Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Tie tunningove vyfuky ktore vydavaju pre niekoho krasny ale pre niekoho hrozny zvuk, maju aj neaky plusovy vplyv napriklad na spotrebu alebo ide cisto len o image. To sa akoze pytam vazne. Ja sa tomu moc nerozumeno. Inak pokial je ten zvuk taky cisty a taky svizdavy ako stihacka tak sa mi to paci. To je v pohode. Ale ak to len tak proste moc huci, tak to nie. Sorry ale niekedy ste az moc hlucny.

Odesláno

vravy sa, ze VHODNYM vyfukom(zvody a tlmic) a odstranenim katalizatoru sa da zvisit vykon motoru, ale co je na tom pravdy neviem. Ja osobne nemam ziadnu skusenost

[upravil dne 6/5/09 marko306]

Odesláno

Vyfuk je velmi dolezita sucast kazdeho motoru s vnutornym spalovanim...vyfuk funguje tak, ze sa v nom vytvara podtlak, cize \"vytahuje\" splodiny vzniknute horenim zo spalovacieho priestoru...(zjednodusene povedane)

...ked je vyfuk spravne navrhnuty (idealny priemer rur, rovnaka dlzka zvodov od jednotlivych valcov ku zberacu atd), tak pomaha motoru k spravnemu vykonu, idealnejsej spotrebe, jednoducho je to parada:D

...ked je vyfuk zle spraveny, bud taha moc, alebo musi motor doslova \"vytlacit\" splodiny von, to su pripady Skoda 120 tunerov a podobnych...vseobecne si myslia, ze vyfuk je o dunine, hucani, kvileni a este neviem akych \"idiotskych\" zvukoch a teoreticky pohlad na vec je nulovy...pride mi to dost ubohe, tieto \"sportove\" koncovky, ale neviam naco im su, ked staci obycajny skrutkovac a dobre miereny uder do tlmica ma presne ten isty efekt:D:D

...takychto \"tunerov\" tu je tiez par (vsak ako vsade) a ked ich niekedy vidim co robia s autami pred garazou, tak sa len smejem, ale co uz, skoda pisat:blicismajlik:blablabla

Odesláno
Původně zaslal: fox111fox

Tie tunningove vyfuky ktore vydavaju pre niekoho krasny ale pre niekoho hrozny zvuk, maju aj neaky plusovy vplyv napriklad na spotrebu alebo ide cisto len o image.

V princípe sa dá povedať že tuningové výfuky majú za úlohu znížiť odpor v prietoku vzduchu a tým umožniť lepší odvod spalín od valca. Tak sa dá dosiahnuť mierne zvýšenie výkonu.

Odesláno
Původně zaslal: Qcko

Vyfuk je velmi dolezita sucast kazdeho motoru s vnutornym spalovanim...vyfuk funguje tak, ze sa v nom vytvara podtlak, cize \"vytahuje\" splodiny vzniknute horenim zo spalovacieho priestoru...(zjednodusene povedane)

...ked je vyfuk spravne navrhnuty (idealny priemer rur, rovnaka dlzka zvodov od jednotlivych valcov ku zberacu atd), tak pomaha motoru k spravnemu vykonu, idealnejsej spotrebe, jednoducho je to parada:D

...ked je vyfuk zle spraveny, bud taha moc, alebo musi motor doslova \"vytlacit\" splodiny von, to su pripady Skoda 120 tunerov a podobnych...vseobecne si myslia, ze vyfuk je o dunine, hucani, kvileni a este neviem akych \"idiotskych\" zvukoch a teoreticky pohlad na vec je nulovy...pride mi to dost ubohe, tieto \"sportove\" koncovky, ale neviam naco im su, ked staci obycajny skrutkovac a dobre miereny uder do tlmica ma presne ten isty efekt:D:D

...takychto \"tunerov\" tu je tiez par (vsak ako vsade) a ked ich niekedy vidim co robia s autami pred garazou, tak sa len smejem, ale co uz, skoda pisat:blicismajlik:blablabla

Funguje to presne opačne. Výfuk nič nevysáva. Splodiny tlačí von pohyb piesta vo váze výfuku. Naopak výfuk a ostatné časti potrubia týmto splodinám kladú odpor a tým vlastne aj pohybujúcemu sa piestu teda motoru. Optimalizované zvody a výfuk kladú plynom menší odpor a tým zvyšujú výkon. Bočným efektom (pre niekoho tým najdôležitejším) je zvýšenie hluku takého výfukového systému.

Odesláno
Původně zaslal: AnotherOne

Původně zaslal: Qcko

Funguje to presne opačne. Výfuk nič nevysáva. Splodiny tlačí von pohyb piesta vo váze výfuku. Naopak výfuk a ostatné časti potrubia týmto splodinám kladú odpor a tým vlastne aj pohybujúcemu sa piestu teda motoru. Optimalizované zvody a výfuk kladú plynom menší odpor a tým zvyšujú výkon. Bočným efektom (pre niekoho tým najdôležitejším) je zvýšenie hluku takého výfukového systému.

:myslim...no pisal som to sice dost neskoro v noci, ale zas takto blbo som to napisat nechcel:D...sorac, myslel som to tak, ale velmi zle som sa vyjadril:mad: (radsej po polnoci uz nebudem nic pisat, hlava moc nepali:aut)

Odesláno

to je secko ok Qcko:D nikoho si nezabil a pis dalej. Hadam kazdy znas uz napisal insie co chcel napisat(cize blbost)vratane mna:mad: a ta toyota ma krasne vlasi na vyfuku

Odesláno

Nechcem sa hadat, ale neni to nahodou tak, ako pisal Qcko ?

Dakedy tu bola o tom diskusia, a skoncilo to tak, ako pisal qcko, ze i ten podtlak urychluje vyvod spalin.

Aj by som tomu veril, nakolko viac krat som na malych motorkach, skusal odpojit vyfuk priamo od hlavy, s naslednym skusanim narastu vykonu, ktory bol podla mojich pocitov na danych malych motorkach este mensi, ako s vyfukom.

Bohuzial na vecsich kubaturach som to radsej neskusal, uz napr s 50 tkoveho simsona isiel tak strasne silny zvuk, ze mi zaliehalo v usiach. Aj tie motorky, 50 tky, mali nejaky pozahybany zvod s valca a napajali sa na tlmic, ktory bol zlozeny s 3 casti.

A ako som spominal, postrehli sme pokles vykonu, nie narast. Takze to co pisal qcko, moze byt pravda...

Odesláno

Atmosfericky motor potrebuje mat spetny tlak,ked nebude mat ziadny,tak padne vykon smerom dolu to dosiahnete cisto priechodnym uni. koncovim tlmicom vo vyfuku nebude ziadny spetny tlak-podla mna....

Odesláno
Původně zaslal: Lubk0

Nechcem sa hadat, ale neni to nahodou tak, ako pisal Qcko ?

Dakedy tu bola o tom diskusia, a skoncilo to tak, ako pisal qcko, ze i ten podtlak urychluje vyvod spalin.

Aj by som tomu veril, nakolko viac krat som na malych motorkach, skusal odpojit vyfuk priamo od hlavy, s naslednym skusanim narastu vykonu, ktory bol podla mojich pocitov na danych malych motorkach este mensi, ako s vyfukom.

Bohuzial na vecsich kubaturach som to radsej neskusal, uz napr s 50 tkoveho simsona isiel tak strasne silny zvuk, ze mi zaliehalo v usiach. Aj tie motorky, 50 tky, mali nejaky pozahybany zvod s valca a napajali sa na tlmic, ktory bol zlozeny s 3 casti.

A ako som spominal, postrehli sme pokles vykonu, nie narast. Takze to co pisal qcko, moze byt pravda...

To čo asi myslíš pod podtlakom, je efekt z dvojtaktných motorov, kedy výfukové plyny formou prenosu tlakovej vlny pomáhajú napĺňať motor zápalnou zmesou. Tento jav prebieha len keď prítomná expanzná časť výfukového potrubia (rozšírená časť), ktorá potom funguje ako pumpa.

U štvortaktných motorov opúšťajú plynu válce v rôznych okamihoch, preto tlaková vlna z jedného valca spomaľuje alebo pôsobí proti výfukovým plynom z ďalšieho. Tu nastupujú tzv ladené zvody, u ktorých sú dĺžky ciest výfukových plynov prepočítané tak, aby v určitom rozmedzí otáčok tiekli von z valca synchrónne a nepôsobili proti sebe, tým nastáva zvýšenie výkonu. Je to podobná teória ako u rezonátora a rezonačného plnenia tj na vstupe paliva a vzduchu do motora.

Odesláno

Práve že si pamätám opak. Odpadol výfuk a mašinka sa zlepšila. :D

Teraz trochu vážne. On Qcko nenapísal úplnú kravinu. Je pravdou že ladené zvody a špeciálne tlmiče majú i funkciu že využívajú rýchlosť \"dávky\" výfukových plynov jedného valca na strhnutie plynov ďaľšieho. Je to už tak trochu alchýmia ale existuje to. Základným predpokladom je vtedy ľahko priechodný výfuk aby nevznikal veľký protitlak. V princípe to má náväznosť na prekrývanie časovania ventilov (strihanie). Chvíľu sú otvorené oba - čo spôsobuje výplach valca až na toľko že časť čersvej zmesi môže uniknút do výfuku. Vtedy ak je výfuk priechodnejší a nemá protitlak tak sa zlepší plnenie valcov zmesou.

To čo hovorí MatrixChoce je zase opačný efekt. Väčší odpor vo výfuku spôsobí že vzduch rozbehnutý podtlakom sania vytvorí malý pretlak ešte pred uzatvorením ventilov a tým sa \"preplňuje\". Na zvýšenie tohoto efektu sa zase robia zmeny v sacom trakte na znížen ie odporu sania.

[upravil dne 7/5/09 pastorek]

Odesláno

Aj ja si pamatam taky efekt, na Jawe 23 Mustang (uzasny stroj) som odmontoval komplet vyfuk ze mi slahali plamene z motora a vtedy to tahalo sialene:D...ale vo vseobecnosti sa zhorsi spotreba a klesne vykon, vyfuk je treba:)

Inak som sa nad tym teraz triezvejsie zamyslel a mame tu pravdu vlastne vsetci...ladenie vyfuku je velkolepa veda podla mna a clovek ladi vyfuk pre motor tak, ako to vyhovuje tomu danemu spalovaniu...to znamena ci ma vyfuk pomahat s \"tahanim\", alebo ci ma klast nejaky ten vypocitany odpor a tak dalej...

...kazdopadne povodna otazka tohoto vlakna bola k comu je dobry sportovy vyfuk...zalezi od toho ci sa mysli komplet vyfuk (od hlavy az po zadny tlmic) alebo pomyselny \"tuningovy doplnok\" ktory sa naskrutkuje na posledny tlmic za ucelom zvysenia/znizenia hluku...

...prvy pripad je samozrejme vyborny, motoru sa lepsie \"dycha\", nie je dolezite sa len nadychnut, ale aj vydychnut, ze:D, ladenie je uz na cloveku, ktory sa v tom vyzna a vie co od motora potrebuje...

...druhy pripad je tzv tuzing, clovek si mysli ze ked to huci ohuri baby, ale prakticke vyuzitie je mizive...

---toz ide o to na co sa vlastne autor vlakna pyta:aut

Odesláno

Tak, tak, pytam sa nato odkial mam vlastne ten vyfuk menit. Cely? Iba koncek? Ide mi o logiku, aby sa mojmu HDI lepsie dychalo. Konkretne 307sw 2002 2hdi 90k. Mam nizku spotrebu asi 5.5 l. Som spokojny. Len som chcel vediet ci pre ten motor nemozem nieco este viac urobit. Aby sa mu proste LAHSIE islo.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...