marko306 Odesláno 22. únor 2009 Odesláno 22. únor 2009 ja mam 50r dom, ale uz asi nikdy viac keby nieco. V nablizsej dobe strecha, kurenie, elektrika, omietky... roboty jak na kostole. Ked starsi tak nie moc. Ja by som volil max tych 5r Citovat
Y2K Odesláno 22. únor 2009 Autor Odesláno 22. únor 2009 Tak skusme teda momentalne konkretne pripady: 1. Novy dom: - nie je zatial ani len pozemok - chcel by som poschodovy, bez garaze a bez pivnic (garaz mimo domu) 2. Momentalna ponuka: - 30 rocny dom - plocha strecha - asi 180m2 obytnej plochy - pivnica + garaz, 2x kupelna, 2x WC, obyvacka, kychyna, jedalen, 3 izby na poschodi, terasa - ale je to dvojdom, cize vedla neho dalsi dom, pozemky a vsetko ostatne oddelene - komplet po rekonstrukcii (minuly rok): nove elektricke, plynove a vodne rozvody, nove okna, dvere, podlahy, zatepleny cena: 2,8 Tak by ma zaujimalo ci sa pri stavbe podobneho domu do toho vojdem. [upravil dne 22.2.2009 Y2K] [upravil dne 22.2.2009 Y2K] Citovat
marko306 Odesláno 22. únor 2009 Odesláno 22. únor 2009 tak to pochybujem ze by si sa zmestil cenovo Citovat
Péťa Odesláno 22. únor 2009 Odesláno 22. únor 2009 Původně zaslal: Y2K cena: 2,8 To je cca 81.000.000,-- Kč - za to Ti postavím vilu i já! Citovat
Y2K Odesláno 22. únor 2009 Autor Odesláno 22. únor 2009 Původně zaslal: Peta Původně zaslal: Y2K cena: 2,8 To je cca 81.000.000,-- Kč - za to Ti postavím vilu i já! To som myslel v SK este Citovat
automale Odesláno 22. únor 2009 Odesláno 22. únor 2009 ooo 2 dom radsej asi nie - to mozes ist rovno do panelaku. no a 30 rokov a plocha strecha? ee na druhej strane, mozno som lenivy ale radsej by som kupil uz postaveny nie moc stary a aby vyhovoval poziadavkam aspon ako tak - predsa len tie povolenia ...... budes ich potrebovat kopec a stratis pri tom nervy. no keby si chcel ist stavat tak pri kupe pozemku bacha na to ci je v intravilane alebo extravilane, najlepsie aby mal majitel pozemok vytyceny / aby si nahodou nekupil nieco ine na papiery ako je v reale a mal od neho LV a geometricky plan - to si zistis na katastri. V extravilane pozemok by som radsej nekupoval - je tam kopec problemov s pozemkovym uradom - odnatie/vynatie....... zatial sa za to neplati ale su stym trosku problemy /aspon v nasom okrese/ a cokolvek postavis dalsie / budu, chodnik, mal by si to dat zamerat a znova vynat. ble ked pozemok tak intravilan alebo ked extr... tak komplet vynaty na vystavbu. Citovat
Y2K Odesláno 22. únor 2009 Autor Odesláno 22. únor 2009 Toto su uz take trocha detajlnejsie info...najskor treba vyriesit asi tu dilemu. V tom 2dome az taku nevyhodu nevidim, stena ma 1,2m a unika menej tepla... Ale ano, samozrejme ziadne plus to nie je Citovat
Péťa Odesláno 22. únor 2009 Odesláno 22. únor 2009 Jenom nechápu, co pořád máte s tím povolením. Já spadám do působnosti stavebního úřadu, který obecně patří k těm problémovějším. Navíc jsem stavěl na území Chráněné krajinné oblasti Broumovsko, jejíž představitelé jsou typičští ekoterroristé. Než jsem začal, ve vesnici témeř uzavírali sázky, jestli dostanu povolení. Kolega se tady snaží o povolení již 2,5 roku a stále ho nemá. Dopředu podotýkám, že jsem nedal jediný úplatek a nevyužil jediné známosti při jednání s úřady. Nejdřív jsem si zašel na stavební úřad a nechal přesně napsat, co po mě vyžadují za dokumenty a jaké mají další podmínky (tomu jsem již přizpůsoboval projekt). Vše jsem do puntíku splnil a stavební povolení bez problémů získal. Obnášelo to mimo jiné přeložení telefonního kabelu; vyjmutí části pozemku z půdního fondu; odkoupení několika desítek metrů pozemku od města; instalaci kvalitní ČOV (v obci není kanalizace), která by vyhovovala požadavkům ochranářů; dodatečné povolené a úpravy přilehlého břehu místního potoka (který mi teče okolo pozemku); úpravu koryta stávajícího potůčku, který mi teče po pozemku a jeho zatrubení v délce cca 40m; přeložení sloupu vysokého napětí;... To vše jsem pořídil během jediného roku, kdy jsem prováděl zároveň demolici stávající chalupy, která na pozemku stála, chodil do zaměstnání (v mém případě na cca 11 hodin denně) a ještě dálkově studoval VŠ. Ale také jsem neznal co je to zahraniční dovolená, jít s kamarády na pivo, ... Důležité je nemachrovat před úřadníky a nedávat najevo, co si o nich myslíte. Prostě jim donést, co požadují - stejně by si to prosadili, tak proč si přidělávat starosti. Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 22. únor 2009 Odesláno 22. únor 2009 Nikto ty nedokaze povedat co asi vyjde stavba, ked nevieme co chceme Vo vrbovom je pozemok drahsi ako ja neviem v katlovciach, ale zase lacnejsi ako v Trnave... Otazka je, kde chces byvat, ci to musi byt nutne vo vrbovom, alebo by stacila aj nejaka dedinka kusok od vrboveho, trebars chtelnica.. Otazka je strasne vela... -chces zahradu (pokial ano, tak na co, na pestovanie ovocia a zeleniny ? Alebo na travnik, krb a bazen ? ) -preco chces poschodovy dom ? Predrazuejs stavbu, pokial sa nemylim stavba klasickeho bungalovu vyjde na menej penazi, ako dvojposchodovy, a osobne v nom nevidim ziadnu vyhodu (okrem toho ze na mensom mieste sustredy viac izieb, ale to sa tyka otazky tej zahrady) -chces jednu alebo dve garaze ? Preco nemozu byt sucastou domu ? -kolko izieb si predstavujes ? 1,2,3,4,5,6 ...? (neratam wc, kuchynu atd, proste obytne izbyu ako obyvacka, spalna atd ... ) Keby som mal byt na tvojom mieste, tak si popozeram cenu pozemkov samotnych, a cenu uz s totalne znicenim domom ktory je vhodny akurat na zburanie. Niekedy prave pozemky s tym domom vyjdu lacnejsie, ako tie, ktore su uz na stavbu pripravene. To potom staci dat ciganom rozobrat, za material, a malu uplatu, fakt malu ... Niekedy aj bez uplaty Pozrel by som sa co stoji pozemok priamo vo Vrbovom, a co stoji v dedinke par KM odtial... Pokial by tam boli statisicove rozdieli, rozmyslal by som, co si mozem dovolit, a ci by nebolo lepsie, byvat 5 km od mojho rodneho bydliska, a v pripade potreby byt v susednej dedine za 1-2 minuty jazdy Dalej by som staval bungalov, cca 4 max 5 izbovy. Kto by tam byval v buducnosti ? Ja, manzelka, a vymyslim si 2 deti. Pri 4 izbaku vychadza kazdemu dietatu vlastna izba, mne s manzelkou spalna + obyvacka. Pri 5 izbovom by to bolo aj s pracovnou ... Preto je otazne, kto bude v tvojom dome byvat, a co planujes do buducnosti. Na dedinach su pozemky lacnejsie, a neni to nic extra drahe, takze mozno by som zaplatil za onieco vecsi pozemok, a usetril na poschodovom dome, ktory je myslim pre teba, zbytocny... Zahradu by som si spravil mensiu, s pevnym zahradnym posedenim, poriadny krb, a keby nieco ostalo, tak aj pevne vykopat a spravit normalny bazen. Pokial peniaze neostanu, aspom nechat miesto, kde by sa to do buducna dalo spravit. Nie je nic lepsie, ked sa vratis v lete s prace, upachteny, prides domov, a jeb*es sa do bazena, par minut zaplavas, a si jak novy Kedze by som mal kde byvat, bungalov by som si staval sam, s pomocou kamaratov, alebo studentov brigadnikov. Popripade brigadnikov najdes teraz dost, je kriza, kopa ludi stratilo robotu, budu radi aj za 2 Ecka na hodinu A zacal by som po vykendoch robit. Mas cas, nech to trva aj 2 roky. Mozes matros a podobne pomaly nakupovat, podla potreby,a aktualnich financii. Spravis si dom, aky chces ty, a nikdy nie je nemozne, existujuci bungalov nadstavit, a urobit hore dalsie izby. Tak to robi vetsina trnavakov, a je to pohodicka... Tot moj nazor... Citovat
Y2K Odesláno 22. únor 2009 Autor Odesláno 22. únor 2009 Původně zaslal: Lubk0 Nikto ty nedokaze povedat co asi vyjde stavba, ked nevieme co chceme Vo vrbovom je pozemok drahsi ako ja neviem v katlovciach, ale zase lacnejsi ako v Trnave... Otazka je, kde chces byvat, ci to musi byt nutne vo vrbovom, alebo by stacila aj nejaka dedinka kusok od vrboveho, trebars chtelnica.. Otazka je strasne vela... -chces zahradu (pokial ano, tak na co, na pestovanie ovocia a zeleniny ? Alebo na travnik, krb a bazen ? ) -preco chces poschodovy dom ? Predrazuejs stavbu, pokial sa nemylim stavba klasickeho bungalovu vyjde na menej penazi, ako dvojposchodovy, a osobne v nom nevidim ziadnu vyhodu (okrem toho ze na mensom mieste sustredy viac izieb, ale to sa tyka otazky tej zahrady) -chces jednu alebo dve garaze ? Preco nemozu byt sucastou domu ? -kolko izieb si predstavujes ? 1,2,3,4,5,6 ...? (neratam wc, kuchynu atd, proste obytne izbyu ako obyvacka, spalna atd ... ) Co chceme vieme... Izieb presne ako pises 5, garaz v dome nie kvoli vyparom a podobnym hovadinam,chcem dvojgaraz a zahradu ... premyslal rovnako ako ja. Na dedine byvat nechcem (predsalen, DSL, Fitko, a podobne vymozenosti na dedine byvaju dost problem), chcem vo Vrbovom. Poschodak preto ze chcem mat takto oddelenu nocnu a dennu cast domu plus sa mi to paci. A teda sa mi paci obytne podkrovie... Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 22. únor 2009 Odesláno 22. únor 2009 DSL ko ide aj v chtelnici, aj spolu s magiom :D Jedna sa len o to, ze do posilky alebo tak to mas 5 km, a pozemok mozes mat o napr nie za milion ale ze 700 000 Sk.. Za usetrene peniaze sa mozes do fitka vozit taxikom Ale to je na tebe, to si rozhodni sam.. A tu prichadza ku kompromisom, tebe sa paci mat nocnu a dennu cast oddelenu, i ked to celkom nechapem, lebo v bungalove ju mozes mat tiez oddelenu ... Uprednostnis to, co sa ty paci, a stazi pracu, pred tym, co je na pohodlie dokonca lepsie (ziadne schody a podobne) a lacnejsie ? Musis si uhrat tieto priority. Uz len napriklad tym, ze by si dom postavil inde ako vo vrbovom, a postavil len bungalov, mozes usetrit trebars aj 600 - 700 000 Sk, mozno aj viac... A tu ide o to, ci si radsej tie peniaze zaplatis, alebo spravis kompromis, a dom ta vyjde lacnejsie. Tiez nechapem ake vypari s garaze... Garaz by bola sucast domu, ale mala by samostatny vchod. Tj do domu s garaze sa dostanes len vonkajskom. Tj nechapem, ako by sa nejake vypari mohli niekam dostat. Vyhodu mas tu, ze to zbuchas hned zarovno so zakladmi domu, jedna stena je vlastne zadarmo s domu a strecha moze byt kompletna s domom. Usetris nbejake peniaze, cas, a mozes to mat v jednom projekte... Citovat
MatrixChose Odesláno 22. únor 2009 Odesláno 22. únor 2009 Obnášelo to mimo jiné přeložení telefonního kabelu; vyjmutí části pozemku z půdního fondu; odkoupení několika desítek metrů pozemku od města; instalaci kvalitní ČOV (v obci není kanalizace), která by vyhovovala požadavkům ochranářů; dodatečné povolené a úpravy přilehlého břehu místního potoka (který mi teče okolo pozemku); úpravu koryta stávajícího potůčku, který mi teče po pozemku a jeho zatrubení v délce cca 40m; přeložení sloupu vysokého napětí;... Můžu jen tak orientačně vědět, co tohle všechno stálo? Klidně SZ Citovat
barenst Odesláno 22. únor 2009 Odesláno 22. únor 2009 Pokud mas pozemek a nebo najdes pozemek ktery se ti libi potom stavet , pokud se ti libi jine misto kde uz neco stoji potom hotove (prispusobit si sobe se da vse) Citovat
Zila Odesláno 22. únor 2009 Odesláno 22. únor 2009 Původně zaslal: barenst Pokud mas pozemek a nebo najdes pozemek ktery se ti libi potom stavet , pokud se ti libi jine misto kde uz neco stoji potom hotove (prispusobit si sobe se da vse) mas pravdu :super:super:super:super Citovat
Péťa Odesláno 22. únor 2009 Odesláno 22. únor 2009 Původně zaslal: MatrixChose Obnášelo to mimo jiné přeložení telefonního kabelu; vyjmutí části pozemku z půdního fondu; odkoupení několika desítek metrů pozemku od města; instalaci kvalitní ČOV (v obci není kanalizace), která by vyhovovala požadavkům ochranářů; dodatečné povolené a úpravy přilehlého břehu místního potoka (který mi teče okolo pozemku); úpravu koryta stávajícího potůčku, který mi teče po pozemku a jeho zatrubení v délce cca 40m; přeložení sloupu vysokého napětí;... Můžu jen tak orientačně vědět, co tohle všechno stálo? Klidně SZ Přeložení kabelu 21.000,-- - s tím, že jsem to vykopal sám. Dokázal bych to i přepojit (klíče od těch jejich rozvaděčů mám), ale to bohužel O2 nedovolí. Největší částka z toho byla za geodetické zaměření nového průběhu. Kdyby za vámi přišel někdo z O2, že chce přes váš pozemek táhnout kabel, tak je žeňte sukovicí. Bohužel předchozí majitel pozemku jim to dovolil a já pak tvrdě zaplatil přeložení. Zatrubení potoka bylo téměř zdarma, soused mi to bagrem vyhrabal, místní bývalé JZD dodalo betonové truby, které mělo přebytečné a já pouze koupil a dovezl (cca 25km) ocelové truby, které vedou pod místem, kde se jezdí (a v době stavby tam jezdila i těžká technika, např. mixy s betonem apod.). Pomohli mi s ím sousedi, protože jsem je dokázal přesvědčit, že to je v jejich zájmu Břeh potoka jsem opravil s pomocí betonu sám, kolik jsem ho potřeboval nevím, ale něco to asi stálo. Přeložení sloupu vysokého napětí bylo také zadarmo, přesvědčil jsem ČEZ, že to je pro ně výhodné - část kabelu se tím dostala pod zem do chráničky, kterou měl pod silnicí soused. Nechal ji tam udělat při plynofikaci vesnice a nevyužil ji, tak mi ji \"přenechal\". Pro mě bylo důležité, že prodejem rozebrané staré chalupy a jejího vybavení se mi 100% zaplatily náklady na pozemek včetně výše popsaných úprav. A ještě zbyly trámy a prkna na zahradní domek a různé šalování během stavby. ANO, bylo s tím hodně práce (vše rozebrat, očistit staré cihly, najít kupce,...) a nebýt mého otce, bratra a tchána, tak se na pozemku lopotím ještě teď. Takhle bylo za 1 rok vše zbouráno a připraveno (čistý pozemek) a za další 2 roky postaven nový domek. Citovat
MatrixChose Odesláno 22. únor 2009 Odesláno 22. únor 2009 Přeložení kabelu 21.000,-- - s tím, že jsem to vykopal sám. Dokázal bych to i přepojit (klíče od těch jejich rozvaděčů mám), ale to bohužel O2 nedovolí. Největší částka z toho byla za geodetické zaměření nového průběhu. Kdyby za vámi přišel někdo z O2, že chce přes váš pozemek táhnout kabel, tak je žeňte sukovicí. Bohužel předchozí majitel pozemku jim to dovolil a já pak tvrdě zaplatil přeložení. Zatrubení potoka bylo téměř zdarma, soused mi to bagrem vyhrabal, místní bývalé JZD dodalo betonové truby, které mělo přebytečné a já pouze koupil a dovezl (cca 25km) ocelové truby, které vedou pod místem, kde se jezdí (a v době stavby tam jezdila i těžká technika, např. mixy s betonem apod.). Pomohli mi s ím sousedi, protože jsem je dokázal přesvědčit, že to je v jejich zájmu Břeh potoka jsem opravil s pomocí betonu sám, kolik jsem ho potřeboval nevím, ale něco to asi stálo. Přeložení sloupu vysokého napětí bylo také zadarmo, přesvědčil jsem ČEZ, že to je pro ně výhodné - část kabelu se tím dostala pod zem do chráničky, kterou měl pod silnicí soused. Nechal ji tam udělat při plynofikaci vesnice a nevyužil ji, tak mi ji \"přenechal\". Pro mě bylo důležité, že prodejem rozebrané staré chalupy a jejího vybavení se mi 100% zaplatily náklady na pozemek včetně výše popsaných úprav. A ještě zbyly trámy a prkna na zahradní domek a různé šalování během stavby. ANO, bylo s tím hodně práce (vše rozebrat, očistit staré cihly, najít kupce,...) a nebýt mého otce, bratra a tchána, tak se na pozemku lopotím ještě teď. Takhle bylo za 1 rok vše zbouráno a připraveno (čistý pozemek) a za další 2 roky postaven nový domek. Koukám, že taky vcelku nic moc. My měli pozemek - stará, vcelku velká stodola - samo, že plná haraburdí, prken atp. Ta během cca 2 měíců zmizela, pak se musel nechat přeložit sloup VN a to už tak moc levný nebylo. Za dob těch rudejch ku*ev tam doprostřed zahrady 2 sloupy dali a nikoho se prostě neptali a kabel by zasahoval do střechy. Tj přeložení jednouho sloupu o 2 metry k silnici + novej kabel -> jen tak 60k + lítání okolo toho :bacha No a jinak všechno okolo stodoly byla zavážka 3 roky, byl to ďolík, hloubkou aspoň 1,5 metru, takže taky nic moc. Výkoup pro základy se sesouval, takže všechno šalovat a rozpěry a tak. Začínalo se někdy v červnu (nevím už přesně) a do listopadu se stihla hrubá se střechou (podkroví, dvougaráž). Všechno vícemńě já, táta, občas strejda, 2 zedníci a na střechu tesař. I mixy do uákladů se museli k zadní zdi ručně roztahovat ve 32 C Už nikdy více Citovat
Péťa Odesláno 22. únor 2009 Odesláno 22. únor 2009 Původně zaslal: MatrixChose Koukám, že taky vcelku nic moc. My měli pozemek - stará, vcelku velká stodola - samo, že plná haraburdí, prken atp. Ta během cca 2 měíců zmizela, pak se musel nechat přeložit sloup VN a to už tak moc levný nebylo. Za dob těch rudejch ku*ev tam doprostřed zahrady 2 sloupy dali a nikoho se prostě neptali a kabel by zasahoval do střechy. Tj přeložení jednouho sloupu o 2 metry k silnici + novej kabel -> jen tak 60k + lítání okolo toho :bacha No a jinak všechno okolo stodoly byla zavážka 3 roky, byl to ďolík, hloubkou aspoň 1,5 metru, takže taky nic moc. Výkoup pro základy se sesouval, takže všechno šalovat a rozpěry a tak. Začínalo se někdy v červnu (nevím už přesně) a do listopadu se stihla hrubá se střechou (podkroví, dvougaráž). Všechno vícemńě já, táta, občas strejda, 2 zedníci a na střechu tesař. I mixy do uákladů se museli k zadní zdi ručně roztahovat ve 32 C Už nikdy více Navážka - to znám. Mám to také celé na navážce. Když kopnu do země, tahám kameny. Ale šalování jsem neřešil, prostě jsem do základů narval mnoho a mnoho mixů betonu. Asi tak 2,5x tolik, než by bylo potřeba. Ale zase mám \"pořádné\" základy. Rozvážení betonu jsem řešil čerpadlem (šving) - sice to stojí hodně peněz, ale kdo to zkusí, nechce nikdy jinak. Citovat
MatrixChose Odesláno 22. únor 2009 Odesláno 22. únor 2009 Původně zaslal: Peta Původně zaslal: MatrixChose Koukám, že taky vcelku nic moc. My měli pozemek - stará, vcelku velká stodola - samo, že plná haraburdí, prken atp. Ta během cca 2 měíců zmizela, pak se musel nechat přeložit sloup VN a to už tak moc levný nebylo. Za dob těch rudejch ku*ev tam doprostřed zahrady 2 sloupy dali a nikoho se prostě neptali a kabel by zasahoval do střechy. Tj přeložení jednouho sloupu o 2 metry k silnici + novej kabel -> jen tak 60k + lítání okolo toho :bacha No a jinak všechno okolo stodoly byla zavážka 3 roky, byl to ďolík, hloubkou aspoň 1,5 metru, takže taky nic moc. Výkoup pro základy se sesouval, takže všechno šalovat a rozpěry a tak. Začínalo se někdy v červnu (nevím už přesně) a do listopadu se stihla hrubá se střechou (podkroví, dvougaráž). Všechno vícemńě já, táta, občas strejda, 2 zedníci a na střechu tesař. I mixy do uákladů se museli k zadní zdi ručně roztahovat ve 32 C Už nikdy více Navážka - to znám. Mám to také celé na navážce. Když kopnu do země, tahám kameny. Ale šalování jsem neřešil, prostě jsem do základů narval mnoho a mnoho mixů betonu. Asi tak 2,5x tolik, než by bylo potřeba. Ale zase mám \"pořádné\" základy. Rozvážení betonu jsem řešil čerpadlem (šving) - sice to stojí hodně peněz, ale kdo to zkusí, nechce nikdy jinak. No jo, tak když člověk až tak neřeší finance tak je to hned jiná práce. Citovat
Hadra Odesláno 22. únor 2009 Odesláno 22. únor 2009 Jakou prací se živíš? Je to taky docela podstatnej faktor - nedovedu si dost dobře představit, že stavím barák zatímco sedím v práci od 7 do 17 hodin... to neuděláš naprosto nic a hlavně zařídíš něco tak max po telefonu... Sám stavím ( teď už stavím ) domek dvoupodlažní, plocha cca 170m2, částečně šikmá a částečně plochá střecha. Pracuju ve firmě, kde si lecos zařídím v prac dobu, materiál seženu skoro všechen za super peníze a troufnu si říct, že jsem za sezonu docela vyflustlej a těšil jsem se na zimu. btw - v prosinci měl čas zedník, tak jsme začali omítat, přes týden zařídit písek, dovézt unimalt, špricovat stěny, zahazovat šlice po kabelech, v sobotu neděli stát u míchačky, vozit, podávat, jak odešel tak čistit, umývat, uklízet, v týdnu zase zařídit matroš.... Je fakt, že jsem svépomoc ušetřil hromadu peněz, ale toho času co to stojí - ten ti nikdo nevrátí. Citovat
MatrixChose Odesláno 22. únor 2009 Odesláno 22. únor 2009 Původně zaslal: Hadra Jakou prací se živíš? Je to taky docela podstatnej faktor - nedovedu si dost dobře představit, že stavím barák zatímco sedím v práci od 7 do 17 hodin... to neuděláš naprosto nic a hlavně zařídíš něco tak max po telefonu... Sám stavím ( teď už stavím ) domek dvoupodlažní, plocha cca 170m2, částečně šikmá a částečně plochá střecha. Pracuju ve firmě, kde si lecos zařídím v prac dobu, materiál seženu skoro všechen za super peníze a troufnu si říct, že jsem za sezonu docela vyflustlej a těšil jsem se na zimu. btw - v prosinci měl čas zedník, tak jsme začali omítat, přes týden zařídit písek, dovézt unimalt, špricovat stěny, zahazovat šlice po kabelech, v sobotu neděli stát u míchačky, vozit, podávat, jak odešel tak čistit, umývat, uklízet, v týdnu zase zařídit matroš.... Je fakt, že jsem svépomoc ušetřil hromadu peněz, ale toho času co to stojí - ten ti nikdo nevrátí. Tak přesně tak to vypadá u nás. Ještě že teď se stojí Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.