Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím ve spolek, mám takový specifický dotaz. Ví někdo tady nebo dokáže zjistit, jaké originální hydraulická zdvihátka se dávala do motoru 1.6 NFU? Řeším totiž občasný problém s ranním startem. Motor se třepe na 3 válce, někdy zdechne. Po chvilce jde na všechny 4 a šlape jak hodinky.  Jenže před 3 dny auto už jelo jen na 2 a ani po chvilce se nepřidaly ty další. Změřil jsem kompresi, na 1a4 válci je 13barů, na 2a3 je 6-8 barů. Podle nápovědy z autodat řeší právě tento problém výměna hydroštelů na výfuku. Jenže když jsem je vydělal, všechny byly značky INA a ani jeden nešel zamáčknout. Proto bych potřeboval zjistit, jestli jsou to origo dávané, nebo někdo už řešil stejný problém a měnil je. Tím pádem půjde hlava dolů a pravděpodobně budou podpálené ventily. 

Pokud někdo bude vědět, bude to super

Odesláno (upraveno)

Na podpalene ventily zabudni. Keby bol podpaleny ventil, je jedno, ci je motor studeny alebo teply. Válec by nemal kompresiu a basta. Nesiel by ani studeny ani teply.Nenameral by si ani tych 6 až 8 barov.

Ak by boli v haji hydrostely, bolo by počut vyrazne cvakanie spod ventilvika a po otvoreni nalievacieho hrdla na olej by zvuk este zosilnel. To, ze nejde hydrostel zamacknut vravi skor o tom, ze je v poriadku. Samozrejme ak sa nejedna o motor, kde sa nemenil 50 000 km olej a hydrostely su zapecene karbonom a nepohyblive vdaka tomu. V takom pripade sa moze stavat, ze ak vonku poklesnu teploty, zakarbonovany hydrostel nedovoli ventilu dosadnut do sedla a valec samozrejme nebude mat kompresiu a nebude palit. Co sa po zohriati motora na prevadzkovu teplotu moze upravit. A v takom prípade velmi vyrazne podpalenie ventilov hrozi.

Ak dobry hydrostel vybraty z hlavy vlozis medzi dve placky z tvrdeho dreva a zlahka zovries vo  sveraku, bude z neho pomalicky a postupne vytekat olej ktory branil jeho lahkemu zamacknutiu. Ked vsetok olej vytlacis a hydrostel uz nepojde dalej zatlacit, po vybrati zo sveraku sa uz bude dat stlacit aj prstami. A tuto proceduru by si mal urobit aj tak so vsetkymi hydrostelmi nez ich vratis spät do hlavy. Ibaze by si mal oznacenu ich presnu poziciu, Teda ktory hydrostel pripada na ktory ventil. Ak to neurobis, tak pri skladani hlavy nastav piesty tak, aby nebol ziadny v hornej uvrati, a po zlozeni hlavy aspon 12 hodin s motorom neotacaj. Startuj teda az na dalsi den.

Nizke kompresne tlaky by som skor pripisal piestnym kruzkom. Takze treba skusit po zlozeni hlavy nacvrkat do valca trochu oleja, ktory na chvilku zatesni piestne kruzky a zmerat kompresiu znova. Ak sa upravi, tak su ventily urcite v poriadku a netesnia piestne kruzky. V takom pripade zase postavit piesty zhruba do roviny a zaliat ich naftou alebo niecim inym co rozpusta karbon a nechat tak, cim dlhsie, tym lepsie( 24 az 48 hodin). Potom naftu pomalym otacanim motorom vytlacit/ odsat a znova zmerat kompresie. Mozno to pomoze.....

A skus sa trosku zamerat aj na zapalovanie.

Zdeno

Upraveno uživatelem Zdeník
doplnenie
Odesláno (upraveno)

díky za reakci, to stím olejem mě mohlo napadnout. Hydroštele mám naskládané přesně jak byly, takže půjde každý na své místo. Myslel jsem taky na fůklé těsnění mezi 2 a 3 válcem, tomu by odpovídaly i ty špatné tlaky. Jednou 6, podruhé 8 barů a zrovna válců vedle sebe. Co se týče zapalování, zkoušel jsem i prvně když to šlo na 3 válce dát jinou cívku, úplně nová Valeo, ale stejně to nepomohlo. Hledal jsem kde šlo a nic jsem nenašel.

Zkusím to ještě složit a dat tam trochu toho oleje a uvidím

Upraveno uživatelem Ladiss
  • O 2 týdny později...
Odesláno

Tak mám ještě dotaz, nemáte někdo utahovací momenty ojnic a uložení vaček na tento motor? případně je nutné měnit matky na ojnicích?

D9ky za odpověď

Odesláno

super, přesně to jsem potřeboval :) jinak koho by zajímalo co tam byl za problém, tak po sundání hlavy a následné kontrole se zjistily zakarbonované ventily, ze kterých upadával karbon a lepil se na dosedací plochu ventilu, takže ten nezavíral. K tomu se ještě přidíraly. Zřejmě tohle způsobovalo občasné vynechávání zapalování + chod na 3 válce hned po startu. Když už tak se vyměnily i kroužky a šálky, všechny gufera, takže auto je po Go :-D jen teď nevím jakou kapalinu tam mám dat, byla tam růžová, ale do těchto motorů by měla pravděpodobně patřit zelenomodrá, takže to ještě propláchnu a dám tam tu g11

Odesláno

Ešte v časoch ked som mal xsaru s týmto motorom ,tak som v predajni ELIT ,pýtal chladiacu pre citroen a pán ma ubezpečil že origo tam ide žltá respektíve takej žlto-hnedej farby a tú som aj používal. 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...