Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

ChouLu: Budeš se divit, ale mám ve svém netbooku SSD disk, protože klasický 2,5\" plotnový disk 5400 otáček byl dost pomalý a můj slaboučký netbook potřeboval trochu oživit, aby se na něm dalo něco dělat. Neříkám, že SSD disky nemají přínos, ale pokud se člověk nehoní za výkonem, tak je SSD disk zbytečnost, alespoň u běžně výkonných sestav. Ano, jsem zastáncem OS na SSD a data na HDD, ale pro člověka, který nevyužije potenciál SSD je to k ničemu a i SSHD disky, o kterých se zmiňuje MotoMoto nejsou nutností. Neříkám ,že se to nehodí, ale cena za GB je furt dost vysoko na to, aby se to vyplatilo obyčejnému uživateli, co se za výkonem nežene. ;) to bych si raději připlatil za lepší grafiku, pokud chce hrát i nějakou tu hru...

Odesláno

Stiflere pokud tam naistaluješ Linux tak je to fakt jedno, ale pokud tam dáš Windows tak to rozhodně na plynulosti a rychlosti celého systému je hodně znát. Měl jsme možnost to fakt porovnat. Dva úplně stejné mašiny (sice NB, ale to je jedno)dva stejné 17\" WS a jedna měla v konfiguraci právě hybrid s 32SSD a měl by jsi vidět jaký to byl rozdíl i u běžné práce jako jsou otvírání souborů uložených na klasickém disku. Měl jsem je postavená zároveň na stole.

Odesláno

MotoMoto: Tak jasně, musí to stavět člověk, který tomu rozumí a ví co dělá, ne matlák. O tom se nebavím, nevím, jaké zkušenosti Fruktis má nebo nemá. Ale pokud se bavíme jen o slovech koupit / postavit, tak za sebe říkám, že postavit. Víš co v tom máš, a ušetříš.

Ideální proudění vzduchu není studium na měsíc. Stejně tak co se zdrojů týče. Kabely snad ani žádné netaháš a neřešíš. A člověk, který si nenainstaluje ovladače, se snad nebude pouštět do skládání počítače. A upřímně, ony počítače nejsou nic tak extra složitého.

Srovnání s autem je přinejmenším nešikovné. :D Ale divil by ses, ale jsou i auta, která si můžeš koupit v krabici a postavit sám.

Odesláno

Já to vidím jinak, rozdíl mezi koupí stejných komponent a smontované sestavy je většinou kolem 600,- Což za práci a zahoření není moc. Jasně když budeš shánět jednotlivé komponenty po jednotlivých shopech tak je možná o pár korun seženeš levněji, ale i tak to nejsou tisíce. A za jak dlouho to postavíš a naistaluješ? A kolik by jsi vydělal kdyby jsi tu dobu dělal svoji práci? Je to velký rozdíl o jaký ušetříš? A to nepočítám delší záruku u některých firem a levnější nákup SW ať už OS nebo třeba Office.

A případná reklamace? Když Ti odejde MB tak stejně PC po dobu reklamace nejede. A protože jsi jí koupil za super cenu někde na netu, tak jí pošleš na reklamaci a jak dlouho trvá takovému super lacinému prodejci reklamace, týden dva? A přitom při závadě na PC postaveném třeba právě 100Mega, druhý den přijede přepravce, odveze a do tří dnů máš zpět.

Odesláno

A práci při demontáži vadné součástky, pokud jí na první našlápnutí detekuješ a nestrávíš dvě noci hledáním chyby) a následné montáži Ti také nikdo neuhradí. A to nemluvím o to, že se občas stane, že Ti vrátí reklamaci, že ten procesor byl třeba špatně chlazený, protože jsi nekoupil chladič u nich ale někde jinde. Nebo že se závada neprojevila a je tedy asi na jiné součástce.

To nemaluji čerta na zeď, to jsou léta praxe. Většinou ti co si to staví sami, nikdy nepočítají svůj čas jako investované peníze.

Je to stejné jako když tu občas padne, že se vyplatí zajet do servisu, než týdny a měsíce způsobem pokus a omyl hledat chybu doma v garáži.

Odesláno

Argument, že stavěním přicházíš o peníze, neberu. Nikdy jsem ho nechápal; předpokládá totiž, že člověk vydělává 24/7, což je naprostá blbost. To by si snad dotyčný musel vzít neplacené volno a skládat to během pracovní doby, aby přišel o peníze. Ani živnostníci nejedou bez přestávky každý den. To bys mohl to stejné prohlásit třeba o sprchování, nebo vaření. My všichni děláme 75% věcí, které žádný zisk nepřinesou.

Do rozdílu v cenách se pouštět nebudu. Přiznám se, že jsem naposled stavěl už docela dávno, tak nevím jak se cenové rozdíly pohybují dneska. To bychom museli spočítat. :myslim A s ověřenými e-shopy (Alfa.cz, CZC) jsem nikdy žádný problém neměl (ani s kvalitou dílů). Reklamace trvá déle, ale nereklamuješ snad každý měsíc, a v domácnostech bývá tolik počítačů, že dočasná odstávka jednoho PC nemůže být velký problém.

Záruku a slevy na SW ale beru, máš pravdu, to jsou výhody. Ono, věřím, že to všechno neříkáš jen tak, ale třeba zahořením bych nestrašil. ;)

Nakonec, každý si musí rozhodnout jak to chce dělat a jestli mu to stojí za to. Podle mých zkušeností je 100% jistota jen tehdy, když si všechno uděláš sám, nebo pokud nad tím aspoň někomu stojíš a hlídáš (a to se týká počítačů, aut, bydlení, prostě všeho).

Odesláno

Jasně pokud to bereš jako koníčka tak prosím, ale já třeba to beru tak, že pokud bych tu dobu se věnoval něčemu co mi přinese zisk, ať v penězích a nebo v požitkách, tak se raději budu věnovat tomu. Je to stejné jako s tou opravou auta. Když dám auto do servisu a budu tu dobu pracovat na své práci, tak vydělám víc než kolik bych ušetřil kdybych si ty oleje a filtry měnil sám.

Jinak jasně, trochu jsem to s tím černým scénářem přeháněl, ale je to stejné jako předci nebudu pojišťovat auto, nebourá se každý den.:D:D:D

Odesláno

No jasně, když to někoho nebere a nechce se mu to dělat, tak si bednu koupí, proč ne. Je to méně starostí a více jistoty. Fruktis se ptal na stavění, vypadal že by se do toho i pustil a nevadilo by mu to, tak mu říkám, stav! Každému co jeho je. S bouračkou bych reklamaci procesoru teda nesrovnával, ale chápu co jsi chtěl říct. :papa Já třeba na technické blbinky čas mám, jiné koníčky nemám. Někdo jiný ten čas mít nemusí. :)

Odesláno

Já si PC rád postavím, problém mi to nedělá. Co se týče převádění že za dobu co bych dělal práci bych to měl levnější taky neřeším, potrénuju mozek a zručnost a uvidí se výsledek.

Případné reklamace, mi tak nějak v neužívání PC nevadí, kdyžtak je v záloze noťas.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...