Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno
Původně zaslal: Ticcino

Jsem rád, že návod aspoň trošku pomohl. Jen mám takový dotaz. Co to znamená "28 U modelů s levostranným řízením demontujeme sloupek řízení podle kapitoly 10"? V kapitole 10 jsem nic o sloupku řízení nenašel. Co to je ten "sloupek řízení"?

Sloupek řízení je ta tyč od volantu směrem k podlaze, kde je přes kloub přišroubovaná k servu. Čili u podlahy to rozpojíš a dáš ji bokem, aby nezavazela.

Odesláno

Tak jsem se do toho taky dal. Vyndat větrák je skutečně něco jako ježek v kleci :myslim. Nicméně jde to i bez demontáže sloupku řízení. Poslepu a v jogínské poloze jsem nahmatal ty rezistory a odpojil od konektoru :potlesk. Rezistory byly evidentně v pořádku, i po proměření. Tak jsem si řekl, že to tam vrátím a zkusím se podívat na přepínač. Po namontování jsem si řekl, že to ještě vyzkouším ..... no a ono to funguje i na druhý stupeň :D.

Takže pravděpodobně špatný kontakt v konektoru rezistorů.

• O 2 týdny později...
Odesláno

Ještě kontrolní dotaz. Z proběhnuvší diskuse vyplývá, že závada nastává v konektoru kabeláže, který je připojen k rezistorům.

To john.abruzzi, resp. milda: Jestli se nepletu, tak teda k inkriminovanému konektoru se dostanu když demontuju kastlík spolujezdce, vyndám trubku přívodu vzduchu ke spolujezdci (nikoli tu silnou rouru přívodu vzduchu k ventilátoru), odmontuju motorek klapky vzduchu a měl bych se dostat ke konektoru, který je připojen k rezistoru a ten odpojit a posléze si pohrát s kontaktem od bílého drátu. Myslím, že by mohlo stačit (viz zkušenost, kterou udělal john.abruzzi) kontakt očistit, nebo předpružit.:myslim:myslim:myslim

Odesláno

Rezistory jsou na levé straně, tzn. ze strany řidiče.

Tady je stručný návod, alespoň to, co si pamatuji:

1. vyndat filcový kryt zespodu pod volantem (zajištěn plastovými čudlíky)

2. vyndat plastový kryt pod volantem (viz P.S.)

3. V knize doporučují demontovat sloupek řízení, já jsem to nedělal

4. Odpojit konektor od motoru větráku (je vzadu napravo)

5. otočením větráku po směru ručiček (může tam být pojistný šroub, u mne nebyl) odjistit motor

6. Nalézt knihu od Jaroslava Foglara a zjistit jak se vyndaval ten ježek s klece. V případě, že jste demontovali sl. řízení, knihu nepotřebujete):myslim

6.1. dal jsem si cigáro na uklidnění :grra pak se vrátil k práci

7.Když je motor venku (viz kniha od JF), zaujměte jogínskou polohu a rukou nahmatejte v otvoru po motoru rezistory. Jejich otočením je uvolníte a můžete povytáhnout ven i s kabeláží. Ovšem nelze ty vytáhnout tak, aby se k tomu mohlo. Takže tak nějak poslepu odjistit konektor a vyndat rezistory.

8. Prohlédnout rezistory. Pokud vše vypadá OK, lze ohmetrem změřit jestli jednotlivé okruhy nejsou přerušeny.

9. Opět tak nějak po slepu a jednou rukou znovu zastrčit rezistory do konektoru.

10. Vrátit konektory zpět a otočením zajistit v rouře ventilace.

11. Vrátit motor zpět (opět si připomenout jak to bylo s tím ježkem) a otočením zajistit .

12. Nasunout konektor na větrák

13. Zkusit jestli to funguje

14. vrátit plastové kryty

15. vrátit filcový dekl

16. Další cigáro tentokrát za odměnu... protože to fungovalo.:roker

P.S. nedoporučuji ty kryty sundavat, když auto stálo přes noc v zimě a všechny ty plastové úchytky jsou zmrzlé a křehké. Já jsem dvě ulomil.:bojim

Odesláno

To john.abruzzi: To, že rezistory jsou na pravý straně vím, ale kabeláž od přepínače středovýho panelu vede po levý straně. Tak mne napadlo, jestli bych se k tomu konektoru nedostal zleva, ale tohle by mi mohl potvrdit nebo vyvrátit milda, který měl kabeláž celou venku - viz jeho návod s fotkama. :papa

Odesláno

Oprava předchozího příspěvku, pomíchaly se mi strany.

To john.abruzzi: To, že rezistory jsou na straně řidiče vím, ale kabeláž od přepínače středovýho panelu vede po pravý straně. Tak mne napadlo, jestli bych se k tomu konektoru nedostal zprava od místa spolujezdce, ale tohle by mi mohl potvrdit nebo vyvrátit milda, který měl kabeláž celou venku - viz jeho návod s fotkama.

Odesláno
Původně zaslal: vlacir1

Ještě kontrolní dotaz. Z proběhnuvší diskuse vyplývá, že závada nastává v konektoru kabeláže, který je připojen k rezistorům.

To john.abruzzi, resp. milda: Jestli se nepletu, tak teda k inkriminovanému konektoru se dostanu když demontuju kastlík spolujezdce, vyndám trubku přívodu vzduchu ke spolujezdci (nikoli tu silnou rouru přívodu vzduchu k ventilátoru), odmontuju motorek klapky vzduchu a měl bych se dostat ke konektoru, který je připojen k rezistoru a ten odpojit a posléze si pohrát s kontaktem od bílého drátu. Myslím, že by mohlo stačit (viz zkušenost, kterou udělal john.abruzzi) kontakt očistit, nebo předpružit.:myslim:myslim:myslim

Jo jo, je to tak. Pokud chceš jen vyndat ten konektor, tak musíš z pravé strany. Varianta od john.abruzzi je dobrá jen na vytáhnutí toho rezistoru. A jeho radost z toho, že to najednou funguje, nemusí trvat dlouho.:nevim Určitě má taky vahřátý ten konektor a za chvilku to může přestat zase kontaktovat. A předpružit to nepůjde, nebo to nemá cenu.:bojim Já to prvně taky trochu zkoušel, ale polámal se. A i kdyby ne, tak jak je jednou vyhřátý, tak už nikdy nebude mít vlastnoti nového. Čili sežeň si nejdřív někde ten konektor, nebo aspoň jeden ten kontakt a pak se do toho pusť. :papa

• O 8 měsíců později...
Odesláno

A přece se točí. Tak jsem se do toho dal až dneska. Použil jsem postup od mildy, tedy přístup ze strany spolujezdce avšak bez demontáže motoru klapky, ale s výsledkem jako john.abruzzi, t.j. kontakt jsem neměnil, jenom jsem ho očistil a trošku napružil. Snad to nějakou chvíli vydrží.

Při té příležitosti jsem náhodou zjistil, že lze ze strany spolujezdce v poho vyndat i blok rezistorů. Stačí po odpojení konektoru otočit klapku recirkulace do polohy recirkulace - tím vznikne otvor, kterým lze zespoda prostrčit ruku a pootočením blok rezistorů vyjmout. Ještě, že to takto jde, protože, když jsem chtěl svrchu vyndat blok rezistorů, tak mi spadl dolů do portubí. Už jsem myslel, že budu muset rozdělat i stranu u řidiče, abych se k němu dostal, ale pak mi po odsunutí klapky vypadl ven, což se mi výrazně ulevilo. Tož tak. :potlesk:roll:potlesk

Odesláno

Nazpátek to šlo v pohodě, protože skrz díru zespoda do potrubí přes otevřenou recirkulační klapku se dostaneš přímo do místa, kde je blok odporů (musí být chlazen jak vzduchem nasávaným z venku, tak braným z kabiny při recirkulaci). Takže žádná demontáž motoru chlazení ze strany řidiče, ale vše v pohodě ze strany spolujezdce. Mimo demontáže kastlíku spolujezdce a trubky rozvodu vzduchu (ten díl co fouká vzduch do kastlíku) není potřeba žádná další demontáž. :super:o:super

• O 2 týdny později...
Odesláno

Ještě malé doplnění. Klapka mi šla rukou natočit do polohy recikulace, protože jak jsem později zjistil bylo odpojené táhlo od servomotorku a klapkou se dalo volně otáčet. Ale nic se neděje, pokud vypnete motor při zapnuté recirkulaci, klapka zůstane otevřena a k bloku odporů se dostanete jak jsem popisoval výše :super

• O 1 rok později...
Odesláno

Nenašel by se mezi vámi někdo z okolí Prahy-9 či Prahy- východ, kdo by byl ochoten, včetně všech jogínských poloh popisovaných v předchozích příspěvcích, na mém voze pomoci při tomto problému?Samozřejmě za úplatu, nechci to zadarmo. Mám pocit , že po přečtení všech příspěvků na téma, nejde 2.stupeň by mě ani jako nekuřákovi nepomohla cigaretka, kterou si někdo musel dopřávat. A autorizovanému servisu to nechci svěřit hlavně z důvodu mé vlastní špatné zkušenosti, při jedné banální záležitosti s jedním takovým servisem na P-9. Pokud by se našel nějaký takový \"šílenec\" ;) nechť se mi prosím ozve, cenu za úkon domluvíme. Rád budu nápomocen, ale sám bych to asi nedal.Předem díky.

• O 3 roky později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...