Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím všechny peugeotaky. Rad bych Vas požádal o vzácné rady ohledně přestaveb na LPG. Mám 3.0 V6 a zvažuji, zdali neuspořit nějakou tu korunu za provoz. Spotřeba pro mě nebyla moc důležitá, dokud jsem jezdil do 1500km/měs. Teď je to ale okolo 3500 - 4000km za měsíc a to už je docela znát. Navíc se sametovým V6 jsem opravdu spokojen a nerad bych se ho zbavoval za ropaka. Nic proti naftě, sám jsem měl jenom diesely, ale kdo okusil benzin, ví o čem píši..:) Už jsem prohledal opravdu hodně na internetu, ale zatím jsem nenašel člověka, který by měl 3.0 V6 přestavěné na LPG. Projel jsem si nabídky firem, které se přestavbou zabývají a zatím mi vyšlo, že přichází v úvahu pouze italský system - tedy Tartarini, Lovato. Dobré reference mám též na BRC a na LPG.clubu dávají dotace na česko-polsko-holandsko-italský AG Autogas System. Samozřejmostí je i FlashLube, aby byly ventily jako v perince. Když jsem to všechno sečetl, tak mi vychází, že investice se vrátí po cca 9měs. Otázkou ale zůstává, zdali do přestavby jít, či nikoliv. Je mi jasné, že se najde spousta zarytých odpůrců tohoto pohonu, ale když už svůj odpor máte, zkuste mi ho nějak zdůvodnit. Budu rád za všechny rady a upozornění na výhody i nevýhody. Jestli máte někdo zkušenosti s provozem na LPG, prosím, podělte se. Určitě by mě zajímal provoz v zimních měsících, atd. Díky, zdravím Miky

Odesláno

mam najeto na LPG 320tis km s 1.8 16V ve 406 r.v. 11/95 bez Flashlube a pri mereni vykonu ma na benzin 77Kw na LPG 72Kw (udavana hodnota vyrobcem je 81KW) tlaky na valcich jsou na vsech 12.5bar cili vcelku slusna hodnota, myslim ze Flashlube je jen maketingem precenena vec, to jen na okraj.

Osobne jsem taky s zadnym 3.0V6 na LPG nejel, ale videl jsem uz dost prestaveb i vetsich motoru v BMW, Dodge apod. Na LPG jezdime v rodine 20let ( od Lady 1500, pres peugeot 405 1.6 az k te 406 1.8 16V ) a vzdy bez nejakych problemu

S touhle porci kilometru se ti to vrati tak do toho roku, takze za mne, ja bych se toho nebal. Bud bych tam nechal dat ten SGi system od AG nebo to Tartarini

Odesláno

Viem presne ako je to s prestavbou na LPG, nakoľko som majiteľom nie prvého auta na tento pohon uz niekoľko rokov. Ked som prvý raz kupoval auto na LPG bol som presvedčený že ušetrím, opak bol však pravdou - neušetril som nič no ďaleko viac som najazdil. :D Ak uvažuješ nad značkou, možem z vlastnej skúsenosti odporučiť značku TARTARINI - udajne Ferari medzi splynovačmi - a to ho ani nemontujem ani nepredávam. Nepoznám žiadny problém hľadom štartovania - štart je na benzín - a poriadne ani neviem kedy prepne na LPG :super. Koľko ludí, toľko názorov, no ja môžem len a len vrelo odporúčať.

Odesláno

Tak zatím mi děláte jenom radost;) Probíral jsem to zleva, zprava a myslím, že by to mohlo být v pohodě. Zajímalo by mě, zdali jsou problémy s elektronikou, někde jsem četl, že občas hapruje. Také nevím, zdali mi bude platit ještě záruka - auto je 12/2007 a jezdilo asi jenom víkendy. Já jsem ho koupil s 3.000 a teď tam je cca 15.000, páč jsem jezdil s firemní fabií. Není to na přestavbu brzy?

Nevím, jestli je FlashLube reklamní trik, ale hodně lidí mi jej doporučilo - navíc cena není vysoká a náklady rostou na cca 0.08Kč/litr, to je zanedbatelný. Jestli můžu poprosit, napište mi nějaká negativa, jestli jsou :-)

Ještě jedna malá otázka, jak je to s tím parkováním v podzemkách. Na netu jsem četl, že je to jenom přežitek a třeba v Německu se parkuje všude úplně normálně.. Máte nějaké zkušenoti? Díky, M.

Odesláno

zkušenosi nemám, ale známej to dělá v dílně a má Chrysler 3.6 a nějakýho forda s 5.7 HEMI a spokojenost veliká, bez žádných komplikací.. docela jsem o tom četl a klidně bych to hodil i do svého kupe, vždycky se to dá přepnout do beňalu a kdo šetří... :) Jestli chceš, můžu se trochu poptat.

Odesláno

Ad parkovani v podzemkach: Nevim z hlavy, jestli je to nejakym zakonem primo zakazano (IMHO ne), ale minimalne pokud mas u vjezdu do garazi znacku \"zakaz vjezdu vozidel pohanenych LPG\", tak je situace uplne jasna. V Praze jich neni malo, ale jako ridic neLPG to zas az tak nesleduju.

Odesláno

chces negativa, OK mas je mit :)

- zaruka rozhodne zanikne

- jsou drazsi emise a STK

- kazdy rok, nebo jednou za 10 000km by se mela delat prohlidka tesnosti celeho systemu ( cca 300-400Kc za razitko do prilohy velkeho technicaku)

- parkovani v podzemkach je az na vyjimky v CR zakazano, dodrzovani je otazka druha, asi jako u rychlosti, predjizdeni pres plnou caru apod, kde neni zalobce, neni soudce v zahranici (Francie, Italie, Nemecko parkovani bez problemu, vetsinou je jen uveden doplnek, ze pouze auta bez bezpecnostniho ventilu tam nesmeji, zakaz je sepcifikem vychodnich zemi - CR, SK, HU ...)

- rezerva, pokud das toroidni nadrz, mel bys rezervu vozit v kufru ( pokud neni auto vybavene systemem snimani tlaku v pneu a nema napsanou vyjimku v technicaku), ma se snad jednat o zruseni povinnosti vozit rezervu,tak snad se blyska na lepsi casy

Odesláno

Ahoj. Já mám v Peugeotu namotované Tartarini a jsem zcela spokojen. Mám na plyn najeto 80 tisiíc a zcela v pohodě. Mám 1.8. benzín. Jezdím cca za 8,5 v plynu, když to nedusím jinak kolem 9 - 9,5l. Zatím (musím zaklepat) nebyl jediný problém. Jinak atest je potřeba akorát k technické, ne každých 10 km. Jinak servis je vhodný udělat každých 20 tisíc, což se spláchne s výměnou oleje. Cena toho servisu je kolem 150 kč v četně práce za seřízení a plynový palivový filtr. je vhodné měnit pravidelně svíčky, já měním po 40 tis. Co se týče záruky o žádnou nepřijedeš. je pravdou že sice budou v Peugeotu mektat, ale nic jiného jim nezbude,Je to homologované zařízení, takže kromě nějakých velkých závad na motoru asi nic moc říct nemůžou. Kdybych potřeboval víc informací se ozvi. Klidně i poradím dobrou firmu.. Práce za dobrou cenu a supr přístup a servis..

Odesláno

Zákon 56/2001 Sb. ani její prováděcí vyhláška č. 302/2001 Sb. „o technických prohlídkách a měření emisí vozidel“ nepodmiňuje měření emisí vozidel s alternativním pohonem na LPG předložením revizní zprávy. Současná právní úprava ani nenařizuje předkládat k technické prohlídce v STK „Přílohu k technickému průkazu schváleného individuálně k provozu na pohon LPG“ Vyžadování předložení revizní zprávy zařízení na LPG, však může být zakotveno v „Provozním řádu“ stanice měření emisí pro vozidla s motory na pohon LPG nebo CNG k zajištění bezpečnosti práce v souladu s podmínkami uvedených ve Věstníku dopravy č. 5/2001 (pod č. j. 16897/2001-0110) a platných předpisů, zejména vyhlášky č. 213/1991 Sb. o bezpečnosti práce a technických zařízení při provozu, údržbě a opravách vozidel.

Tz. vyhláška 302/2001 Sb. „o technických prohlídkách a měření emisí vozidel“ to nevyžaduje, ale stanice si to může zakotvit ve vlastním provozním řádu k zajištění bezpečnosti práce při měření emisí vozidel.

Odesláno

Již jezdím na LPG od roku 1990, zprvu ještě na 10 kg. bombu ve Favorit, poté ofiko ve Felícii a od r. 2000 jsem jezdil v P406 a s tím jsem do loňského podzimu nalítal 150 tis. km. Měl jsem v něm Tartalini a naprostá spokojenost. Žádné FlashLube, to si taky myslím že je to reklamní trik. Motor vyprašoval jedna báseň. Nyní mám P807 2.0, a hned jsem do něho dal opět Tartalini, zatím najeto 12 tis. km a naprostá spokojenost. Neboj se a jdi di toho, při těch kilometrech co najedeš se Ti to ihned vrátí a pak se už budeš jen usmívat při tankování.

Odesláno

Ahoj, tak vidím, že názory ohledně záruky se různí :-) Každopádně si také myslím, že by neměl být problém, možná ty keci.. Chtěl bych se ještě zeptat na pár věcí, na LPG-clubu je možné čerpat 10% dotaci na přestavbu - to není tak zajímavé, jako firma, která přestavbu dělá. Jedná se o TC 101, s.r.o. a jsou údajně jediní, kdo má nějakou akreditaci od MD ČR.

Jinak jakou firmu doporučuješ ty, a vůbec všechno co mi ještě můžeš poradit :super

také přeposílám kousek emailu - co si o tom myslíte? a má smysl dávat AG Autogas Syst. - je to ta firma z LPG-clubu

K prestavbe pouzivame homologovane dily podle evropskeho predpisu EHK

67R01 a jsme drziteli narodniho schvaleni hromadne prestavby MD CR. Jsme

dovozci a zastupci vyrobcu LPG zarizeni a k prestavbe pouzivame pouze

schvalene dily holandske a italske vyroby (napr. AG Autogas systems,

Teleflex GFI, Emmegas, Tomasetto, IMZ apod.

Vice informaci o nasi firme, pripadne o pouzivanem holandskem LPG systemu,

vcetne fotogalerie naleznete na nasich webovych strankach http://www.tc101.cz/lpg/main/

Prestavbou se systemy SGi se zabyvame od roku

2001 a byli jsme prvni firmou v CR, ktera tento typ vstrikovani k prestavbam

pouziva. Zaroven jsme byli prvni firmou a dodnes jedinou firmou v CR, ktera

ma system SGi zkouseny a schvaleny Ministerstvem dopravy CR prostrednictvim

poverene akreditovane zkusebny DEKRA.

- zapis prestavby do systemu DAVOZ - system MD CR a overenych uradu pro overeni legalnosti prestavby na LPG

Poslední dotaz je ohledně palivometru - některé firmy nabízejí restartovací rele, které palivometr na benzin drží ve správné poloze, ale chtějí za tu srandu 2.000,-Kč - to není úplně málo. Někde na foru jsem se ale dočetl, že se palivoměr vyrovná po každém nastartování - jde tedy pouze o komplikaci při delší jízdě,nebo se mýlím?

Díky za odpovědi, M.

Odesláno
Původně zaslal: Ferry

chces negativa, OK mas je mit :)

- zaruka rozhodne zanikne

- jsou drazsi emise a STK

- kazdy rok, nebo jednou za 10 000km by se mela delat prohlidka tesnosti celeho systemu ( cca 300-400Kc za razitko do prilohy velkeho technicaku)

- parkovani v podzemkach je az na vyjimky v CR zakazano, dodrzovani je otazka druha, asi jako u rychlosti, predjizdeni pres plnou caru apod, kde neni zalobce, neni soudce v zahranici (Francie, Italie, Nemecko parkovani bez problemu, vetsinou je jen uveden doplnek, ze pouze auta bez bezpecnostniho ventilu tam nesmeji, zakaz je sepcifikem vychodnich zemi - CR, SK, HU ...)

- rezerva, pokud das toroidni nadrz, mel bys rezervu vozit v kufru ( pokud neni auto vybavene systemem snimani tlaku v pneu a nema napsanou vyjimku v technicaku), ma se snad jednat o zruseni povinnosti vozit rezervu,tak snad se blyska na lepsi casy

Ok, ty garáže se asi řešit nevyplatí.. stejně to sem brzy přijde - i když jsme o 20let pozadu :-)

Co se týče emisí a STK, četl jsem, že to není veliký rozdíl. Rozhodně to neovlivní úsporu LPG - tedy alespoň v mém případě..

Rezerva - to je asi problem. Senzor tlaků v pneu mám, ale o nějaké vyjímce nevím. Měl jsem za to, že stačí sada na opravu??? Nové Octavie už vyjíždějí pouze s touto sadou, takže zákon je tady co nevidět - můj názor, jestli se pletu, rád se přiučím. :myslim

btw: stejně si nedovedu představit, jak se někde v saku peru s 18\" a montuju rezervu.. no a když vemu v úvahu, že se v pěkném oblečku vejde do neustále prázdného kurfu, asi není co řešit.. M.

Odesláno

To L.Miky

Takže firma je z Brna. Jak vidím ale jsi z Liberce... :-( . Firma je AGW auto gas Brno, Podruhova 5. Mají webovky. Musím opravdu doporučit 100% profíci. S tím palivometrem je potíž. Bohužel se vyresetuje po každém startu jen když je tam více než půlka nádrže ale spíše je to tím, že se pohne plovák. Ani ta zázračná krabička mi nepomohla tam v té firmě, stála 1000,- Kč s DPH Ale zjistili jsme, že funguje až od 09/2005 já mám 01/2005. Našel jsem to na jednom fóru od výrobce. Takže bych Ti ji klidně za 800 dal. Mám ji tam a nefunguje, když bys mi ji vrátil. Jinak přestavba trvala necelý den. mají hodně zkušeností. Ráno v 8 jsem to přivezl a v půl 5 jsem to měl v cajku. Kdyžtak se ozvi.. :papa

[upravil dne 4/6/09 benik1984]

Odesláno

Jo zapomenul jsem na nádrž. Mám ji místo rezervy. Obsah 52 litrů bez zvednutého dna. Se zvednutým dnem by byla asi kolem 60 mi říkali. Ale nevypadalo by to tak zle. Plnění je pod pravým ohybem nárazníku, zcela decentní a neviditelné.. Poslal bych ti na mejl fotky jak vypadá montáž. Rezervu mám vyřešenou tak že mi známej v Audi dal potvrzení o homologované lepící sadě na A6. 2x jsem už takhle v poho vyřešil dopraváky. Takže bych to klidně nějak zařídil.. Ten papír stál 250 Kč ;-)

Odesláno

Jestli mohu,tak mám také otázku.Známej si do své nové 607 3.0V6 nechal dát lpg,svezl jsem se a supr,dělali to v Brně,ale nedávno jí trošku bokem o svodidla upravil a,že by mi to celé zařízení prodal.

Jak je to montáží a zapsání,půjde to vůbec přihlásit do vtp mám schodný model i motor?Díky za odpověď.

[upravil dne 4/6/09 Michael coupé]

Odesláno

se zapsanim by nemel byt problem, proste se vystavi k tvemu technicaku dodatek s vypisem homologacnich cisel jednotlivych komponent a zapise se to do TK, spis bude problem, kdo to namontuje, jestli bude nejaka firma ochotna montovat pouzite zarizeni, kdyz sis ho u nich nekoupil ( je to asi jako nosit si na vymenu oleje do servisu svuj vlastni, vetsinou se netvari nadsene, nebo te rovnou vyrazi :) )

Odesláno

Doporučil bych ti jen jednu věc, pro mě třeba asi nejzásadnější - přestavbu si nech udělat někde ve svém okolí u firmy, která má při nejmenším dobrý reference. Z vlastní zkušenosti - jsou mraky servisů, kde nemají moc zkušeností se sekvenčním vstřikováním, sice se tváří, že všemu rozumí, třeba to i namontujou, ale co se týče servisu, tak to je zoufalost. Jen abys nedopadl jako já, že když potřebuju servis, tak musim přes půlku republiky.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...