Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Přicházim opět z novým problémem. Auto se mi hřeje. Na dálky to jde, drží to provozní teplotu, ale jakmile se dostanu do města nebo nějakých popojížděk, tak teplota vystoupá až na 110st. Když teplota vystoupá na těch 110st. a z autem pak vyjedu mimo město a popojížďky, tak trvá zhruba 20 - 30km než teplota spadne na normál. Chladič je vyměněný. A to je teď chladno, bojím se toho co bude až budou parna.

Odesláno

Nech běžet motor na místě, případně drž na místě 2500 otáček, tak 5 minut. Teplota se zvýší a asi při 100 st.C musí zapnout ventilátor na chladiči. Jinak je vadný ventilátor anebo čidlo (anebo pojistka).

[upravil dne 5.4.2010 P607Olda]

[upravil dne 5.4.2010 P607Olda]

Odesláno

To už by chtělo vidět a trochu zkoušet. Zkusím shrnout, co rozumím z tvého popisu:

Jezdíš normálně, tedy 1/4 až 1/2 plynu (předpokládám, že třílitr moc nehoníš, v provozu to ani nejde). Pokud se auto pohybuje, v zásadě víc, než 40 až 50, tak není problém. Pokud postává, tak teplota podle teploměru stoupne na 110.

Divné je to, že vrtule by měla udělat stejný efekt, jako jízda, tedy průchod vzduchu chladičem a tím ochlazení motoru. V tom popisu je někde chyba.

- když bude těch 110 ve městě, zkus bez vypínání motoru vystoupit a přesvědčit se, jestli se vrtule opravdu točí.

- dělalo to tak vždy, nebo to začalo od určitého okamžiku (opravy)? Jestli se třebas vrtule netočí na opačnou stranu?

Zkus i tu zkoušku, jak jsem psal 5.4. Až se vrtule rozběhne, tak bys za chladičem (při otevřené kapotě) měla rukou cítit značný fukejř teplého vzduchu - pro porovnání si to zkus i na jiném autě.

Odesláno
Původně zaslal: P607Olda

To už by chtělo vidět a trochu zkoušet. Zkusím shrnout, co rozumím z tvého popisu:

Jezdíš normálně, tedy 1/4 až 1/2 plynu (předpokládám, že třílitr moc nehoníš, v provozu to ani nejde). Pokud se auto pohybuje, v zásadě víc, než 40 až 50, tak není problém. Pokud postává, tak teplota podle teploměru stoupne na 110.

Divné je to, že vrtule by měla udělat stejný efekt, jako jízda, tedy průchod vzduchu chladičem a tím ochlazení motoru. V tom popisu je někde chyba.

- když bude těch 110 ve městě, zkus bez vypínání motoru vystoupit a přesvědčit se, jestli se vrtule opravdu točí.

- dělalo to tak vždy, nebo to začalo od určitého okamžiku (opravy)? Jestli se třebas vrtule netočí na opačnou stranu?

Zkus i tu zkoušku, jak jsem psal 5.4. Až se vrtule rozběhne, tak bys za chladičem (při otevřené kapotě) měla rukou cítit značný fukejř teplého vzduchu - pro porovnání si to zkus i na jiném autě.

Ne, opravdu ho nehoním, jezdím v klidu a ty vrtule opravdu jdou tak jak mají. Nedávno se vyměňovali. Ale auto se takhle hřeje už delší dobu a žádna oprava v motoru neproběhla.
Odesláno

Udělej ty zkoušky.

Jinak, bohužel to bývá těsnění pod hlavou, anebo prasklá hlava, ale před tím je nutno vyloučit všechny jednodušší příčiny.

Jak jsi přišla na myšlenku, že by to byla vodní pumpa? To by se přeci chovalo stejně ve městě i mimo, ne?

Odesláno

Udělej ty zkoušky.

Jinak, bohužel to bývá těsnění pod hlavou, anebo prasklá hlava, ale před tím je nutno vyloučit všechny jednodušší příčiny.

Jak jsi přišla na myšlenku, že by to byla vodní pumpa? To by se přeci chovalo stejně ve městě i mimo, ne?

Kamarád to měl na autě taky, měl ulámane některé lopatky na pumpě a voda měla malý tlak a nedostatečný oběh. Mělo to to samé příznaky jako na mém, akorát jiná značka auta.
Guest servisman
Odesláno

tu se podobné řešilo a je tam obr jak vypadala vodní pumpa

Odesláno

Tak to je dobrá rada drahá. Závadu znáš, tak je potřeba vyměnit vodní pumpu.:myslim

Závadu neznám, jen se tady ptám jestli by to mohlo byt ono, přeci jen to měl na jiné značce vozu, ikdyž příznaky jsou hodně shodné. A taky tady můžete mít jiné zkušenosti s tim. Tak radši se zeptat než se v tom kuchat a pak zbytečně. Jinak nad tim těsněním a hlavou už taky padla možnost.
Odesláno

Tam dotyčný aspoň napsal, že je chladič studený.

Promiň, ale jsem jenom ženská, ne automechanik.
Odesláno

Ženy rozhodně nepodceňuji, spíš je potřeba si ujasnit, jestli očekáváš technickou radu a postup, jak zjistit závadu, anebo jenom doporučení na opraváře.

Jinými slovy - tady u internetu si můžeme psát cokoli, ale je potřeba zajít k autu a hledat závadu. Buďto Ty, anebo někdo jiný.

Odesláno

Ženy rozhodně nepodceňuji, spíš je potřeba si ujasnit, jestli očekáváš technickou radu a postup, jak zjistit závadu, anebo jenom doporučení na opraváře.

Jinými slovy - tady u internetu si můžeme psát cokoli, ale je potřeba zajít k autu a hledat závadu. Buďto Ty, anebo někdo jiný.

To ano, ale stačilo mi třeba napsat ohledně toho chladiče. Fakt nevim všechno.
Odesláno

Lopatky vodní pumpy se ulámou, když zmrzne voda v chladiči na kaši a motor se nastartuje. Myslíš, že to může být Tvůj případ?

Tak to není můj případ, jelikož každý rok se mění fridex. Jdu se k tomu autu podívat.
Odesláno

Tam dotyčný aspoň napsal, že je chladič studený.

Tak chladič je normálně teplý, sahara spuští.
Odesláno

Až se vrtule rozběhne, tak bys za chladičem (při otevřené kapotě) měla rukou cítit značný fukejř teplého vzduchu - pro porovnání si to zkus i na jiném autě.

Fukejř horkého vzduchu za chladičem (tedy v prostoru motoru) je?

Chladič by v té chvíli měl být značně horký, tedy 100 st.C. Je tak horký, anebo jenom teplý?

Mám zkušenosti ze závad firemních aut asi za 15 mil. km, většinou Peugeoty. Chladiče tekly, byly ucpané zevnitř (usazeniny) i zvenku (listí). Může nefungovat čidlo, ventilátor, termostat, dokonce se opravdu může točit ventilátor naopak. Ale ještě jsem u firemních aut neměl ulámané lopatky na vodní pumpě. To neznamená, že se to nemůže stát, ale prostě jsem se s tím nesetkal. V servisu jsem ovšem viděl takhle zničené vodní pumpy.

Jde hlavně o to, levnými prostředky vytipovat co nejvíc, než začne rozborka. Pro výměnu vodní pumpy musí jít dolů rozvody (nebudeš dávat nové?), což je práce na několik hodin nebo celý den. Takže jde o to, aby se to před demontáží zjistilo s co největší pravděpodobností.

PS:\"Pro výměnu vodní pumpy musí jít dolů rozvody \" - tak je to u většiny motorů, předpokládám, že u 3V6 taky.

[upravil dne 8.4.2010 P607Olda]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...