karmej Odesláno 16. listopad 2011 Odesláno 16. listopad 2011 Pánové (dámy prominou, ale tohle je asi fakt Mužská záležitost) zdravím, mám problém a tím pádem dotaz, Ubývá mi \"voda\" z chladiče a kape od krytu rozvodových kol, tak se kojím nadějí, že by to mohla být pumpa. Když se tak podívám na tu hromadu věcí, co v těch místech jsou, člověk si říká, kudy na to... Takže dotaz(y)- je tu někdo, kdo nedávno dělal třeba rozvodový řemen? Jde mi o pár věcí Co všechno demontovat, aby se člověk dostal ke krytu a sundal ho? Napínání řemenu-jsou kladky \"pružné\" nebo je to natvrdo, např. excentrickým uložením hřídele pumpy? Manuály hovoří o elektronickém měření napnutí řemenu, praxe je asi většinou jiná... Je potřeba nějaké spešl nářadí, sundat řemen? Pokud s tím má někdo zkušenosti, budu vděčný, dík. Citovat
oddie Odesláno 16. listopad 2011 Odesláno 16. listopad 2011 Do 405 se dávalo aspoň 10 různých motorů, chtělo by to poněkud upřesnit... Citovat
karmej Odesláno 17. listopad 2011 Autor Odesláno 17. listopad 2011 Jasně, koukám že jsem pěknej blb a nenapsal jsem skoro nic.... Takže je to atmosferický diesel, 1850ccm nebo tak nějak, vyrobený koncem roku 1994, VIN tady nemám, ale stejně pochybuju, že je nějaká přístupná databáze. Díky předem Citovat
oddie Odesláno 17. listopad 2011 Odesláno 17. listopad 2011 Jaká databáze? Servicebox je normálně přístupný každému, kdo se do něj zaregistruje, takových lidí tu budou minimáně stovky, dále je tady x lidí dělajících v servisech... Atmosférický diesel se dá udělat skoro i poslepu, místa je tam dost. Kryty se dají sundat samy o sobě, není potřeba sundavat nic dalšího. Bude potřeba sundat pravé přední kolo a sundat plast podběhu, aby ses dostal na spodní řemenici vnějšího příslušenství. Takže povolit a sundat řemen altíku, vyšroubovat šroub řemenice a řemenici sundat. pak teprve půjde sundat ten kryt úplně dole. Předtím je ovšem třeba nastavit si motor do polohy, kdy lze zaaretovat klikovku, čerpadlo a vačku. Čerpadlo a vačka se aretují šrouby M8 - v hlavě (u vačky) a držáku čerpadla jsou v příslušných místech díry se závitem. Klikovka se aretuje na setrvačníku, za startérem je díra v nálitku bloku, do které se strčí tyčka 8mm, která zapadne do díry v setrváku. Napínání rozvodového řemene automatické pružinovým napínákem, nějaké elektronické měření napnutí je u tohoto motoru blábol. Napínací kladka je uložena otočně na čepu a odtlačována pružinou schovanou v držáku motoru. Má v sobě čtvercový otvor, do kterého přesně zapadne 3/8 ráčna, kterou pak jde ta kladka po povolení šroubu a matice s hlavou 13 odtlačit, a utažením šroubu zajistit v odtlačené poloze. Pak jde volně sundat rozvoďák. Jak jsou rozvody sestaveny je vidět, k tomu není třeba nic psát. Zpětná montáž je opakem demontáže, po nasazení rozvoďáku na zuby se povolí šroub zajišťující napínací kladku, nechá se dosednout, vyndají se aretační šrouby a tyčka, s motorem se otočí pomocí ráčny a potom se kladka zajistí utažením šroubu i matice. Citovat
karmej Odesláno 17. listopad 2011 Autor Odesláno 17. listopad 2011 Dík moc, koukám, že jsem spadl přímo do studnice vědomostí, fakt to máš před očima zřejmě. Měl bych ještě pár dotazů k našemu staříkovi, jde mu o bytí a nebytí, tak celkově, nevím zda tě moc neobtěžuji psaním, jestli třeba spíš se nestavit někde na jedno, nebo dvojku, nebo zavolat, urči si Citovat
oddie Odesláno 17. listopad 2011 Odesláno 17. listopad 2011 Pokud jsi z Prahy, ideální je přijít na sraz, je každý měsíc, nejbližší bude tuším 17.12 na Džbáně. Citovat
karmej Odesláno 17. listopad 2011 Autor Odesláno 17. listopad 2011 Ano, jsem, Koukám, že to jsem měl udělat už před lety, teď mě tohle tlačí kvůli zimě a konci pojistného období. Kapalina asi uniká opravdu pumpou, ale co je horší, po zahřátí při přidání kapalina \"dýchá\" a z odvzdušňovacího šroubu jde stále pěna, nejspíš hlava, přesně téma na takovou řeč. Ale tahle investice se už nevyplatí, tak jsem si říkal, kdyby kapalina po výměně pumpy moc neubývala, s \"trochu\" prasklou hlavou se dá ještě pár let jezdit.. Určitě se s tím už pár lidí potkalo a řekli by své..... Citovat
dýzl Odesláno 17. listopad 2011 Odesláno 17. listopad 2011 To Oddie-nevím jak kdo,ale já mám asi smolíka-měl jsem registraci a zničehož nic jsem se tam nedostal,tak jsem se tam regnul opět a asi týden v poho apak zase utrum ale naštěstí servisboxcitroen funguje To Karmej- myslím že hlava prasknutá nebude,spíše jen těsnění pod hlavou:).A pokud budeš jezdit opatrně a hlídat si to tak se to dá.na čtyřistapátém jsem takto jezdi skoro dva roky:mad:,ale hlídat kapalinu! ps písnil jsem Ti sz. [upravil dne 17/11/11 17:31 od dýzl] Citovat
karmej Odesláno 17. listopad 2011 Autor Odesláno 17. listopad 2011 Ahoj Dýzl, dík za názor, to právě mám v úmyslu, jezdit opatrně, ale to to nesmí kapat proudem jako teď, tedy v natlakovaném stavu. Proto jsem myslel tu pumpu pořešit. Proč myslíš, že ne hlava? Popíšu to podrobně- za studena se to chová mravně, když přidáš, je jen vidět přímo vzorný malý pokles hladiny, jak zabere pumpa. Za tepla to začne \"dejchat\" až kapalinu z chladiče ven. Odtud ta doměnka, že je to hlava a ne těsnění, že za tepla se prasklina roztáhne, nemám ze svá hlavy, ale nemusí být, rád se dám poučit. Možná hliníková hlava tak snadno nepraskne, proto tipuješ těsnění? Těsnění.. bejt to š105, tak tu makovici shodím a vidělo vy se, dělával jsem to i na ulici, ale je to už 30 let a tady je toho moc. To auto jsme měli rádi a dobře sloužilo, na dnešní dobu je pomalý a špatně svítí a žere, ale přespíš v něm a nový se teď kupovat nechce, na technické chlápek říkal, že mu dává ještě 10 let, ale v tomhle stavu má cenu těch oprav, takže proto zvažuju se do něčeho takovýho naposled pustit. Motory mě už neberou, ale měli jsme ho 12let... Forum nechť promine, že se tu tak vykecávám, třeba taky někdo dojíždí takovýho \"wokrhorse\" a může se mu to hodit. Pokud máš nějaký tip, jak rozlišit těsnění od hlavy, sem s ním, ale se obávám, že spolehlivě to nejde. Možná hliníková hlava tak snadno nepraskne, proto tipuješ těsnění? Citovat
oddie Odesláno 17. listopad 2011 Odesláno 17. listopad 2011 Sundat hlavu z tohoto motoru není nic těžkého, akorát se pak musí dát orovnat. Citovat
karmej Odesláno 17. listopad 2011 Autor Odesláno 17. listopad 2011 Sundat-budiž. Ale pak zpátky, to už není zašroubovat nějaký aretační šrouby, ale se musí vědět, jak na to. Doby, kdy jsem vozil MHD klikovku s ojnicemi do Strojnický na přebroušení a následné zvinglování jsou fakt pryč, i jsem vezl hlavu vlakem do Řevnic orovnat... Chce to útulnou garáž a lásku. Nic, zkusím sebrat odhodlání a vyměnit tu pumpu, a se uvidí. A oběma dík, ať vám vaši miláčkové jezdí Citovat
dýzl Odesláno 18. listopad 2011 Odesláno 18. listopad 2011 Na 100% zjistíš zda je prsklá hlava po sundání a jejím otlakování,i když pokud bude fouklé těsnění,tak je to na něm vidět.A proč myslím ,že je to jen těsnění-usuzuji dle toho ,že nepíšeš nic o přehřátí.Pokud bys ho uvařil,tak by to byla i hlava.Ještě jedna rada,nejprve vyměn tu vodní pumpu a poté ,až to nebude téci tak se koukej do chladiče (při nastartovaném motoru-při přidání plynu z volnoběhu by se měla hladina zachvět ,nic víc.Pokud je prasklá hlava či těsnění tak v chladiči půjdou bublinky. Jinak na toto mi dojezdil pežotík.Jak jsem psal cca dva roky jsem jezdil s fouklým těsněním,pak byla oprava (těsnění ventily a rozvody) následovalo 500km.po najetí x km zablikla stopka a motor zhasl.Po cca 5min. chytl a jelo se dál. ažpo delší cestě na čůr pauze pod autem kapky vody a v chladiči nic.po vychladnutí a nalití vody a natočení šel gejzír s diagnózou prasklá hlava.Když jsem nedávno likvidoval motor (do auta příšel jiný) tak na hlavě mezi 1. a 2. válcem na těsnění a hlavě a bloku pruh 1cm černý od kouře-fouklo těsnění a ne hlava i když ani to nemůžu vyloučit. Citovat
oddie Odesláno 18. listopad 2011 Odesláno 18. listopad 2011 Z které jsi Prahy? Mohl bych ti půjčit tu tyčku na aretaci setrváku, je naohýbaná tak, že tam akorát za ten startér pohodlně zapadne... Jinak kdy už rozhazuješ rozvody, bylo by dobré předtím kouknout na vůle ventilů, přeci jen zima je za dveřmi, bude se to na zimní starty hodit. Citovat
karmej Odesláno 20. listopad 2011 Autor Odesláno 20. listopad 2011 Ze čtyřky, a jsem schopen dojet skoro všude. Chlapi zatím dík za všechno, skoro se na to začínám těšit... Zkusím sehnat nějakou garáž, v nejhorším by to proběhlo ve stání, udělal bych si tam nějaký světlo. To Dýzl: Tak jak píšeš, zachvění -kolečka na hladině a drobný pokle- se to chová za studena. \"Zahřátí \" na začátku téhle lapálie také bylo, ale synek se dušuje , že to včas odstavil, přes 100 to nešlo. Te\'d s novýn termostatem to bručí 15 min na místě kousek pod 90 a dobrý, pokud je tam voda. Tak udělám ještě poslední pokus než se s tím bude něco dělat - dám tam otevřenej termostat a zkusím, jak se to s ním bude chovat za studena, Jestli to bude valit ven, je to těsnění, bych řekl, když ne, hlava. Citovat
karmej Odesláno 3. prosinec 2011 Autor Odesláno 3. prosinec 2011 Ahoj Oddie, večer mám straz s Dýzlem kvůli pumpě,tak jsem si říkal, že bych se stavil pro tu tyčku, kdy by se Ti to hodilo, o weekendu nebo všední den, urči si. Karel Citovat
oddie Odesláno 3. prosinec 2011 Odesláno 3. prosinec 2011 Musím se pro ni stavit v garáži, pak dám vědět. Citovat
karmej Odesláno 4. prosinec 2011 Autor Odesláno 4. prosinec 2011 Tak pumpu mám na stole, pěkná dekorace. Patří pod ní těsnění, nebo se to dneska jen tmelí? (někde ještě asi má D fluid, bejval to zázrak z tuzexu, před 30ti lety..) Proštudoval jsem jaknato a Hayese od Dýzla (pěkný čtení ala Cedrych Štilec nebo Baťa, fotky, alternativní postupy bez montážních pomůcek), i když to sundávání řemenice klikovky přes zabržděný motor mi ježí vlasy. A jsem u jádra věci V obou postupech je navíc od Tvého demontáž řemenice klikovky a horního úchytu motoru, samá nechutná operace. Moje vysvětlení: Hayes doporučuje napřed nasadit řemen na polovinu šířky, Ty spoléháš na citlivý prstík, který řemen správně porovná do zubů za řemenicí bez visuální kontroly. Napřed tohle a pak pěkně po směru přes vodní pumpu a kladpu napínáku, vačku a čerpadlo. Po povolení kladky asi řemenem trochu \"zacvičit\" kolem klikovky, aby byla jistota že sedí, kam není vidět. Co nechápu je to uchycení motoru, mě se to netýká, řemen nebudu vyndávat, ale to se s ním fakt nedá vymanévrovat ven bez tohohle? Add alternator Než sundávat řemenici (jak aretovat, bouchnu a netrefím se...?), možná bych ho vyndal celý. Je to nechutné, ale jedna z mála věcí co jsem už dělal, mám na to zkrácený očko, a možná tam i bude víc místa, jsem starej a nemotornej Pokud Ti ty dotazy přijdou bez obecné platnosti pro jiné lidi, necháme to spolu s tyčkou, nechci obtěžovat, psaní je otrava Citovat
karmej Odesláno 4. prosinec 2011 Autor Odesláno 4. prosinec 2011 Jo, tak těsnění tam samozřejmě je, velebím Hayese, stavím se na Jezerce v tom motorářským krámě... Citovat
oddie Odesláno 4. prosinec 2011 Odesláno 4. prosinec 2011 Demontáž řemenice uvádím, bez toho nejde sundat spodní kryt. Řemenice se nejlépe sundá rázovým utahovákem. Horní držák je třeba sundat jen při výměně rozvodového řemene, což bych udělal, pokud není vyloženě zánovní, jinak jsou to jen 4 matice s hlavou 16, vůbec nic složitého. Jen se podepře motor zespodu. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.