Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Nevite nekdo jak zapojit 1 basovy repro?Mam vzadu,v platu 2 3-pasmove repro a chtel bych tam pridat basak,jen nevim jak na to...Ma domenka je,ze kdyz to zapojim ne jednu nebo druhou vetev,tak mi jedna strana bude hrat potichu nebo ne?????

Odesláno

nez neco udelas poradne to rozmysli, kdyz zapojis basove repro paraelne k jiz zapojenemu tripasmovemu reproduktoru tak zmenis impedanci a muzes odpalit koncak v radiu. Stejne tak zapojit + z jednohoi kanalu a - z druheho kanalu musi umet radio nebo koncovy zesilovac, jinak to znicis.

Mas dve moznosti, pouzit vyhybku, basak bude hrad jenom basy a to tripasmo vse ostatni, pak jde o to jestli to to radio utahne vetsinou je prilis slabe aby to vubec neco vybudilo.

Nebo si musik poridit koncovy zesilovac k tomu basaku.

Odesláno

Jo, myslel jsem, že když pesek vymění anténu, tak tohle už ví taky, když je šikovnej, nechtěl jsem ho urazit ani poučovat. Je to tak jak píše Míla, nechtěl jsem to rozepisovat, mysleljsem, že PESEK ví.;):papa

Odesláno

Udělat výhybku je záležitost spočítat dvě rovnice a pak pět minut něco pájet... je to celkem sranda... Jediné, co musíš vědět, je Impedance toho basáku a ´je třeba mít alespoň hrubou představu o grafu závislosti útlumu na frekvenci - u té dolní propusti (výhybky).

Pak je přesně ta věc, zda to to rádio utahne, jako že asi ne... Každopádně na basy není třeba žádný hi-end zesilovač (i když je samo lepší)... No, asi to bude chtít vyzkoušet. Nic Tě to nebude stát... víceméně... :)

Odesláno

Jak napsal LEXA tak to nedelej!!!Znicis si tim zesilovac v radiu,protoze vestina zesilovacu v autoradiich maj na 95proc. spolecnou zem.Vykon zesilovacu s autoradii je dost malej max 50W. Kup si obycejnej zesilovac s nejakym rozumnym vykonem teda pokud nejsi blazen jako ja.... :D :D a zapoj ho do mustku.Lip to hraje ptz. maj lepsi dynamyku a lepsi zesilovace maj uz v sobe vyhybky a nastavovani citlivosti,mezni frekvence vyhybek,atd. Samozrejmne bys pak musel udelat nejaky ty rozvody napajeni a signalovych cest od autoradia a baterky,ale to uz je si myslim malickost. :papa :papa :papa

Odesláno

;)Ja na svým rádiu žádnou společnou zem nemám co to máte za plečky od vietnamců nebo 10 let starý. Samozřejmě vycházím ze svých zkušeností, ale píšu taky, že je to neověřeno, takže pozor. Záleží na typu rádia. Začíná mi připadat, že každý všechno sám, každý je autoelektrikář, hifista, tuner, karosář, a taky mechanik. Rádio nemám první a u některých to takhle fungovalo. Nechci radit špatně, ale nikdo není dokonalý. Mám tady telefon, tak se každý kdo chce radu tak se může ozvat. když nepopíše vstupní podmínky, tak se těžko odpovídá.:D;):cool::mad::o:P:papa

Odesláno

Je radost něco tady číst. Plně souhlasím s následujícím: \"... Začíná mi připadat, že každý všechno sám, každý je autoelektrikář, hifista, tuner, karosář, a taky mechanik. ...\":D

99% autorádií dneska má koncové zesilovače v můstkovém zapojení. Co jsem viděl naposledy autorádio, kde se zapojovaly repra proti kostře, byl mnoho let starý křáp od již zmíněného Vietnamce. A že mně jich rukama pár prošlo (rádií, ne Vietnamců - ty neopravuju). Spojení některých vývodů na repro s kostrou má tedy zpravidla fatální důsledky pro zesilovač.

Co se týká jednoho basovýho reproduktoru, tak si myslím, že je lepší koupit ještě jeden a normálně je oba přes výhybky připojit k rádiu. Že jsou velký nevadí. Klidně je připoj. Pokud budou mít přepdepsanou impedanci (nebo můžou mít vyšší, ale to je potom bude míň slyšet) tak se nemusíš ničeho bát. Tady je třeba si jenom uvědomit, že ten reproduktor má nějakou závislost zkreslení na procentu vybuzení a že to zkreslení je největší, když ho buď budíš málo, nebo naopak když ho přebuzuješ. Pokud by jsi přece jenom trval jenom na jednom, tak je nutný asi ten zesilovač, protože stereofonní signál musíš převést na monofonní a ten teprve zesílit a tím živit reproduktor.

Howg, domluvil jsem.:papa

Odesláno
Napsán autorem lexa

Tak jest, Petře605 dík. A příští dotazy pouze s plánkem zapojení a schematem rádia.:cool::o;):D:papa

To vypadá, že jsme uzavřeli nějakou dohodu, že Ty něco řekneš a já to potvrdím.:D:D:D:D:D

Ale ne, není potřeba schéma. Tady padnul konkrétní dotaz a pár hodně zvláštních odpovědí. A jelikož do toho trochu vidíme, tak bylo třeba to uvést na pravou míru. Od toho je to fórum. A mimo to - strašně rád dělám chytrýho.:cool:

Ještě, že nás ti hifisti tady mají....:D:D:D:D:D:papa

Odesláno

Co jsem to slyšel od lexy? Z jedný strany plus a ze druhý minus? No to je dobrej vtip kdyz to minus je společný pro oba kanály (a to podle mě ve většině případů, někdy to může být jen jiný potenciál takže mezi zeměmi není klasickej \"šlus\" ale jen ve vyjímkách je to asi jinak). Snad se nepletu. To už si to může dát PEŠEK79 rovnou na jeden kanál a udělá líp a nebude mu v autě hořet. Mustkování v tomto případě nepřichází v úvahu. Jinak správná odpověd je od Lugera ale přikláním se k tomu zesiku. Ale abys pak nevyhodil auto až zjistíš, že rezonance je svi*ě. :D:D:D

[Editován dne 15/7/Thu, 15 Jul 2004 07:33:38 +0000Thu, 15 Jul 2004 07:33:38 +0000 white]

Odesláno

PS: všichni všechno neumíme a nejsme ve všem PROFI tak nechme občas vydělat nebo si aspoň poradit od někoho v daném oboru zkušenějšího. To přece není ostuda. Ten dělá to a ten zas tohle... To znáte ne? Líp to pak dopadne a nebo vypadá. Kdybych si dělal new face na káře sám to by to vypadalo... :D

Odesláno

To white: Ty jsi to vůbec nepochopil. V tom svým příspěvku píšu, že dnešní zesilovače v rádiích jsou můstkové. To znamená, že žádná společná zem pro oba kanály není. Tedy ona je, ale nezapojujou se na ní reproduktory. Ten nápad od Lexy s tím plus a mínus je samozřejmě blbost, ale ne proto, jak to píšeš Ty.

Pro ty, kteří si přesně nedovedou představit co je to můstkové zapojení: znamená to, že reproduktor je zapojen mezi výstupy dvou zesilovačů, které zesilují stejný signál (mají spojené vstupy), ale jeden z nich otáčí fázi o 180 stupňů, takže \"tahá na opačnou stranu\". Tím se na reproduktoru objeví dvojnásobné napětí, než u zesilovačů \"klasických\" (od Rákosky a AAA) a lze do něho tedy dodat čtyřnásobný výkon.

Odesláno

No já jsem to na začátku teda blbě napsal, myslel jsem to samozřejmě jak teď napsal Ptr605, zase potvvrzuju, a to jsme se nedomluvili. Abych řekl pravdu, některé věci si asi jako trochu znalý věci zjednodušuju a nechce se mi to rozepisovat asi budu muset. Takže sorry za zmatené odpovědi. Snad příště. :papa

• O 1 měsíc později...
Odesláno

S autorádiama se to má tak že takzvanej mínus drát na reprákách není totožnej s mínusem baterky auta nebo-li kostrou. Protože je tento vodič na uplně na jinem potencialu. Proč? Využívá se tady dvou zesilovačů na jeden kanál které mají vůči sobě převrácenou polaritu. Proto není možné využívat kostry auta jako jednoho polu k repráku. Dále se nesmí spojovat mínusy na výce kanálech dohromady z toho samého důvodu.

Jinak je to na každém rádiu nakreslené na obalu nebo v manuálu takže se prakticky nedá nic splíst.

Jinak sabufer jedině přes zesilovač.

Jediná vyjímka je- li vyveden vývod na sabufer. Je třeba jen zjistit jestli je přítomen výkonovej stupeň nebo ne. Pokuď je přítomen zapojíme reprák a dem od toho. Pokuď není přítomen zase zapojit k vývodu zesilovač a k němu teprve reprák. Vypadá to složitě ale je to uplně jednoduché stačí si přečíst návod. Pokuď je anglicky prohlídnout si všechny obrázky a podle nich to udělat. Schémata jsou u rádijí , u zesilovačů a dokonce i repráků. Takže je to fakt uživatelský.:papa

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...