Guest servisman Odesláno 12. červen 2010 Odesláno 12. červen 2010 co mne chodí ????? já tempomat nemám to má OK406 ,takže odpoví asi on.Já jej zatím nepotřebuji Citovat
Georginho_cz406 Odesláno 13. červen 2010 Odesláno 13. červen 2010 Jo sorry, nevšiml jsem si....ale byl jsi u toho že? Citovat
OK406 Odesláno 13. červen 2010 Odesláno 13. červen 2010 Původně zaslal: Georginho_cz406 Jo sorry, nevšiml jsem si....ale byl jsi u toho že? Zítra ráno se na to s Honzou406 podíváme, takže uvidíme, co a jak. Citovat
Georginho_cz406 Odesláno 13. červen 2010 Odesláno 13. červen 2010 Já zjistil po sáhodlouhém proměřování, že jsem měl vadný vodič na poz. č. 1, kde ŘJ tempomatu pouští 12V po aktivaci na motor pumpy a ventil. Byl odizolovaný v místě kde prochází karosérií z motoru do kabiny, takže jakoby zkratoval. Doufám, že má jednotka na výstupu nějaké jištění. Po odstranění poruchy se tempomat chová stejně. Cvakne a ihned rozepne. Zítra zkusím ze zapojení na zkoušku vyhodit spínače, resp. přivedu pevné napětí! Citovat
OK406 Odesláno 14. červen 2010 Odesláno 14. červen 2010 Dneska Honza406 proměřil všechny možné dráty + se zkoušely všechny možné kombinace zapojení drátů na páčce tempomatu a taky na pumpě, ale bez kladného výsledku. Tempomat nejde. Při přehození drátku na páčce č. 4 a 5 se vákuová pumpa stlačila a to bylo vše. Nedržela. Ještě chci říci, že jsme přední nápravu podložili, aby byla kola ve vzduchu a nemuselo se stale vyjíždět. Citovat
Georginho_cz406 Odesláno 14. červen 2010 Odesláno 14. červen 2010 Tak to je skutečně podobný problém, i když mě to normálně cvaká, jen nedrží :-( Citovat
Ferry Odesláno 14. červen 2010 Autor Odesláno 14. červen 2010 zkouset tempomat s koly ve vzduchu nelze, RJ si mysli, ze kola prokluzuji (prilis rychly narust rychlosti) a vypne pumpu. Je to bezpecnostni funkce - prevence smyku napr. na snehu, pri aquaplaningu atd. Zkouset je teda treba normalne na silnici v provozu Citovat
punkac Odesláno 14. červen 2010 Odesláno 14. červen 2010 mě se k tomu ještě rozsvítíla kontrolka ABS (přední kola se točila a zadní ne), když jsem to zkoušel na vyheverovaným a vypodloženým autě, pěkně jsem se lekl, ale stačila malá projížďka okolo garáže a zase zhasla Citovat
Georginho_cz406 Odesláno 15. červen 2010 Odesláno 15. červen 2010 Tak mi to už chodí! Závada byla, jak jsem říkal na elektroinstalaci. Vodič z pozice 1 ŘJ tempomatu se tvářil jako OK, ale byl ve zkratu se zemí . Při protahovaní došlo k tomu, že se strhla izolace a zrovna v tom místě jsem neměl udělaný svazek. Celé jsem to předělal a pěkně vysvazkoval. Tempomat nešel stejně. Tak jsem jej rozdělal a zjistil, že byla nefunkční jedna dioda na tišťáku řídící jednotky tempomatu. Vždy to jen cvaklo, ale nic se nedělo a relé zůstávalo nahoře (jen se přitáhlo a hned zase odtáhlo. Abych to zjistil tak jsem musel tomu relé uříznout hlavičku :-) Diody, odpory a kondíky jsem proměřoval obyč. multimetrem bez nutnosti odpájení součástek. Ta dioda byla zjevně špatná (nekonečný odpor na obě strany). Vyměnil jsem diodu a vše běhá jak má.... Tak jen pro pořádek, ať napíšu vše co vím tak: Relé je typ NEC MR301 9HS http://pdf1.alldatasheet.net/datasheet-pdf/view/209887/NEC/MR301-9HS.html - má trošku jinak vývody než je běžné - na relé bývá často pecička Pro ukázku, která dioda byla špatná Jinak všem zúčastněným děkuji - Martisovi za poskytnutí schématu pro můj model, ok406 a honzovi406 za zjištění, že nejsem sám - komu to nechodí (motivace). Zejména pak Kukikukovi za dodání tempomatu (i když byl na počátku vadný vodič na motorku pumpy - do toho ale člověk nevleze že:D) a hlavně Ferrymu za cenné rady a trpělivost neustále odpovídat na to samé a vlastně všem. Ještě sepíšu jak zkontrolovat instalaci (měření na konektoru protikusů ŘJ): - poz. 1 - jde z 1čky až k pumpě a pak dále do ŘJ motoru - zkontrolovat průchodnost vodiče, a hlavně nekonečný odpor proti zemi (po aktivaci se objeví trvale +12V - napájení motorku a uzavření 1 ventilu) - poz. 6 a 7 (7ka ovládání stlačení motorku - pouští mínus na druhý vývod motorku, 6ka ovládání 2hého ventilu - upopuští vzduch ze soustavy - spomalování) kontrolovat stejně jako jedničku a také zkontrolovat mezi sebou 1, 6 a 7 (musí být nekonečný odpor při odpojení konektoru na vaku. pumpě) - poz. 9 jde od rozpínacích tlačítek na spojce a brzdě (napájeno z F3)- napětí musí být po stlačení vypínače tempomatu do okamžiku kdy šlápnu na jeden z pedálů (z poz. 9 jde po aktivaci, sepnutí relé napětí na 1čku) - poz. 8 je jasná - poz. 11 - jednotka by měla být k aktivaci připravena až po dosažení určité rychlosti (do překročení rychlosti cca. 35 až 50 km/h v jednotce necvakne). U starého modelu nezáleží na zařazeném převodovém stupni - poz. 10 - napájení elektroniky ŘJ tempomatu (+12V ihned po zapnutí vypínače tempomatu) - poz. 5 - od brzdového pedálu (+12V se objeví po stlačení pedálu, jinak je tam nula) - poz. 2 - z páčky +12V dokud nezmáčknu páčku do pozice 0 (k sobě) - poz. 3 - z páčky objeví se + 12V po zmáčknutí páčky do pozice + (nahoru) - poz. 4 - z páčky objeví se + 12V po zmáčknutí páčky do pozice - (dolů) Měření doporučuji provádět nejen multimetrem, ale i prostou žárovkou. Mě osobně blbnul díky rychlým reakcím digitální multimetr s autom. předvolbou. Ještě jsem si udělal takový zkušební bazmek, kterým jsem ověřil funkčnost sestavy s vaku. pumpou. Na pozici 1 u konektrou ŘJ tempomatu jsem přivedl +12V z obyč vypínače, na poz. 7 mínus přes spínací tlačítko a na poz. 6 mínus přes rozpínací tlačítko a to celé jsem napájel ze zásuvky zapalovače. Díky tomuto jsem odhalil to zkratované vedení. Nešlo to totiž ani na přímo a drát napíchnutý na 1čku začal skoro hořet :-) Jinak síla jednotlivých drátu může být poměrně nízká, jelikož pumpa nemá zas až tak velký odběr. Přikládám ještě poopravené schéma zapojení: Opravdu všem díky a Honzo406 - snad to rozchodíš... Ferry díky za trpělivost - ro nebude za pivko, ale celou basu [upravil dne 15.6.2010 Georginho_cz406] Citovat
Ferry Odesláno 15. červen 2010 Autor Odesláno 15. červen 2010 Původně zaslal: honza406 nevím ale pokud kouknu na service box na tempomat tak je tak i nějaký to relé ,může někdo říci k čemu je ? U new modelu není ,třeba je chyba tam. to je pro verzi s automatickou prevodovkou, ktera si pomoci nej ovlada tempomat kdyz radi, u manualni prevodovky to rele neni Citovat
Ferry Odesláno 15. červen 2010 Autor Odesláno 15. červen 2010 To Georginho tak fajn, ze uz ti to funguje, holt nekdy se nepovede hned na prvni zapojeni a zrovna ten zkrat na dratu je blba zavada, co se spatne hleda. Dobry taky, ze jsi nasel tu spalenou diodu (myslis, ze to mohlo mit souvislost s tim zkratem - aneb myslis, ze sis ji odpalil sam a nebo byla spatna uz predtim ) P.S. dik za opravu v tom schematku [upravil dne 15/6/10 Ferry] Citovat
Georginho_cz406 Odesláno 15. červen 2010 Odesláno 15. červen 2010 No myslím, že jsem ji s největší pravděpodobností odpálil já, je na stejné větvi jako drát 1 :-) Citovat
Ferry Odesláno 15. červen 2010 Autor Odesláno 15. červen 2010 tak to asi nejspis jo, mozna mela plnit i ochrannou funkci prave pri takovem podobnem zkratu Citovat
OK406 Odesláno 15. červen 2010 Odesláno 15. červen 2010 Tak jsem přehodil drátky na páčce 4 za 5, a projel auto a nic. Jen cvaká v řj, při stisknutí páčky k sobě a pak při pohybu. Co se týká zvednutých kol, tak jsem to telefonicky konzultoval s Pe.Trem, zda-li to nevadí a v pohodě. Jinak opravdu nevím, kde by byl ,,zakopaní pes\" u mého tempomatu. Strávili jsme s Honzou406 na tom už dost času a proměřilo se všechno možné + se vyzkoušelo!!! Musím přiznat, že tkový problém nebyl ani u pp když se dodělával. Citovat
Georginho_cz406 Odesláno 15. červen 2010 Odesláno 15. červen 2010 OK406: samotná pumpa funguje? z páčky leze co má (poz. 2 trvalé dokud nezmáčneš 0,3 +12 V při zmáčnutí +, a 4 při zmáčnutí - na ŘJ T)? a co napětí na spínačích? vodiče nejsou někde přerušené? snímání rychlosti předpokládám funguje od cca. 36 km/h (když píšeš, že jste měli auto ve vzduchu)? neproměřovali jste relé (pecička na kontaktu)? Citovat
Ferry Odesláno 15. červen 2010 Autor Odesláno 15. červen 2010 Původně zaslal: OK406 Tak jsem přehodil drátky na páčce 4 za 5, a projel auto a nic. Jen cvaká v řj, při stisknutí páčky k sobě a pak při pohybu. Co se týká zvednutých kol, tak jsem to telefonicky konzultoval s Pe.Trem, zda-li to nevadí a v pohodě. Jinak opravdu nevím, kde by byl ,,zakopaní pes\" u mého tempomatu. Strávili jsme s Honzou406 na tom už dost času a proměřilo se všechno možné + se vyzkoušelo!!! Musím přiznat, že tkový problém nebyl ani u pp když se dodělával. ad zvedla predni kola pri zkouseni, overoval jsem to u dvou 406tek a nikdy to nefungovalo, ac normalne byl tempomat funkcni, takze jak rikam, zkouset originalni tempomat se zvednutymi prednimi koly nejde (Pe.Tr mel neoriginalni tempomat,takze u toho to mozna slo) stisknuti packy k sobe tempomat deaktivuje, packa se musi mackat (nebo i podrzet na nejakou dobu) smerem nahoru nebo dolu, aby se ulozila rychlost. Kazdopadne jsi psal, ze se vakuumpumpa spusti, podtlakova komurka na klapce se stahne, ale pak hned vypne (takhle se to chova prave pri zkouseni se zvednutymi prednimi koly) takze funkcni to je, jen nejaka chyba deaktivuje jednotku tempomatu Citovat
Georginho_cz406 Odesláno 15. červen 2010 Odesláno 15. červen 2010 Jediné co by mohli říci ŘJ tempomatu že není neco ok při zvednutých kolech je pokud se nepletu drát od senzoru rychlosti (poz. 11) nebo na poz. 1, který vede do ŘJ motoru. Teď jsem si všiml, že na schematu od Ferryho chybí z poz. 1 na vakupumpu má jít podle jiných schém na Řj motoru a tam to není zakresleno! Citovat
Ferry Odesláno 15. červen 2010 Autor Odesláno 15. červen 2010 jak jsem psal, drat na ECU motoru neni podminkou pro fungovani tempomatu, ve schematech pro starsi modely je zakreslen jen pro motor 3,0 V6, pro starsi motory 1,8 a 2,0 (XU7J4 a XU10J4) neni uveden (a me auto je dukaz, ze to funguje bez nej) Je zakreslen az pro novy model 406 s motorem 2,0 (EW10J4) Citovat
Guest servisman Odesláno 15. červen 2010 Odesláno 15. červen 2010 Ferry nedá mi to co jsem koukal na schéma co jsi posílal OK406 a nyní na tvoje tak mi nesedí páčka 7305 dle schéma.Na ok je společná pin 3 pro + - na schématu zde je společný ozn 1 pro + - Co ty na to ?? schéma bylo špatné smazáno [upravil dne 16/6/10 honza406] Citovat
Ferry Odesláno 15. červen 2010 Autor Odesláno 15. červen 2010 to Honza, jj v tom schematu co jsem posilal je chyba, vsiml jsem si toho az pozdeji a nekde v predchozich prispevcich jsem to i psal, spravne a funkcni zapojeni packy a vseho ostatniho je na schematu co sem dnes daval Georginho- tedy zapojeni packy 1 a 2 spolecny privod +12V a spojeno s 10 na RJ tempomatu 3 vystup spojeno s 3 na RJ tempomatu 4 vystup spojeno s 2 na RJ tempomatu 5 vystup spojeno s 4 na RJ tempomatu Doufam, ze uz vam to pak bude taky chodit. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.