Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Dobrý den.

Mám problém se svou 405. V městskym provozu mi vyletí teplota přes 100 stupňů, ale větráky se nespusí. Když chcípnu motor a otočím klíčkem na druhou polohu tak se větráky roztočí, jakmile ale nastartuju zase se přestanou točit. Prosím poraďtě kde by mohl být zakopanej pes.

Díky

Odesláno

To je nejaké divné. Na spínač vetrákov by mal byť prívod z kontaktu 15 spínacej skrinky. Malo by tam byť napätie vždy pri zapnutom kľúčiku. Na tvojom mieste by som to skontroloval. Vyzerá to že niekto pred tebou sa s tým hral.

Aký je to motor? Má to auto klímu?

Odesláno

Je to divné, protože když jedu tak vlastně mám klíček taky v druhé poloze.

Je to 1.9 SRI. R.v. 1991. Klimatizaci to má, ale chybí tam řemen tak jí zatim nepoužívám. To auto nemám dlouho a dávám to postupně dohromady.

Odesláno

Na chladiči pod nalievacím hrdlom nájdeš teplotný spínač vetrákov. Prečisti kontakty a premeraj či je tam na jednom kontakte 12V pri zapnutí kľúčika. Mali by tam byť tri káble. Jeden je prívod, jeden pomalý chod vetrákov a jeden na rýchly chod. Ak by sa nerozbehli pri priamom prepojení káblov tak daj dole prednú masku a pod ňou sú tri relátka umiestnené medzi vetrákmi. Tiež im prečisti kontakty. Potom by to malo fungovať ak je dobrý spínač na chladiči. Mám také isté auto i motor len bez klími. Prvá rýchlosť mi zapína cca 87 - 90. Druhá rýchlosť mi ešte nešla, ale malo by to byť okolo 95.

Ak máš klímu tak ju skús zapnúť i bez remeňa. Ona síce nebude fungovať ale na novších autách je prepojená s chladením motora. To že po zapnutí kľúčika začne chladiť môže byť klímou.

Odesláno

Dneska jsem zkoušel všechno co jste mi radil ale relátka musí být v pořádku protože ventilátor sepne když neběží motor. Kontakt pod nalévacím hrdlem chladiče bude asi na výšku hladiny protože když vypustím vodu tak svítí kontrolka a jak rozpojim konektor tak zhasne. Jiný dráty mi do chladiče nevedou. Slyšel jsem, že snímač teploty chlad. kapaliny je někde na bloku motoru. Nevíte kde přesně? Bliká mi kod 14 takže s ním asi bude něco v nepořádku. Jinak v krabičce kde je diagnostický konektor jsou dva odpory a jeden je nefunkční (zkoušeno ohmetrem). Nemohlo by to být tím? Ve schématu elektriky z knížky Jak na to je uveden odpor 2. stupně ventilátoru (M788). Mohl by to být on?

Už jsem z toho zoufalý, tak pohodlné vozítko a já s ním nemůžu jezdit protože hned vařím.

Odesláno

jestli se ti opravdu ztrácí spínací +,tak než hledat závadu je mnohdy jednodušší přivést od spínačky nový......(ale trošku inteligentně,dát tam pojistku,popř. relé)

Odesláno

Pozeral som to i na Service boxe. Mal by si tam mať na chladiči trojpólový spínač. Mal by byť úplne dole na chladiči, ešte pod snímačom hladiny.

Čidlo teplomera by malo byť na skrinke termostatu. Nájdeš ju na hlave motora a ide od nej hrubá hadica do chladiča.

Ten vadný odpor môže byť problém ale na druhý stupeň vetrákov odpor nieje. Ten je iba na prvý. Môže to mať súvis s klímou. Tú keď zapneš tak by sa mali rozbehnúť vetráky na prvý stupeň. Je možné že je jeden odpor napájaný zo spínača a druhý od klímy. Prípadne ich skúsiť prehodiť.

Celé mi to pripadá nejaké došahané. Skús si preveriť ten spínač vetrákov.

Prinajhoršom sa dá použiť náhradné riešenie. Mám auto i schémy len bez klímy, tak trochu hádam.

Odesláno

Už asi vím kde je problém. Při pozorném prohlédnutí celého chladiče jsem opravdu našel jen jeden kabel se třemi vodiči. To je kontrola výšky hladiny. Ale pod ním je nějáká záslepka. Tak to vypadá že tam ten spínač vůbec nemám. I by to odpovídalo s tou chybou 14. Někdo předemnou s tím nějak bastlil.

Měl jsem za to, že to teplotní čidlo je někde na bloku motoru tak jsem ho na chladiči vůbec nehledal. Navíc tam nevedou žádný odpojený vodiče.

Dám tam čidlo a snad se to vyřeší. Jenom ta záslepka nejde ven. To čidlo je na závit?

Zatím díky za rady, ještě dám vědět jak to dopadlo.

Odesláno

Na chladiči nemám žádný spínač, ale jen zátku. Je na levé straně asi v jedné třetině od shora. Pod snímačem hladiny mám jen takový neobsazený nálitek s formy. Ani nemá díru a závit.

Už jsem si myslel, že je vyhráno, že zapojím třípolový spínač a bude hej, ale nikde tam nejsou odpojené kabely které by k němu měly vést. Navíc tu zátku nemohu povolit

Když spustím klimu (klíček v druhé poloze - motor neběží), tak se větráky rozeběhnou na 1. stupeň, ale jakmile nastartuju zase se přestanou točit.

Je možné, že by ten spínač byl také u termostatu? Mám tam něco podobně vyzerajícího s modrým konektorem (je podobný jako diagnostika jen je modrý. Zítra se pokusím to vyfotit.

Už jsem si říkal jestli by to nemohlo být spínací skříňkou. Jak se vyndavá? Mám jetě jednu na vyzkoušení.

Odesláno

Spínacou skrinkou to nebude. To by nefungovalo viacej vecí. Keď nemáš spínač na chladiči tak môže byť iba na komore termostatu. Na novších autách je pri klíme i riadiaca jednotka ventilátorov ale nenašiel som nikde že by to mala i 405ka.

Odesláno

1) Máš čidlo hlídající stav hladiny chladicí kapaliny - to je dole na chladiči

2) Máš čidlo hlídající teplotu chladicí kapaliny pro teploměr v palubce (pravděpodobně na termostatě)

3) Máš druhé čidlo hlídají teplotu chladicí kapaliny - pro sahary, STOP kontrolku etc. (pravděpodobně taky na termostatě)

4) máš silový obvod pro sahahy (baterie, pojistky ...)

5) Máš ovládací obvod sahar - u mé 205 D je to třípinový konektor na levé straně u chladiče. Jeden drát je zem, druhý drát je na pomalý chod, třetí drát je na rychlý chod. Je napojen na sahary, ne na chladič !

... začni tím třipinovým konektorem, při zapnutém klíčku stačí proklemovat vždy dva piny.

Odesláno

Na druhou polohu vše funguje jak má vč. klimatizace, ale při nastartovaném motoru se ty větráky prostě neroztočej. Ten spínač větráků jsem nakonec objevil u termostatu, když ho odpojím roztočí se vrtule, teda jenom když něběží motor. Našel jsem pod palubovkou nějaký bitron (control temperature), nemohlo by to být tím? Jinak když ukostřim bílý drát na levem relátku pro sahary tak se větráky točej i při zapnutym motoru, ale to se naopak zase točej pořád. Jako nouzovku to udělám přes vypínač, protože zítra s tím potřebuji jet. Pak to zas budu řešit, protože mě to štve.

Odesláno

na bitron si někteří stěžovali (já ho tam nemám :D )

.. jinak vítej v clubu ... to auto tě doveze kam potřebuješ, jen má své vrtochy ! ;)

Odesláno

To souhlasím. Vozítko je to pěkný a pohodlný, ale jak začne zlobit elektrika, je to konec. Vyřešil jsem jednu závadu a objeví se další. Teď nemám na mysli ty větráky, ty ještě nejdou, ale byl prošoupaný kabel co vede do zásuvky u TZ. Opravil jsem to a prozměnu mi přestaly svítit potkávačky na levém světlu. Svítí jenom parkovačky. A taky mi místo blinkru bliká světlo a blinkr svítí. Pravá strana je v pohodě. Už se z toho asi zblázním. :grr

Odesláno
Původně zaslal: capumpor

To souhlasím. Vozítko je to pěkný a pohodlný, ale jak začne zlobit elektrika, je to konec. Vyřešil jsem jednu závadu a objeví se další. Teď nemám na mysli ty větráky, ty ještě nejdou, ale byl prošoupaný kabel co vede do zásuvky u TZ. Opravil jsem to a prozměnu mi přestaly svítit potkávačky na levém světlu. Svítí jenom parkovačky. A taky mi místo blinkru bliká světlo a blinkr svítí. Pravá strana je v pohodě. Už se z toho asi zblázním. :grr

Na tých svetlách by to mohlo byť vadné ukostrenie. Kostriaci bod by mal byť na vnútornom blatníku pri svetle.

Odesláno

AD bitron: ten, ktery hledate by mohl byt za levym svetlem zhora na podbehu. A ta diskoteka se svetlama a s blinkrem je vadna kostra 99.9% a mohlo by to souviset i s (ne)funkci bitronu :papa

Na chladici zadnej prepinac/cidlo nehledejte - u 405 s klimou neni - ovlada to cely prave Bitron na zaklade signalu z cidla na termostatu :cool:aut

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...