Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Hoj všeci,mám dotaz ohledně prvního parafinování běžek.Dnes jsem sobě i manželce koupil běžky FISCHER sporty wax.Jsou to naše první běžky a nerad bych jim ublížil.Něco málo jsem přečetl a pustil jsem se do parafinování.Vzal jsem parafín SKIVO universal a přejel jsem s ním skluznici až se vytvořila malá vrstva na celé ploše.Potom jsem vzal od manželky fén na vlasy (nemám starou žehličku) a parafín jsem postupně od špičky po patu rozpustil.Otázka je jestli je to možná alternativa za žehličku,jestli jsem těm běžkám nějak neublížil a jestli to mám jěště zopakovat nebo to stačí??? Děkuji za každou radu.

Odesláno

jsem v podobné situaci a po přečtení hafo článků na netu, jsem raději koupil tu žehličku. Jedná se spíš o stanovení vhodné teploty pro zažehlovací vosky a jejich roztažení po skluznici než o to, že by jsi ji fenem spálil ...

Odesláno

Ahoj,

Osobně si myslím, že pokud nejezdíte Jizerskou padesátku, tak úplně stačí mazat jenom stoupací oblast. Zjistíš ji tak, že si dáš obě běžky na rovnou podlahu a rovnoměrně si na ně stoupneš. Manželka, nebo kdokoliv jiný vezme list papíru a fixu a pod klenbou každého chodidla tím papírem projede z leva do prava a tam kde se list zasekne udělá malou značku.

Pak už stačí jen namazat vhodným stoupákem( já používám Swix- pevné vosky,dle teploty) a můžete frčet.:D

Ta skluznice je sama o sobě tak rychlá, že mazat po celé ploše je pro začátek zbytečný.Je to hlavně pro bruslaře, kteří potřebujou rychlost.

Jinak kdybys přeci jen chtěl mrkni sem, je to tam hezky popsané:

http://cestovani.idnes.cz/video-jak-spravne-namazat-bezky-osvedcene-vychytavky-pfk-/ig_zima.asp?c=A090114_112607_ig_zima_tom

http://www.dakosport.cz/Mazani-bezek

Tak přeju dobrou stopu :papa

Odesláno

Video pěkný,ale zase tam má tu žehličku.Já si myslím,že fén nedá takovou teplotu aby spálil nebo poničil skluznici,ale myslet znamená h...o vědět.Každopádně všude píší že by tam ten parafín měl být aby ochránil skluznici nebo něco takového.

To: lamancha: kolik jsi za tu žehličku dal??? Už jsi ji použil a jak šlo to?? Fénem to docela šlo.Bylo krásně vidět jak se parafín taví.

Odesláno

Parafin je důležitý, bez něho to nejde, to už si můžeš rovnou koupit šupiny. Vždy před sezonou to udělám, pak už mažu celou zimu jen stoupací. Žehličku nemám, používám takové plechové dláto s propanbutanovým hořákem, povrch se krásně srovná. Vosky Swix, stačí mi modrý, zelený, fialový. Pokud je okolo nuly a nad, musí přijít patlátka červená, žlutá nebo všelijaké pasty. Ale to už není ono. Nejlepší počasí je -10 azuro. :-D Mazání je věda a pro někoho vášeň - muj otec.

Odesláno

Jak to vidím já:

1) Ten parafín a vosky obecně se zažehlují proto, že je tak lépe spojíš s póry skluznice.

V profi běžeckém sportu pak servismani zažehlují i několik vrstev do sebe a závodník pak když jede třeba 50 Km, tak se mu v tom správném případě postupně jednotlivé vrstvy obrušují. Dýl to vydrží, než když to tam našmrdláš za studena a necháš být. Fén asi taky ee.:bojim. Tak proto ta žehlička.

2) Z vlastní zkušenosti vím, že čim víc kombinuješ, jenom zle. Stojíš pak na běžkách z kopce a naopak při zdolávání i mírného kopce se nadřeš jako bejk.Takže pokud můžu fakt poradit, začni nejdříve jedním stoupacím voskem podle teploty sněhu(mají dnes docela velké rozsahy±10 stupňů), a pak až zjistíš jak ti to jezdí zkus kombinaci s tím parafínem-třeba.

3) Té skluznici pokud nejezdíš po šutrech neublížíš, jsou to jen takové reklamní žvásty. Ty parafíny jsou na snížení tření- tím pádem na rychlost.

Já nejsem žádnej závodník,ale ze zimních sportů běžky zbožňuju a dosud mažu jen stoupáky a kluci mi nestíhaj:D:D:D

Protože ať máš namazáno jakkoliv,tak běžky jsou hlavně o technice a stylu jízdy;)

Odesláno

no skluznej vosk bych do mazaci komory (cca 65-70cm od paty boty) nedaval, tam patri akorat zakladovej vosk pod stoupaci

Kazdopadne napustit tu skluznici skluznym voskem je rozhodne dobry a to i po skonceni sezony, kdy se bezky davaj na pudu, zabranuje vysychani a oxidaci skluznice. No a taky to pak dobre jede z kopecka ;)

Odesláno

Tu žehličku jsem koupil kolem tisícovky = Holmenkollen, spíš jsem si chtěl udělat radost no a taky jsem nechtěl experimentovat a pak se bát, možná že zbytečně, ale jsem rád že ji mám.

Podle údajů na vosku na ni nastavím teplotu, rozpouští se mi na žehličce = zkape na upnutou lyži a díký šikmým drážkám na žehličce se vosk pěkně roztáhne.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...