Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Problém s chladením / zavzdušňovanie systému

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím. Pred pár dňami som šiel na aute po meste a zrazu začala veľmi prudko stúpať teplota motora. Okamžite som zastavil a zistil som, že v chladiči nemám takmer žiadnu vodu. Všetko sa vylialo tou malou dierkou na vrchu expanznej nádrže. Voda tam síce nebola žiadna, ale zato tam bol hodne veľký pretlak. Pri otvorení viečka ma dobre že neodfúklo :D No tak som kúpil na benzínke destilku aj s nemrznúcou, nalial som to tam, odvzdušnil som to a šiel som ďalej. Zase to chladilo normálne. Po pár dňoch sa mi to ale stalo zas, tentokrát som si to našťastie všimol včas, takže vytieklo len pár deci. Problém je, že voda bola ešte len vlažná, motor sa vôbec nestihol zohriať a už tam bol pretlak. Zaujímavé je, že vždy sa mi to stalo keď auto stálo. Za jazdy nemám problém prejsť 300km, ale stačí aby som ho nechal 5 minút stáť a už špliecha.

Stretli ste sa už s takýmto niečím? Tipujem to na vadné viečko, lebo všetky hadice boli prednedávnom menené a nenašiel som žiadne opotrebované miesto, kde by mohol vnikať vzduch. Len mi nejde do hlavy, prečo sa to vždy stane len pri stojacom aute....

Len pre úplnosť teda dodám, že inak je celý chladiaci systém priam v ukážkovom stave, teplota sa aj za horúcich dní udrží v normálne aj bez spustenia sahary.

[upravil dne 22/12/11 14:01 od 573v0]

Odesláno

Viečko má iba funkciu zvýšenia teploty varu vody, takže ak ti nestúpla teplota nad 100 a pritom unikla voda máš zrejme smolu. Je pravdepodobné že ide o vadné tesnenie alebo hlavu.

Odesláno

Hmm, no tesnenie budem tak či tak meniť lebo hlava musí ísť dolu kvôli ventilom...na druhej strane ak je vadná hlava tak to sa môžem vysrať na ventily a celé auto vyhodiť :D

Ide mi o to, že hlava je predsa solídny kus železa, nemala by len tak prasknúť... motor sa nikdy ani neprehrieval, toto bolo prvýkrát čo sa teplota dostala nad 95° a aj to som ho okamžite vypol. Skôr vidím reálejšie to, že tesnenie s príchodom mrazov ešte viac popraskalo a netesní (už odkedy to auto mám, presakuje cez tesnenie olej)...

Blbé je, že po novom roku som plánoval pozrieť sa na tie vôle ventilov + konečne vymeniť rozvody a náplne... to by bolo fakt lepšie ušetriť tie 3 stovky za opravu, streliť ho za 300€ na ND a mám na polku ďalšieho auta :D

Odesláno
... Ide mi o to, že hlava je predsa solídny kus železa...

Ak sa nemýlim tak je z hliníkovej zliatiny, ale to je jedno.

Po demontáži hlavy sa dá na tesnení vidieť či povolilo alebo nie. Stačí podrobne pozrieť oplechovanie okolo diery piestu a pozrieť či v mieste blízko vodného kanála nieje čiernejšie ako inde. Tadiaľ môže prefukovať do vodného plášťa a vytláčať vodu. Hlavu je dobré dať zrovnať a odtlakovať.

Odesláno

No to sa len tak hovorí to s tým železom :D Chcel som tým povedať, že niečo znesie a len tak z pasie sa nepokriví/nepraskne...

No každopádne to dám do servisu nech mi vymedzia aj tie ventily a popritom pozrú aj na tú hlavu.. Hádam sa od nich už definitívne dozviem čím to je...

Inak môže sa stať, že sa to začne razantne zhoršovať? Lebo momentálne to tlakuje len keď auto stojí- keď sa hýbem, v pohode som prešiel 300km z Brna na Oravu a tlak tam bol len minimálny... No a rád by som s tým ešte aspoň do polky januára pojazdil...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...