Kroky01 Odesláno 10. červen 2009 Odesláno 10. červen 2009 Dám na tvoje rady a zaslepím egra ny výstupu - tím zaslepením na vstupu jsem chtěl zamezit případným netěsnestem vlnovce s egrem (únik spalin do prostoru pod kapotou vlivem zvýšení tlaku), když po otevření ventilu nebudou mít spaliny kam jít (tedy do sání), tak aby se netvoříl přetlak spalin ve vlnovci a samozřejmě aby se tam neakumulovalo teplo a vlnovec se moc nezahříval. Nicméně zaslepit výstup zamezí úplně stejně proudění spalin do sání, přesně tak, jak popisuješ. Vložím tedy nerez plíšek mezi sání a vlnovec a pokusím se je stáhnout originální svorkou, třeba to půjde. Tloušťka plíšku, co mám k dispozici je 1 mm - snad to svorka pojme. Třeba se vůbec nic nezmění a pak by moje snaha - možná i neúspěšná - zaslepit vsup, by byla k ničemu. Takže díky žes mě přesvědčil. S tím čerpadlem, jak říkám, je to pouze domněnka, jinak s tvým názorem souhlasím. Ještě jedna věc nahrává tomu, že bylo čerpadlo z nějakého důvodu venku a to ta, že celý motor je takový zašlý, ale čerpadlo vypadá oproti ostatním částem motoru jako nové - lesklé hliníkově čisté. Neříkám, že je nové, ale minimálně umyté a to tak, že mimo auto. Naftu jsem do auta nikdy nenalil nekvalitní (haha netuším co ve skutečnosti prodávají). Tankuji pouze u Benziny a shellu. Ted má Agip nějakou naftu, která má údajně obsahovat složky, které čistí jak čerpadla, tak vstřikovače, tak bych možná vyzkoušel tuto alternativu. Tohle téma tady bylo už hodně probírané, nicméně se \"pochlubím\" s výsledkem po odpojení egru. Citovat
punkac Odesláno 10. červen 2009 Odesláno 10. červen 2009 tak přetlaku se neboj, zas tak velký není jestli se trubka-vlnovec nedotýká víka ventilů, tak se také nic nestane možná je čerpadlo po repasi a pak bych se na to předchozího majitele zeptal, co všechno na něm bylo měněno, solenoidy, těsnění nebo jen jestli bylo na seřizovací stolici, každá informace je dobrá nafta benzina je dobrá, shellu nevěřím .... teda českýmu(pocitově auto mi jelo hůře a dokázáno že jsem najel cca o 100 km méně), v německu je to jiná liga, ale tam zase tankuju starej dobrej aral jo a milimetrovej plíšek nevím nevím zkus slabší Citovat
Kroky01 Odesláno 10. červen 2009 Odesláno 10. červen 2009 vlnovec s víkem v kontaktu myslím není. Řešit ho nebudu a budu pozorovat případné nežádoucí účinky a pokud se po odpojení změní něco k lepšímu, vždycky jde přistoupit k té složitější variantě, ale proč, když se tahle osvědčí. Na druhou stranu je dobré vědět i o dalších možnostech:). Jo předchozí majitel - koupě mého auta má historii, která mě nedovede k majiteli. Je přitažené odněkud z Německa a nic víc nevím. Musím doufat, že čerpadlem to není. No a plíšek - poohlídnu se tedy ještě o slabším - v pátek to chci mí v kupě, tak aby mě nezastavila taková prkotina - o víkendu bych to chtěl pořádně projet:) Citovat
Kroky01 Odesláno 11. červen 2009 Odesláno 11. červen 2009 Ještě jsem se chtěl zeptat na jednu věc a to, zda někoho při odpojování Egru na 2.1 TD napadlo, kam odchází tlak vzduchu z turba, když se dostane na kritickou hodnotu? Myslím to tak, že HDi motory mají ten obtékací ventil, ale má něco podobného 2.1 TD? Existuje totiž teorie, že čidlo v tlusté hadici k sání od turba vyhodnocuje tlak vzduchu v systému a když se tento tlak od turba zvýší, čidlo to vyhodnotí, dá příkaz ovládacímu ventilu Egru a ten ho otevře. Dojde k tomu, že přebytečný tlak v sání projde přes egr ventil do výfuku. To znamená, že egr by měl v takovém případě obousměrnou funkci. 1. nám známou špinit motor od sazí 2. slouží jako \"obtékací\" ventil na snížení tlaku turba. Při běžném provozu by to neměl být problém, ale delší jízda na dálnici (německo) s vysokou rychlostí za vysokých otáček může skončit i propálením pístů 2. a 3. válce - ty jsou vždy nejteplejší. Mluvím teď skutečně pouze o 2.1 TD, protože HDi to má řešené jinak. Může někdo tuhle teorii potvrdit? Pokud by to tak totiž bylo, pokusil bych se vymyslet jednosměrnou klapku namísto plné záslepky. Tzn. spaliny dovnitř ne, ale přebytečný tlak od turba do výfuku ano. Nápady? Citovat
punkac Odesláno 11. červen 2009 Odesláno 11. červen 2009 toho jsem si nevšiml a to ho honím dost rychle pořád, egr zaslepenej už tři roky ale jsem zvědav co napíší ostatní Citovat
Kroky01 Odesláno 11. červen 2009 Odesláno 11. červen 2009 No taky by mě zajímal nějakej další názor. Svojí logiku to má, ale nejsem si jistej. Ta klapka by marná určitě nebyla. Ale zatím jdu do toho bez klapky, proste natvrdo, ale do budoucna by nebylo spatný mít tohle vyjasněný. Citovat
punkac Odesláno 11. červen 2009 Odesláno 11. červen 2009 mrkni tady z obrázku vpravo, ten modrej je vidět, že je egr jednocestný tj. jen pouští spaliny do sání, žádný odfuk přetlaku turba tam není. Ono taky to turbo dává tak akorát Citovat
Kroky01 Odesláno 11. červen 2009 Odesláno 11. červen 2009 :-) a kde je obrazek? Jinak turbicko je kocicka, co si budem povidat, ale stejne je v tej hadici od turba do sani cidlo. Co tedy dela to cislo? Citovat
punkac Odesláno 11. červen 2009 Odesláno 11. červen 2009 mno ty ho nevidíš? čidlo v sání by dle wikipedie mělo měřit teplotu nasávaného vzduchu a když je pod 20°C EGR zůstane zavřený ten obrázek ukazuje princip egru, nikde jsem nenašel, že by egr mohl sloužit jako odfuk turba, když se podíváš, ani to není z jeho konstrukce možné Citovat
Kroky01 Odesláno 11. červen 2009 Odesláno 11. červen 2009 Prve se mi obrazek nezobrazil. Ted ho vidim. Z jeho konstrukce to mozne je, podtlak otevre a proudit muze medium z obou smeru - musel by byt ale dostatecny (podtlak) aby prekonal silu pripadneho pretlaku, ale dle toho schematu k tomu navrzenej neni a nepocita se s tou funkci. Myslim, ze jsem zase o krok dál:-) Citovat
Kroky01 Odesláno 12. červen 2009 Odesláno 12. červen 2009 Takže jo. Dneska rano nez jsem se pustil do Egru, stavil jsem se na diagnostice, jestli je to vsechno OK. Ze stroje vypadla jen jedna chyba, ikdyz myslim, ze docela zavazna. \"nastaveni cerpadla\" - pod tim se asi muze skryvat cokoli. Pan ale rikal, ze by se dalo vyndat a skontrolovat v pripade, ze nebudu vedet co s penezma:-)Auto projel a libilo se mu jak jede, prej v pohode, ze by s cerpadlem nic nedelal. Nicmene, vadi mi muj problem s plynem. Takze jsem dorazil domu a pustil se do EGRu - 0,5 mm tlusty nerezovy plisek prumeru 38 mm byl dilem okamziku. Tahle tloustka se i dobre tvaruje, tak jsem ani nemusel ohybat okraje, vymackl se pekne sam za pouziti originalni spony. Takze zaslepen vystup. Auto jsem projel, asi 40 km. Po nastartovani mi prijde ze volnobeh je malinko nizsi a motor vydava jiny zvuk, jako by se trochu poupravil projev. MOznaje to jenom zdani. Na vykonu jsem ale nepoznal nic - mozna jen taknejak plynulejsi chod odspoda. Problem s plynem se ale bohuzel nevyresil, mozna neni tak markantni, ale pretrvava. Po teto projizdce jsem plisek vyjmul jen pro kontrolu. Prekvapilo me,ze nez jsem odmontoval sponu, plisek byl uplne studenej (nerez vede spatne teplo, ale stejne). Ctrana od Egru byla absolutne cista, ale strana od sana pocakana. Logicky, rychlost nasavaneho vzduchu caka zpatky to, co je v te gumove hadici usazeno prave od vejfuku-) Takze abych rekl pravdu, zatim nevim. Budu to pozorovat dal. A asi bych se mel pomalu poptavat na levnou opravu cerpadla - pripadne nevi nekdo, co je to konkretne za hlasku \"nastaveni cerpadla?\", treba neni uplne v hajzlu, jen se musi seridit na aute. Citovat
punkac Odesláno 12. červen 2009 Odesláno 12. červen 2009 mno to ti nezávidím, jinak nejlevnější servis lucase cca 18000,- dal bych ho do pryč a za 10k-12k máš Bosche, jinak mě to s Boschem a zacpaným egr ventilem jezdí krásně Citovat
Kroky01 Odesláno 12. červen 2009 Odesláno 12. červen 2009 Ja nevim, treba by ho stacilo seridit na aute, uvidim, nemem ted na takovou investici a kdyz uberu plyn, auto jede pekne:-) Uvidim, jak se to bude dal vyvíjet. Kdyz se to bude horsovat a pujde do kytek, pak se bude muset udelat rozhodnuti, jestli repase nebo predelat na BOSCH. Ty neslysis nikdy do auta nejaky cvakani, poklepavani a podobne? haha uz se ztracim v tom, co je normalni a co je navic:-) Citovat
punkac Odesláno 13. červen 2009 Odesláno 13. červen 2009 pokaď necvakaj hydroštely...... nene opravdu mi nic v motoru necvaká jinak na to čerpadlo bacha. většinou se projevuje rachotivým zvukem nebo když vypneš zapalování, motor ještě pár sekund běží atd. je fakt divný, že jak jsi psal motorovej prostor zašlej věkem a čerpadlo jak nový - to je divný! je to paskvil nenabízí nic převratnýho, všechno o co příjdeš vymontováním lucase jde nahradit, teda kromě palubního PC, ten jsem ještě nevymyslel ale já na něj příjdu hehe Citovat
Kroky01 Odesláno 13. červen 2009 Odesláno 13. červen 2009 No tak to je mozny, ze cvakaji hydrostely. Jinak motor po otoceni klicku chcipa dobre a souhlasim, je to divny, buh vic, to to je za kus a kde se tam vzal:-) Palubni PC stejne nemam:-) Citovat
ajven Odesláno 21. červen 2009 Odesláno 21. červen 2009 zdar, ozyvam sa po dlhsej odbe k tejto teme. EGR som zacal vcera rozoberat, lebo som bol na emisnej a pan nemohol namerat dobre hodnoty. Vraj by mohol byt EGR ventil stale otvoreny. Tak som ho vybral von a vyzera uplne inak ako tu popisuje. Teda dufam, ze som vybral to som mal Pripajam foto Citovat
ajven Odesláno 21. červen 2009 Odesláno 21. červen 2009 mozem dodat, ze motorova cast pri tomto ventile je a bola velmi spinava, stale tadial unikal nejaky cierny sajrajt. Cisiteval som to vzdy, ale netusil som, ze bolo prasknute tesnenie pod tymto ventilom, to som zistil vcera ked som to rozobral. Aj skrutky umbusove boli povolene. Citovat
Kroky01 Odesláno 21. červen 2009 Odesláno 21. červen 2009 Urcite jsi vymontoval spravnou vec, tohle je EGR Ventil. Ale obavam se, ze vypada presne tak, jak popisuje obrazek na schematu. Ze zadni strany motoru, tedy na strane, kde je EGR mam motor taky zaneradenej nejakyma sazema, ale jak sam vis, neda se tam moc dobre dostat, tak nevim presne jestli to je od netesniciho EGR nebo od turba. Zeptam se, jak jsi postupoval pri demontazi toho EGRu? Delal jsi to zeshora, nebo jsi byl pod autem? Co jsi pouzil za naradi? Co jsi vsechno vymontoval, nez ses k nemu dostal? Citovat
ajven Odesláno 22. červen 2009 Odesláno 22. červen 2009 Původně zaslal: Kroky01 Urcite jsi vymontoval spravnou vec, tohle je EGR Ventil. Ale obavam se, ze vypada presne tak, jak popisuje obrazek na schematu. Ze zadni strany motoru, tedy na strane, kde je EGR mam motor taky zaneradenej nejakyma sazema, ale jak sam vis, neda se tam moc dobre dostat, tak nevim presne jestli to je od netesniciho EGR nebo od turba. Zeptam se, jak jsi postupoval pri demontazi toho EGRu? Delal jsi to zeshora, nebo jsi byl pod autem? Co jsi pouzil za naradi? Co jsi vsechno vymontoval, nez ses k nemu dostal? dostal som sa k nemu z vrchu, zo spodu nie je sanca. potrebujes 10mm ockovy kluc na povolenie spodnej priruby ventila a na druhej strane imbusovy kluc 6mm tam je dobry pristup. Horsie je s tym pristupom k tym 10mm maticam. Tam je to zapecene od vysokej teploty a skorodovane. Potom uz len 3mm imbus na rozobratie samotneho EGR ventilu. Tam su tri sroby ktore drzia vrchnu cast s membranou. Nechapem, ale preco tento moj EGR nema vobec taky tvar ako tu je v tejto teme odfoteny. Ja tam vobec nemozem volozit ziadnu plechovu podlozku, lebo nemam co zapchat, nic take som tam nenasiel:myslim Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.