Trundik Odesláno 6. květen 2008 Odesláno 6. květen 2008 Mám dotaz ohledně dálničních poplatků v Chorvatsku - co se týče běžných poplatků, tak těch informací je mnoho a tyto nepotřebuji. Jde mi jen o jakousi Smart Karticu, kterou nabízí na stránkách http://www.hac.hr/. Bohužel jsem jazykově moc znalostí nepobral, tak si to nemůžu přelouskat. Jde mi o to, zda by se to vyplatilo či nikoliv. Nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti či informace? Díky. [upravil dne 6/5/2008 Trundik] Citovat
Berkoff Odesláno 6. květen 2008 Odesláno 6. květen 2008 platime dycky celkem 1800 za dalnice do grvace nebo jaxe to jmenuje, o karte slysim poprve, poslu link kamosoj, ten hrvatsky umi Citovat
sekaj Odesláno 6. květen 2008 Odesláno 6. květen 2008 Je to puze čipová karta (jinak se tam používaj elektronické),která urichlí průjezd mítnicí.Žádné cenové zvíhodnění tam nevidim.Jak koukám tak jsou použitelné jen ne některých trasách viz. Zagreb – Šestanovac, Zagreb – Rijeka, Zagreb – Goričan a Zagreb – Lipovac. Citovat
sekaj Odesláno 6. květen 2008 Odesláno 6. květen 2008 Teť jsem našel že je tam sleve a to pouze 10% v sezoně mezi 1 dubnem a 31 říjnem.Mezy 1 listopadem a 31 března je tam už sleva 23.5%,což člověk neviužije pokud jezdíš za mořem.Musíš ale zaplatit při pořízení karty 20HRK.Takže nic víhodného. Citovat
Garfield Odesláno 6. květen 2008 Odesláno 6. květen 2008 Ale ale přátelé... Tak je to takto: Je to opravdu karta nabitá kreditem, která \"urychluje\" průjezd mýtnicí. Urychluje úplně stejně, jako když, Trundíku, vytáhneš kreditní kartu a zaplatíš s ní. Mýtnice mají totiž průjezd buď \"placení v hotovosti\", nebo \"placení bezhotovostně\", kde žádná fronta v podstatě není. Všichni jak troubové stojí ve frontách na hotovostní placení. Vzhledem k tomu, že jedeš do Marušići, pojedeš po: 1) Dálnice A2 z Macelje do Záhřebu-Zaprešiće. Mýtné 35 kun. 2) Dálniční obchvat Záhřebu je zdarma, pojedeš po něm až na exit Záhřeb-Lučko. Tam začíná 3) Dálnice A1. Pojedeš trasu Záhřeb-Lučko až exit Šestanovac. Celkem 171 kun. Sečteno za jednu cestu je to 206 kun. Pojedeš-li stejnou trasu i zpátky, tak za dovolenou je mýtné 412 kun. Dnešní kurs valuty prodej 3,600. Na koruny 1.483 peněz. Předplacená karta má slevu 10% (sezónní pak 23,5%, ale sezónu oni myslí přes zimu kdy není takový provoz, končí 31. 3.) Takže si můžeš vyplnit přihlášku na web stránkách, poslat, zaplatit si kredit minimálně 100 kun, oni ti pošlou Smart karticu. Na mýtném ušetříš 10% z Kč 1.483 neboli 148 korun. Naopak zaplatíš peníze za bankovní převod. A 20 kuníků za vystavení karty. Tak kalkuluj a vybírej a pak udělej tak, že si vezmeš na cestu kreditní kartu a máš vystaráno a budeš projíždět mýtnicemi bezhotovostně a rychle. [upravil dne 6/5/08 Garfield] [upravil dne 6/5/08 Garfield] Citovat
Trundik Odesláno 6. květen 2008 Autor Odesláno 6. květen 2008 tý jo, ten Garfield je ale chytrej. Díky moc za info - budu platit kartou P.S. - na kartu člena Peugeot-clubu asi sleva není co? [upravil dne 6/5/2008 Trundik] Citovat
sekaj Odesláno 6. květen 2008 Odesláno 6. květen 2008 Já bych kartou neplatil.Musej se přes terminál spojit s bankou a to muže trvat kolikrát pěknou dobu.Děje se to i u nás v republice natož někde v pričope.Beztak si tam člověk musí viměnit káči za kuny,tak si jich vyměnim o trochu víc.V tomto případě jsem zastáncem hotovostní pladby . Citovat
Garfield Odesláno 6. květen 2008 Odesláno 6. květen 2008 Původně zaslal: Trundik tý jo, ten Garfield je ale chytrej. Díky moc za info - budu platit kartou P.S. - na kartu člena Peugeot-clubu asi sleva není co? [upravil dne 6/5/2008 Trundik] No můžeš to zkusit - vytáhni kartičku Clubu na mýtnici a zkus se dohovořit slovanským esperantem jako ostatní turisti, třeba můžeš mlít KARTICA PEUGEOTICA POPUST 50% Z KORISTENJA.... Jo, a podle chorvatského zákona o provozu na pozemních komunikacích musíš mít za nesnížené viditelnosti rozsvícená SVJETLA ZA VOŽNJU PO DANU, homologovaná v EU. Pokud je ještě někdo nemá, musí použít normální potkávačky, jako u nás. Citovat
Garfield Odesláno 6. květen 2008 Odesláno 6. květen 2008 Původně zaslal: sekaj Já bych kartou neplatil.Musej se přes terminál spojit s bankou a to muže trvat kolikrát pěknou dobu.Děje se to i u nás v republice natož někde v pričope.Beztak si tam člověk musí viměnit káči za kuny,tak si jich vyměnim o trochu víc.V tomto případě jsem zastáncem hotovostní pladby . Prosím tě, netahej sem své odhady, jo? Piš jen zkušenosti. Zkušenosti mé i všech lidí, se kterými jsem mluvil, jsou opačné. Placení kartou v Chorvatsku je dokonce rychlejší než v ČR. Je to zřejmě tím, že si postavili ekonomiku na turistech. A tomu odpovídá i např. rychlost připojení pro komunikaci s bankou a všechno je nové. Konkrétně řečeno, kromě placení parkovného jsem kuny vůbec nepotřeboval. Pardon, ještě jsem platil kunami za suvenýry na tržnici a pohlednice v trafice. Ale stánkaři berou raději eura, která se ti navíc nekazí (když ti zbydou, nemusíš je měnit zpět na Kč v tak příšerném kursu jako kuny). Mýtné, restaurace, nákupy v obchodě, benzín. Všechno kartou a bleskově, i u malých benzinek, a to i ve Slovinsku. Máš-li jiné zkušenosti své nebo svých známých z posledních cca 3 let, napiš. Garfield doporučuje kreditku, rezervu v EUR a jen pár kun. Navíc směna EUR/kuny je v Chorvatsku levnější než si kupovat kuny tady. [upravil dne 6/5/08 Garfield] Citovat
Berkoff Odesláno 6. květen 2008 Odesláno 6. květen 2008 Původně zaslal: Garfield 3) Dálnice A1. Pojedeš trasu Záhřeb-Lučko až exit Šestanovac. Celkem 171 kund. [upravil dne 6/5/08 Garfield] Garfilde opravdu si myslel to platidlo ktery jsi myslel? Pekneeeeee :D:D:D:D:D:D Citovat
sekaj Odesláno 6. květen 2008 Odesláno 6. květen 2008 Teť v poslední době jsem tam byl 2x za sebou,takže to je zmích zkušeností.Nikomu jsem nic nevnucoval tak neútoč .To byl pouze můj názor toť vše. Citovat
Berkoff Odesláno 6. květen 2008 Odesláno 6. květen 2008 jetse bych podporil Garfielda, ze jsem taky rezervovali pokoje na ty grvaci predem, a platili 10% ceny v eurech, a kdyz jsme prijeli, doplatili jsme to kartou, eurama, pohoda. pak za lodicky resp povozeni po nas chtel 50 eur, taxem ho poslal/nakopal, pac sem vedel ze normalne lidi vozi za par kun ... ale my sme turisti .. mno a nakonec sme par kun nechali v hospode, takova vesnicko/plazovka, dobry ceny ... jinak sme si varili z toho co sme dovezli, a cele to prislo krom ceny za paliva na cca 4500 kc / osoba na 10 dnu. [upravil dne 6/5/08 Berkoff] Citovat
Garfield Odesláno 6. květen 2008 Odesláno 6. květen 2008 Původně zaslal: sekaj Teť v poslední době jsem tam byl 2x za sebou,takže to je zmích zkušeností.Nikomu jsem nic nevnucoval tak neútoč .To byl pouze můj názor toť vše. Jenže, čéče, Sekaji, tos vůbec nenapsal, že jde o tvé zkušenosti. Nevím proč, ale nějak ti moc nevěřím Nějaký konkrétní příklad, kdy tě placení kartou neúměrně zdrželo, než se terminál spojil? Ještě jedna věc: Při platbě kartou se ti počítá devizový kurs. A ten je zrovinka u kun hooodně odlišný od valutového, ve kterém směňuješ. Další věc je velký spread mezi valutami Nákup a Prodej u kun. Je to sezónní podřadná měna a tak si banky a směnárny v ČR mastí kapsy. Takže když jdeš v ČR zbylé kuny vrátit zpět do korun, pěkně se prohneš. A v případě směny kun na celou dovolenou už jde o pořádnou částku. Ne ne, hotovostní styk v kunách opravdu není to pravé ořechové. [upravil dne 6/5/08 Garfield] Citovat
Garfield Odesláno 6. květen 2008 Odesláno 6. květen 2008 Původně zaslal: Berkoff Původně zaslal: Garfield 3) Dálnice A1. Pojedeš trasu Záhřeb-Lučko až exit Šestanovac. Celkem 171 kund. [upravil dne 6/5/08 Garfield] Garfilde opravdu si myslel to platidlo ktery jsi myslel? Pekneeeeee :D:D:D:D:D:D Ach bóže, na co já myslím... Už jsem to opravil, díky za upozor. Citovat
sekaj Odesláno 6. květen 2008 Odesláno 6. květen 2008 Původně zaslal: Garfield Původně zaslal: sekaj Teť v poslední době jsem tam byl 2x za sebou,takže to je zmích zkušeností.Nikomu jsem nic nevnucoval tak neútoč .To byl pouze můj názor toť vše. Jenže, čéče, Sekaji, tos vůbec nenapsal, že jde o tvé zkušenosti. Nevím proč, ale nějak ti moc nevěřím Nějaký konkrétní příklad, kdy tě placení kartou neúměrně zdrželo, než se terminál spojil? Věř si komu chceš,jen jsem chtěl říct že hotovostně je to zjevně richlejší než platební kartou.Dáš many,závora se zvedne a Frrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Citovat
Garfield Odesláno 6. květen 2008 Odesláno 6. květen 2008 Původně zaslal: sekaj Původně zaslal: Garfield Původně zaslal: sekaj Teť v poslední době jsem tam byl 2x za sebou,takže to je zmích zkušeností.Nikomu jsem nic nevnucoval tak neútoč .To byl pouze můj názor toť vše. Jenže, čéče, Sekaji, tos vůbec nenapsal, že jde o tvé zkušenosti. Nevím proč, ale nějak ti moc nevěřím Nějaký konkrétní příklad, kdy tě placení kartou neúměrně zdrželo, než se terminál spojil? Věř si komu chceš,jen jsem chtěl říct že hotovostně je to zjevně richlejší než platební kartou.Dáš many,závora se zvedne a Frrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Chybí ti začátek. Ten prostředek a konec \"dáš many, závora se zvedne a frrrr\" je v pořádku. Ale ten začátek je: Postavíš se na mýtnici do jedné z příšerných front, které jsou pro hotovostní placení. Zatímco kolega s kreditkou se postaví buď do fronty zvíce 3 aut nebo dokonce jede rovnou, páč fronta není. A zatímco jeho kreditka se zdlouhavě zpracovává a on za neuvěřitelně dlouhých 20 - 50 vteřin odjíždí, ty stále ještě stojíš ve frontě na hotovostní placení, a když ho na dalším odpočívadle doženeš, on už má v sobě sváču a krátkou chrupku Tak takhle to je, musí se to napsat celé, víš? Citovat
sekaj Odesláno 6. květen 2008 Odesláno 6. květen 2008 Nevim kudi si jel ty ale směr Split nic jako bezhotovostní kasy nebily.Bylo úplně jedno jestli platíš kartou nebo hotově.Vždy 1,2, maximálně 3 kasy otevřený,vše ostatní zavřeno.Lišilo se to pouze druhem vozidla tzn.osobní,nákladní,autobusy.A taky by mě zajímalo když jedeš do soukromího apartmánu jak by jsi plati kartou.Myslíš že doma budou mít terminál?Taky někde na pláži budš dávat maníkovi u lodiček kartu?V restauraci neni problém tam stejnak nepospícháš na pumpě jakbysmet.Přijede ti chlapík na lodičce s ovocem,žena na pláži s kroklema či kukuricou,chceš si koupit v přístavu čerstvou grilovanou rybu a vytáhneš kreditku.Budou na tebe valit . [upravil dne 6.5.2008 sekaj] Citovat
Trundik Odesláno 6. květen 2008 Autor Odesláno 6. květen 2008 Původně zaslal: sekaj Nevim kudi si jel ty ale směr Split nic jako bezhotovostní kasy nebily.Bylo úplně jedno jestli platíš kartou nebo hotově.Vždy 1,2, maximálně 3 kasy otevřený,vše ostatní zavřeno.Lišilo se to pouze druhem vozidla tzn.osobní,nákladní,autobusy.A taky by mě zajímalo když jedeš do soukromího apartmánu jak by jsi plati kartou.Myslíš že doma budou mít terminál?Taky někde na pláži budš dávat maníkovi u lodiček kartu?V restauraci neni problém tam stejnak nepospícháš na pumpě jakbysmet.Přijede ti chlapík na lodičce s ovocem,žena na pláži s kroklema či kukuricou,chceš si koupit v přístavu čerstvou grilovanou rybu a vytáhneš kreditku.Budou na tebe valit . [upravil dne 6.5.2008 sekaj] v posledně zmiňovaném případě vytáhnu eura a budou spokojeni. ach ta čeština:bojim:bojim:bojim:myslim Citovat
Garfield Odesláno 6. květen 2008 Odesláno 6. květen 2008 Původně zaslal: sekaj Nevim kudi si jel ty ale směr Split nic jako bezhotovostní kasy nebily.Bylo úplně jedno jestli platíš kartou nebo hotově.Vždy 1,2, maximálně 3 kasy otevřený,vše ostatní zavřeno.Lišilo se to pouze druhem vozidla tzn.osobní,nákladní,autobusy.A taky by mě zajímalo když jedeš do soukromího apartmánu jak by jsi plati kartou.Myslíš že doma budou mít terminál?Taky někde na pláži budš dávat maníkovi u lodiček kartu?V restauraci neni problém tam stejnak nepospícháš na pumpě jakbysmet.Přijede ti chlapík na lodičce s ovocem,žena na pláži s kroklema či kukuricou,chceš si koupit v přístavu čerstvou grilovanou rybu a vytáhneš kreditku.Budou na tebe valit . [upravil dne 6.5.2008 sekaj] 1) Ještě v září 2007 bezhotovostní kasy na mýtnicích byly. Jel jsem celou splitskou dálnici, jmenuje se A1, tj. od Záhřebu-Lučko až na exit Šestanovac. 2) Potřeba hotovosti v kunách - ubytování bývá buď dohodnuté v EUR, nebo se jede na blind a ubytovává se na místě a pak se rovněž platí EURy - viz můj příspěvek výše. Rovněž tak tam píšu o potřebě pár drobných kun na účely jak píšeš (pohlednice, ovoce) a taky to, že i tihle trhovci berou radši eura, pokud by ti kuny došly. Takže ještě jednou: 1) Dálniční poplatky, benzín, restaurace, nákupy v obchodech - dá se pohodlněji a levněji kartou než hotovostí v kunách (viz co jsem psal o kursech). 2) O ubytování řeč nebyla - tady je jednoznačně placení eury. 3) Takže kuny stačí pár drobných typu parkovné, zmrzlina, ovoce na ulici, pohlednice. Když ti dojdou, můžeš platit buď eury, a pokud bys neměl dost drobných eur, stačí je směnit na kuny na místě ve výhodnějším kursu než v ČR. Hele nezkoušej Garfielda dostat, máš to marný Citovat
sekaj Odesláno 6. květen 2008 Odesláno 6. květen 2008 Někomu vyhovuje platit kartou a někomu holt penězma.Každej podle svího gusta . Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.