Beerryy Odesláno 30. prosinec 2008 Odesláno 30. prosinec 2008 Zdravím všechny členy a příznivce peugeotů a žádám o pomoc. Koupil jsem 306 break 1.8 16v r.v. 1998 s man. klimatizací. Dělal jsem rozvody včetně vodni pumpy, vyměnil jsem termostat, olej a filtry. Přečetl jsem snad všechny vaše příspevky s touto tématikou, ale bohužel problém setrvává. Tak oč jde: Stává se mi občas, že po nastartování mám vyšší otáčky 1200 a samovolně bez přidání plynu otáčky začnou kolísat až na 2000ot. Teplota se mi drží na 75 celsia při jízdě a mám pocit, že je zapnutý sitič. Jakmile, ale zastavím, tak teplota roste až na 105 a sepnou sahary (občas se rozsvítí i STOP). A to je venkovní teplota pod nulou. Je záhada hlavně to, že se to stává sem tam. . Začátkem ledna zajedu na diagnostiku a doufám, že pomůžou, ale jestli má někdo nějaký nápad, který bych mohl vyzkoušet, tak sem s ním. Hlava snad prasklá není jelikož po sundání víčka od oleje není bílý rub víčka a chladící kapalina neteče přepadem. Opravdu nevím. Děkuji předem všem za rady.:myslim:myslim Citovat
durino81 Odesláno 3. leden 2009 Odesláno 3. leden 2009 Ahoj, s tymi otackami to moze byt vela veci, neviem, aky typ vstrekovania tam mas, ale vo vseobecnosti volnobezne otacky reguluje ovladac skrtiacej klapky (nespravne nazyvany aj krokovy motor). Ten, ked sa zacne zasekavat, tak mozu sa chvilkovo zasekavat aj otacky na nejakej hodnote. Tento motorcek je ovladany riadiacou jednotkou a ta ho ovlada podla teploty chladiacej kvapaliny, otacok motora a prisunu vzduchu (polohy plynu) - neviem, ake mas meranie vdzuchu, ci tam mas tzv. vahu vzduchu, alebo potenciometer skriacej klapky. Cize, ked je zle snimane mnozstvo prichadzajuceho vzduchu do motora, je problem. Mozno mas iba spinavu vahu vzduchu... Neviem, ci tam mas este mechanicky rozdelovac, alebo nie, lebo aj predstihom na rozdelovaci sa daju regulovat volnobezne otacky... Dalej ma do toho co hovorit aj lambda sonda, ak je vadna a dava trvalo informacie o chudobnej zmesi, pocitac potom pridava benzin a zvysuju sa ti otacky, ale to by ti asi davalo stale bohatu zmes a zanasali by sa ti sviecky... Taktiez cidlo teploty chladiacej kvapaliny - znizuju sa ti postupne, ako sa zahrieva motor, volnobezne otacky, ked nic nerobis? Prestriekanim kontaktov snimacov kontoxom v motore nic nepokazis... Kolko to ma najazdene km? K tomu prehrievaniu - skus to este par krat odvzdusnit a priliat nemrznucu zmes v spravnom pomere. Na mojej 309 som niekedy musel odvzdusnovat aj 3-4x... Ta stopka sa rozsvieti, ked je prehriaty motor pri havarijnom snimaci teploty na cca 120stupnov, cize sa ti lokalne prehrieva motor na tuto hodnotu. To moze robit vtedy, ked je malo chladiacej zmesi, alebo je tam este niekde vzduch. Inac, kratkodobe prehriatie motora po vyssich otackach a naslednom vypnuti motora je normalny jav, ale nemalo by to zapnut stopku. Citovat
Beerryy Odesláno 3. leden 2009 Autor Odesláno 3. leden 2009 Ahoj, auto má podle tachometru najeto 155 000km. K tomu vstřikování, jediné co vím je, že mám čtyřbodovou stříkačku, ale typ nevím. K otáčkám: příklad - za studena nastartuju a otáčky jsou 1200 (vše ok), ujedu cca 11km, tam se na chvilku zastavím 900ot., vypnu motor a po následujícím nastartování mám znova 1200 ot. i když je motor ještě zahřátý a po sešlápnutí plynu se začnou dít šílené věci. Ty otáčky kolísají jak jsem psal a pokud stojím, tak se teplota začne šplhat až do sepnutí sahary (není to, ale pravidlem). Když to auto takhle zlobí a já s ním jedu, tak je i zpožděná odezva plynu. např: sešlápnu plyn a chvilku trvá než cítím zátah, ale zato vystartuju jak kdybych chtěl někomu ujet a na druhou stranu když sundám nohu z plynu, tak zase chvilka k tomu než začnu brzdit motorem. (ta chvilka znamená třeba vteřinku, ale už to poznám oproti normální jízdě). Chladící kapalinu mám dolitou a odvzdušněnou, také jsem to odvzdušňoval vícekrát. Kontaktol jsem také použil. S tou špinavou váhou vzduchu a lamdasondou to není špatný nápad. Jsem na osmého obědnanej do Peugeota na tu diagnostiku a domnívám se, že jestli se to bude týkat čidel, lamdasondy, řídící jednotky a popř. i nějakého špatně kontaktujícíko kabelu, tak na to příjdou. Zatím si jdu zjitit jak se čistí ta váha. Díky moc za odpověď. Citovat
dany913 Odesláno 3. leden 2009 Odesláno 3. leden 2009 nazdarek ja som mal taky podobny problem . Ta teplota sa ti svysuje ale to poznas iba podla pristrojovky?skus to zmerat teplomerom ci ma ozaj taku teplotu. Ci nie je cidlo v prdely na vodu ci to nesnima tak ako chce samo. A tak isto moze bit vadny krokovy motorcek volnobehu. Ten mas na skrtiacej klapke. Citovat
Beerryy Odesláno 3. leden 2009 Autor Odesláno 3. leden 2009 Ahoj dany, vyzkouším změřit tu teplotu. Jen se chci zeptat, když jsi měl podobný problém, čím jsi to vyřešil? Vyměnil si to čidlo, krokový motůrek a bylo to v poho?? Díky Citovat
dany913 Odesláno 3. leden 2009 Odesláno 3. leden 2009 no ja som to riesil asi tak, prve som rozobral ten krokovy motorcek ale bola to hohadina asi to sa uz nezozviem lebo som dal novy.a tak som isiel za kamosom tak mi to napichol aukazalo mu to cidlo.tak mi chybu zmazal a pre istotu som o dva dni to dal zase napichnut ci je to ozaj tak no bola tam zase tak som ho kupil a fici to. Vyskusaj to prve s tou vodou ci sedi ta teplota. A ked to bude sediet tak to daj radsej napichnut lebo ten krokovy motorcek je dobra palka oproti tomu cidlu na vodu. Citovat
jack 306 Odesláno 3. leden 2009 Odesláno 3. leden 2009 no to ja mam za studena otáčky kolem 1500 ale jak se motor zahřeje tak klesnou na 1100. nemůžete mi někdo prosím nahodit fotku kde ten kroková motoreček je? mam 1.6 díky Citovat
durino81 Odesláno 5. leden 2009 Odesláno 5. leden 2009 Původně zaslal: dany913 nazdarek ja som mal taky podobny problem . Ta teplota sa ti svysuje ale to poznas iba podla pristrojovky?skus to zmerat teplomerom ci ma ozaj taku teplotu. Ci nie je cidlo v prdely na vodu ci to nesnima tak ako chce samo. A tak isto moze bit vadny krokovy motorcek volnobehu. Ten mas na skrtiacej klapke. Neviem, ako to ma 306, ale 309 ma myslim 3 citla teploty chladiacej zmesi - jedno, co je pre riadiacu jednotku, jedno, co ukazuje budik na palubovke a jedno havarijne, co sa zopne pri tych cca 120 stupnoch a to zapina stopku. A to este si nie som isty, ze ci nema dalsie na spustanie vetrakov... Takze ak to ma 306 tiez tak, tak ten motor sa naozaj prehrieva - ak aj budik ukazuje vysoku teplotu a svieti aj stopka. Takze neviem, ci treba merat tu teplotu, ale skusit mozes... Ak je vadne cidlo, co meria teplotu pre riadiacu jednotku, tak to bude asi davat stale bohatu zmes, lebo si bude mysliet, ze motor nie je zohriaty... Citovat
Beerryy Odesláno 2. březen 2009 Autor Odesláno 2. březen 2009 Už je vše OK. Teplota stoupala kvůli špatnému odvzdušnění a kolísání otáček jsem odstranil novým krokovým motůrkem. (cena 2000,-). Teď vše šlape jak hodinky. Děkuji všem za rady Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.