lamancha Odesláno 15. červenec 2008 Odesláno 15. červenec 2008 Nemám barák, ani projekt (ale do budoucna jej plánujeme), ale potřebuji si dotáhnout el. k pozemku (poslat žádost) - údajně 3x 25A na barák stačí- máte s tím zkušenosti? Je to dost na RD, 5+1, popř. s tepel. čerpadlem? Díky Citovat
Guest minimaxa Odesláno 15. červenec 2008 Odesláno 15. červenec 2008 ahoj, živím se tím, tak ti zkusím poradit, pokud tam bude TČ bude tam určitě i elektrokotel, každopádně by to chtělo vědět co dalšího tam bude. počítej za 3x25A s poplatkem 12,5tis kč za 3x32A 16tis kč, prostě za každou A 500,- Pokud to dokážeš už ted odhadnout, napiš co všechno za spotřebiče tam budeš mít, rád ti to spočítám. no a pokud by jsi věděl tepelný ztráty domu, dal by se spočítat i ten elektrokotel. tedy pokud nebudeš kombinovat TČ s plynovým kotlem nebo jiným zdrojem tepla. bude tam plyn? [upravil dne 15/7/08 minimaxa] Citovat
Guest minimaxa Odesláno 15. červenec 2008 Odesláno 15. červenec 2008 bude to pak tenhle formulář pokud tedy budeš chtít elektřinu od ČEZu na zákledě této žádosti vydají závazné stanovisko a sepíší s tebou SoSB - smlouvu o smlouvě budoucí - na jejím základě provedou výstavbu přípojky na kraj tvého pozemku - zapojí ho do tvého pilíře. pokud to bude do 50m náklady budou hrazeny právě z toho poplatku o kterém jsem psal na začátku. Potom se sepíše tzv přihláška - smlouva na jejím základě s nimi uzavřeš smlouvu o dodávce el.proudu a zároveň ti dají elektroměr a už mužeš vesele utrácet ;) [upravil dne 15/7/08 minimaxa] Citovat
lamancha Odesláno 15. červenec 2008 Autor Odesláno 15. červenec 2008 Díky, - dodavatel bude EON - Jižní Morava, formulář mají podobný, akorát mě zarazili s požadavkem na pláne v měřítku 1:2000, popř.1:2880, no něco jim pošlu - asi kopii katastru :-) - uvažovali jsme o stavbě z Veloxu - teď z toho postavil švára, je to pěkné a čisté ale má to mouchy jakonapř. nedrží na tom omítka ahlavně, nevíš jestli se ti beton. směs skutečně dostala všude mezi desky - jemu ne, tak to dodělávali :-( - kámoš dělá z 44 porothermu a tudíž už není údajně potřeba dodatečná izolace - zatím favorit č.1 - no a pak je tady ytong, údajně nejlevnější, ale... Plyn tam asi nebude, prodražilo by to zasíťování a jelikož stejně budeme vařit, péct a smažit na elektrice, tak bych jen platil za hodiny..komín atd., záleží ale co dalších xx spolustavitelů - budou li :-) -TČ předpokládám vzduch-voda, se zásobníkem. Podlahové topení v přízemí, radiatory v patře. Elektrokotel na dotápění v zimě. Jj, nějak to namyšleno máme, už jenom dát dohromady prašulky... Citovat
Dave405 Odesláno 15. červenec 2008 Odesláno 15. červenec 2008 Aktuálně to také řeším. Projekt ještě nemám, ale formulář je již odevzdaný. Nejdůležitější je ujasnit si, čím a jak chceš topit, vařit a ohřívat vodu. U mě to bylo celkem jasné, plyn mi do baráku nesmí, takže všechno na elektriku a tím pádem dostanu levný tarif. Pak je také velmi důležité ujasnit si, do jeké energetické třídy má dům patřit, jinak řečeno, jaké energetické ztráty má dům mít a podle toho se bude odvíjet výkon kotle, čerpadla a podobně. Já se chci vejít se ztrátama včetně větrání do 4kw, zda-li budu mít el. kotel, nebo nějaké čerpadlo, či rekuperační jednotku zatím ještě řeším. Každopádně jsem si požádal o přípojku 3x25A s tím, že se to pak dá snížit. Veškěré spotřebiče budu vybírat v energetické třídě A+ Citovat
lamancha Odesláno 15. červenec 2008 Autor Odesláno 15. červenec 2008 2Dave: dík, taky asi to teda prubnu na těch 3x25A, aby mi pak nepochybělo :-) BTW. z čeho budeš stavět? [upravil dne 15/7/08 lamancha] Citovat
Dave405 Odesláno 15. červenec 2008 Odesláno 15. červenec 2008 Původně zaslal: lamancha Díky, - dodavatel bude EON - Jižní Morava, formulář mají podobný, akorát mě zarazili s požadavkem na pláne v měřítku 1:2000, popř.1:2880, no něco jim pošlu - asi kopii katastru :-) - uvažovali jsme o stavbě z Veloxu - teď z toho postavil švára, je to pěkné a čisté ale má to mouchy jakonapř. nedrží na tom omítka ahlavně, nevíš jestli se ti beton. směs skutečně dostala všude mezi desky - jemu ne, tak to dodělávali :-( - kámoš dělá z 44 porothermu a tudíž už není údajně potřeba dodatečná izolace - zatím favorit č.1 - no a pak je tady ytong, údajně nejlevnější, ale... Plyn tam asi nebude, prodražilo by to zasíťování a jelikož stejně budeme vařit, péct a smažit na elektrice, tak bych jen platil za hodiny..komín atd., záleží ale co dalších xx spolustavitelů - budou li :-) -TČ předpokládám vzduch-voda, se zásobníkem. Podlahové topení v přízemí, radiatory v patře. Elektrokotel na dotápění v zimě. Jj, nějak to namyšleno máme, už jenom dát dohromady prašulky... A to je přesně ono. Porotherm 44 se může zdát fajn, ale tepelně izolačním odporem to vychází právě na normu. Když už se staví barák, je třeba myslet trochu dopředu a mít tepelně izolační odpor alespoň jednou větší, než udává aktuální norma. Měj na paměti, že ceny energií půjdou stále nahoru a lepit na porotherm po nějaké době 20cm polystyrenu je neefektivní. Raději to promysli už teď. Velox bych raději vypustil, jsou s tím problémy. Citovat
Dave405 Odesláno 15. červenec 2008 Odesláno 15. červenec 2008 Svůj stavební systém a materiál raději moc nezveřejňuji, neboť se to stane většinou centrem zozepří Ale jo, když se ptáš, tak odpovím. Postavím hrubou z betonových skořepinových tvárnic www.be-tong.cz a zateplím to zevnitř 25cm EPS, na tom bude SDK jako pohledový finální materiál. Do podlahy přijde 15 - 20cm ESP a do stropu 40cm klimatizeru (vatu jsem vyřadil). Příčky ještě zvažuji, zda-li také ze skořepin, nebo kvůli jakési akumulaci a regulaci vlhkosti porotherm, či příbuzné cihloviny. Zítra mám schůzku s člověkem, který montuje tepelná čerpadla a poté jedu prokonzultovat předběžný projekt domu za projektantem, tak snad budu chytřejší. Citovat
lamancha Odesláno 15. červenec 2008 Autor Odesláno 15. červenec 2008 Původně zaslal: Dave405 Svůj stavební systém a materiál raději moc nezveřejňuji, neboť se to stane většinou centrem zozepří Ale jo, když se ptáš, tak odpovím. Postavím hrubou z betonových skořepinových tvárnic www.be-tong.cz a zateplím to zevnitř 25cm EPS, na tom bude SDK jako pohledový finální materiál. Do podlahy přijde 15 - 20cm ESP a do stropu 40cm klimatizeru (vatu jsem vyřadil). Příčky ještě zvažuji, zda-li také ze skořepin, nebo kvůli jakési akumulaci a regulaci vlhkosti porotherm, či příbuzné cihloviny. Zítra mám schůzku s člověkem, který montuje tepelná čerpadla a poté jedu prokonzultovat předběžný projekt domu za projektantem, tak snad budu chytřejší. Zní to dost dobře, celkem se těším až to někdo ztrhá pro mě zní dobře, že si rozvody a obložení můžu udělat sám a ušetřit kačky za řemeslníka, předpokládám, že firma má stavební partu, která je schopna hrubou stavbu postavit. Krapet mě zaráží ta šířka zdi - 20cm:mrk - no zase člověk získá prostor. Hlavně si musí rozmyslet kde co bud, bourat dodatečné díry by nebylo to pravé.... Vzhledem k tomu polystyr. - na to asi moc nepevníš - mám na mysli třeba závěsné skříňky kuchyňské linky...ale to se dá vyřešit. Podobně jsem viděl stavět v Holandsku - beton. cihly, pak vrstva polystyrenu uvnitř a pak zase stěna z \"nečeho\". Předpokládám, že finanční kalkulaci - srovnání sis udělal, že? nemohl by ses o ně podělit? U2U třeba. Zatím:papa Citovat
Guest minimaxa Odesláno 15. červenec 2008 Odesláno 15. červenec 2008 TČ plus kotlík kolem 6-9kw včetně vaření elektro, boiler počítejte že vám 25A bude bohatě stačit. Pokud by to bylo bez TČ jen elektrokotel, pak je potřeba na běžný rod.domek 32A. nižžší tarif lze samosebou vždy pořídit, liší se také měsíční paušál za jistič podle jeho velikosti Citovat
Dave405 Odesláno 15. červenec 2008 Odesláno 15. červenec 2008 Tohle by byla debata na dny, týdny. Tento materiál a celý systém jsem vybral asi po dvou ročním pátrání, vybírání a zkoumání. Pro mě je důležité, že je to rychlé, levné a funkční. Jde o systém suchou metodou, neboť se tvárnice na sebe lepí suchou maltou, nebo-li na betonek. Tobě se zdá 20cm zeď málo a já zítra navrhnu projektantovi, že by zeď mohla být 15cm a o 5cm ještě přidat na polystyrenu Už ta 20cm tvárnice má na tlak 80x větší pevnost, než xthermové cihly a ta patnáctka ještě víc. Problém je, že 15cm věncovky nedělají, takže se to bude muset nějak pořešit. Jinak rozvody jsou v tomhle systému vedeny v podlaze, nebo v polystyrenu ve stěnách. Výhodou tohodle je, že odpadají veškeré omítky, jen zvenku se udělá tenká stěrka asi 3mm. Cenově jsem srovnával snad všechny oficiálně sehnatelné materiály u nác. Jako zástupce vyberu třeba ytong, porotherm, velox, izoblok, kanadské dřevostavby, kovové skelety opláštěné polystyrenem a mnohé jiné míň známé materiály a systémy. Cílem mého uvažování nad domkem bylo udělat vzduchotěsný dům bez tepelných mostů s minimální tepelnou ztrátou a jednoduchou realizací. Nebudu nikoho přesvědčovat, že právě tohle je nejlepší. Já jsem zvažoval dost dlouho a vybral si právě toto z různých důvodů. Ideální stavební systém a materiál neexistuje, takže je třeba volit to, k čemu má daný stavebník největší sympatie, nebo o čem je přesvědčen, že právě toto je to pravé. Navštívil jsem několik domů ze skořepin a musím říct, že rovnější a čistější zdi z jiných materiálů jdou postavit těžko. Samozřejmě si to musí člověk buď ohlídat, nebo nejlíp postavit sám, ale u tohodle systému je přesné a rovné zdění prioritou právě z důvodu, že se na to již neplácá žádná malta a nic se následně nedorovnává. Zevnitř přijde jednoduše polystyren se sádrošem a zvenčí se buď přiznají a nabarví tvárnice, nebo se provede tenká stěrka. Pro zajímavost ještě uvedu, že dva kolegové, kteří z tohodle systému postavili se dostali na energetickou ztrátu včetně větrání 3,2 a 3,5kw, což jsou jistě zajímavé hodnoty Největší dilema je zatím pro mně topení a ohřev vody. Zítra mám domluvené schůzky ve dvou firmách, které se zabývají tepelnými čerpadly, tak jsem zvědav, z čím příjdou. Projektant navrhnul podlahovku, ale já bych šel raději cestou alternativnějších řešení, jako rekuperace s ohřevem vzduchu, tepelné čerpadlo, soláry, zemní registr a podobně. Vše ovšem podřizuji investičním nákladům, návratnosti a účinnosti. Vše si musí ale každý zvážit sám. V tomhle je těžko radit. Dům je většinou investice na celý život s případným zadlužením na celý život. Není to jako auto, které se za rok vymění a tak je třeba dobře popřemýšlet a rozmylet si co chci, co potřebuji a co od toho žádám. Pokud Tě tento systém zaujal, zkus navštívit firmu Be-Tong v Hodoníně. Máš to za rohem a ředitel firmy Ti rád vysvětlí co a jak. Jinak druhá a záložní varianta stavebního systému byl cihlovzduch, ale tam jsou právě ty negativa, kterým se chci vyhnout, jako mokrá výstavba, omítky, akumulace a nutnost plácat zvenčí polystyrén, který je citlivý na mechanické poškození (třeba jako že mi spadne žebřík, nebo manželka neodhadne vzdálenost ) [upravil dne 15.7.08 Dave405] Citovat
Péťa Odesláno 15. červenec 2008 Odesláno 15. červenec 2008 Dave, sice to pro mě už není aktuální, ale proč klimatizer a ne vatu? V době, kdy jsem stavěl já, jsem to také řešil a \"vata\" (URSA) vyhrála. Citovat
Dave405 Odesláno 16. červenec 2008 Odesláno 16. červenec 2008 Původně zaslal: Peta Dave, sice to pro mě už není aktuální, ale proč klimatizer a ne vatu? V době, kdy jsem stavěl já, jsem to také řešil a \"vata\" (URSA) vyhrála. V první řadě je to o ceně, která je u klimatizeru asi poloviční oproti vatě. Má to lepší vlastnosti, jako že klimatizer nehoří, dobře si reguluje vlhkost, pokud se do něj nějaká dostane, nezabydlují se v něm zvířátka a pak jedna z nejdůležitějších věci a to, že klimatizerem jde krásně všechno zafoukat, takže se eliminují tepelné mosty kolem krokví, vedení instalace a podobně. Citovat
lamancha Odesláno 16. červenec 2008 Autor Odesláno 16. červenec 2008 Původně zaslal: Dave405 Původně zaslal: Peta Dave, sice to pro mě už není aktuální, ale proč klimatizer a ne vatu? V době, kdy jsem stavěl já, jsem to také řešil a \"vata\" (URSA) vyhrála. V první řadě je to o ceně, která je u klimatizeru asi poloviční oproti vatě. Má to lepší vlastnosti, jako že klimatizer nehoří, dobře si reguluje vlhkost, pokud se do něj nějaká dostane, nezabydlují se v něm zvířátka a pak jedna z nejdůležitějších věci a to, že klimatizerem jde krásně všechno zafoukat, takže se eliminují tepelné mosty kolem krokví, vedení instalace a podobně. Co je klimatizér? Na stránkách hovoří o polyst. deskách lepených na beton nebo kombinací sadroš a vata. Je to nějaká \"foukaná\" výplň za sadroš? A co ty polyst. desky? Mají nějakou \"pevnější\" povrchovou úpravu? Aby to člověk nepromáčkl ramenem :-) Citovat
f3Rd@ Odesláno 16. červenec 2008 Odesláno 16. červenec 2008 A kde budes stavet, ze jsem tak smely, koukam, ze jsi z Brna.. Nevis o nejakych zajimavych pozemcich? Citovat
Dave405 Odesláno 16. červenec 2008 Odesláno 16. červenec 2008 Původně zaslal: lamancha Původně zaslal: Dave405 Původně zaslal: Peta Dave, sice to pro mě už není aktuální, ale proč klimatizer a ne vatu? V době, kdy jsem stavěl já, jsem to také řešil a \"vata\" (URSA) vyhrála. V první řadě je to o ceně, která je u klimatizeru asi poloviční oproti vatě. Má to lepší vlastnosti, jako že klimatizer nehoří, dobře si reguluje vlhkost, pokud se do něj nějaká dostane, nezabydlují se v něm zvířátka a pak jedna z nejdůležitějších věci a to, že klimatizerem jde krásně všechno zafoukat, takže se eliminují tepelné mosty kolem krokví, vedení instalace a podobně. Co je klimatizér? Na stránkách hovoří o polyst. deskách lepených na beton nebo kombinací sadroš a vata. Je to nějaká \"foukaná\" výplň za sadroš? A co ty polyst. desky? Mají nějakou \"pevnější\" povrchovou úpravu? Aby to člověk nepromáčkl ramenem :-) Nějaké info o klimatizeru najdeš třeba tady: http://climatizer.sperl.cz/ http://www.izolace-zelinka.cz/ http://www.sadrosklad.cz/climatizer-plus.html Polystyren se běžně lepí na stěny, ale znám jednoho, který klimatizer zafoukal i za sádroš na stěny, je to taky reálné, ale je tam třeba řešit už fólii. U polyše nepotřebuješ žádnou pevnější povrchovou úpravu, neboť se na něj lepí ještě sádroš a při takovém plošném lepení se neboj, že bys to nějak promáčkl, nebo prokopl Navíc není problém na takhle napelený sádroš zavěsit kuchyňské skřínky Citovat
Péťa Odesláno 16. červenec 2008 Odesláno 16. červenec 2008 Původně zaslal: Dave405 Původně zaslal: Peta Dave, sice to pro mě už není aktuální, ale proč klimatizer a ne vatu? V době, kdy jsem stavěl já, jsem to také řešil a \"vata\" (URSA) vyhrála. V první řadě je to o ceně, která je u klimatizeru asi poloviční oproti vatě. Má to lepší vlastnosti, jako že klimatizer nehoří, dobře si reguluje vlhkost, pokud se do něj nějaká dostane, nezabydlují se v něm zvířátka a pak jedna z nejdůležitějších věci a to, že klimatizerem jde krásně všechno zafoukat, takže se eliminují tepelné mosty kolem krokví, vedení instalace a podobně. No, nepřesvědčil jsi mě V době, kdy jsem stavěl klimatizer nebyl moc rozšířený a cena byla rozhodně srovnatelná s vatou. Já dával dvě vrstvy ursy (to jsou desky, ne vata na roli, která má vlastnosti hrozné), tím jsem eliminoval spáry mezi deskami, kde by mohlo teplo utíkat. Klimatizér je systém spíš do starších staveb, kde není přístup k provedení kvalitní izolace. Ale už jsem se o to 6 let nezajímal, takže to dnes může být vše jinak. Citovat
lamancha Odesláno 16. červenec 2008 Autor Odesláno 16. červenec 2008 Původně zaslal: Dave405 Původně zaslal: lamancha Původně zaslal: Dave405 Původně zaslal: Peta Dave, sice to pro mě už není aktuální, ale proč klimatizer a ne vatu? V době, kdy jsem stavěl já, jsem to také řešil a \"vata\" (URSA) vyhrála. V první řadě je to o ceně, která je u klimatizeru asi poloviční oproti vatě. Má to lepší vlastnosti, jako že klimatizer nehoří, dobře si reguluje vlhkost, pokud se do něj nějaká dostane, nezabydlují se v něm zvířátka a pak jedna z nejdůležitějších věci a to, že klimatizerem jde krásně všechno zafoukat, takže se eliminují tepelné mosty kolem krokví, vedení instalace a podobně. Co je klimatizér? Na stránkách hovoří o polyst. deskách lepených na beton nebo kombinací sadroš a vata. Je to nějaká \"foukaná\" výplň za sadroš? A co ty polyst. desky? Mají nějakou \"pevnější\" povrchovou úpravu? Aby to člověk nepromáčkl ramenem :-) Nějaké info o klimatizeru najdeš třeba tady: http://climatizer.sperl.cz/ http://www.izolace-zelinka.cz/ http://www.sadrosklad.cz/climatizer-plus.html Polystyren se běžně lepí na stěny, ale znám jednoho, který klimatizer zafoukal i za sádroš na stěny, je to taky reálné, ale je tam třeba řešit už fólii. U polyše nepotřebuješ žádnou pevnější povrchovou úpravu, neboť se na něj lepí ještě sádroš a při takovém plošném lepení se neboj, že bys to nějak promáčkl, nebo prokopl Navíc není problém na takhle napelený sádroš zavěsit kuchyňské skřínky Takže stejně to znamená obložit vnitřek sadropolystyr. deskami a případné mezery/strop/ dofoukat climatizerem? Uvažuješ zvlášť lepit ESP a na to SDK, nebo odebereš kompletní desky kde to už je dohromady-viz http://www.be-tong.cz/term_pan.htm Tak jsem to krapet prolistoval a slepená deska výjde na 480 Kč, samostatně 55 SDK a EPS 70 - 218 Kč , to jeclem slušný rozdíl.... [upravil dne 16/7/08 lamancha] [upravil dne 16/7/08 lamancha] Citovat
lamancha Odesláno 17. červenec 2008 Autor Odesláno 17. červenec 2008 Původně zaslal: Dave405 Svůj stavební systém a materiál raději moc nezveřejňuji, neboť se to stane většinou centrem zozepří Ale jo, když se ptáš, tak odpovím. Postavím hrubou z betonových skořepinových tvárnic www.be-tong.cz a zateplím to zevnitř 25cm EPS, na tom bude SDK jako pohledový finální materiál. Do podlahy přijde 15 - 20cm ESP a do stropu 40cm klimatizeru (vatu jsem vyřadil). Příčky ještě zvažuji, zda-li také ze skořepin, nebo kvůli jakési akumulaci a regulaci vlhkosti porotherm, či příbuzné cihloviny. Zítra mám schůzku s člověkem, který montuje tepelná čerpadla a poté jedu prokonzultovat předběžný projekt domu za projektantem, tak snad budu chytřejší. Tak jak jsi dopadl s TČ? Trávím dneska celý den u internetu, prokousávám se TČ a systémy rekuperace (moc se mi líbí - obzvlášť ta možnost ochlazování domu) až mi z toho a to nemluvím o těch haldách diskuzí navzájem hanících vnitřní x vnější zateplení Citovat
Dave405 Odesláno 17. červenec 2008 Odesláno 17. červenec 2008 Všechno je o ceně. Ideální by bylo použít ty hotové panely, ale má to také své nevýhody, protože se do toho pak hůř dělají rozvody elektriky. Takhle se nalepí polyš, udělá se elektrika a všechno co je třeba a na to se nalepí sádroš. Cenově to takhle vychází také o dost líp. Mě se poslední dobou stále víc líbí \"šedý polystyrén\", což je polyš s příměsí grafitu. Má to vyšší tepelný odpor, takže se může použít menší tlouštka. Nějaké info o tom je třeba tady v katalogu PDF: http://www.styrotrade.cz/cz/pdf-dokumenty/ Co se týče tepelných čerpadel, rekuperačních jednotek, solárních panelů a podobně, tak je to docela pakárna, všechno to nastudovat, porovnat mezi sebou, propočítat investiční náklady při realizaci a provozu, návratnost a podobně. V podstatě všeobecně lze říci, že tyto věcičky jsou u nás pořád předražené a vstupními investicemi nemůžou konkurovat klasickým kotlům. Původně jsem měl představu, že budu mít v domě jen rekuperační jednotku, která bude větrat a v případě potřeby rekuperovat s dohřevem. Něco takového by ale mohlo fungovat jen v domě se ztrátami domu do 2,5kw, což je masakr postavit. Tohle už je pasivní dům, který musí mít vyřešené úplně všechno jako vypočítané pasivní zisky, počet lidí v domě, počet žárovek, zvířat, počítá se s veškerou elektronikou, která v takovémto domě tvoří topení. Vypadá to sice hezky, ale postavit to a vypočítat aby takový dům celoročně bez problémů fungoval je hodně složité a většinou nemožné. Takovýchto projektantů je v ČR co do počtu na prstech jedné ruky a nechají si svou práci krásně zaplatit, takže v reálu projekt takovéhoto domu vyjde dráž než třeba základy na celý dům. Z těchto důvodů jsem pasivní dům nechal plavat a jdu cestou nízkoenergetického. NED už je problém vytopit rekuperační jednotkou, proto už s ní moc nepočítam, nebo když už, tak ne centrální, ale jen lokální (v obýváku) aby mi to v zimě vrátilo cca 1-2kw zpět. Pak je to také o ceně. Centrální jednotky stojí většinou cca od 40tkč s tím, že je třeba řešit rozvody, které jsou brutálně drahé, takže finální cena je třeba 100, 150tKč. Lokální jednotka vyjde cca na 15tKč a rozody se neřeší. Tepelné čerpadlo je krásná věc, ale zase jsou zde omezení, např. v provozních podmínkách. Jen pár výrobců čerpadel uvádí provozní podmínky od -15 do 23°C a tyto informace zákazníkoví prozradí. Ostatní fungují třeba jen od -7 do 20°C, což je trochu o ničem. Pak je třeba si promyslet, jaké čerpadlo člověk chce, protože těch systémů je dneska hafo. Jelikož nebudu mít u baráku studnu, nemám tam potok a vrt nechci dělat, koukal jsem jen na čerpadla vzduch-vzduch a vzduch-voda. Nejlepší výrobce systému vzduch-vzduch - Toshiba a vzduch-voda - Daikin nabízí jednotky s účinností 1, 4-5, čili při příkonu čerpadla 1Kw, vyrobí 4-5kw tepelné energie, což je skvělý výkon. V práci máme čerstvě instalované čerpadlo vzduch-vzduch od Toshiby, takže nějaké malé zkušenosti s tím již mám a také vím, že tohle si domů nedám. Jde o to, že vnitřní jednotka fouká, takže je v pokoji jakýsi průvan a také nepatrný hluk. Navíc jednotka nenasává čerstvý vzduch z venku, ale pouze pracuje s vnitřním vzduchem a ten se vysušuje, což je dost nepříjemné. Výhodou je, že tato jednotka umí chladit, topit, odvlhčovat, nebo jen foukat. Další systém vzduch-voda je pro mě přijatelnější, zvlášť, pokud bych realizoval podlahové topení. Tato jednotka ohřívá do zásobníku (bojleru) vodu o teplotě cca 50°C, což se hodí jak pro TUV, tak do podlahovky (po zaregulování). Nevýhodou jednotky je, že neumí chladit, pouze ohřívá vodu. Další výhodou je, že tato jednotka může při tepelných ztrátách domu cca do 5kw pokrýt spotřebu teplé vody po celý rok. Nevýhodou obou jednotek je to, že vstupní investice, při realizaci na klíč, překračují 200tKč, což se mi zdá hodně. Solární panely jsem zatím moc nestudoval a asi ani studovat nebudu, neboť se domnívám, že se tento systém nezaplatí. Jde o to, že soláry fungují jen ve dne a to jen určitou část dne, neboť v zimě je den velmi krátký a pak je třeba dohřivat vodu jinak. Účinnost solárnů se dneska počítá do 40%. O tomto systému bych ještě možná přemýšlel, pokud bych panel o výkonu do 5kw, komplet na klíč pořídil do 50tKč, což je nemožné. Takže z výše uvedeného vyplývá, že se zřejmě vydám cestou klasického el. bojleru a zrealizuji možná podlahovku. U podlahovky se mi líbí teplo odspodu a nízkoteplotní systém, takže celý systém má vysokou životnost, protože dochází k minimálnímu opotřebení oproti klasickým radiátorům. Pokud by tepelné čerpadla spadly na cenově přijatelnou úroveň - pro mě cca 50tKč, uvažoval bych v budoucnu o tomto způsobů vytápění podlahovky a ohřevu vody. Jediné o čem ještě stále přemýšlím je zemní registr. respektive při kopání základových pásů na domek zakopat trubku pod zákl. desku a tímto v létě ochlazovat dům a v létě přivádět do domu čerstvý a jemně ohřátý vzduch. Tento vzduch si dále natáhne krb, takže se vytvoří jakýsi \"přirozený\" okruh větrání v domě. Všeobecně lze ale říct, že v domku se ztrátami cca do 6kw, není problém s topením, ale spíš přehříváním v létě, takže je třeba vyřešit ochlazování budovy a to buď pasivně, nebo aktivně. Já osobně to budu řešit přesahem střechy, protože chci realizovat přízemní domek. Důležitou věcí u projektování PD a NED je orientace místností vůči světovým stranám, ale to je asi jasné. Nejlepší ale je, když si každý tyto systémy obejde sám a zváží si, zda-li je to pro něj vhodné, či nikoli. Já, ač jsem zastáncem alternativních stavebních systémů, ve věci tepelných čerpadel, rekuperátorů a podobně jsem zatím zpátečnický, neboť ceny těchto vymožeností, nejsou pro běžně vydělávajícího člověka nezajímavé. Vše je ale otázkou času. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.