Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Tak esli už nikdo dělat test nebude, tak tady jsou ty postřehy k tomu:

- dvojitý zápor. Ano, čeština umožňuje vícenásobný zápor, třeba: "Nikdy jsem neudělal žádnou chybu". Jenže není povinný, a otázka v testu zní " Vyberte správně napsanou větu" - a to je i ta první, nejen ta druhá.

- oranžovočervená sukně. Správně není ani jedna z odpovědí. Oranžovočervená barva je něco mezi těmi barvami, a ne že je dvoubarevná.

- valenční slovník. Ne že by to byla úplně chyba, ale mělo by tam být uvedeno, že se týká sloves, když už. 

• O 2 měsíce později...
Odesláno

5/11 - pro mě osobní ostuda, kdysi jsem se živil jako korektor. Jenže - (nejen) jak je psáno výše některými ostatními :

- učitel ČJ není autorita, jedině Ústav pro jazyk český; nedávno přišly děti ze školy s tím, že Kostelec nad Černými Lesy (!!!)

- Rio patří mezi několik málo (v řádu jednotek) výjimek čili tady nejde o neznalost pravidla, v podstatě jde o chyták

- dvojitý zápor: naprostý souhlas s oddie, správně je i první věta

- pleonasmus, oxymoron, eufemismus .... ve skrytu duše doufám, že autor testu neví co je anakolut :D

- tu oranžovočervenou asi mají správně, jde o oranžový odstín červené, dvoubarevná (z červené a oranžové látky) by se psala se spojovníkem (oranžovo-červená) - viz http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=140 bod 3.2

Hmm ... takže vlastně buď 5-6/9, nebo 7-8/11 .... takže stejně nic moc, ego se necítí o nic líp ... :myslim:bacha .... no aspoň už neumřu úplně blbej ,.,, :D

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...