Jump to content
  • Aktuální cíle darů

Dřážkovaný řemen HDI

koblih69

Recommended Posts

Prosím o radu, minulý týden jsem zjistil, že drážkovaný řemen je na jedné straně roztřepený ( cca rok starý ) v šíři cca 1 mm ( při pohledu zepředu vlevo ) . Bylo to poměrně daleko od domu a tak jsem raději vzal nepoškozený ( ale starší ) který jsem před rokem sundal a nahodil ho tam. Napnul jsem ho sice předpisově, ale ráno chvilku mírně pohvizdoval - takže byl jasně vytahaný. Dnes jsem zjistil, že je překočený o zub vedle ( při pohledu zepředu opět vlevo ), takže jsem koupil nový s tím, že to překontroluju ale na nic jsem nepřišel. Nový jsem tam dal, ale mám trochu obavu aby se to neopakovalo.

Jediné co jsem zjistil, že řemen na té vodící kladce jede při pohledu zepředu podél levého okraje a vpravo má cca 3 mm volné místo. Je to tak správně? Nebo je to známka, že něco není v pořádku?

1) řemenice má najeto cca 20 tis. a křídový test OK - zvuky taky bezproblémů

2) žádná z kladek nemá vůli v ložisku ani klimakompresor. Pouze servo má vůli cca 1 mm axiálně ( ve směru osy ) radiálně nic - to je podle mě OK.

3) vše jde lehce, tiše, po výměně řemenu vyloženě sametově.

Nevím jak ověřit volnoběžku alternátoru a nevím na co se zaměřit abych to zkontroloval a nezničil další řemen.

post-25417-14109613622742_thumb.jpg

[upravil dne 20/11/10 17:33 koblih69]

Tak problém se opakoval, tedy né úplně, protože jsem to zachytil dřív než odešel řemen. Byla to vadná volnoběžka alternátoru. Chovala se jako řemenice - tedy pevná do obou stran. Po výměně se motor zase trošku zklidnil, přestal vibrovat napínák řemene a zmizel nepříjemný zvuk pískajícího řemene. Ostatní bylo OK tak snad zase na chvíli klid.