Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Platí: čím silnějsí tím lepší. Slabé kabely se budou při velkém průtoku (odběru) proudu zahřívat a mohly by i shořet. Domácí výroba se asi nevyplatí. Dají se koupit za 200-300 kč/sada na proud 200A nebo 300A. Přibližně platí 1A = 1kč. S 200 ampérovými jsem v pohodě natočil P306 pomocí Š120 po totálním vybití baterie(nechal jsem svítit světla). Myslím, že je takové nepsané pravidlo: na odběr proudu 4A použít 1mm² průřezu kabelu. Možná mě někdo opraví ohledně toho pravidla. UPOZORŇUJI ŽE NEJSEM AUTOELEKTRIKÁŘ.

Odesláno
Původně zaslal: dýzl

Dotaz na autoeletrikáře.Jaký minimální průřez kabelu na startování lze použít?Myslím tím z auta do auta.

Záleží na tom aké auto myslíš. Kedysi nás učili že na bezpečné pomocné štartovanie sa majú použiť káble minimálne s prierezom ako sú na štartovanom vozidle použité medzi baterkou a štartérom. Kábel vo vozidle je s rezervou dimenzovaný na odber štartéra. Často sa stane že pri dlohom točení sa vytavia spoje na rotore štartéra ale káble sa iba zohrejú.

Odesláno

Dotaz na autoeletrikáře.Jaký minimální průřez kabelu na startování lze použít?Myslím tím z auta do auta.

Záleží na situaci. Jestli je tuhý mráz, nebo ne. Jestli je vybitá baterka kaput zničená, anebo dobrá, ale vybitá. Jestli auto s vybitou baterkou chytne hned, anebo špatně startuje a musí točit minutu...

V dobrých podmínkách, tedy dobrá vybitá baterka, nemrzne a motor dobře chytá, si troufnu říct, že stačí jakékoli kablíky tak 6 mm2 - tomu nastartovanému autu trochu přidat otáčky, aby mělo opravdu tak 14,5 V, počkat tak 2 minuty, aby do vybité baterky něco Ampérhodin nateklo a pak chytne na drc. A čím horší podmínky, tím silnější kabely a případně startovací agregát potřebuješ. (Při - 27 st. C, nějaký velký diesel, kterému se moc nechce... tak silné kabely a svorky se ani nevyrábějí...:roll)

[upravil dne 23.1.2009 P607Olda]

Odesláno

Samozřejmě se jedná o běžný motor a ne o nějaký V12 obsahu přes dvacet litrů (např v T-55) ale max 1,9d v P a jako pomoc v nouzi. Mám totiž dráty o průřezu málo přes 12mm2,tak mne to napadlo.Jinak při rušení ,respektive při převozu techniky do deklarovaných míst po roce 1989 udělali technici mobilní bateriovou stanici na startování T-55 a OT-62.Kabely mměli více jak 1cm průměru (jen vodič) a při startu se kroutili jak hadi a zahřívali se také dost.Na Bxclubu jsem mezitím vyčetl,že by měli mít minimálně 5mm2.

Odesláno
Původně zaslal: P607Olda

Záleží na situaci. Jestli je tuhý mráz, nebo ne. Jestli je vybitá baterka kaput zničená, anebo dobrá, ale vybitá. Jestli auto s vybitou baterkou chytne hned, anebo špatně startuje a musí točit minutu...

V dobrých podmínkách, tedy dobrá vybitá baterka, nemrzne a motor dobře chytá, si troufnu říct, že stačí jakékoli kablíky tak 6 mm2 - tomu nastartovanému autu trochu přidat otáčky, aby mělo opravdu tak 14,5 V, počkat tak 2 minuty, aby do vybité baterky něco Ampérhodin nateklo a pak chytne na drc. A čím horší podmínky, tím silnější kabely a případně startovací agregát potřebuješ. (Při - 27 st. C, nějaký velký diesel, kterému se moc nechce... tak silné kabely a svorky se ani nevyrábějí...:roll)

[upravil dne 23.1.2009 P607Olda]

Uzemňovací kabel od svářečky.:D
Odesláno

Suhlasim ze cim hrubsie tym lepsie. V obchode mozes kupit 200A ,300A atd. Len vzdy sa presvedc aka je v skutocnosti hrubka medeneho vodica vo vnutry. Na trhu su kable ktore su hrube, ale ked pozries na vodic co je vo vnutry tak nepostaci ani na 30A, ostatok je izolacia.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...