Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

dobry den ma njekto skusenosti zo zadnou napravou potrebujem na 405 napravu a zohnal som z P309 neviete ci mi to bude pasovat ??? dakujem za odpovede

Odesláno

no lebo ta moja je uy na 2 veci ...uplne sedi auto na zemi a su jemne vycapene kolesa ........nedaku sa dako prerobit ze by som z 309tkovej spravil 405kovu?

Odesláno

Ne, nedaju, jsou absolutně jiné, ve všem. Nemají vůbec nic společného. 309 náprava jde použít akorát na 205-ku, s tím že je o 5 cm širší, ale to je vše. Na 405 je ti naprosto na nic.

Odesláno

Ja sa zhanam po nejakom cloveku, ktory by mi vedel urobit zadnu napravu na 405. Zohnat nejaku vo vrakaci je, aspon tu v okoli KE, dost problem...a idu v cenach do 8.000,-. Na strankach P-C som cital, ze sa repas da urobit aj podomacky. Tak pokial by niekto vedel poradit, dat nejaky navod a pod budem vdacny (snad nielen za seba :) ), zatial som tu nenasiel ziaden uplny popis postupu :). Tnx.

Odesláno

Repasi 405-kové nápravy úplně podomácky bych teda nedělal. Pokud je to zarezlé, bude potřeba autogen, který úplně každý doma nemá, a pak by mě zajímalo, co budeš dělat s čepy co jsou v nápravnici, když budou v háji - a to pokud máš kola do A budou dost pravděpodobně. Jenom tam nacpat nová jehlová ložiska, pokud nejsou čepy OK, vůbec nic neřeší.

Odesláno

A ako je to s vymenou napravnice. V servise mi po telefone vraveli, ze sa meni aj napravnica a ramena, proste viac-menej komplet naprava opat 15.000,-Skk. Musi sa menit napravnica a ramena? Ked tak kedy?

Odesláno

U 405 je to tak: nápravnice samotná je roura, na ní jsou nalisované podélníky, za kterou náprava přes silentbloky drží v kastli, a do té roury jsou nalisované čepy, na kterých jsou na jehlových ložiscích nasazená ramena. Takže ty ložiska jsou klecí vsazená do ramen, a po tom čepu nalisovaném v nápravnici jezdí přímo. Pokud se to ložisko časem rozpadne, tak tam a) vniká voda a zrezne ten čep, b) je tam vůle jak prase což zase vymačká a otluče ten čep, c) pokud se to takhle nechá déle poškodí se i vnitřní část ramene, kam se vsadí to jehlové ložisko.

Takže možné případy:

1. Ideální - preventivní výměna ložisek po cca 150tis km - málokdy :(

V tom případě zůsane nepoškozený čep i vnitřek ramene, a jen se vymění ta jehlová ložiska. Ale málokdo to nechá vyměnit preventivně, a ani ty čepy nemají nekonečnou životnost, takže těhle případů je bohužel minimum.

2. Nejčastější - jsou orezlé a omačkané čepy, ale vnitřek ramen je OK. To znamená dát do ramen nová jehlová ložiska (to se pochopitelně musí vždy), a také přelisovat čepy v té nápravnici - a nebo vyměnit nápravnici za jinou, což je praxe některých repasářů. Podotýkám, že ale lze ty čepy vyměnit i na autě, tudíž tu nápravnici není bezpodmínečně nutné sundavat z auta (a kvůli tomu vypouštět nádrž atd.), jen to málokdo umí. Jinak to je varianta, kterou já osobně preferuji, protože vím, že je to \"moje\" nápravnice, která není ohnutá, a také vím, jaké nové čepy mi tam ten nejmenovaný servis dá ;) Pokud si čepy necháte za flašku vytočit od nějakého soustružníka, je to sice možné a relativně levné, ovšem pozor na to, není to zas až takové sranda, jak rozměrově tak materiálově je to poměrně citlivé (přeci jen je to přímo část ložiska...)

3. Nejhorší varianta - náprava je natolik v pr..., že došlo k poškození i vnitřních válcových ploch v rameni, kam se dává ložisko. To má poměrně tenkou klec, takže když ho naperete do oválné díry, zanedlouho praskne, rozsype se a jste tam kde jste byli. Řešením je buď sehnat jiné rameno, které je OK, a nebo nechat toto převrtat a vysoustružit válcové vložky - což také někteří repasáři dělají, ovšem pozor na geometrii takto \"opraveného\" ramene - geometrie nejde nijak seřizovat, takže stačí to převrtat malinko z osy a můžete to leda hodit do sběru...

O \"takyrepasi\", kdy \"repasář\" ostruží orezlý čep, do ramene narve místo ložisek bronzovou vložku a vycpe to tukem, aby to chvilku vydrželo, mluvit nebudu, neb se nejedná o repasi v pravém slova smyslu.

Podotýkám, že je to postup pro 405, a odvozeně pro Berlingo/Partnera, které mají nápravu stejnou.

Pro 205/309, 306 atd. platí trochu jiný postup, neb tato auta mají obrácený (a podle mě trochu lepší) systém - čep je součástí ramene - ne nápravnice, a díra je v nápravnici - ne v rameni.

[upravil dne 4/21/06 oddie]

Odesláno

Diky za SUPERVYCERPAVAJUCU odpoved.

Toto som potreboval vediet, pretoze vo vela servisoch Ti vymenia aj nos medzi ocami, aby s Teba dostali co najviac penazi...

Ale predsalen este cosi....predpokladam, ze tie ramena aj napravnicu vies skontrolovat len po rozobrati, ze? Teda pred prichodom na repas nemozem pocitat s tym, ze mi bude stacit cca 5.000,-, ale konecnu cenu sa dozviem az po...alebo da sa zistit co vsetko je zle iba pohladom na napravu na aute?

Odesláno

Ano, skutečný stav se vidí až po rozebrání, takže je vhodné počítat s tou nejhorší variantou. Plus také s novými brzdovými trubkami a hadicemi, neb jak asi vypadají po 15 letech... a hodně často také s brzdovými prasátky a obložením, pokud jste předtím brzdy nedělali. S tím, že když už se to rozebere a ten rozpadlý vnitřek se vysype, tak nejde žádné \"já na to nemám, tak mi to vra?te tak jak to bylo\" - prostě se v tu chvíli buď dělá repase, či mění náprava za jinou, a nebo si to můžete nechat naložit na vozejk :)

P.S. pokud máte připravené prachy na tu nejhorší variantu, a nakonec to není tak hrozné a něco zbyde, je to o mnoho příjemnější než počítat s málem a pak někde nahonem shánět chybějící prachy, takže tuto variantu doporučuju obecně i jinde, hnedle bude život hezčí... ;)

Odesláno

Rad by som sa este raz pripomenul...

Viete niekto o repasovanych napravach na Slovensku?? :myslim ....pokial nikoho nenajdem asi si cez leto zajdem pre repas do Ciech. :papa

Odesláno

Leda až pojedu do Zuberce na dovolenou, že bychom to udělali na parkovišti. Ne vážně asi by to měl umět každý lepší servis na Peugeoty či Citroeny (Xsara, Jumpy, Berlingo, AX, ale i Xantia a BX mají podobný systém.

Nebo zavolej na Benex SR, ať ti poradí svého partnera http://www.autobenex.cz/benexsk.asp

[upravil dne 27.4.06 Rebik]

Odesláno
Původně zaslal: Rebik

Leda až pojedu do Zuberce na dovolenou, že bychom to udělali na parkovišti. Ne vážně asi by to měl umět každý lepší servis na Peugeoty či Citroeny (Xsara, Jumpy, Berlingo, AX, ale i Xantia a BX mají podobný systém.

Nebo zavolej na Benex SR, ať ti poradí svého partnera http://www.autobenex.cz/benexsk.asp

[upravil dne 27.4.06 Rebik]

Ono nie je taky problem najst cloveka, ktory mi to urobi aj tu v Kosicoch :D, ale za cca 15.000,-Skk, co je dost vela a este ked si spomeniem kolko rockov ma to afto...:myslim.

Preto sa snazim zohnat niekoho, kto to robi ako skutocny repas, vymena lozisiek s pripadnou vymenou capov a podobne...a uplne super je vymena celej napravy na pockanie :) za tych 6000,-Czk...to ti je dost znacny rozdiel :aut.

Tolko veci mate lacnejsich v tych Cechach...kolega zaciatkom roka si vytelefonoval prevodovku v okoli Zlina na starucku Mazdu 626 za takmer polovicnu cenu ako mu ponukali u nas...:roll

Odesláno
Původně zaslal: Rebik

Jenomže když zohledním kurs a pokud za těch 15.000 Kč dostaneš i třeba zadní brzdy či trubky je to docela odpovídající.

Neviem aky kurz pouzivas, ale mne to po prepocte s kurzom 1.3 vychadza na 7800,-Skk, co je o malilinko viac ako polovica, pretoze polovica z 15000,- je to 7500,-Skk ;). Brzdy mam spravene a ked pripocitam max 1000,-Skk za brzdove trubky, tak to je stale oooovela lacnejsie :papa.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...