Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

6 HODIN SPA-FRANCORCHAMPS: V dramatickém závodě získal tým Peugeot TotalEnergies své první body

Recommended Posts

Odesláno

6 HODIN SPA-FRANCORCHAMPS: V dramatickém závodě získal tým Peugeot TotalEnergies své první body

• Po startu z pole position bojoval Peugeot 9X8 #94 o skvělý výsledek. O naděje však tým připravila kolize s vozem GT, následkem které musel vůz #94 odstoupit.
  • Peugeot 9X8 #93 zajel díky Stoffelu Vandoorneovi nejrychlejší kolo závodu a dojel na sedmém místě.
  • Team Peugeot TotalEnergies se nyní soustředí na 24 hodin Le Mans, kde Peugeot oslaví sto let od své první účasti.

Šestihodinový závod ve Spa-Francorchamps neskončil pro tým Peugeot TotalEnergies tak, jak výkon jezdců v průběhu závodu a zejména pak v kvalifikaci naznačoval, přesto si tým odváží několik pozitivních poznatků důležitých pro přípravu na Le Mans. Patří mezi ně první pole position pro Peugeot 9X8 ve FIA World Endurance Championship, silný úvodní stint vozu #94 a nejrychlejší kolo závodu zajeté vozem #93 v závěrečné fázi podniku.

Loïc Duval startoval z pole position před 101 608 diváky a ubránil vedení v první zatáčce La Source, než projel v čele úsekem Raidillon de l’Eau Rouge. Během svého dvojitého stintu si francouzský jezdec udržoval velmi dobré tempo, následně předal Peugeot 9X8 #94 Théo Pourchaireovi. Tomu se dařilo udržovat vůz v čelní skupině a bojoval o přední pozici. Krátce po začátku svého stintu však Malthe Jakobsen nedokázal zabránit kolizi s vozem GT3, který zůstal stát napříč na trati v zatáčce Combes. To následně znamenalo pro #94 nucené odstoupení ze závodu.

Peugeot 9X8 #93 odstartoval z 9. místa s Paulem di Restou, který absolvoval čistý úvodní stint. V polovině závodu se vůz během série zastávek v boxech pohyboval na 14. místě, když převzal řízení Nick Cassidy pro dvojitý stint. V poslední hodině závodu zajel Stoffel Vandoorne před domácím publikem nejrychlejší kolo závodu (2:04.177) a využil několika incidentů soupeřů k tomu, aby dovezl Peugeot 9X8 #93 do cíle na 7. místě.

Team Peugeot TotalEnergies odjíždí z Belgie s prvními body do šampionátu v této sezóně a s cennými poznatky před dalším závodem, kterým je 24 hodin Le Mans. Značka Peugeot zde oslaví sto let od své první účasti v tomto legendárním závodě. Start “24hodinovky”je naplánován na sobotu 13. června v 16:00. Ještě předtím však Peugeot 9X8 na okruhu dlouhém 13,626 km absolvuje v neděli 7. června oficiální testovací den, po kterém budou následovat volné tréninky a kvalifikační jízdy během týdne před závodem.

Citace:

Emmanuel Esnault (šéf týmu): „Po tomto víkendu máme smíšené pocity. V sobotu jsme získali pole position a závod jsme začali skvělým tempem vozu #94, ale zároveň přišlo velké zklamání, protože umístění v první pětce bylo na dosah. S vozem #93 jsme dokončili závod na 7. místě, a navíc zajeli nejrychlejší kolo závodu. Teď se naše pozornost přesouvá na Le Mans, před kterým nás ještě čeká hodně práce."

Malthe Jakobsen (jezdec – vůz Peugeot 9X8 #94): „Jsem velmi zklamaný a je mi to líto kvůli týmu. V zatáčce číslo 5 se přede mnou roztočil vůz GT a neměl jsem žádnou možnost se mu vyhnout. Byl jsem na zahřívacím kole se studenými pneumatikami a kolize byla nevyhnutelná. Náraz byl poměrně silný a poškození bylo příliš velké na to, abychom mohli pokračovat. Byl to opravdu frustrující den.“

Théo Pourchaire (jezdec – vůz Peugeot 9X8 #94): „Jeli jsme velmi dobrý závod až do konce mého dvojitého stintu, dvě hodiny před cílem jsme byli v první pětce. Bohužel se Malthe nedokázal vyhnout vozu GT, ale není to jeho vina. Pozitivní je, že inženýři a mechanici během víkendu vůz výrazně zlepšili, což je povzbudivé směrem k Le Mans.“

Loïc Duval (jezdec – vůz Peugeot 9X8 #94): „Po Maltheho pole position jsme nevěděli, jak se bude závod vyvíjet. Absolvoval jsem čistý dvojitý stint a ztráceli jsme asi čtyři sekundy na vedoucí vůz. Bylo to velmi pozitivní. Théo udržel výkonnost vozu až do Maltheho nešťastného incidentu. Takový je motorsport.“

Paul di Resta (jezdec – vůz Peugeot 9X8 #93): „Bylo těžké bojovat o body v hustém provozu se všemi safety cary a chaosem na trati, ale i tak jsme splnili náš cíl sedmým místem. Už se soustředíme na Le Mans.“

Nick Cassidy (jezdec – vůz Peugeot 9X8 #93): „Po náročné Imole jsem spokojený, protože jsem absolvoval dobrý dvojitý stint. Ve voze jsem se cítil dobře a byla to cenná zkušenost před Le Mans.“

Stoffel Vandoorne (jezdec – vůz Peugeot 9X8 #93): „Získali jsme první body sezóny, takže to není špatné. Celkově to byl náročný závod, byli jsme zaseknutí v provozu a bylo těžké ukázat naše tempo. V závěrečné části závodu, kdy se ochladilo, vůz doslova ožil a byl mnohem konkurenceschopnější, což mi umožnilo zajet nejrychlejší kolo při mém domácím závodě.“

image.png

image.png

image.png

image.png

image.png

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...