Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Promiň, ale nemůžu souhlasit motrorů 633, 634 a 632 mi prošlo rukama odhadem nejméně 15, motoru 638 jistě přes 20. Stav při stejně najetých kilometrech byl nesrovnatelný. Tebou zmíněné převodovky na 638 vybavované směšnými lisovanými vidličkami místo litých měly sice možná báječnou životnost, ale kvůli vidličkám se stejně musely rozhodit. Mimochodem z motorů který jsem servisoval netrpěl žádný vypadáváním kvaltů způsobeným opetřebeným futrem. Ano stavalo se to, ale buď to měly na svědomí zmíněné vidličky a nebo daleko častěji jen uvolněná kulisa řazení a nebo ty 2 pérka vracející páku do středu, takž nezacvakávala úplně - oprava za cca 20,- ... Kdežto u 638 jsem v několik případech narazil na křivý hřídel řadící ( našlapovací ) páky. Jak se může ohnout? Myslím, že nijak prostě to bylo z výroby a jak se jen trochu unavily pružinky projevilo se prohnutí tím, že se přestávala vracet... Nevím jeslti to byla chyba výroby, tepelného zpracování nebo čeho, ale opět to z 634 neznám.

O nepřesnostech motoru píšeš, to je asi hlavní důvod proč motory trpěly vibracemi, což se bohužel nezměnilo až do ukončení výroby, pokusy uložit motory do siletbloků se kvůli zjednodušení nerealizovaly i když spousta uživatelů to tak nakonec měla. Sám jsem upravil 2 motorky a musím říct, že to pomohlo hodně. Každopádně realita byla taková, že motory 638 se opravdu jen s maximální péčí dožívaly víc než 20 tis. Což u předchozí řady neznám.

Vůbec nemluvíme o karastofální spojce na 638 - pokud znáš tyhle motory tak asi víš, že je to problém který se vlastně nikdy neodstranil ( váznutí/zadrhávání pri vypínání nebo puštění jak u koho... ) , ani ten slavný O kroužek ani pružná lamela to nikdy nevyřešila. Jediné rozumné řešení bylo dát koš z 634 případně se silnějšími pružinami... a takhle bych s výčtem mohl pokračovat dál a dál... o tom, že kartery byly nesouosé píšeme oba, ale také byly tak špatně opracované, že tekly často už v prodejně... to se sice dá vyřešit za hodinu rozborkou a tesněním na silikon, ale ... nikdy se nepřišlo na to proč jeden válec pálí líp než druhý i malé dítě si divilo proč kouří jeden výfuk víc než druhý :D, teorií bylo spousta, já ale zaznamenal spíš to, že se častěji přidíral pravý válec. Co bylo důvodem nevím, ale aspoň z toho byly penízky za opravy... a tak dál... a jedna věc je prodávat ND a servisovat to a druhá je na tom spolehlivě jezdit. Proto jsem v obou věcech vsadil na jistotu !

O tom bychom mohli napsat operu, ale motory 638 opravdu ne, nový majitel dostal k motorce při prodeji do sajdy zgenerálkovaný motor 638 a musel slíbit, že ho nikdy nenamontuje jinak mu ho nedám. Možná máš jiný názor a to respektuju, ale já ten svůj už nezměním :bojim.

Odesláno

ja se jeste vratim k jedne veci, jak psal wolfik, zabijes se na masine, ale auto napacha vic skody, ono jde o to, v jake rychlosti, protoze na masine se muzes zabit ve 3O jako ve 180 ac svou vinou nebo jinou, proste to muzes odsrat, ale s autem jsem se ve 150 vymlatil a nikoho nezabil.... vse je kus od kusu a situace od situace......nicmene doufam, ze me to nikdy nepotka.

Ale dovolim si podotknou, ze kdyby ridici aut cetli ucebnici motoskoly, tak ubude 50% nehod......

Odesláno

No tak asi z podstaty věci plyne, že málo kdy napácháš na moto druhému vážnější škodu než v autě. Neříkám, že nikdy, ale patrně víc ublížíš sobě než tomu v autě. Teď samozřejmě nemyslím cenu plechů.

Nevím úplně co se dá dočíst v \"příručce mladého automobilisty\" tak objevného aby se snížil počet nehod o 50%. Já se obávám, že nic. Podstata podle mě totiž není ve znalosti předpisů, ale chování lidí. Agresivita je neskutečná a proč vlastně neudělat reklamu?

Tak třeba jeden koncesionář Peugeot - konkrétně firma VETO Veselíčko zaměstnává id...ta, který denně dojíždí do práce ( patrně z ČB ) tohoto pána jsem zažil mnohokrát, protože jezdíme stejnou cestu. Arogance s jakou jezdí s autem ověnčeným reklmami, předjíždí trvale na plní i na dvojité plné a pod. je neuvěřitelná. Co je ale horší, že se mi stalo, že jsem ho 2x naprosto normálně předjížděl na moto a co tento pán předvedl? Když jsem byl vedle tak se mě snažil vytlačit z silnice myškou doleva... přece jeho nikdo nesmí předjet !!!!

Tímto zdravím pana majitele Veverku, možná už teď ví proč neservisuju u něj a třeba si udělá pořádek v pesonálu, protože tohle zviřátko mu tedy dobrou reklamu nedělá.

[upravil dne 16/12/10 00:10 koblih69]

Odesláno

koblih69: já se setkal s vytřískanými futry přelohy a KO převodovkami častěji, možná v ČB umí líp řadit :) Jen musím nesouhlasit, vypadávání kvaltů nezpůsobují vidličky, pokud nejsou nějak mechanicky poškozené! právě sjeté protikusy děr a kamenů na ozubených kolech zapříčiní sílu, která na vidličku působí, ta se podle kulisy snaží kola (rychlost) udržet a způsobí ji to jednak prodření a hlavně nevratné spálení, které dost podstatně mění vlastnosti... Spíše než vidličky to může způsobit buď povolená kulisa (nebo ta prasklá pružinka, efekt je stejný), nebo velké vůle v převodovce, což je opět velice častým a z výroby opomíjeným jevem :(

Pružinky u řadící páky jsem měl na 632 unavené taky, jedna dokonce praskla - nic velkého, ale chce to hned vyměnit.

Další neshoda je v silentblocích - bohužel upevněním motoru na silentblok (dával se na přední držáky motoru) dojde ke kroucení motoru, které časem dokáže zlikvidovat řetěz (ozub. kola nejsou v rovině), výstupní ložisko převodovky (dvouřadé, i přesto, že jde o jeden z dílů na Jawě, který je opravdu dobře naddimenzovaný) a časem dochází až k vymačkání díry pro výstupní ložisko, což je opět nevratná likvidace karteru...

Spojka - souhlasím, buď koupíš a nemáš problém, nebo si nakoupíš 5 typů olejů, přužnou lamelu a ladíš a laboruješ to, co v Jawě nedotáhli do konce... 632ková je bezproblémová.

Další úžasnou věcí je dvouřadý primární převod, běžná výměna 2x do sezóny... :roll

Ale stále mám doma... 5? Jaw, musel bych jít přepočítat garáž :D (vlastně 4, jedna je ČZ, dvě Jawa-ČZ :D )

Odesláno

Člověče mám trochu pocit, že každý píšeme trochu o jiných značkách :D, ale chápu, že se zkušnosti různí. Pokud mluvíme jen o 350 tak na té svojí 632 jsem najel cca 35 tis. na manželčině bylo najeto cca 21 tis na ostatních co byly jen na prodej jsem najezdil nějaký drobný tisíce, ale nikdy jsem neměl problém s primárním řetězem a ani jsem o těhdle problémech neslyšel. Výměna 2x do sezóny? Nechápu. Stejně tak popisovaný silentblok, nijak neměnil umístění motoru ( tím méně do stran ) .... ale to je jedno, kočím hlasování Jawám zdar.

Odesláno

ja se v prirucce na motorku dozvedel spoustu veci, co v prirucce na auta neni.... nebo nebylo.....a o to vic si ted davam bacha, ale motorkou, se da napachat taky moc skod, blba bouracka u peronu tramvaje a je jedno, jestli leti auto nebo masina....jako chodec se nevyhnes...

Odesláno

Jo takhle to myslíš ... jo už rozumím. Tak ono nidky nezaškodí pohled z druhý strany. Třeba já jako chodec nelezu rovnou před auta, když vidím, že jeden jedno a za ním nic počkám dál od kraje, když přecházím tak rychle... podle hesla co sám nerad nečiň jinému...

Jinak z dob svých začátků jsem při svých jízdách po Brně ( pionýr a později Jawa 90 ) měl spíš problém se zajetím do koleje vod šaliny a pak vyjetí ven, hlavně za mokra. To se mi teď nestává, jednak mám vzadu gumu 190 a jednak nemáme v jižních Čechách Šaliny :D

PS Když Jawa tak už jedině 6-ti válec

[upravil dne 16/12/10 01:17 koblih69]

post-25417-14109614076343_thumb.jpg

Odesláno

koblih69: moje 632 měla poctivých 55?tis km, když jsem ji prodával.. prodělala jednu GO (u mě)... více informací a hlavně zkušeností na www.jawamania.info - doporu4uji! ;) vše co píšu jsou podložené zkušenosti... Ale když ji miluješ, není co řešit ;)

Ps: silentbloky záleží jaké jsi dával, většina lidí dávala klasické gumové a ty způsobovaly popsané problémy. Pak byla ještě pružná destička, která bývá OK.

S primárem je to bohužel pravda, začíná šustit dost brzy, kor pokud člověk jezdí naložený...

Snad jsem Tě moc neodradil :D

další foto bych musel hledat...

P5130005.JPG

100_4272-1.jpg

Odesláno

Na Jawamanii nedocházím od doby co se změnily původní stránky na ten současný chlívek. Do té doby jsem byl řadu let asi nejaktivnějším členem pod přezdívkou Pepa ( pár dalších bláznů jako Davy... samo taky ) . Nemálo návodů a rad na původních stránkách bylo mých ( seřízení spojky, karb. demontáž koše bez sundání primárního kola, předelání na Bing + sytič na řídítka,.... Konec konců byl jsem to já kdo tam lidi naučil znát že 632 není před 633 a dal obrázek a popis do tehdejších modelů.

Jawa je pro mě uzavřená historie, bylo to se slzou v oku když jsem prodával poslední 2 kousky ( moji a pak manželčinu ČZ 350/472 ) měl jsem je rád, ale už to prostě nestačilo, nějak nám ten vztah vyprchal. Pro mě to bylo o to složitější, že mi to poměrně dobře vydělávalo na servisech a prodeji ND, ale u mě je to tak, že když čára tak tlustá. Motorky, motory, ND ... proletěly Aukrem a když už to byla jen takový veteš tak jsem to naházel do 8-mi přepravek a vydražil komplet. Sice stále ještě neco nacházím ( teď třeba 2 luxusní kolena na 638 :D ), ale nostalgie je už nějak pryč. Možná že tím hlavním důvodem byl právě rozklad toho jádra z Jawamanie... nevím. Za utržené peníze jsem koupil sobě Bandasku 1200 a manželce 150-tku čopříka a mám víc času na Fiatka 500 a podobné taškařice.

Odesláno

koblih69: jawamanii nám znárodnili a pak pár lidí dalo do kupy tuhle, dle mého dost povedenou verzi...

Ps Davy tam chodí taky, dost těch lidí ze starého jádra znám osobně, každý rok jezdím na legendární Krucemburk, i když je to rok o roku horší a horší...

No - to je tak na panáka :)

• O 3 měsíce později...
Odesláno

no ja jeste tak do pulky dubna pockam,ale bydlet ve meste, uz litam. tady samy maly vesnice a jeste hafo pisku,sterku a kaminku na silnici a to je pro nas auau. ale uz bych to potreboval jako prase drbani...

• O 4 týdny později...
Odesláno

Vážení členové sdružení jezdců a přátel motorkářské školy, prosím o radu týkajísí se pneu. Jezdil jsem kde co - Metzeler, Pireli, Michelin, Bridgestone ... až po řízlé slicky, nejvíc mi v paměti utvěla Pireli Diablo Supercorsa - ano je to měkký jako prase ale drží báječně ( akorát ta výdrž ) a druhá Michelin Macadam - ta vydrží jako prase, ale ale jízdní vlastnosti nic moc.

Zajímal by mě názor na to jakou zadní gumu doporučujete ( šířka 180 ) ve slušném poměru cena / kilometrový výkon / jízdní vlastnosti.

Koukal jsem třeba na nějaké Continental, které jsou za velmi slušné ceny, ale naprosto mi chybí nějaká zkušenost. Jsem poměrně klidný jezdec a rozjedu se jen na delším, přehledném úseku, takže žádné extrémní situace nevyhledávám.

[upravil dne 20/4/11 06:51 koblih69]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...