Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno
tak jsem od frozze koupil ty jeho 16\" bílý, musím na ně koupit pneu a nevím jaké značka cena a podobně dáte někdo nějaký návrh? můůj názor hankook 195/45 R16 nebo 195/40 R16 nebo 205/45 R16 nebo 205 40 R16?

:papa

Já mám pár favoritů (vše 195/50 R15):

Vredestein SPORTRAC 3

Hankook K107 Ventus S1 Evo

Hankook K110 Ventus V12 EVO

Semperit Speed Life

....všechno to jsou asi kvalitní pneu, ale nemůžu se rozhodnout. Ty Vredestein vyhrály několikrát různé testy + ten jejich vzorek je k nakousnutí :D

Odesláno

Já mám pár favoritů (vše 195/50 R15):

budou ti drit podbehy...

Proč? Tento rozměr mám na svoje auto schválený, navíc mi nedřely nikde ani 205/45 R16..

Odesláno

jsem jezdil první gumy bravuriusky a neřekl bych že by byli špatný, držely pěkně a to zrovna moc pomalu nejezdim... ale přešel jsem na Dunlop sp fastresponce nebo jak se to jmenuje a ty se mi zdají být lepší:)

Odesláno

No já ty aktuální Hankooky letos pojedu taky už třetí sezónu, tak sem zvědav. Minulou byly ještě takřka zánovní, takže předpokládám že tuto a i tu další sezónu ještě vydrží. Při nájezdu 10k km/sezóna je to paráda.

Odesláno

tak t je výborný. u nás v práci stihne generální sjet gumy za jednu sezonu sice teda najede 20000 ale i tak je to docela malo..... má superba combi na 18\" pry se sjizdeji velky kola rychleji říkali v pneumarketu

Odesláno

No čistě teoreticky, jestli uvažuju správně, by tomu mělo být přesně naopak - na vytyčený trase se menší kolo musí zákonitě otočit vícekrát než větší = větší opotřebení. Když bych měl dva příklady:

a) kolo 185/55 r14

b) kolo 225/50 r18

Tak v prvnim případě je obvod kola 176cm, v druhym 214cm. Čistě teoreticky se teda na 1km trase otočí první kolo 568x, druhý 467x.

Přemejšlim kde bych mohl uvažovat špatně, ale nic mě nenapadá, takže dle mého tě v tom servisu pěkně kulej :)

Odesláno

Přesně tak Kujone jak říkáš. Menší kolo-méně najetých km, větší kolo-více ujetých km.... To musí ten generální snad hrabat při každým rozjezdu :D

Odesláno

Nemůže mít jiný tlaky na plochu. Jednak tlak v pneu je jen jeden a druhak - styčná plocha pneu se s průměrem kola nemění, mění se se šířkou gumy.

[upravil dne 27.2.11 20:19 kujon106]

Odesláno

Pánové, můžu vám říct, že problematika deformace pneumatiky je pěkný hnus, stačil mi pouze úvod a i tak to bylo 50 stránek skript. Je to složitější, než se na první pohled zdá.

Např už jen ten tlak ve styku s vozovkou není určen pouze tlakem nafouknutí(ostatně ten pouze slouží, aby pneu držela tvar, fungovala jako primární vypružení...) tlak je dán zatížením na danou nápravu a konkrétní kolo, v průběhu jízdy se vlivem dynamických sil mění. Zjednodušený výpočet je dle Hertzovi teorie a výsledkem jsou rozměry styčné elipsy (ano styk kola s vozovkou je přes elipsu).

Další věcí co jste rozebírali jsou ty otáčky kol. Jeví se to jako rozumný argument avšak auto bohužel nejezdí pouze rovně. A jelikož má pneumatika válcový tvar, mají jednotlivé konce při průjezdu zatáčkou rozdílné úhlové rychlosti což vede v důsledku k tomu, že pneumatika se v určitých intervalech smýká, aby došlo k vyrovnání úhlových rychlostí.

Ono ve skutečnosti se pneumatika smýká i při rovné jízdě, jelikož je pneumatika podajný útvar a rozložení zatížení po obvodě není lineární, jednoduše řečeno je guma zmáčknuta když je skoro u silnice a když se vlivem pootočení odlehčí, dojde k jejímu narovnání tvaru a tím podsmýknutí.

Další věcí co silně zkracuje její životnost je např. parkování, či zatáčení při pomalé jízdě, kdy dochází k velkým úhlovým výchylkám při minimálních či nulových otáčkách kola (mimojiné u náklaďáku se z toho a dalších důvodů nesmí zatáčet, když stojíte) kdy vlastně součinitel tření je nahrazován součinitel adheze (pro porovnání f=cca 0,025 adheze=cca0,8 v závislostí na podkladu, směsi pneumatik...)

Tím vším vás nehodlám dále zatěžovat, prostě ve výsledku je jisté, že pan generální je trochu prasátko (a mamutí krouťák jeho TDI mu dává pocit nadčlověka) a gumy to odnesou zkrácenou životností, protože 20tkm je i na takto těžké auto málo.

Odesláno

no takhle jel můj vedoucí jednou po D8 180 a vidí ve zpětném zrcátku přijíždět nějaké auto zařadí se do pravého pruhu aby mu nepřekážel a on kolem něj projel právě náš pan generální...volá mu jesli si ho vůbec všimnul a ten mu říká že jo že ho zahlídnul ale ať o tom nemluví že jel tak jak jel...

Odesláno

Ta problematika je stoprocentně složitější, nelze jí určitě obsáhnout tim co si tady vykládáme mezi sebou :) To ani nebyla pointa. Rozpitvávat to do detailu nemá smysl, gro celýho tohohle povídání je to, který už tu zaznělo - šéf jezdí jak dobytek a v pneuservisu chrlej z rukávu místní esa stylem \'jedna paní povídala\' jednu urban legend historku za druhou. :-)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...