Jump to content

Čidlo venkovní teploty

P607Olda
 Share

Recommended Posts

Zdravím všechny,

toto téma se probíralo na 306 i 406, tak chci dát pár informací sem, protože může být platné i pro jiné modely.

Na 306 mi namontovali neznačkové celé zrcátko, ale ouha, teploměr se rozcházel o +3 stupně (při 25 st).

Změřil jsem odpor obou čidel, origo i neznačkové, dost se liší.

Takže jsem to ustřihl a připájel na auto to origo, pájení zapatlal tavným lepidlem proti vlhkosti a všechno OK.

Ovšem trocha teorie nikoho nezabije a za pár týdnů budu řešit teplotu do 406.

Naměřené hodnoty:

při 20,6 st. origo 3,15 kOhm

při 20,6 st. neznačkové 2,95 kOhm

při 0 st. origo 5,9 kOhm

při 0 st. neznačkové 6,9 kOhm

0 st. jsem získal jako směs vody s ledem.

Naměřené hodnoty se nepatrně liší od ale co se dá dělat.

Takže pro dostavení tohoto neznačkového čidla na origo hodnoty je potřeba paralelně k čidlu dát odpor 25 kOhmů a k tomu celému do serie 510 Ohmů. (Snažil jsem se sestavit rovnici ale je to nad moje schopnosti, tak jsem to vypočítal zkusmou metodou dosazováním.)

Uvedené hodnoty mají tyto vady:

- je to vypočteno, není to prakticky ověřeno

- pro Vaše origo a Vaše neznačkové to může být jinak

- údaj bude platit ve dvou bodech, 0 a 20 stupňů, jinde může být mírná odchylka.

- musí platit, že strmost (rozdíl Ohmů na stupeň) nového čidla je větší než původního (pomocí odporů se dá strmost pouze snížit-zploštit, nikoli zvýšit)

Pokud mi zadáte Vaše hodnoty (viz tabulka), rád Vám vypočtu hodnotu korekčních odporů. Odpor Vašeho čidla změříte ohmmetrem při 20 a 0 stupňů. Hodnoty origo zjistíte tak, že čidlo nahradíte potenciometrem 10k, nastavíte požadované údaje 20 a 0 st. a ohmmetrem změříte odpovídající hodnoty odporu potenciometru.

Peta měl pravdu, něco paralelně a něco do serie a je to.

Tak to byla trocha teorie na neděli odpoledne. Pokud to někomu pomůže, budu rád.

K měření teploty (i motoru) lze použít dotykový teploměr např. www.hadex.cz, typ R133 Multimetr M838 MASTECH za 190 Kč vč.DPH.

[upravil dne 11.9.05 P607Olda]