Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím vás,

na mojí 106ce mi blbnul tachometr. Nešel vůbec a nebo jen třeba při rychlosti 50 km/h to ukazovalo třeba 120. Teď jsme s kamarádem měnili těsnění pod hlavou, přetěsňovala se převodovka a měnila tyč řízení. Jednoduše se odpojovalo a zapojovalo všechno co v motoru je. Po úspěšné výměně najednou tachometr jel jak měl. Teď zase po dvou dnech začíná blbnout. Určitě to bude vadný kontakt.

Problém ale je že ani jeden z nás neví, který konektor je k tachometru (a že tam těch kabelů je..). Proto jsem se chtěl vás zeptat, zda víte který kabel by to mohl být (alespoň nějaká navigace) A s ním nějak poštelovat, nebo jej vyměnit.

Jinak pro upřesnění tachometr je elektronický.

Díky moc všem :)

Odesláno

Tak jsem ten konektor našel. Vyčistil, a nastříkal sprejem na kontakty... projedu se a tachometr je úplně mrtvý. Tak jako se před čištěním při jízdě tak vlnil (jednou 0km/h, jednou 130...) tak teď je pořád na nule. Napadá mě, že tam může být někde skřípnutý kabel , protože konektor je dobrý. Tak se ptám kde je \"druhý konec\" toho kabelu. Jeden končí na konektoru ale druhý? Jak je náročné ten kabel vytáhnout a dá se to koupit nový (či spíše - kde a za kolik?)

Odesláno

Aspoň jsi na stopě, že je to tam a ne na druhém konci kabelu.

Zkus ho u tohoto dolního konce prohlédnout, prohýbat, případně změřit ohmmetrem (buďto až po tachometr, anebo asi o 30 cm dále kabel propíchni jehlou).

Ovšem zrada bude někde jinde: v čidle v převodovce. Buďto čidlo vyměň bez zkoušení, anebo dobře podlož a zabrzdi auto a zkus jedničku na volnoběh jedno kolo ve vzduchu (nebo komplet na zvedáku) a hýbej tím konektorem. Pokud je čidlo dvouvodičové, tak je uvnitř jen cívečka - dala by se změřit aspoň odpor, pokud je třívodičové, tak je uvnitř elektronika - můžeš zkusit ji na stole lupou prohlédnout a opravit - bude prasklý tišťák.

[upravil dne 16.7.2013 12:50 od P607Olda]

Odesláno

Asi před měsícem jsem se ptal na jiném vlákně na ten samý problém. A vy jste mi napsal toto:

\"Podívej se pořádně, jak načítá kilometry, na denním počítadle. Jestli při menších rychlostech načítá správně, a při větších rychlostech. Koukej přitom na stovky metrů. Tím vyloučíš čidlo na převodovce. \"

Kilometry to načítá správně, takže to asi nebude špatné čidlo na převodovce. Kde ale může být problém, kontakty jsem očistil atd. Když se auto rozebíralo a s tím kontaktem se různě hýbalo (aby nepřekážel) tak potom chvíli ukazoval správně. Asi 2 dny. Teď je úplně mrtvý ale někdy když jedu po hrbolaté silnici - u nás docela často :( - tak ručička vyskočí, pak chvíli ukazuje a pak zase klesne a půl dne se nehýbe.

Čím to může být?

[upravil dne 19/7/13 10:59 od k-ociq]

Odesláno

jj, zde, , 28.4.2013.

Tam se dospělo k názoru, že je vada v tachometru, což podle toho popisu určitě byla, když i stovky metrů načítalo správně, takže signál z čidla byl OK.

Bohužel si nedělám přesné záznamy o tom, co plynulo z popisu v dubnu.

V tomto nynějším vlákně nepíšeš ani slovo o tom, že měřič vzdálenosti řádně načítá, i když ručka spadne na 0 (načítá, nebo nenačítá? to je dost podstatné). Rovněž jsi nenapsal o tom, že se to nedávno řešilo (ve kterém vlákně), bez výsledku.

Naopak nyní zdůrazňuješ, že to má souvislost s pohybem kabelu (konektoru).

Opravy jsou do značné míry detektivní práce - když ti někdo řekne, že to blbne po opravě převodovky, tak je obvykle příčina v té opravě převodovky.

Navrhuju řešení: na tvoje problémy už nebudu odpovídat, abych tě neuváděl ve zmatek (omyl).

Na fórech si lidi tykají, mohl bys mi taky tykat.

[upravil dne 19.7.2013 12:44 od P607Olda]

[upravil dne 19.7.2013 12:46 od P607Olda]

[upravil dne 19.7.2013 12:47 od P607Olda]

Odesláno

Rozhodně jsem svůj poslední příspěvek nechtěl namířit jako nějaký útok pro tobě - jsem opravdu vděčný za každý příspěvěk (Je fakt že teď jak si to čtu to zní jako naštvané obvinění že mi tady něco kecáte jednou tak a jednou jinak - ALE TAK JSEM TO NEMYSLEL, spíše jsem chtěl tím chtěl říct, že v čidle to nebude... )

Peugeota mám od dubna a od té doby jsem na něm stihnul opravit už dost věcí - díky odpovědím tady všech (i tvých).

Předchozí vlákno jsem nezmiňoval protože si myslím, že problém není v tachometru. Když se měnilo těsnění pod hlavou motoru, tak se konektor rozpojoval a pak se zase zapojil, a tachometr náhle šel, přitom se na samotné budíky nebo ták vůbec nesahalo.

Je fakt že jsem nezmínil, že se kilometry načítají správně - to sorry, mohl bych tím ušetřit nějaký ten příspěvek.

I tak díky za odpovědi. Podívám se na celý ten kabel od konektoru na převodovce až na konec a uvidím jestli nebude problém tam...

Odesláno

Tak je možné že jsme si díky mé mladické (ne)zkušenosti nerozuměli, a že já jsem měl na mysli jiné čidlo než vy všichni tady :D

Někde na vláknu kde se někomu zbláznil tachometr jsem se dočetl, že je i nějaký konektor že se musí dolů pod auto a tam někde jej vypojit. Dnes jsem neměl co dělat, tak jsem hodil auto na hever, skočil pod něj (obrazně :D ) a našel jsem tam zboku připojený nějaký konektor. Chtěl jsem jej vypojit, nastříkat sprejem na konektory a zase zapojit, ale nešel mi vyndat. Tak jsem ho po chvilce viklání nechal tak, auto dal z heveru a jel se projet jestli není nějaká změna. A on ten tachometr najednou krásně ukazoval.

Rád bych se proto zeptal, co je toto za konektor (přiloženo na fotce na něj ukazuji prstem - to bílé vzadu).

a pak (pokračuji v dalším příspěvku, aby nebyl zmatek)

post-49647-14109632490547_thumb.jpg

[upravil dne 25/7/13 16:36 od k-ociq]

Odesláno

a pak jsem se pokusil vyfotit i ten další konektor. Pod autem se vážně blbě fotí, tak to prosím omluvte.

Ale tímto modrým konektorem jsem viklal a tachometr najednou jde (zatím). Prosím poznáte někdo co je to za čidlo, ten modrý konektor?

post-49647-14109632490907_thumb.jpg

[upravil dne 25/7/13 16:28 od k-ociq]

post-49647-14109632491231_thumb.jpg

Odesláno

Konektor na tacho má myslím tři piny.... Ten bílý by mohl být na zpátečku, ten modrý je do bloku motoru, ale že by to bylo čidlo tlaku oleje se mi nezdá.... Konektor na tacho hledej u konce delší poloosy, jak je nasazená do převodovky....

Odesláno

kde mám hledat \"konec delší poloosy\" ? :(

Já tomuto moc nerozumím. Spíše by mi pomohlo... \"lehni pod auto a hledej to napravo od toho modrého\" nebo ták.

Mám ten pravý konektor hledat nahoře nebo dole? Mám lézt pod auto nebo stačí otevřít kapotu?

Ale je to stejně divné - jediné na co jsem šahal byl bílý a modrý konektor. Jinak jsem všechno nechal tak jak je (abych náhodou něco nepokazil...) a teď tachometr fičí ale asi ne na dlouho.

No, budu dál pátrat zítra :)

Díky za radu a trpělivost.

Odesláno

Když otevřeš kapotu a nahneš se přes chladič k čelnímu sklu, tak od tvé levé ruky jde od předního kola poloosa směrem k převodovce. Na opačné straně motoru, než je ten modrý konektor. To, co hledáš není ale na motoru, nýbrž na převodovce

Odesláno

Tak jsem ten vysněný konektor našel, trochu očistil a přestříkal a s nadějí jsem se jel projet. Výsledek - nic. Tachometr opět jako už pár dní vůbec nereaguje.

Tak mám alespoň pročištěných pár kontaktů :D Myslím že to dám kamarádovi a řeknu mu ať prostě něco zkusí s tím... možná bude chyba v tom tachometru jako v budíku. Ale bojím se vyndávat všechny ty budíky a přepájet to všechno.

Možná bude někde skřípnutý kabel a možná to bude úplně něco jiného :D takže se radši už ani nebudu ptát, a když to nepůjde tak to prostě hodím do servisu no... :(

I tak díky za informace a rady. :super

Ještě jen poslední otázka - projde auto STK? Kontrolují tachometr? Zjistí to tam? V říjnu totiž musím jít na STK, takže jestli to mám nějak usilovněji řešit, nebo se na to vybodnout. (Vím +- kolik jedu podle stupně a otáček...)

Odesláno

Zkus toto, raději na zvedáku, anebo dobře podlož.

dobře podlož a zabrzdi auto a zkus jedničku na volnoběh jedno kolo ve vzduchu (nebo komplet na zvedáku) a hýbej tím konektorem.

Závada půjde najít a odstranit, jen na to vlítni. Říjen a STK je daleko. (Na STK nekontrolují tachometr).

Opět upozorňuji, že se zřejmě podle podaných informací jedná o dvě závady.

- Spadnutím ručky na nulu a nenačítáním kilometrů by se projevovalo čidlo, konektor nebo kabel, obzvlášť, když to reaguje na pohyb v okolí kabelu.

- Lítáním ručky (na vyšší hodnotu, než je skutečná rychlost) a zároveň správným (anebo v jiných případech nesprávným) načítáním kilometrů by se projevoval špatný spoj v tachometru.

[upravil dne 29.7.2013 11:17 od P607Olda]

Odesláno

Tak na to vlítnu asi pozítří. Jen bych to chtěl upřesnit.

Měl jsem docela problém najít ten správný konektor takže to \"hýbej tím konektorem\" - mám hýbat tím konektorem co je vzadu na převodovce, jak se musí ležet pod autem abych se tam dostal.

A pak teda podložím auto ať jsou přední kola ve vzduchu. (jinak jasně auto zabrzdím ručkou, zajistím atd..) Co pak? Mám nastartovat, hodit jedničku kola budou samy otáčet a pak občas skočit pod auto, pohnout konektorem a dívat se jestli je nějaká změna na tacho?

Odesláno

Musíte být dva. Jeden hýbe pod autem a druhý kouká na tachometr a křičí: ukazuje - neukazuje. Případně také sleduje jak nabíhají stovky metrů.

A pak hýbej tím podezřelým, ale i jinými čidly, konektory, kabely.

Auto podlož trámkama, nebo špalkama, aby bylo naprosto bezpečné. Anebo v dílně na dílenském velkém zvedáku.

[upravil dne 29.7.2013 12:51 od P607Olda]

Odesláno

Teď si přesně nevzpomenu, jak je to u diesela, ale nešlo by tam, po demontáži tělesa vzduchového filtru, sáhnout zvrchu?

Odesláno

Nejhorší případ při opravě (pro majitele i pro opraváře) je, když znenadání \"vše funguje\" a není co opravovat. Takže nedemontuj nic, dříve, než to dáš na ten zvedák a nastartuješ a závada se projeví. Jde o to, abys při demontáži něčeho nepohnul něčím (nejhorší je, že nevíš čím) a najednou vše funguje a můžeme pro dnešek skončit...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...