oddie Odesláno 30. leden 2017 Odesláno 30. leden 2017 Tak esli už nikdo dělat test nebude, tak tady jsou ty postřehy k tomu: - dvojitý zápor. Ano, čeština umožňuje vícenásobný zápor, třeba: "Nikdy jsem neudělal žádnou chybu". Jenže není povinný, a otázka v testu zní " Vyberte správně napsanou větu" - a to je i ta první, nejen ta druhá. - oranžovočervená sukně. Správně není ani jedna z odpovědí. Oranžovočervená barva je něco mezi těmi barvami, a ne že je dvoubarevná. - valenční slovník. Ne že by to byla úplně chyba, ale mělo by tam být uvedeno, že se týká sloves, když už. Citovat
Sawoy Odesláno 10. duben 2017 Odesláno 10. duben 2017 5/11 - pro mě osobní ostuda, kdysi jsem se živil jako korektor. Jenže - (nejen) jak je psáno výše některými ostatními : - učitel ČJ není autorita, jedině Ústav pro jazyk český; nedávno přišly děti ze školy s tím, že Kostelec nad Černými Lesy (!!!) - Rio patří mezi několik málo (v řádu jednotek) výjimek čili tady nejde o neznalost pravidla, v podstatě jde o chyták - dvojitý zápor: naprostý souhlas s oddie, správně je i první věta - pleonasmus, oxymoron, eufemismus .... ve skrytu duše doufám, že autor testu neví co je anakolut - tu oranžovočervenou asi mají správně, jde o oranžový odstín červené, dvoubarevná (z červené a oranžové látky) by se psala se spojovníkem (oranžovo-červená) - viz http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=140 bod 3.2 Hmm ... takže vlastně buď 5-6/9, nebo 7-8/11 .... takže stejně nic moc, ego se necítí o nic líp ... .... no aspoň už neumřu úplně blbej ,.,, Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.