Fakir Odesláno 10. březen 2009 Odesláno 10. březen 2009 No, pokud do toho nechceš moc investovat, tak ten Raceland z prvního odkazu (ostatně i z obrázků na začátku tématu) bude asi nejlepší. Nemusel bys teoreticky pociťovat ani žádné díry v krouťáku, jelikož je to tak krátké, že se pozitivní a negativní rezonanční vlivy neprojeví dřív, než v cca 10 - 12 tis. ot. (odhadem od oka). Takže budeš mít přínos ze studeného vzduchu a hladké roury bez restrikcí. Na vliv náporu vzduchu můžeš zapomenout, sice se tomu říká náporové sání, ale ke skutečnému náporovému sání to má velmi daleko. Jen bacha na připevnění; motor se vlivem reakčního momentu dost hýbe, tak to chce vepředu pružně uchytit, jinak ti to ty šrouby dříve či později urve. P.S.: To sání z toho angličana vytluču... už mi to začíná jít na nervy. Citovat
Fakir Odesláno 23. březen 2009 Odesláno 23. březen 2009 Tak zakázkové sání je konečně doma, po dlouhém půlročním čekání. No není krásné? [upravil dne 23/3/09 Fakir] Citovat
MirasCC Odesláno 23. březen 2009 Odesláno 23. březen 2009 Je krásný Není škoda ho tam dávat? Nevystavíš si ho radši na poličku a nebudeš se s ním jen kochat? Citovat
Fakir Odesláno 23. březen 2009 Odesláno 23. březen 2009 Původně zaslal: MirasCC Je krásný Není škoda ho tam dávat? Nevystavíš si ho radši na poličku a nebudeš se s ním jen kochat? Hehe... To bych po té době skoro mohl, co? Ale ne, půjde tam hned odpoledne, až přijdu z práce. To provizorium, co tam mám teď (půlka originálního sání, bez rezonátoru) je tragédie. Citovat
Fakir Odesláno 24. březen 2009 Odesláno 24. březen 2009 Tak už je tam. Byli jsme to večer vyzkoušet a čuměli jsme jak tydýti, jakej dokáže blbá hadice udělat rozdíl. Citovat
georgegg Odesláno 24. březen 2009 Odesláno 24. březen 2009 a kde dole ten filtr?tam co začínal originální airbox? Citovat
Fakir Odesláno 24. březen 2009 Odesláno 24. březen 2009 Původně zaslal: georgegg a kde dole ten filtr?tam co začínal originální airbox? Ne, tam, kde byl původně rezonátor sání, tzn. v levém podběhu. Citovat
lacek206 Odesláno 24. březen 2009 Odesláno 24. březen 2009 Fakir: Ahoj. Mohol by si o tom saní niečo napísať. Napríklad kde si ho zohnal,kto ho vyrába,z akého materiálu je vyrobené,čo stálo? A ešťe veci týkajúce sa funkčnosťi,ako to funguje--pružnosť motora,akcelerácia,zvuková kulisa? Vydím že tam nemá výstup na odvetranie kľukovky,a priemery sacej rúry sú premenlivé,je to dobré?Pomože to?Myslím si že ten materiál je pružní že? Trocha sa porozpisuj zaujíma ma to,aj keď už ja mám toho Typhoona od KN. to bolo ale dosť drahé. Vďaka zo odpoveď. A ešťe niečo--ako to pasuje na 100% lebo Typhoon nepasoval na 100% musel som vyrobiť nové držiaky. [upravil dne 24/3/09 lacek206] Citovat
Fakir Odesláno 24. březen 2009 Odesláno 24. březen 2009 lacek206: OK, nechtěl jsem se tu nadšeně rozepisovat pro případ, že by to nikoho nezajímalo To sání vyrábí chlapík jménem Peter z malé tuningové firmy z Anglie, GSR Engineering. Webovky mají v tragickém stavu, ale Peter bývá k zastižení na fóru www.performance206.com (pod nickem CPH). Sání je v podstatě silikonová hadice, složením podobná silikonovým hadicím na chladící kapalinu, nebo třeba silikonovým spojkám nerezových trubek. Materiál je pružný (pohyb motoru při změně otáček ho tudíž vůbec nezajímá) a maximálně tepelně izolující. Vstup odvětrávání tam je, na téhle fotce je to blbě vidět. Hned nahoře, kousek u klapky. Průřez roury je proměnlivý schválně - nejširší je v ohybech, kde proudění zpomalí a sníží se tak hydraulické ztráty, nejužší v místě vedle baterky, kde má být proudění naopak nejrychlejší. Nevím přesně proč, ale věřím, že Peter to má přesně spočítané, jinak by to tam nebylo. Má to údajně co dělat se setrvačností masy vzduchu, rozjeté na vyšší rychlost, ale tolik toho z kinematiky kapalin zase nevím, takže to neumím posoudit. Vychází to na cca 200 liber i s dopravou, tedy něco málo přes 6000. Bavlněný kuželový filtr je součástí balení. Pasuje bez problémů, jen držáček, za který je pověšený filtr, si během montáže trošku nadávání vysloužil. No a jak to funguje... v nízkých otáčkách to není tak mrtvé, jako normálně, ale zázraky se nekonají. Ve vysokých otáčkách je cítit, že ten motor líp dýchá a nechá se mnohem snáz točit až do omezovače. Ta správná sranda začíná kolem 3500 otáček, kde se sání evidentně dostává do rezonance. Zatímco předtím byly nejnižší \"použitelné\" otáčky pro ostrou jízdu 4000, teď to bez problémů utáhne už od 3500. Navíc od 3000 do cca 3700 to s původním sáním bylo celkem mrtvé, teď je to bez problémů, díra v průběhu krouťáku je pryč. Celkově se to chová výborně, s kolegou jsme na to večer čuměli jak vrány. Od začátku se tento kit soustřeďuje nikoliv na maximální výkon, ale na posílení pásma středních otáček, kde tento točivý motor zrovna neexceluje. Já bych řekl, že tento požadavek byl splňen na jedničku. Zvukový projev je velmi ostrý a výrazný, ale jen nad cca 3/4 plynu. Do té doby se to chová prakticky nehlučně, nebo se jen decentně ozve. Řev sání v otáčkách pod plným plynem je ovšem bezkonkurenční. :D Tak. Teď jsou na řadě svody. [upravil dne 24/3/09 Fakir] Citovat
lacek206 Odesláno 24. březen 2009 Odesláno 24. březen 2009 Fakir: Vďaka toto som potreboval-dobrá prednáška. Z tohoto vyplíva že je to podobné mojmu Typhoonu len je to z iného materiálu a nerozoberaťeľné na polovicu. A ešťe si aj ušetril minimálne 4000-ku. Citovat
Kabul Odesláno 24. březen 2009 Odesláno 24. březen 2009 Původně zaslal: Fakir Tak už je tam. Byli jsme to večer vyzkoušet a čuměli jsme jak tydýti, jakej dokáže blbá hadice udělat rozdíl. Moc pěkný . Něco takovýho taky musím splašit. Ale uvidíme podle financí. [upravil dne 24.3.2009 Kabul] Citovat
georgegg Odesláno 24. březen 2009 Odesláno 24. březen 2009 kurna ste mě teda navadili, už po něčem takovym taky koukám to říkáte na tohle http://peugeot.autodoplnky.cz/peugeot-307/kit-primeho-sani-green-peugeot-307-1-6l-16v-vykon-s286051 nebo co bysme ještě doporučili??? Citovat
Fakir Odesláno 24. březen 2009 Odesláno 24. březen 2009 Původně zaslal: georgegg kurna ste mě teda navadili, už po něčem takovym taky koukám to říkáte na tohle http://peugeot.autodoplnky.cz/peugeot-307/kit-primeho-sani-green-peugeot-307-1-6l-16v-vykon-s286051 nebo co bysme ještě doporučili??? Máš v podstatě tři možnosti: GSR, K&N Typhoon, nebo vlastní výroba ze samostatných komponent. GSR je po funkční stránce nejlepší, ale hodně blbě se shání. Typhoon taky není špatný, ale je neskutečně předražený. Třetí možnost je dobrým kompromisem mezi funkčností a náklady, ale je třeba o tom něco vědět, protože je spousta míst, kde se to dá zkazit. Citovat
antal Odesláno 24. březen 2009 Odesláno 24. březen 2009 Původně zaslal: Kabul Původně zaslal: Fakir Tak už je tam. Byli jsme to večer vyzkoušet a čuměli jsme jak tydýti, jakej dokáže blbá hadice udělat rozdíl. Moc pěkný . Něco takovýho taky musím splašit. Ale uvidíme podle financí. [upravil dne 24.3.2009 Kabul] si to objednaj už teraz...za pol roka určite našetríš Citovat
dr MARTINS Odesláno 2. duben 2009 Odesláno 2. duben 2009 Nemáte někdo namontovaný přímí sání ve 206 GTIčku? Mi totiž zatim neni dost dobře jasný kudy bych přivedl vzduch tomu sání. Já teda v nejbližší době budu dělat výdech v kapotě tak přemýšlim že bych tomu rovnou udělal i nádech, ale nevim přesně kde, jestli přímo nad tim sánim (u tohohle dvoulitru je pravo dole), protože po tý přednášce od Fakira nevim jestli to všechno bude splňovat to co psal. Chtěl bych tam dát tohle http://peugeot.autodoplnky.cz/peugeot-206/kit-primeho-sani-green-dynatwist-peugeot-206-2-0l-s286849 ví o tom někdo něco? Případně děkuji za jakékoliv rady a pomoci :-) A poslední věc, nechávali ste si po namontování přímého sání upravit benzínové čerpadlo? [upravil dne 2/4/09 dr MARTINS] Citovat
Fakir Odesláno 2. duben 2009 Odesláno 2. duben 2009 U dvoulitru to GSR řeší takto, zkus sehnat něco, co se tomu aspoň podobá. Nemělo by to být kratší, pokud možno. Mimochodem, na co upravovat benzínové čerpadlo? [upravil dne 2/4/09 Fakir] Citovat
dr MARTINS Odesláno 2. duben 2009 Odesláno 2. duben 2009 no já jsem se někde dočelt myslim, že to bylo v tuning časopise, že se zapomíná po instalaci přímého sání na úpravu benzínového čerpadla. Něco kvůli tvorbě směsi, ale já vim kulový. Právě přemýšlim že na tom nic moc neni krom trubky, filtru a několika úchytek takže proč vrážet peníze do už zhotovenýho kde je na ten výrobek daná taková marže, když si můžu koupit nějakou elastickou trubku, obalit jí takovou tu pásku co zadržuje teplo (teď si nemůžu vzpomenout na název) a hotovo. Problém je že teda nevim jak to má být zkroucené, teda jestli to vůbec má být nějak zkroucené nebo to můžu udělat že dám rovnou trubku od sání pak dám jedno koleno a pak další kus a pak už filtr. Zas takovej kutil nejsem, ale myslim si že na tomhle toho moc nemůže být. Nebo upřímně, dá se na tom něco zkazit?? Citovat
Fakir Odesláno 2. duben 2009 Odesláno 2. duben 2009 Původně zaslal: dr MARTINS no já jsem se někde dočelt myslim, že to bylo v tuning časopise, že se zapomíná po instalaci přímého sání na úpravu benzínového čerpadla. Něco kvůli tvorbě směsi, ale já vim kulový. V tuningových časopisech jsem už četl spoustu kravin, tahle patří mezi ně. Řídící jednotky pežotích motorů se upgradovanému sání snadno přizpůsobí, protože takový rozdíl ta trubka zase nezpůsobí. Původně zaslal: dr MARTINS Právě přemýšlim že na tom nic moc neni krom trubky, filtru a několika úchytek takže proč vrážet peníze do už zhotovenýho kde je na ten výrobek daná taková marže, když si můžu koupit nějakou elastickou trubku, obalit jí takovou tu pásku co zadržuje teplo (teď si nemůžu vzpomenout na název) a hotovo. Problém je že teda nevim jak to má být zkroucené, teda jestli to vůbec má být nějak zkroucené nebo to můžu udělat že dám rovnou trubku od sání pak dám jedno koleno a pak další kus a pak už filtr. Zas takovej kutil nejsem, ale myslim si že na tomhle toho moc nemůže být. Nebo upřímně, dá se na tom něco zkazit?? Zkazit se na tom dá mnoho, stejně jako získat. Jelikož lze předpokládat, že v domácích podmínkách budeš těžko počítat přesné rezonanční charakteristiky kvůli objemu a venturiho efekt kvůli tvaru potrubí, tak je nutné udělat to bez těchto fíčur od oka, aby to pokud možno bylo co nejméně restriktivní a zároveň co nejvíc funkční (délka, průměr, umístění). Osobně bych to udělal (když už samodomo) z tenkostěnných nerezových trubek (mají v každém správném tuningšopu), kdy bych průměrem vycházel z vnitřního průměru tělesa klapky a pomocí 90° silikonových kolen bych to dostal do levého podběhu (za levou mlhovku). Tam bych nechal otevřený kuželový filtr, tak jak to má sání od GSR. Rozhodně bych to nedělal kratší, pokud s tím nejezdíš závody a tvé nejčastěji používané pásmo otáček nezačíná na 4000. Pokud bys měl k dispozici brzdu, nebo G-tech, je tu značná možnost experimentování s délkou i průměrem jednotlivých částí potrubí, přičemž každá změna nějak ovlivní průběh točivého momentu. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.