dolly1010 Odesláno 19. srpen 2010 Odesláno 19. srpen 2010 Čau, dneska sme si lámali asi 2 hodiny hlavu s tímhle problémem: Mám v Excelu tabulku z dataloggeru (monitoruje zapínání a vypínání kompresoru). Potřeboval bych z ní udělat graf kterej by měl na ose X čas odstupňovanej třeba po půl hodině a na ose Y stav kompresoru (stav 1/0) Jde mi o to, aby na ose bylo vydět v jaký časy se častějc kompresor pouští a kdy zase míň. Jako to je na obrázku (hustější graf -> časté spouštění) Mě se povedlo akorát sloučit čas a datum a dát to do grafu. Jenže už se mi graf nepodařilo odstupňovat po 30 minutách (nebo po 10. To už není důležitý). Pomůže mi někdo? Já normálně v Excelu moc nedělám. Díky [upravil dne 19.8. 10 dolly1010] Citovat
FrantaCV Odesláno 19. srpen 2010 Odesláno 19. srpen 2010 Ahoj, tohle bude normální otročina. Problém je v tom že data jsou do tabulky zadávána sice přesně ale vždy pouze v okamžiku změny 0>1>0. Funkce GRAF umí pracovat jen s daty obsaženými v tabulce. To znamená doplnit mezi řádky se změnovými hodnotami řádky jen s datumem a časem řekněme po půlhodině (jak uvádíš) aby bylo možné vytvořit relevantní časovou osu. Další otázka je zda potřebuješ vidět jen okamžik změny nebo dobu po kterou změna trvá. Uvádíš, že se jedná o kompresor předpokládám tedy, že stav \"1\" je sepnutí a běh až do \"0\" a následuje klid až do další \"1\". Ale to by bylo asi vhodné probrat mimo fórum. Citovat
dolly1010 Odesláno 19. srpen 2010 Autor Odesláno 19. srpen 2010 Já to proberu klidně tady 0/1 je změna stavu. Jak tam blikne jednička je to zapnutí kompresoru, jak 0 kompresor se vypíná. Program kterej je přiloženej dokáže vytvořit graf kterej potřebuju. Jenže s tím grafem se nedá nic dělat - příblížit, apod. Mě už absolutně nic nenapadá jak by se to mohlo udělat Zdá se, že je to větší oříšek, než to vypadá Citovat
FrantaCV Odesláno 19. srpen 2010 Odesláno 19. srpen 2010 Takže je zaznamenávám pouze změnový stav tedy okamžitá hodnota. Co je to za program, jaký má výstup a jak komunikuje s okolím (předpokládám PC nebo noťas) seriová nebo USB komunikace. Citovat
dolly1010 Odesláno 19. srpen 2010 Autor Odesláno 19. srpen 2010 Je to taková černá krabička, která má vstup a sériovej port. Při změně vstupu to vytvoří jeden záznam - čas, datum, log. hodnota na vstupu. Nahraje se to pomocí sériového portu do počítače a pomocí programu se vytvoří tabulka (viz. excel). Program navíc umí udělat takovej náhled (graf) s kterým se nedá nic dělat. Na ose X je čas na ose Y je hodnota (podobně jako na přiloženým obrázku). Citovat
FrantaCV Odesláno 19. srpen 2010 Odesláno 19. srpen 2010 Tak ještě jedna otázka. Ten \"Black Box\" je propojený s počítačem trvale a data jsou snímána průběžně nebo to prostě např jednou za den připojíš a data \"stáhneš\"? Citovat
dolly1010 Odesláno 19. srpen 2010 Autor Odesláno 19. srpen 2010 Po x dnech to stáhneš do PC a máš \"nádhernou\" excelovskou tabulku Tahle krabička není výkřik poslední technologickej módy. Ale na takový to \"domácí\" měření to postačuje. Citovat
FrantaCV Odesláno 19. srpen 2010 Odesláno 19. srpen 2010 \"Po x dnech to stáhneš do PC a máš \"nádhernou\" excelovskou tabulku\" Jo ale co s ní? No ten vzorek jsem si stáhl a zkusím něco vymyslet. Pokud by to bylo trvale připojené k PC, bylo by to jednodušší. Dej mi trochu času uvidím jestli si s tím poradím. Ale nedělám si patent na rozum. Citovat
dolly1010 Odesláno 19. srpen 2010 Autor Odesláno 19. srpen 2010 Jasný, ale určitě o excelu víš víc než já :) No, z tej tabulky vyčteš kdy se co zaplo/vyplo. Třeba kdyby si chtěl vědět kdy se zapnul kompresor (nebo milion jinejch věcí) tak máš přesný časy... Ale my zrovna potřebujem graf ve kterým bude znázorněno v jakejch intervalech a jak často se kompresor spouští. Prostě aby byl všeobecnej přehled. Takhle z holejch časů toho moc nevyčteš. Ale kdy se koukneš na můj první obrázek tak vidíš, že častějc se kompresor spouštěl po půl jedný, pak klid a od 2:30 zase valil... Byl bych ti vděčnej kdyby ses na to kouknul. Ale pokud nechceš nenutím tě. Je to holá dobrovolnost Já jen že už se tu párkrát excel probíral a častokrát se problém vyřešil Citovat
FrantaCV Odesláno 19. srpen 2010 Odesláno 19. srpen 2010 Jj, tohle jsem tak trochu předpokládal, tedy co a proč z toho potřebuješ vydolovat. Jak říkám zkusím a dám vědět. Třeba to půjde vyřešit i jinak. MS GRAPH, Visual Basic nebo něco podobného co umí \"pochroupat\" data z EXCELU. Citovat
simas Odesláno 19. srpen 2010 Odesláno 19. srpen 2010 taky jsem se na to dival, ale excel mi nejak nechce prijmout ty data-neprevadi je mezi datovymi cisly-cas nejde prevest na normalni cislo. Problem je v tom ze excel proste neumi zobrazit casovou osu. Citovat
FrantaCV Odesláno 19. srpen 2010 Odesláno 19. srpen 2010 Původně zaslal: simas taky jsem se na to dival, ale excel mi nejak nechce prijmout ty data-neprevadi je mezi datovymi cisly-cas nejde prevest na normalni cislo. Problem je v tom ze excel proste neumi zobrazit casovou osu. Ale jo umí jen musíš každou časovou jednotku zadat do samostané buňky. Jak jsem psal na začátku je to otročina, ale dalo by se to obelstít přes kontingenční tabukly. Citovat
simas Odesláno 19. srpen 2010 Odesláno 19. srpen 2010 no me napadlo cas prevest na realne cislo, to zobrazit na ose X ale popisky dat na ose X v puvodnim casovem formatu Citovat
FrantaCV Odesláno 19. srpen 2010 Odesláno 19. srpen 2010 Dobrý nápad. Múžeme dát hlavy dohromady a zkusit Dollimu pomoct??? Citovat
P607Olda Odesláno 19. srpen 2010 Odesláno 19. srpen 2010 Časové údaje lze normálně sečíst, den a hodinu, výsledku pak předepsat formát: druh: vlastní, d.m.rrrr h:m Pro zobrazení grafu pak použít Typ grafu: XY bodový a vybrat si ty přímky s bambulkami:D Takže vznikne pila, na které je vidět, jak dlouho trvá vzrůst (0) a pokles (1). Bohužel, převést na obdélníky se mi to nepovedlo. http://www.citroeny.wz.cz/datalogger.xls [upravil dne 19.8.2010 P607Olda] Citovat
dolly1010 Odesláno 20. srpen 2010 Autor Odesláno 20. srpen 2010 Výborně, takhle by to mohlo stačit Nešly by na X osu ještě nějak nalepit hodiny. Teď je to odstupňovaný po dnech. A v každým dnu jsou nějaký lajny, u kterejch se dá pouze odhadovat čas. Zkusím to nějak pošolichat, ale šancí si moc nedávám Citovat
P607Olda Odesláno 20. srpen 2010 Odesláno 20. srpen 2010 Ten graf vychází nepřehledně dlouhý. Pak nastává otázka, zda jej tisknout (to by chtělo spíše zapisovač s rolí papíru), anebo prohlížet na obrazovce. Při dalším pokusu jsem graf uchopil a natáhl až někam ke sloupci DI, aby byl přehledný. U grafů lze volit popis osí: pod osou X klikni pravým, a objeví se Formát osy, pak si s ním pohrej, např takto. Odkliknul jsem fajfku v položce Hlavní jednotka a vepsal jsem tam jinou hodnotu. Lze volit i svislé písmo, v položce Zarovnání. Excelu nerozumím, jen si hraju. [upravil dne 20.8.2010 P607Olda] Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.