko sa postará automatika. Tie nuansy pri ktorých tu došlo k rozporom nieje treba robiť a nič zvláštne sa neudeje. Sú to len drobnosti na ktoré niektorý užívatelia prídu až časom.

Napríklad teraz chodím dosť Cliom. Má 4 stupňový automat. Pri jazde mestom v hustejšej premávke sa stáva že každú chvíľu prehadzuje 3-4 a 4-3. Na kilometri možno i 10 krát. Tlačítkom mu navolím 3, prestane prehadzovať a menej sa opotrebováva. To isté platí i o N na križovatke. Nieje to nutnosť no zdá sa mi neefektívne stáť na brzde (a tlačiť na ňu) keď počujem i cítim že motor sa namáha ťahať. Zaradím N a motor ide na normálny voľnobeh, nemusím stáť na brzde a nemusím tŕpnuť že stačí trochu povoliť brzdu a som v aute predomnou. Zdá sa mi to bezpečnejšie. Navyše v noci nesvietim brzdovými do očí tomu za mnou. Takto som to robil na všetkých automatoch s ktorými som jazdil a žiadny nemal technické problémy pri čom boli medzi nimi autá s niekoľkými kilometrami i BMW 730 s 250 tkm.

Odesláno
Původně zaslal: pastorek

Původně zaslal: švejk

Ale to máš pravdu, automat je o tom že predvolíš D a viac nemusíš sahať na páku. O všetko sa postará automatika. Tie nuansy pri ktorých tu došlo k rozporom nieje treba robiť a nič zvláštne sa neudeje. Sú to len drobnosti na ktoré niektorý užívatelia prídu až časom.

Napríklad teraz chodím dosť Cliom. Má 4 stupňový automat. Pri jazde mestom v hustejšej premávke sa stáva že každú chvíľu prehadzuje 3-4 a 4-3. Na kilometri možno i 10 krát. Tlačítkom mu navolím 3, prestane prehadzovať a menej sa opotrebováva. To isté platí i o N na križovatke. Nieje to nutnosť no zdá sa mi neefektívne stáť na brzde (a tlačiť na ňu) keď počujem i cítim že motor sa namáha ťahať. Zaradím N a motor ide na normálny voľnobeh, nemusím stáť na brzde a nemusím tŕpnuť že stačí trochu povoliť brzdu a som v aute predomnou. Zdá sa mi to bezpečnejšie. Navyše v noci nesvietim brzdovými do očí tomu za mnou. Takto som to robil na všetkých automatoch s ktorými som jazdil a žiadny nemal technické problémy pri čom boli medzi nimi autá s niekoľkými kilometrami i BMW 730 s 250 tkm.

Mohu tedy za jízdy pod plynem přehodina na manual a zpět? Netrpít tím převodovka?

Odesláno

No, ona to je jenom taková hračka. Samozřejmě není potřeba se obávat o přehazování mezi D a \"sportem\".

Třeba u těch bavoráků, když na to člověk zapomene tak si s tím automat poradí. Třeba tam nechat \"3\" a zastavit není problém.

Mě to bavilo když sem jel do německa tam a zpátky 1500km prvních 50km a pak někde na okrasce chvilku. Teoreticky by se tím dala trochu zlepšit spotřeba, ale to sem víc jak 10km nezkoušel.

Navíc E46 a E39 mají naopak + a - z důvodů, který neznám, ale + dopředu mě přijde přirozenější.

Odesláno

No ja na krizovatke na brzdse stojim vzdy. Nikdy nevies co za somara vrazi do teba vzadu a este rozflakas predok o auto pred tebou. Uz som to raz zazil. U mna ked na D stojim dlhsie na brzde cca 20sekund tak ako keby sa prevodovka sama prepla do N. Chvilu je citit ako motor chce tahat a za chvilu sa to skludni.

Odesláno

mam automat a navod si ctu, pac mne zajima jak se ma co pouzivat.

v mem navodu neni nic o tom, ze by razeni N za jizdy bylo zakazano. radit N, kdyz mam auto pod plynem, by myslim nenapadlo nikoho. me se treba nelibi, ze kdyz jedu z kopce (i z celkem prudkeho) bez plynu, tak se kara moc nerozjede. mam D, jedu cca 70, pustim plyn a cely kopec sjedu klidne na 70, max. 80. v tom pripade obcas prepnu na N aby se kara rozkutalela na chtenych 110-115. kdyz se blizi konec sjezdu, zaradim opet D. nedeje se zadny raz, ani zvuky ani nic jineho. prevodovka zkratka normalne zaradi. je to myslim temer stejne jako kdybych stal, mel zarazeny N a zaradil D pro jizdu.

kdyz stojim u zeleznicniho prejezdu, nebo kdyz skratka stojim na semaforu s delsim intervalem, tak taky dam N. v techto pripadech mne prijde zbytecne prehazovat az na P. alespon na chvili uvolnim nohu. btw, kdyz budu u zel. prejezdu prehazovat z D na P (v pripade, ze by byl N opravdu skodlivy), pricemz prechazim pres R, nevyplasim toho za mnou bliknutim couvacich svetel? :)

3, 2, 1 u mne nejsou zadny manual, ale pouze omezeni automatu. a ano, v navodu opravdu doporucuji jezdit po meste s pakou na 3. mne se to ovsem moc neosvedcilo, vic to zralo.

Odesláno

Já to nebudu pročítat celý, ale automatů mi pár pod rukama prošlo, můj otec má Oktávku v automatu už léta a nic se mu tam nevykurvilo.

1. Startuje se na P se sešláplou brzdou. Mělo by to jít i na N, ale proč, když vždy když zastavíš a zhasneš motor, tak se dává P? To P nezatahuje ruční brzdu, ale někde u převodovky zapadnou takové kolíky. Více o tomto na http://www.carbibles.com/transmission_bible.html pod odstavcem \"Park it\"

2. Řazení P-R-N by se mělo provádět při stání vozidla a se sešláplou brzdnou. Řazení N-D nebo D-N jde i bez sešláplé brzdy, ale nevím proč bys to dělal. Není důvod dávat N když nestojíš. Stejně tak, když stojíš, tak dáváš D. Nerozjíždíš se na neutrál.

3. Na křižovatkách dávám N pokud stojím delší dobu (víc jak 20 sekund řekněme)

4. Řazení D-4-3-2-1: Vždy se jezdí na D. Jen pokud řekněme vlečeš něco do kopce nebo jsi nucen jet nějakou blbou rychlostí, kdy si automat neví rady a pořád řadí třeba 4-3-4-3-4-3, tak mu tam za jízdy frkneš trojku a on už na čtyřku řadit nebude. Obdobně s ostatními rychlostmi. Každopádně to neznamená, že když mu dáš ručně trojku, že jí tam bude držet. Trojka pro něj znamená, že si sám řadí 1-2-3. Pokud dáš dvojku, tak si řadí 1-2. Pokud jedeš rychleji (třeba kilčo) a vrazíš mu tam řekněme jedničku, tak nečekej, že tam ten automat jedničku okamžitě narve. On si počká, až zpomalíš až pak jí tam dá.

Druhým případem, kdy se řadí 1-2-3 je při jízdě z táhlých kopců, kdy chceš brzdit motorem.

5. Pokud máš možnost volby přepnutí z D na sekvenčí řazení +/- tak to se přepíná klidně za jízdy. Platí tam obdobně, že elektronika si ohlídá, kdybys tam chtěl nacpat jedničku v kilču na tacháči, tak tě vyfakuje a nezařadí ji. Stejně tak, když tam necháš pětku a zastavíš, tak tě nenechá se na ní rozjíždět a sám si tam dá něco rozumnějšího.

P znamená parkovací poloha, tak ji používej když parkuješ

D znamená drive poloha, tak ji požívej když jedeš dopředu

R znamená reverse ploha, čili zpátečka. Nikoliv Raketa :)

N je neutrál a nemáš důvod ho používat krom delších stání. V principu je to to samé jako P, ale nezapadnou tam ty západky jak jsem vysvětloval

Nevymejšlej ptákoviny, jako vyhazovat neutrál při jízdě z kopce... Proč bys to dělal? Ono to stejně skoro vůbec motorem nebrzdí až do doby kdy je zařazen nejvyšší povolený rychlostní stupeň. Při řazení z N-D nebo N-R se na brzdě stojí už jen z toho důvodu, že auto jde skoro hned do záběru (i bez plynu) tak aby ses nedivil, že někoho nadrcneš.

Ohledně spotřeby. Můj šetřivý tatík svoji 1.9 TD Oktávii v automatu nehoní a má dlouhodobou spotřebu pod 4,5 litru. Jo, chápu, jeho jízda je ucouraná, ale ne zas tak, aby omezoval ostatní řidiče.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...