dider Odesláno 26. březen 2005 Odesláno 26. březen 2005 Zdravím všechny,chtěl bych poprosit o radu:mám 406-ku a někde za přední odkládací přihrádkou mi něco jakoby cvaká.Přestane to když zapnu vnitřní cirkulaci vzduchu.Mám manual.klímu.Děkuji za odpovědi. Citovat
kremenak Odesláno 26. březen 2005 Odesláno 26. březen 2005 Nic příjemného. Odešel koncový stupeň motorku vzduchové klapky na přepínání vnějšího a vnitřního okruhu. To znamená, že motorek v koncové poloze klapky nevypne a přeskakuje převod na zubech . Měl jsem to samé a v servisu odhadli cenu opravy na 6 až 8 tisíc korun. S tím jsem se nesmířil, na klapku, která je pod pylovým filtrem jsem dal koncové mikrospinače za cca 20 Kč a natahnul kabely k přepínači vnějšího a vnitřního okruhu v panelu palubovky a už skoro dva roky jedu bez problémů na toto náhradní řešení. Pokoušel jsem se dostat na ten motorek, ale musí kompletně celá palubovka dolů, jinak se na něj nedá dostat. Tak jsem to vzdal a vyřešil těmi mikrospínači. Když se podíváš do starších diskuzí, někde jsem popisoval podrobnější návod. Citovat
Radek V. Odesláno 26. březen 2005 Odesláno 26. březen 2005 mám ten samý problém, ale bohužel nejsem vybaven elektronickou šikovností, tak nevím jak na to. Leda že by mi s tím nějaké šikovné české ručičky pomohly......Kluci nahlaste se všichni.... Citovat
-=Michal=- Odesláno 27. březen 2005 Odesláno 27. březen 2005 Já mám auto-klimu v P460 r.v. 2001 a taky mi tam něco rachtá. Je to přesně zvuk přeskakujícího ozub kolečka v palubce před řidičem. Dělá to jen po dlouhé době nečinnosti. Zhruba do 1min. to přestane rachtat a je klid. Všechno se mi zdá, že funguje jak má, takže na to peču. Až ucítím smrad hořícího motorku a nebo mi něco přestane fachčit, tak to dám (možná) opravit :-))) [Editován dne 27/3/05 -=Michal=-] Citovat
Milhaus65 Odesláno 27. březen 2005 Odesláno 27. březen 2005 Palubka ven nemusí . V mechanice motorku jsou plastová kola a ta začala přeskakovat. Citovat
Radek V. Odesláno 27. březen 2005 Odesláno 27. březen 2005 2Milhaus65 k tomu motorku je přístup jak k penězům......můžeš nám poradit, jak to teda vyměnit? To že přeskakují plastová kolečka to víme.........a co dál??????????? Není nad dobrou a výstižnou radu.. [Editován dne 3/27/05 Radek V.] Citovat
dider Odesláno 28. březen 2005 Autor Odesláno 28. březen 2005 Diky za rady,fakt nevim jak to vyresim,ale 6 tisic se mi nechce dát za opravu.Napadlo mě ješte,vypojit to a nechat to natrvalo v poloze proudění vzduchu do auta.Stejne vnitřní proudění nikdy nezapínám.Nevíte jde to tak udělat? Citovat
dider Odesláno 28. březen 2005 Autor Odesláno 28. březen 2005 Tak jsem našel ty starý fora o ty klapce.Můžu se jenom Kremenaka jestli bych mohl zavolat třeba zítra a zeptat se na pár věcí. Citovat
dider Odesláno 29. březen 2005 Autor Odesláno 29. březen 2005 Tak jsem to dnes vzdal,pristup k tomu motorku je jak k penezum...a nemám čas kolem toho lítat a auto potřebují každý den tak jsem zkusil servisy.Domanský na P5 mě docela naštval,ale to jsem nepatří,zkratka nedám auto na x-diagnostik atď,tak jsem se vrátil k Doškovi do Mělníka a zítra mi dají vědet kolik to bude asi stát a objednám se.Fakt mi přijdou docela v poho,už jenom to jednání je uplně jiný.A naposled jsem byl hodně spoko.Pak dám vědet jak jsem dopadl. Citovat
dider Odesláno 29. březen 2005 Autor Odesláno 29. březen 2005 Tak jsem to dnes vzdal,pristup k tomu motorku je jak k penezum...a nemám čas kolem toho lítat a auto potřebují každý den tak jsem zkusil servisy.Domanský na P5 mě docela naštval,ale to jsem nepatří,zkratka nedám auto na x-diagnostik atď,tak jsem se vrátil k Doškovi do Mělníka a zítra mi dají vědet kolik to bude asi stát a objednám se.Fakt mi přijdou docela v poho,už jenom to jednání je uplně jiný.A naposled jsem byl hodně spoko.Pak dám vědet jak jsem dopadl. Citovat
rimmer Odesláno 29. březen 2005 Odesláno 29. březen 2005 Hele...to servo co to ovlada je krabicka s tema prevodama. Vychazim z toho, ze je to funkcne stejne jako u meho auta. Vsecky ty serva sou v aute shodna, nebo maji max. jine prevody. Vymezeni krajni polohy je provadeno snimanim pohybu motorku elektronikou. V krabicce je na tu hridelku napojen i potenciometr/trimr, a motorek se hybe dokavad nedosahne pozadovane polohy(odporu trimru) nebo dokavad se hybe...cili nemeni se odpor. Motorek je to obycejny stejnosmerny motorek zhruba velikosti jestli pamatujete motorku ze std. autodrah jake se delavaly. Ja mel problem v motorku, nechtel se tocit..nekdy se zasek..asi opotrebene uhliky/kontakty, prostiknul jsem to a jede to zase. Vas problem je mozna v tom trimru. Ja sem tuhle krabicku rozebiral ...bylo to z ovladani teply/studeny vzduch. Venek/vnitrek mam na manual lanko, takze to vam nepovim, ale ze schemat 605tky vim, ze plna automatika ma vsecky tyhle krabicky uplne stejne. Cili jestli vam mohu poradit, bude leto...kdo ma trosku casu...palubka neni takovy problem..dva lidi to daji za odpoledne ven a druhy den zase dovnitr. Schemata na to mate, ja sem podle oka a zvladl jsem to. Sundat, klapku posunout na venkovni vzduch. Vytahnout ten motorek, auto si dejte do kupy, mezitim muzete jezdit, ... potom to rozebrat, vycistit, trimr a motorek prostriknout kontaktolem, namazat hridelky, i motorek. Jinak ten trimr co tam mel ja je takovy typ, ktery se DA koupit bezne v soucastkach. Trimr si zmerte jestli dobre meni odpor, jestli neprerusuje...kdyztak zvysit pritlak prihnutim perka. Motorek vytahnout, pustit do nej 12V jestli se toci tam i zpet... Je to babracka, ale kdyz to date nekde do servisu, tak vam tu krabicku vymeni celou a za tu moji chteli 6tisic...kreteni Jinak mozna by nebylo od veci kouknout, zda se k tomu motorku neda dostat zpod zkrinky spolujezdce. Da se fuknce castecne otestovat i tak, ze rozpojite konektor, zmerite na kterych dvou dratech je motor...maly odpor radove v ohmech, a na nej privezt 12v a klapka se musi hybat. Pak se da merak pripojit na vyvody potenciometru z konektoru a musi se menit odpor. To sem se jen tak rozepsal, protoze sem se stim natrapil....posleze jsem stejne zjistil, ze ta servokrabicka na teply/studeny vzduch se da sundat i bez sundani palubky, sice to trva asi hodinu s blbou praci a hlavou pod volantem, je z toho nabliti takhle hlavou dolu, ale de to, takze ne ze ne S venkovnim a vnitrnim to bude rekl bych podobne v tom smyslu toho serva Citovat
kremenak Odesláno 31. březen 2005 Odesláno 31. březen 2005 Oprava klapky Jak to má fungovat: Motorek klapky nemá žádné koncové spínače, pouze elektronický koncový stupeň, který funguje tak, že když klapka narazí na doraz, tak se zatíží motorek a tím se zvedne odběr proudu. Koncový stupeň reaguje na zvýšení odběru proudu tím, že odpojí přívod do motorku a tím ho vypne. Pokud koncový stupeň nefunguje, tak motorek neodpojí a protože je klapka na dorazu, tak začnou přeskakovat zuby na převodech a to je to cvakání. Pokud se přepne vzduch na vnitřní okruh, klapka se přepne do druhé polohy a motorek vypne (pokud funguje koncový stupeň aspoň na druhou polohu). Náhradní řešení s mikrospínači: Finta řešení je v tom, že se funkce koncového stupně nahradí mikrospínači umístěnými na klapce. Daly by se umístit určitě jinam, ale to by musela palubovka dolů a řešení by bylo určitě složitější a náročnější. Takhle stačí v prostoru motoru u okna před sedadlem spolujezdce oddělat plastový kryt pylového filtru a pod pylovým filtrem je přístup ke klapce, která přepíná mezi vnitřním a vnějším okruhem větrání. Pak je potřeba do prostoru umístit dva mikrospínače tak, aby v poloze otevření klapky byl rozepnutý jeden a v poloze uzavření klapky rozepnutý druhý. ( stačil by pouze asi jeden a to u stupně, který odešel, ale doporučuji dát hned při jedné demontáži oba, protože já jsem udělal jen jeden a za týden odešel i druhý koncový stupeň a tak jsem dával spínač i na druhý doraz.) Trochu problém je umístit mikrospínač který rozepne při otevření klapky, ale to jsem vyřešil pomocným plíškem přišroubovaným na klapku, který při otevření klapky mikrospínač zmačkne ( viz přiložené foto). Pak je potřeba odšroubovat ovládací panel topení, aby se dalo dostat na kabely vedoucí od přepínače vnitřního a vnějšího okruhu vzduchu a nalézt dva správné kabely. Jeden, který zavírá a druhý který otevírá klapku. Do jednoho jde stále (při zapnutém klíčku zapalování) +12V při zapnutém spínači vnějšího okruhu a do druhého jde stále +12V při vypnutém spínači vnějšího okruhu. Tyto dráty vedou k motorku klapky. Je to myslím bílý a hnědý drát (nutno proměřit). Pak už jen stačí tyto dráty přestřihnout a propojit přes koncové mikrospínače na klapce tak, aby se v koncové poloze klapky příslušným mikrospínačem rozpojil přívod proudu do motorku. Tak a to je vše. Stačí dva mikrospínače cca za 20 Kč, kousek plechu, nějaký měřák na proměření kabelů, vrtačka na díru pro kabely, pájka, pár kabelů a 8 tisíc za opravu v servisu je doma. Mám to už téměř dva roky a přepínání vnitřního a vnějšího vzduchu, bez kterého se nedá existovat (v zimě pocení oken, v létě klimatizace) je bez problémů. Přeji úspěch při realizaci. Celé je to tak na dvě hodinky práce, možná i méně. Nejhorší bylo zjistit, jak to vlastně funguje, nalézt příslušné kabely a vymyslet celé řešení. Citovat
kremenak Odesláno 31. březen 2005 Odesláno 31. březen 2005 Mám nafocené i fotky, Bubakovi jsem je již na žadost poslal. Pokud by jste někdo měl zájem, tak zavolejte, nebo pošlete SMS na 737766818:papa Citovat
Bubak Odesláno 2. duben 2005 Odesláno 2. duben 2005 Napsán autorem kremenak Mám nafocené i fotky, Bubakovi jsem je již na žadost poslal. Pokud by jste někdo měl zájem, tak zavolejte, nebo pošlete SMS na 737766818:papa Jeste jednou diky Kremenakovi. Uz je to hotove a chodi to jako za starych casu :-) http://www.jelsina.com/Peugeot/obrazy/klapka.jpg Citovat
kremenak Odesláno 3. duben 2005 Odesláno 3. duben 2005 Jsem rád, že to aspoň někomu pomohlo, že jsem to nepsal a nefotil zbytečně. Už se ozval další zájemce o fotky. Citovat
-=Michal=- Odesláno 3. duben 2005 Odesláno 3. duben 2005 Napsán autorem Bubak Napsán autorem kremenak Mám nafocené i fotky, Bubakovi jsem je již na žadost poslal. Pokud by jste někdo měl zájem, tak zavolejte, nebo pošlete SMS na 737766818:papa Jeste jednou diky Kremenakovi. Uz je to hotove a chodi to jako za starych casu :-) http://www.jelsina.com/Peugeot/obrazy/klapka.jpg Co je to za černý humus, kterým je přilepená ta trubička ? Dík Citovat
kremenak Odesláno 3. duben 2005 Odesláno 3. duben 2005 To není moje fotka, já tam žádnou trubičku jako průchodku kabelů nemám. Kabely mám vedené stejným místem a průchod zalepený silikonem. Jinak to mám udělané úplně stejně jako Bubak. Citovat
Bubak Odesláno 4. duben 2005 Odesláno 4. duben 2005 Co je to za černý humus, kterým je přilepená ta trubička ? Dík Je to nejakej cernej silikon. Aby ta buzirka nespada, nefoukalo to tam tak je to takhle vopatlaný. Sice zadna krasa, ale videt to neni a nicemu to nevadi. Citovat
Bubak Odesláno 4. duben 2005 Odesláno 4. duben 2005 Napsán autorem kremenak To není moje fotka, já tam žádnou trubičku jako průchodku kabelů nemám. Kabely mám vedené stejným místem a průchod zalepený silikonem. Jinak to mám udělané úplně stejně jako Bubak. Spis ja to mam podle tebe... Citovat
-=Michal=- Odesláno 4. duben 2005 Odesláno 4. duben 2005 Napsán autorem Bubak Co je to za černý humus, kterým je přilepená ta trubička ? Dík Je to nejakej cernej silikon. Aby ta buzirka nespada, nefoukalo to tam tak je to takhle vopatlaný. Sice zadna krasa, ale videt to neni a nicemu to nevadi. Krása mi je taky šumafuk. Spíš mne zajímalo jaký je to lepidlo, aby to pořádně drželo. Silicon se mi nezdá. Ten zrovna moc nedrží. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.