Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

zdravim,

chcem sa spytat ci nahodou neviete aky by som mal dat olej do mojho peugeotiku

mam 206 1.4 benzin 55kw nedavno som ho kupil a pre istotu si chcem vymenit olej no nikde nemam nalepeny stitok aky olej tam je tak neviem co mam teraz spravit

Odesláno

plna syntetika sa dava väcsinou do novych aut na zabeh motora a mavaju(ale nemusia)oznacenie 5w40. Tebe staci polosyntetika. Pytaj si polosyntetiku 10w40 a daj teda francuzky total alebo esso ale znacka je len na tebe. Potom su este mineralne, ale tie nemaju take mazacie ucinky a ani taku zivotnost.

Takto nejako by to malo byt. Je tu niekde aj o tom vlakno, skus pohladat

[upravil dne 10/6/09 marko306]

Odesláno

marko ty stara skola :D :D :D Co to trepes :D

Na 1.4 55 KW uplne bohato staci 10W na 40...

Odesláno

hoj, pokud je možno zjisti si co tam bylo dřív za olej tak ten tam nalej protože pokud se tam lil nějakej obyčejnej nesintetickej olej kterej neodstranuje karbon tak pokud tam naleješ sintetiku tak by se mohlo stát že se ti zanesou mazací kanálky v motoru ... pokud nevíš jakej tam byl olej tak doporučuju tu polosinteticku za nějakej čas vypustit a skontrolovat případně i vyměnit .

Odesláno

aha to mi uz hovoril kamarat o tom zaneseni. no neviem praveze aky tam bol lebo ten chalanisko od ktoreho som to auto kupoval ho nemenil a ani nevedel co za olej by tam mohlo byt a je mozne ze aj pri tej polosyntetike by to mohlo zaniest? nie ze sa mi stane ze ju tam nalejem a kdesi ma to necha :(

Odesláno

I ta polosintetika by mohla dělat neplechu ja sem nedávno taky kupoval peugeota a měnil jsem olej za polosintetiku bez předchozího zjištění co tam bylo za olej.Každopádně bych doporučil cca za 3000 KM ten olej zkontrolovat nebo v lepším případě vyměnit aspon pro lepší pocit.Já už ho kontrolovat nemusim jelikož sem zjistil že mi to žere olej jak tank takže momentálně na svojem piškotovi mam celej motor rozhozenej a dělám generálku.

Ale dej tam polosontetiku 10W40 tím nic nezkazíš ;) ale určitě ho vyměn dřív klidně už za pul roku a pak budeš mit klid ;)

Odesláno
Původně zaslal: Lubk0

marko ty stara skola :D :D :D Co to trepes :D

Na 1.4 55 KW uplne bohato staci 10W na 40...

ná šak kukni lepšejšé čo som hore načmáral, né? :D

To Tommaister ~ silne pochybujem, ze by tam mal od vyroby mineral a ak tam naleje tu polosintetiku tak kludne moze nechat ten olej az do klasickej vymeny servisneho intervalu. A ako pises tou polosintetikou nic nepokazi

[upravil dne 10/6/09 marko306]

Odesláno

ok teda dam tam polosyntetiku a hotovo :D po lete ho skotrolujem nechcem aby sa mojej peknej hracke nieco stalo a este teraz ked som si kupil nove svetla angel eyes cierne som sa do neho zamiloval este viac :D

Odesláno
Původně zaslal: TomMaister

hoj, pokud je možno zjisti si co tam bylo dřív za olej tak ten tam nalej protože pokud se tam lil nějakej obyčejnej nesintetickej olej kterej neodstranuje karbon tak pokud tam naleješ sintetiku tak by se mohlo stát že se ti zanesou mazací kanálky v motoru ... pokud nevíš jakej tam byl olej tak doporučuju tu polosinteticku za nějakej čas vypustit a skontrolovat případně i vyměnit .

Nechcem byt protivný ale:

- motorové oleje ktoré neodstraňujú karbón sa už možno ani nevyrábajú. Mali označenie A a naposledy sa v osobných autách používali pred rokom 75

- syntetika, nesyntetika a podobné označenia sú iba obchodným trikom. Keby sa oleje vyrábali plne synteticky tak nepotrebujeme ropu.

- pri voľbe motorového oleja je dôležitá špecifikácia podľa ACEA (napríklad A3/B4) alebo API ( napríklad SL/CF) tú predpisuje výrobca pre konkrétny motor

- označenie napríklad 10-W40 definuje viskozitu (hustotu) pri nízkych a vysokých teplotách.

lukasitn: Dobre si sa rozhodol. Daj tam 10-W40, tým nič nepokazíš a značku oleja si vyber podľa dôvery a ceny.

[upravil dne 10/6/09 pastorek]

Odesláno

jj tak to jsem zas o něco chytřejší ale stále platí že po dobu používání oleje se z oleje adetiva které odstranují karbon strácejí až uplně přestanou karbon odstranovat a pak se karbon začne stejně usazovat a pokud tam neměl olej měněný delší dobu tak by tam nějaký karbon mohl být.Proto jsem psal že by bylo dobré to aspon zkontrolovat ;)

Odesláno

Neberte to ako sprdnutie ale už sa to tu toľko krát riešilo že som to iba zhrnul stručne do bodov.

TomMaister: áno časom olej stráca svoje vlastnosti a ak sa dlho nemení tak sa i viac usádza karbón. Z toho dôvodu sa ako lehota na výmenu udáva nielen kilometrový prejazd ale i časové obdobie. Osobne neuznávam lehoty 30 000 km a odporúčam meniť najneskôr po 20 000. Možno je to čiastočne plytvanie ale určite to predĺži životnosť motora.

Tá kontrola po krátkom čase od výmeny je dobrá, nakoľko nikdy nieje isté ako predošlý majiteľ menil olej.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...