Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

P406 - ruční brzda

Recommended Posts

Odesláno

V bubnech je dirka cca 1cm (u slušnejch aut je zakrytá takovým plastovým špuntíkem - pootočit a vytáhnout) a skrz ní jde šroubovákem pootáčet těma rohatkama na štelování paken.

Ne točit jako když utahuješ šroub, ale brnkat za tu rohatku jaksi svislým pohybem šroubováku, jako když počítáš zuby :-) Proti otáčení jí brání vratná pružina paken, co vede kolem rohatky a zapadá do jejího tvarování.

Já to měl zarezlý, takže jsem nejdřív musel sundat bubny a rozhejbat štelovátka, ale zkus, jestli se to otáčí. Já si tam svítil zapalovačem s LED světýlkem, měl tu správnou intenzitu.

Nejlíp se to dělá když máš obě strany zvednutý a kola samozřejmě dole.

Kolo se tou dirkou musí natočit do správný polohy, už si nepamatuju, ale asi \"za deset celá\" nebo tam někde na levým kole :-) Na pravým je to zrcadlově obrácený.

Nejdřív povol páku brzdy a povol štelunk vespod za nápravou, našteluj pakny těsně k bubnům, ale tak, aby neškrtaly. Pak zatáhni páku na předepsanej zub (nechci rozpoutat diskusi na kolikátej) a vespod došteluj aby obě kola brzdily stejně. Ten štelunk totiž funguje takhle: lano jde rovnou na levý kolo jeho štelování je někde pod štítama vejfuku. Takže se modli aby nebylo moc dlouhý \"en gros\". A štelunk pod kufrem zkracuje lanko k pravýmu kolu. Aspoň tedy na mým modelu.

Odesláno

Dík za rychlou odpověď .Pokusím se to nejdřív přes ty otvory jakmile se trošku oteplí a uvidím jestli to pujde. Kdyby ne nevíš jestli ten buben jde stahnout bez stahováku ? kdyby na to došlo?Jinak po té rohatce brnkat ve směru hodinovejch ručiček? Ja na kombíku mám takoví plastový udělátko hned za napravou a od něho jsou nataženy obě lanka teda aspon myslím jinej nárychtug sem tam neviděl.

Odesláno

jojo, ty oddieho fotky jsou bezva, je tam taky vidět ta rohatka.

2 Jarek406:

takže podle fotky 3 - strkat to směrem jako od náboje ven - odhaduju, že směrem k náboji zatahuje rohatka šroub dovnitř tělesa, takže povoluje pakny :myslim

Na levým kole je tedy to štelování někde cca za deset celá, na pravým o dvacet minut dýl kekeke.

Plastová volovina pod kufrem je taková jakoby odbočka, takže lano od páky mi jde rovnou na levý kolo skrzevá takovou zatáčku v tom plastovým hujeru a tím štelovacím šroubením je k tomu chycený krátký lano na pravý kolo. Vlastně brzdí levý kolo a pravý se pohybem toho plastu jaksi přidá. Tam se sešteluje rovnoměrnost obou kol.

Já to moh zvedat jen na jedný straně, takže jsem seřídil pakny taka aby zabrzdily levý kolo na čtvrtej zub, pak odbrzdil, zved pravou, seřídil pakny, zabrzdil zase na čtvrtej a došteloval pravý lanko a bylo. Na technickej pochvala za souměrnost...

Jediný co už si nepamatuju je, jestli to průběžný lano jde někde taky štelovat. Měl jsem v létě sice vejfuk i štíty dole, ale nepamatuju se jestli tam něco na lanku bylo...

Ale co vim je, že i když na kopci i na zvedáku při výměně kol mně to spolehlivě udrží, jako nouzová brzda za jízdy to stejně není k použití :aut

Odesláno

Tak mám poštelováno sice to chviličku trvalo než to povolilo a jelikož sem pořádně nevěděl kam točit tou rohatkou ale mám to ;) dík za rady.

PS: ty spunty tam už nebyly:D

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...