AnotherOne Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Ja som to vyriešil radikálne. Zobral som včera všetky koruny a haliere čo sme mali doma, vložil do igelitky a zaniesol zmeniť do mojej banky. Banka bola otvorená a prázdna, pol hodiny im trvalo kým to prerátali (nemal som súpisku tak to niekoľkokrát kontrolovali spolu to bolo temer 50k, z toho cca 2k mince), zmenili na drobné bankovky a mince a tým pre mňa problém s eurom skončíl. [upravil dne 2.1.2009 AnotherOne] Citovat
MirasCC Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Tak mě osobně úplně nejpraktičtější připadá žádnou hotovost nemít a platit všechno bezhotovostně Mám to vcelku odzkoušený, celkem bez problémů se to dá. Návštěva banky nepatří mezi moje oblíbené kratochvíle, takže bych dělal všechno pro to, abych tam nemusel. A nemyslím si, že bych kvůli tomu musel nějak zásadně upravovat styl života, já už takhle nějakej čas funguju. Píšeš že co zůstane, vyměníš v druhý půlce ledna. Takže vlastně budeš ve stejný situaci, jako by si vyměnil třeba v půlce prosince. Zase budeš mít doma dvoje peníze, z toho jedny nepoužitelný. Ale nechci se tady o tom dohadovat, to si musí každej přebrat sám, co mu vyhovuje víc Však to nebude trvat dlouho a uvidíš sám. Posledních pár dní roku bylo prej v bankách narváno, což se dalo čekat. A nejspíš tam bude stejně tak narváno i těsně poté, co přestanou platit koruny, protože jinde už se lidi nezbaví toho, co jim zbylo. Buďto to chtělo přijít s dostatečným předstihem, nebo zase naopak s dostatečným zpožděním. Citovat
Medvěd Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 To Miras CC: téměř s Tebou souhlasím, jen jsem asi stará škola a život bez nějakého množství bankovek v kapse mi prostě nejde pod vousy (platba kartou totiž a) nelze praktikovat vždy a všude b) mám oprávněný pocit, že v některých případech zdržuje c) možná nejdůležitější - když mám za zboží platit hotově, mnohem víc jeho nákup zvažuju než když mi zmizí imaginární numera z účtu Ale to jsme trochu odbočili od tématu Co se tématu týče, obě dvě řešení (Tvoje i Pastorkovo) jsou řešení schůdná a záleží jen na protagonistech, jaké řešení jim vyhovuje. [upravil dne 2/1/2009 Medvěd] Citovat
pastorek Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Původně zaslal: MirasCC ...Píšeš že co zůstane, vyměníš v druhý půlce ledna. Takže vlastně budeš ve stejný situaci, jako by si vyměnil třeba v půlce prosince. Zase budeš mít doma dvoje peníze, z toho jedny nepoužitelný... Práve v tom je ten rozdiel. Do 16.1. sú platné obe meny. Citovat
MirasCC Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Tak je pravda, že převážně starší občané mají vůči platebním kartám jistou averzi Co mi to dalo, naučit rodiče platit kartou. Teď na to nenechají dopustit a taky je to štve, když někde kartou platit nejde. Je jasný, že to nejde úplně vždycky a úplně všude, ale bankomatů je všude spousta a já naopak nejsem zvyklej, nosit u sebe příliš hotovosti. Výplata mi chodí na účet, takže když chci hotovost musím do bankomatu. A já to mám nastavený tak, že vyberu radši víckrát menší částku, než najednou kupu peněz. Ale to jsme opravdu mimo téma. Původní otázka, co přechod udělá s cenama už ale byla vlastně zodpovězena - okamžitě vůbec nic. Viz Etický kodex na http://www.euromena.sk/eticky-kodex/1570s Citovat
AnotherOne Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Ten etický kódex je nanič, to si len vláda kryje chrbát, že robí maximum proti zdražovaniu. Práve som sa vrátil z obedu v reštaurácii, kde minimálne posledného pol roka boli rovnaké ceny jedál. SAmozrejme teraz majú ceny upravené tak aby boli zaokrúhlené na celé desiatky centov smerom nahor. Takže polievka čo stála 20SKK teraz 0,7EUR tj. 21,09SKK. Čierna listina im nič nevraví a ani sa im nečudujem. Kto by si denne kontroloval nejakú stránku na internete či do niektorej reštaurácie ísť či nie. Najmä po tom prúsere, keď sa tam ocitli reštaurácie za zdraženie jedál, ktoré ani nikdy nepodávali. Takže zdraženie určite bude, ako sa potvrdilo u všetkých krajín, ktoré doteraz euro prijali. Len je otázka o koľko. Už len kvôli uvedenému príkladu so zaokrúhľovaním. Záleží od komodity, niečo sa zaokrúhli na desiatky centov, niečo na celé eurá a niečo možno na celé desiatky eur, záleží od celkovej ceny, kde nárast ceny pri zaokrúhlení je zanedbateľný voči celkovej cene. [upravil dne 2.1.2009 AnotherOne] Citovat
Marton Odesláno 2. leden 2009 Odesláno 2. leden 2009 Původně zaslal: MirasCC Tak mě osobně úplně nejpraktičtější připadá žádnou hotovost nemít a platit všechno bezhotovostně Mám to vcelku odzkoušený, celkem bez problémů se to dá. Návštěva banky nepatří mezi moje oblíbené kratochvíle, takže bych dělal všechno pro to, abych tam nemusel. A nemyslím si, že bych kvůli tomu musel nějak zásadně upravovat styl života, já už takhle nějakej čas funguju. Píšeš že co zůstane, vyměníš v druhý půlce ledna. Takže vlastně budeš ve stejný situaci, jako by si vyměnil třeba v půlce prosince. Zase budeš mít doma dvoje peníze, z toho jedny nepoužitelný. Ale nechci se tady o tom dohadovat, to si musí každej přebrat sám, co mu vyhovuje víc Však to nebude trvat dlouho a uvidíš sám. Posledních pár dní roku bylo prej v bankách narváno, což se dalo čekat. A nejspíš tam bude stejně tak narváno i těsně poté, co přestanou platit koruny, protože jinde už se lidi nezbaví toho, co jim zbylo. Buďto to chtělo přijít s dostatečným předstihem, nebo zase naopak s dostatečným zpožděním. Miras: Narvano tam bolo preto, lebo ludia vkladali peniaze na ucty aby nemali hotovost... vymena hotovst za hotovst sa prilis nerobila. Vymenit hotovost v polovici decembra (prosince) nemalo prilis zmysel, nakolko vtedy sa dalo euro kupit iba za standardny ( menej vyhodny) kurz napr 30.851 a nie za ten fixnuty 30.126 na prepocet. Za takyto sa dali kupit iba EURobalicky (sada minci spolu 16.60 EUR). Teraz, po 1.1.2009 cokolvek prinesies do banky to sa meni kurzom 30.126 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.