Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Jak vylepšit přední brzdy u 106 za rozumný peníz?

Recommended Posts

Odesláno

Přemýšlím o vylepšení brzdnýho účinku mojí 106 diesel, protože origo přední brzdy brzdí fakt prachbídně, obzvlášť s přívěsným vozíkem je to adrenalinovej zážitek :D

A tady v inzerci jsem našel kotouče 266 mm z 306, u kterých prodejce píše, že pasují i na 106ku, pouze se musí dát třmeny z 306. Je to pravda, budou tam ty kotouče i třmeny pasovat bez úprav, nebo se bude muset vyrobit nějaký unašeč na ten třmen? Na druhou stranu vejde se to do 13\" kol? Do TP totiž 14ky u diesela zapsat nejdou i když s něma jezdím, 13ky mám pouze na zimu a na STK. Díky

Ještě doplním že mám kola 4x108.

[upravil dne 20/11/12 08:33 od Ducatista]

Odesláno

Jen doplním, že ty kotouče mám na 405. Mám k nim origo 14\" kola a mezi třmenem a ráfkem se už nevejde ani závaží, jsou tam tak 2-3 mm. Takže na 13\" zapomeň.

Odesláno

Petrikj: aha. Díky. No a když bych sehnal třmeny a kotouče z 106 GTI, bude to nějak solidně poznat? Protože origo na autě mám taky průměr 247 mm, což je stejný jak u GTI, i když nemám vnitřně chlazený kotouče jak GTI. Uvažuju, aby za ty vynaložený peníze byl opravdu poznat rozdíl v brzdným účinku...

Odesláno

Pořídil bych ty z GTI a nebo rovnou ty větší. Akorát pak STK přes známýho aby nezkoumal,že tam máš mít 13ky kola..A pokud to bude málo,tak ještě zadní nápravu s kotoučema a pak už to musí brzdit. :D

Odesláno

John: právě že zadek brzdí docela dobře, když jedu pomalu a přibrzdím, tak mám pocit že jde k zemi spíš zadek než předek :D Ty origo brzdy jsou bídný, ale to tak je už odjakživa co to autíčko mám a to je už skoro 10 let. A ty 13ky potřebuju, mám na nich zimní gumy tak by byla škoda je nemít možnost kvůli větším brzdám používat.

Odesláno

Ducatista : tak to pak jo.Tak pak jedině fakt sehnat z GTI a dát i nový hadičky a brzdovku a musí to pomoct s 1.5D 106 jsem nejel ale s 1.4i dost často a brzdilo to solidně a o GTI ani nemluvě to má solidní brzdy už v serii.

Odesláno
Nejdřív zkontroluj, jaký dělá podtlak vývěva. Mělo by to být cca -0,8 baru.

OK, řeknu jim to v servisu ať se na to podívají. Ta vývěva ani nevím kde je a co je... :myslim: mad: :D

Odesláno

Ale myslim že to spíš bude chtít výměnu jak píše John, mám to prdítko už skoro 10 let a brzdí to pořád stejně, už se měnily kotouče, destičky, prasátka... To je podle mě dáno konstrukcí třmenů, ětší brzdnej účinek z toho nedostanu.

[upravil dne 20/11/12 20:34 od Ducatista]

Odesláno

ono totižto je dosť možné že tie tvoje kotúče a platničky su dosť zlé lebo vozil som sa na citroene saxo 1.5d no a nebrzdí to extremne zle oproti 306...takže možno skus len pozrieť či náhodou nemaš zle svoje kotúče s platničkami...popripade lepšie značky tých brzd

Odesláno

No obojí mi v servisu dávali Ferodo, jestli se dobře pamatuju. A jestli je to tím, těžko říct, ale je pravda, že ty destičky ani kotouče VŮBEC, ale VŮBEC nemizí... Schválně jsem se teď podíval do servisní knížky a kotouče mají najeto 95 tis km a jsou jak nový. A destičky mají najeto 42 tis km a mají ještě tak 2/3 tlouštky...

[upravil dne 20/11/12 21:00 od Ducatista]

Odesláno

Nejsou přední brzdy zaolejovaný? To by blbě brzdily a neubývaly by. Nebo třeba zavzdušněný, nebo jenom ztuhlý (nehejbou se pístky).

Ta vývěva je zboku hlavy (doufam, že na TUD je to stejný jako na XUD) jako nad převodovkou a dělá to podtlak potřebný k tomu, aby fungoval posilovač brzd, je to poháněný vačkovou hřídelí.

Odesláno

nn, zaolejovany rozhodne nejsou, vývěvám a takovým věcem nerozumím, ale jinak si auto hlídám. Ono podle mě nemizí proto, že ty kotouče i desky jsou hodně tvrdý a taky proto, že autem jezdím dlouhý trasy do práce a když brzdím, tak předvídavě, tzn. už z dálky uberu plyn a pak jen polechtám brzdu k zastavení - jezdím na spotřebu (cca 4,2 L/100 km) ;)

To je teda dilema, jestli jen vyměnit kotouče a desky, nebo rovnou pořídit ty GTI třmeny a kotouče + desky k tomuhle typu... spíš to vidím na variantu 2, ať už to stojí za to... :)

Odesláno

No a ještě mě napadá jedna věc - když dám na GTI třmeny ty chlazený kotouče - mají místo 10 mm 21 mm. Nevystrčí mi to kolo víc ven z auta? Protože 106ka už tak má přední kola vystrčený víc do stran než zadní, tak ať to není ještě víc, to pak vypadá jak kačena :D :D :D

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Tak hotovo, dnes v servisu namontovali na moji naftovou 106 GTI třmeny od Kujona106 (tímto díky :papa ), destičky ATE a kotouče ATE pro GTIčko od Badisaka (tímto díky :papa ) a hadice ke třmenům bez problému pasovaly a zatím je najeto tak 10 km, takže si to na sebe teprve sedá, ale i teď už je poznat, že to líp brzdí. Předtím jsem vždy došlápl až do tvrdé polohy pedálu a teprve to začlo brzdit, ale když člověk chtěl ještě něco víc, drtil jsem pedál ale nic víc se už nedělo. Teď pedálem ještě nedojdu do polohy kdy je tvrdej a už to dobře brzdí. Takže spokojenost, a jestli se to po sednutí ještě zlepší, tak to nebude mít chybu :mrk

Odesláno

Nebylo to bez komplikací, ale jestli je to už komplet v pořádku, tak jsem velmi rád :-)

Ty brzdy si určitě sednou, dej jim tak 300-500km a bude to brzdit ještě lépe ;)

Odesláno
Hlavně brzdi s rozumem aby jsi pak neměl ještě 106 kratší.
:D 106ka už snad kratší být nemůže :D to naftový prdítko není žádnej závodák, ale ty brzdy byly fakt tragický. Jednou by se mohlo něco přede mnou semlet, a tahle investice do brzd mi může zachránit čumák auta, nebo i víc... :super

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...