Benžík Odesláno 10. duben 2010 Odesláno 10. duben 2010 U 405 1,6 benzin tohle (vadnou vodni) zkousel kámoš odpojenim hadice od chladiče z termostatu (při běžícím motoru - volnobeh). Valilo to hodně vody, tak jsme vodni pumpu vyloučili. Je to trochu prasečina, motor je politej, taky se pri tom človek muže pěkně opařit, ale nemusi se vyndavat vodni pumpa. [upravil dne 10/4/10 Benžík] Citovat
Veja Odesláno 14. duben 2010 Autor Odesláno 14. duben 2010 Původně zaslal: P607Olda Původně zaslal: P607Olda Až se vrtule rozběhne, tak bys za chladičem (při otevřené kapotě) měla rukou cítit značný fukejř teplého vzduchu - pro porovnání si to zkus i na jiném autě. Fukejř horkého vzduchu za chladičem (tedy v prostoru motoru) je? Chladič by v té chvíli měl být značně horký, tedy 100 st.C. Je tak horký, anebo jenom teplý? Mám zkušenosti ze závad firemních aut asi za 15 mil. km, většinou Peugeoty. Chladiče tekly, byly ucpané zevnitř (usazeniny) i zvenku (listí). Může nefungovat čidlo, ventilátor, termostat, dokonce se opravdu může točit ventilátor naopak. Ale ještě jsem u firemních aut neměl ulámané lopatky na vodní pumpě. To neznamená, že se to nemůže stát, ale prostě jsem se s tím nesetkal. V servisu jsem ovšem viděl takhle zničené vodní pumpy. Jde hlavně o to, levnými prostředky vytipovat co nejvíc, než začne rozborka. Pro výměnu vodní pumpy musí jít dolů rozvody (nebudeš dávat nové?), což je práce na několik hodin nebo celý den. Takže jde o to, aby se to před demontáží zjistilo s co největší pravděpodobností. PS:\"Pro výměnu vodní pumpy musí jít dolů rozvody \" - tak je to u většiny motorů, předpokládám, že u 3V6 taky. [upravil dne 8.4.2010 P607Olda] Chladič je nový, vrtule se točí správně, listí tam není, to je vyčištěné, termostat taky ok. Jinak děkuji a vše ještě pořádně projdeme. Fukejř taky ještě vyzkoušíme, a kdyby nebyl, tak co by to znamenalo??? [upravil dne 14/4/10 Veja] Citovat
P607Olda Odesláno 14. duben 2010 Odesláno 14. duben 2010 Uvedenou zkoušku provádějte po zahřátí motoru na místě, tedy asi 5 minut na 2500 ot/min, když už zapne ventilátor před chladičem: Fukejř horkého vzduchu znamená, že teplo opravdu odchází chladičem, je předáváno do vzduchu a pryč. Kdyby nebyl, tak je otázka proč: buď vzduch proudí chladičem od vrtule ale je málo horký, anebo málo vzduchu proudí a je horký. Porovnej s jakýmkoli jiným autem. Vyzkoušej taky teplotu hadic - do chladiče a z chladiče. Dobrým a víceméně nepostradatelným pomocníkem je pistolový bezdotykový infrateploměr (mají ho v každém servisu). Možná dojde i k překvapujícímu závěru, že ti ukazatel teploty proměřuje o 10 st.C. (Takhle jsem to měl na 306, teplota šla běžně na 110, protože ukazatel proměřoval). Hlavně je mi divné, proč se liší jízda mimo město, tedy určité přirozené proudění, od nuceného proudění od ventilátoru. Zkuste pak případně i to, co píše Benžík, tedy rozpojit hadice, jestli voda tryská. Ale asi tryskat bude - kdyby čerpadlo vůbec nečerpalo, tak by se motor ihned přehřál i mimo města. Jde hlavně o to, že zbytečná rozborka je ztráta času, peněz, některé věci se mohou poškodit. Proto je potřeba identifikovat závadu předem. [upravil dne 14.4.2010 P607Olda] Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.