Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Valeo ovladani digiklima - jaky signal do ventilatoru topeni?

Recommended Posts

Odesláno

Auto P 406 (II) 2.0 HDi, r.v.2000, \"digitalni klima\"

Ahoj kluci,

jakym el. signalem jsou ovladany otacky vetraku v kabine? Je to spojite napeti, nebo nejaka pulzni modulace? Jde mi o RUZOVY vodic mezi jednotkami 8080 (panel klimy/topeni) a 8045 (vetrak topeni).

Pro upresneni pridavam obrazek (vodic zvyraznen ruzove). Obrazek ukazuje jiz pripojene nez. topeni:

elektrika_406.jpg

Budu instalovat nez. topeni do auta a potrebuji nejak nastavit vhodne otacky ventilatoru. Podle toho tam bud dam delic napeti ze dvou odporu (kolik proudu do toho ovladani tece?) anebo tam bude nejaky generator obdelniku. Ten dil samozrejme prodava jak Eberspächer tak i Webasto, ale stoji temer 3000 Kc :-(

Diky za odpovedi

Kaja

Odesláno

Ahoj Jofo a diky za odpoved! S odporovym delicem to IMO musi fungovat, alespon podle toho, jak jsou zapojeny vykonove tranzistory samotneho vetraku. Mluvil jsem ale s technikem Eberspächeru a ten se mi snazil namluvit, ze odpory tam byvaly drive, ale ted se to dela pulsni. Tim by samozrejme klesla spotreba proudu z baterky.

Kaja

Odesláno

V první řadě bych se podíval, jaký systém řízení otáček větráku je u té 406 NM skutečně použit - ta odporová regulace zní celkem logicky, na ty roky výroby, ale je třeba mít jistotu. A podle toho bych se zařídil - buď odporový dělič na vstup regulace, a nebo pokud se tam nepůjde jednoduše připojit, tak jednoduchý pulsní regulátor a připojit se až na samotný větrák, v obou případech přes přepínací relé. První řešení je za 2,-Kč plus relé, druhé holt cca za stovku plus relé...

Odesláno

Diky menge & oddie. Jdu hledat nejakou pouzitelnou 555ku :-)

Kaja

PS: o vikendu jsem to meril na Xantii r.v. 2000 a tam se otacky ridi spojitym napetim. Cim vyssi napeti (az 10 V), tim pomaleji se vetrak toci :-)

[upravil dne 6.10.2008 marsalek]

Odesláno

Menge, v tom PDF je na str. 7 nejaky IMO nesmyslny udaj o frekvenci 400 MHz resp. 15 GHz! Rekneme 400 Hz pro PWM by bylo v pohode (Mega je tam mozna jen preklep), ale pri funkci jako delic napeti je mi udaj o frekvenci nepochopitelny, navic 15 GHz je jiz pomalu svetlo ;-) Vis o tom neco blizsiho?

Kaja

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Ahoj kluci, na svuj puvodni dotaz si tedy odpovidam sam:

Samotny ventilator u nahore zmineneho auta neobsahuje zadnou elektroniku. Regulator je umisteny mimo nej, podoba se tomu v C5 (neni divu, ze) - viz. obr. Do regulatoru jde silovy privod (cerveny + cerny, 2 x 4mm2) a (bily+ hnedy tenky vodic) PWM signal rychlosti. Ma to 2 kHz a 10 V amplitudu. Cim sirsi impuls, tim pomaleji se vetrak toci. Pro provoz nezavisleho topeni jsem odhadnul pomer impuls:mezera na 2:1. Generator jsem si uz vyrobil, ted zase mam volno, nez se tata znova objevi na zapade Evropy, at mu to zprovoznim.

Kaja

000_1084.jpg

Image Copyright Wytek

[upravil dne 14.11.2008 marsalek]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...