Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím lidi,

Toto je spíše otázka pro majitelé dieselů, vyjma HDI. Vydává váš motor při volnoběhu, jakoby zlehka klepavé zvuky? Z interiéru to nejde poznat, ale když otevřete kapotu a pozorně se zaposloucháte? Mi to totiž klepe. Kamarád by měl mít auto (306GDT) po kompletní generálce (říkám měl by, protože jeho mechanika neznám) a klepe mu to taky. A třetí kamarád má HDI a bez klepání. Je takový zvuk normální, nebo se mám připravit na nové vstřiky, či něco podobného? Přes zimu byla mojímu mazlíkovi měněná hlava a zároveň i pár dalších věcí, takže motor by měl být ok...

Odesláno
Původně zaslal: oddie

Nemůžeš porovnávat zvuk komůrkového mechanického dieselu s HDI, to je hovadina.

Však to je mi jasné, proto sem na začátku psal \"vyjma HDI\". U kamaráda jsme to zkoušeli jenom pro jistotu...

Odesláno
Původně zaslal: BobyD

no moje 205 klepe akorat kdyz nema dost nafty tj.bubliny v palivu jinak prede jako kocka

A zkoušel ses fakt bedlivě zaposlouchat? Abych to slyšel, tak musím doslova strčit hlavu pod kapotu.

Odesláno
Původně zaslal: torr21

ja mam HDI a klepe mi to přesně jak popisuješ, byl jsem u automechanika a ten mi řek ze se mam připravit na rozvody

To už mi taky někdo říkal, jenže já mám rozvody měněné ve 228000 a teď tam mám něco pod 230000, takže tohle nepřichází moc v úvahu. Jinak poslouchali to už to dva mechanici. Oba se shodli na tom, že s tím ještě pojezdím, ale vyjádření měli různá. První řekl, že to bude chtít za po dalších pár tisících kilometrů (neupřesnil, ale říkal že min. 2000 a možná 100000 to vydrží ;) ) opravit/vyměnit vstřiky. A druhý řekl, že to je u těchto dieselů docela normální, ať s s tím nelámu hlavu, že až tomu bude něco vážného, tak to určitě poznám :D

Odesláno

Každý mechanický diesel má více či méně kovový klepavý zvuk. Ovlivnitelné je to hlavně nastavením předvstřiku - pokud je hodnota předvstřiku větší, motor jde víc \"tvrdě\", víc kovově klepe, lépe startuje, a víc kouří, a pokud je ta hodnota extrémní, tak i hůř jede. Pokud je hodnota předvstřiku příliš malá, motor běží znatelně tišeji, špatně startuje, a též hůř jede. Správné nastavení, krom toho, že to při něm nejlíp jede, je také určitým kompromisem mezi dobrou startovatelností, hlučností atd. Na velikost předvstřiku má vliv mj. i samotný stav trysek, resp. jejich otevírací tlak - pokud jej máte mimo toleranci, motor jede pochopitelně blbě a má jiný zvuk.

Takže v první řadě bych začal kontrolou samotných trysek (otevírací tlak a toho jak rozprašují), a dále kontrolou nastavení čerpadla.

Odesláno

TO oddie: Super, díky za odpověď. To by na mého mazlika i sedělo. V zimě mu byla vyměněná hlava a provedené nějaké opravy kolem, takže se mi nechtělo ani moc věřit tomu vstřikování, nicméně to čerpadlo už bude mít 230000 km, takže asi už není stoprocentní...

Odesláno

Mám rád zvuk komůrkového dieselu - zdá se mi \"hezčí\" než přímovstřik.

Ale zase ten přímovstřik míň žere, že ...

Romik306xrd - čerpadlo nemusí být stoprocentní (no, ono není 100% už po 1 km :) ), ale spíš odejdou vstřikovače...

230 000 km - tomu se říká slušně zaběhlej motor ;)

Odesláno
Původně zaslal: vix

230 000 km - tomu se říká slušně zaběhlej motor ;)

No to víš, když to bylo ještě mladý pažoutí vozítko s necelýma 100tkm, tak ho koupil kamarádův taťka. Byl chudáček malej havarovanej na zadek, tak si ho ten dobrý pán vzal pod ochranná křídla. Kompletně ho vyléčil a s pravidelným servisováním mu pozvolna najezdil dalších 50 až 60 tkm. A pak můj kamarád dorostl do řidičského věku a během necelých tří let mu proběhlo pod kolama dalších 80tkm, čímž udělal z tohoto vozítka zdatný a větrem ošlehaný automobil, který díky výborné péči stále dobře slouží :super

Odesláno

me tam fakt nic neklepe nekouri a je t\\o jeden z duvodu proc vaham s pretesnenim cerpadla pritah jsem ho z nemecka [auto] a ac to byla slupka ktera ma najeto 270tkm tak proste motor je vyladenej sam to nechapu vsechno ostatni se sere polosy loziska ramena atd ale motor to je fakt neuveritelny jenze obavam se ze jen do doby nez do to ho sahne nakej zdejsi servisman

Odesláno

já mám HDi a taky klepe. Od 1.9 D to skoro neni poznat. Ale olej nežere, naftu nežere, kouří jen když tomu při rozjezdu pořádně naložim,v zimě chytne na podruhý s bídou. Vstřiky mám vyměněný ale furt klepe. Ale už takhle slouží desetitisíce Km tak to neřeším.

Odesláno
Původně zaslal: Dafe

já mám HDi a taky klepe. Od 1.9 D to skoro neni poznat. Ale olej nežere, naftu nežere, kouří jen když tomu při rozjezdu pořádně naložim,v zimě chytne na podruhý s bídou. Vstřiky mám vyměněný ale furt klepe. Ale už takhle slouží desetitisíce Km tak to neřeším.

Kau chlapi, vy mi ale děláte radost. Není nad to slyšet: \" to neřeš, je to normálka :D \" Díky. Takže jdu hledat nějakou jinou závadu (co třeba, že pravé okýnko jezdí pomaleji, než levé? :D )

Odesláno

Pravé okýnko ti bude jezdit pomalejc než levé vždycky...

ono se to nezdá, ale na oknech jsou 25 A pojistky (na každé !) ... no a pojistkovka je na levé straně, baterka je na levé straně a ty kabely jsou tedy k pravému okýnku zákonitě delší. A čím delší a současně tenčí kabely, tím máš větší ztráty .. no a tý énergie tam tolik neproleze.. takže u 205 zákonitě jezdí levé okýnko rychleji než pravé.

MMCH: když člověk jede v noci a má zavřený okýnka a svítí - a jenom se decentně opře do tlačítek, jako že chce okýnka zavřít, tak tím prodovým nárazem ty světla docela dost pohasnou. ;)

Odesláno
Původně zaslal: vix

Pravé okýnko ti bude jezdit pomalejc než levé vždycky...

ono se to nezdá, ale na oknech jsou 25 A pojistky (na každé !) ... no a pojistkovka je na levé straně, baterka je na levé straně a ty kabely jsou tedy k pravému okýnku zákonitě delší. A čím delší a současně tenčí kabely, tím máš větší ztráty .. no a tý énergie tam tolik neproleze.. takže u 205 zákonitě jezdí levé okýnko rychleji než pravé.

MMCH: když člověk jede v noci a má zavřený okýnka a svítí - a jenom se decentně opře do tlačítek, jako že chce okýnka zavřít, tak tím prodovým nárazem ty světla docela dost pohasnou. ;)

wow, tak to je jako maximální příkon jednoho motorku na stahování okna 300W. To je docela nářez. Nenapadlo mě, že o ten kousek delší káblíky můžou mít takovýhle vliv, i když je pravda, že vedení k pravým dveřím bude tak min. o 30% delší, než k levým tzn. odpor vedení vlevo:odporu vedení vpravo = 100:130. A když vezmeme v potaz, že se nám jedná o stejnosměrný proud, pak je to docela dost možné. Wow já sem ale dobrej... :roker Až se v tom budu muset někdy hrabat, tak tam zkusím dát o něco silnější drátky (resp. kabely).
Odesláno

pokud by někdo dokázal změřit o kolik sjede dřív levý okno tak si ho asi vezmu za ženu :D Napětí nebo proud se šíří pokud je mi známo téměř rychlostí světla takže vlastně stačí zjistit pouze skutečnou délku vodičů. Tak sem se asi trochu unáhlil s tou svatbou. Ale výsledek na - xtou sekundy by asi stejně nikomu k ničemu nebyl.

Já sem furt hledal chyby v autě a poslední dobou jen jezdim a dělám udržbu. A ono to jede stejně jako když se v tom furt vrtám. Vyměnil sem všechno možný a furt jde jako kovadlina. ještě přemýšlím o váze vzduchu. Ale to až zase budu mít chuť.

Odesláno

Dafe (malá rada do života) :

nevím, ale když chceš machrovat, prosím ...

ad 1) o šíření proudu a napětí rychlostí světla nepochybuju.

Jenže mi se tady bavíme o přeneseném výkonu a každý materiál klade určitý odpor, he ! No a ten odpor má za následek úbytek výkonu - a ten, jak ví každý žák 7. třídy je závislý na materiálu vodiče, délce a průřezu (a taky trochu na frekvenci, ale my se tady bavíme o stejnosměrným proudu)

jinak, malá rada - rychlovarnou konvici nemějte doma připojenou přes 30m prodlužovací kabel ....

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...