Guest xmilos Odesláno 4. prosinec 2010 Odesláno 4. prosinec 2010 ygnor206 : Sorac, ze do toho vstupujme, len chcem upozornit na malu nedokonalost tvojho zapojenia. Pouzil si kondenzator pre budenie B tranzistorov. Preco si pouzil 2? Prud do rele je nakych 50ma, deleno beta 1. mas nakych 0.2ma. Na to nepotrebujes dalsi tranzistor. Kondenzator si zapojil priamo na bazy tranzistorov mno a 2x UBE ti vytvorilo zenerku, ktora nedovoli nabit kondik na dostatocny naboj. Mas na nom maximalne 1 V. Pri minimalnom poklese ti zase oba trazistory vypinaju. Riesenie: je jednoduche staci medzi C a bazu dat vhodny odpor, ktory umozni nabit C na aspon 10 V. Mno a tymto nabojom mozes dlhsie zivit JEDEN tranzistor. Skus na stole.... Je to mozno mimo tema, ale ked chces skutocne jednoduce zapojenie, chce to trosku dotiahnut. Este bych mozna doplnil jeden spinaci kontakt rele medzi plus a cievku rele, aby pri odpadnuti ostalo rele uplne bez napajania (mozna kvoli bezpecnosti). Citovat
PítrR Odesláno 5. prosinec 2010 Odesláno 5. prosinec 2010 Zdravím ve spolek. Asi budu zvědavej, k čemu budeš toto zařízení používat? Dík. Citovat
ygnor206 Odesláno 5. prosinec 2010 Odesláno 5. prosinec 2010 xmilos Zapojení je ověřeno a funguje a s jedním tranzistorem se C vybíjí rychle a musela by se použít zbytečně velká kapacita což mám taky odzkoušeno není to teoretický návrh ale praktické a ověřené zapojení ale to je jedno každý jde asi trochu jiným směrem:) Citovat
Guest xmilos Odesláno 6. prosinec 2010 Odesláno 6. prosinec 2010 ygnor206 : som sa ti snazil popisat, preco sa ti ta kapacita tak rychlo vybija. Meraj, v akom rozsahu mas na tom C napatie. Pritom staci tak malo, dat odpor medzi C a bazu onoho tranzistora..... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.