Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím a obracím se s dotazem: 306 D motor D9B. V nabídce jsem našel startéry s 11 a 13 zuby. Je rozdíl v profilu ozubení nebo jen v otáčkách setrváku při startování? Nechce se mi startér cvičně vyndavat a počítat zuby. Rok výroby a VIN záměrně neuvádím. bo je to složenina z více aut. Děkuji.

Odesláno

Já jsem se asi blbě zeptal. Dá se do toho motoru použít oba dva typy startéru, jak s 11 i 13 zuby?

Dělám to na ulici, nechci riskovat že to rozeberu, pak zjistím že jsou to třeba futra a mám problém jak se dostat do práce bo denně dojíždím 50km.

Tak jsem myslel, že na vrakáči koupím ještě funkční startér, v klidu ho zrepasuji a pak vyměním. Vyndaný také zrepasuji a budu mít náhradní.

Ráno, když je to studené, tak to s tím motá v pohodě, když je to prohřáté na provozní teplotu, tak se to motá pomalu. Proto mám podezření na ty futra, jestli se to teplem roztáhne a pak se lepí rotor ke statoru, nevím? Až to rozeberu, uvidím.

VIN nic neřekne, podle techničáku to byl původně benzín, pak přestavba na naftu a dvakrát měněný motor......

[upravil dne 24/1/12 07:30 od bak65]

[upravil dne 24/1/12 07:31 od bak65]

[upravil dne 24/1/12 07:33 od bak65]

Odesláno

podle mě budou pasovat oba, jinak bys v nabídce našel jen jeden typ:myslim, samozřejmě otáčky kliky budou různé, ale nemyslím si, že by měly na start motoru fatální vliv, prostě jeden starter bude točit rychleji a druhý pomaleji, možná otáčky motoru starteru uzpůsobili tak,že oba startery budou točit motorem stejně...

Odesláno

Asi to budu muset vyndat... Když se u nás před lety ve vývoji zaváděl do života motor EU2, tak bylo potřeba poněkuď zvýšit startovací otáčky. Byl vznesen požadavek na tehdejšího dodavatele startérů (PAL). Ten usoudil, že startér je dostatečně dimenzovaný a řešil to právě zvýšením počtu zubů, (tuším z 11 na 14) a posunul osu uchycení startéru. Oba dva typy se pak byli záměnné jako náhradní díl. Po čase se změnil dodavatel startérů (Bosch), ten měl zubů tuším 13 a jiný profil a mi kvůli tomu museli změnit ozubení setrváku. Pak už to nebylo záměné, teda jen na chvilku, pak se to vzájemně očesalo:)

Asi proto to tak pitvám :) 30 let v automobilce se na mě podepsalo....

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...