miroja Odesláno 9. duben 2024 Odesláno 9. duben 2024 Čaute. Od začiatku roka, (po výmene tlmiča výfuku, aktrát práve neviem či je to náhoda, alebo príčina) bojujem na mojej P306-ke s probémom vynechávania motora za určitých podmienok: - motor musi by zahriaty, pri studenom motore to nepozorujem - motor vynecháva v len v určitom rozsahu otačok (cca 1800-2200) -moror vynecháva len ak idem v týchto otáčkach konštantnou rýchlosťou, prípadne pridávam plyn pomaly a nie je príliš zaťažený. Ak rozsah otácok prejdem s razantnejším stlačením plynu, nepozorujem to - motor nevynecháva v žiadnych otáčkch na volnobeh otáčkach, iba pri jazde Zatial som odskúšal: Palivy filter OK, bublinky v palive nie su, nafta nepadá, natankovaná prémiová nafta + VIF. Vzduchový filter ako nový, žiadny bordel v sacom potrubí. Odpojená váha vzduchu - žiadna zmena. Pasívna kontrola vynechávania potenciometra snímania polohy plynu (Ohmetrom) - Odpor v rozsahu, žiadne výpadky odporu v celom rozsahu stlačenia plynového pedála Kontrola odporu snímača teploty chladiacej kvapaliny v závislosti na teplote - OK Cez diagnostiku som overoval (našiel som prechodné závady odpojenia snímača teploty vody, váhy vzduchu, trploty vzduchu, no to som predpokladal, keďže som ich predtým odpájal): Kontrola snímača otáčok motora cez diagnostiku - súhlasí s otáčkomerom Hodnoty teploty chladiacej kvapaliny korešpondujú s teplotou vody (nemeral som teplotu motora externym teplomerom, no žiadne nelogické hodnoty) Kontrola hodnoty sledovania skutočného predvstreku a vypočitaného - OK v celom rozsahu otáčok (rozdiely cca 1-2 %) Plynulosť (vynechávanie) údaja polohy plynového pedála som nepozoroval,takže OK aj to. Posledné, čo som odskúšal bolo vyradenie EGR, odpojil som oba konektory z elmag. ventilov a trhanie prestalo. Cez diagnostiku -> test aktivačnch členov (či ako sa to volá) som skúšal EGR elmagnety, oba cvakali, viac času venovať sa celemu EGR zatial nebol. Konečne teda nasleduje otázka: Môže výmena tlmiča za prípadne nesprávny typ spôsobovať závadu ako som popísal vyššie ?? Mýlim sa, ak si myslím, že z dôvodu nesprávneho tlmiča EGR ventil uzaviera z nejakého dôvodu vstup do motora v nesprávnom okamihu (keď ešte nie je otvorený ventil od výfukového potrubia) a celé toto spôsobuje, že motor sa začne dusiť, lebo nemá vzduch do sania? Ako som písal, závada za začala prejavovať ihneď po výmene tlmiča, predým som nič také nikdy nezaregistroval. Podľa predajcu tlmič má byť podľa VIN vhodný na moje auto. Čo by ste ešte poradili odskúšat/overiť/premerať aby sa to všetko dalo zvaliť na nevhodný tlmič výfuku? S toto závadou som bol na STK/Emisnej, nameraná dymivosť 0,8, povolená 3,0, takže atuto prešlo so značnou rezervou. Veľká vďaka za vaše názory a rady. Pridávam ilustračný prtscr z diagnostiky. Citovat
oddie Odesláno 9. duben 2024 Odesláno 9. duben 2024 Jen jsem začal číst, už na začátku bylo jasné, že to bude EGR. Na měření kouřivosti nemá EGR žádný vliv, při zkoušce je zcela zavřený. Měřit na tom podle mě není co. Citovat
miroja Odesláno 9. duben 2024 Autor Odesláno 9. duben 2024 (upraveno) To, ze sa to začalo prejavovať len po výmene výfuku je podľa teba vyslovene náhoda a nový tlmič výfuku je v tom nevinne? Upraveno 9. duben 2024 uživatelem miroja Citovat
oddie Odesláno 9. duben 2024 Odesláno 9. duben 2024 Neumím posoudit. Leda bys tam zkusil dát jiný tlumič. Chip ohodnotil 1 Citovat
miroja Odesláno 10. duben 2024 Autor Odesláno 10. duben 2024 Ide mi hlavne o to, ze ak opravím/vymením EGR ventil či závada zmizne. Alebo je problém v tom, že ak je tam iný tlmič výfuku (ľahší alebo ťažší prietok výfukových plynov ako ma namapovana riadiaca jednotka motora) závada ostane až do výmeny za správny tlmič. Nevie niekto poradit? Ak by to bolo veľkým prietokom aktuálneho tlmiča, zvažoval som na skúšku nejako čiastočne zaslepit výstupnú rúru z tlmiča. Môhlo by to pomôcť pri potvrdení, že je to tlmičom, či je to blbosť? Citovat
miroja Odesláno 18. duben 2024 Autor Odesláno 18. duben 2024 (upraveno) Nikto sa s podobným problemom zatial nestretol?. Potreboval by som poradiť, ako by sa dalo vylúčiť, že blbnutie EGR nespôsobuje nevhodný výfuk. Nemám problém aj kúpiť iný EGR, len neviem, či to bude riešiť problém. Viem, že auto bude chodiť aj s odpojeným EGR, no rád by som mal na aute EGR funkčné. Keby som nebol v klube spolu s kraľom Karlom III a princeznou Kate , asi by som toho poskúšal viac sám aj ja ... Edit: Tieto motory boli aj v iných autach (P206, Berlingo, Partner, Fiat Scudo..), to len aby sme so skúsenosťami neboli zameraní len na P306. Upraveno 18. duben 2024 uživatelem miroja Citovat
oddie Odesláno 18. duben 2024 Odesláno 18. duben 2024 Tohle je taková duchařina, že ti to nikdo relevantně nezodpoví. Citovat
miroja Odesláno 27. říjen 2024 Autor Odesláno 27. říjen 2024 Popisem ako dalej pokracovalo smojim vozidielkom. .., mozno to niekomu pomoze. Zaciatkom leta sa mi podarilo za dobru cenu kupit pouzity EGR + sanie od EGR k motoru. Bohuzial, az doma som zislti, ze jedno pripojenie hadicky medzi jednou klapkou a prislusnym solenoidom je ulomene, ale podarilo sa opravit. Vymenil som EGR a aj sanie k motoru, kedze som to kupene aj vycistil a povodne bolo "trochu zanesene" a motor si zas pradie ako za mlada... Cez leto som toto auto moc nepouzival a nebolo moc prilezitosti si overit na dlhsich trasach ci to pomohlo, no dnes som konecne spravil cca 150 km a ziadne cukanie... Este jedno zistenie pocas opravy ... Ked som odpojil sacie potrubie od vzduchoveho filra k EGR a nastartoval, s vadnym EGR sa aj so studenym motorom aj na volnobeh auto "dusilo". Bolo vidiet,ze aj na volnobeznych otackach sa takmer uplne zatvarala klapka vzduchu v EGR a klapka z vyfuku sa otvara, pretoze bol citit spaliny pri motore. S tym druhym EGR sa sice klapka trosku privrela, ale chod motora na volnobeh bol plynuly, nic ho nedusilo. Dufam, ze s fukcnym EGR sa to ma spravat presne takto. Druha moznost je, ze ten druhy EGR je vadny a v nevie uplne zavriet klapku vzduchu a ja sa tesim aj ked som v podstate problem nevyriesil :D) . Nevedel by sa niekto k tomuto poslednemu odseku vyjadrit, pripadne nenasiel by sa niekto s takymto motorom, co by bol ochotny odpojit sanie pred EGR a vyskusat to na svojom tatosovi Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.