comm Odesláno 21. březen 2010 Odesláno 21. březen 2010 Tak pani po dlhom zvažovaní a precitaní nejakej tej literatúry aj potom nejakých francúzskych pokecov. Som sa rozhodol pustiť do pretesnenia čerpadla, ale ešte pred tím som si zisťoval ceny oprav takých to čerpadiel a boli pre mňa nerentabilne tak že som to riskol a precital som si jeden časopis ktorý sa venoval čerpadlu lucas epic. Tak prvá vec je pri demontáži čerpadla je dobré odpojiť baterku odstrániť všetky veci okolo čerpadla ako servo, alternátor, držiak na servo –altik a sanie. Odpojíme čerpadlo od RJ a zdemontujeme držiak na RJ. Nakoniec zdemontujeme vys. trubky mala by to byt 17 vydličák. Dáme dole ochranne kryty na rozvodový remeň všetky časti za aretujeme vačku, čerpadlo a kľukovku ale na zotrvačníku klin o priemeru 7mm,srouby na aretáciu čerpadla a vačky 8x60, na aretáciu samostatného čerpadla použijeme mali klin v mojom prípade imbus 2mm. Keď už mame všetko zdemontovane okolo čerpadla a zaaretovane poprípade skontrolujeme obzvlášť čerpadlo kde aretačná diera sa nachádza víz obrázok 1, 2 Samotná aretácia čerpadla muší sedieť!!!!! Povolíme všetky 4 matky na čerpadle kľuč 13, nezabudneme si označiť polohu čerpadla. Povolíme napínaciu kladku rozvod a stiahneme remeň. Povolíme matku čerpadla 22 kľuč. Vyrobíme si prípravok na stiahnutie ozubenej remenice víz obrazok.3 Keď mame stiahnutú remenicu čerp. Tak sa uistime čí aretačný otvor na čerpadle sedí s aretačným výrezom na obrázku 1 a 2 ak áno môžeme čerpadlo vybrať. Obr. 4 Keď už mame čerpadlo vybrane pustime sa do samotného rozoberania. Ja ako prvé som rozdelil skriňu čerpadla kde som mal najväčší uník nafty víz obrazok5. Tu sa snažíme zachovať druhu polovinu vysokotlakej časti na mieste ako sme demontovali zmena polohy by znamená znefunkčnenie čerpadla. Vymeníme patričné tesnenie skontrolujeme elementy vysokotlakej časti. Demontáž rozdeľovacej hlavy, snímača polohy rotoru. Výmena tesnenia víz obrázok 6,7,8 Po pretesnení zložíme čerpadlo dave si pozor aby elementy vysokotlakej časti sme uložili správne! Ďalej sa pustime do výmeny tesnenia snímača polohy presuvnika vstreku podobne ako u snímača polohy rotoru. (pozor vo vnútri čerpadla na hriadele je podložka o tu sa opiera vratná pružina ) S prednej časti vyšroubujeme škrtenie pre riadenie presuvnika vstreku víz obrázok 9(ak sa mýlim a nie je to systém na škrtenie presuv vstreku tak ma opravte) použijeme orech 32 . vymeníme tesnenie na menšom šroube víz obr.10 Pokračujeme na pretesnení riadiaceho tlak. ventilu víz obrázok. Tu si dávame pozor na šroub s imbusovou hlavou víz obrázok tam sa nastavuje tlak na konštantnej hodnote približne 0.7Mpa (zdroj) aby prestavovacie zariadenia, ktoré pracujú na hydraulickom princípu, mohli bezchybne fungovať. Toľko teória zo zdroja AE. Do poručujem zmerať hĺbku imbusového šroubu šublerou (posuvka). Na zaver sa pustime do pretesnenia aktuátorov je úplné jednoduché len sa snažíme aby nám nove tesniace o krúžky sadli tak ako majú. Ak mame všetko porobene tak honem bežíme namontovať čerpadlo do auta. Pred prvým naštartovaním sa snažíme dostať čo najviac paliva do čerpadla odvzdušňovacím sroubom tak aj cez aretačnú dieru na boku čerpadla. Upozorňujem že prvé štartovanie je dlhé aj keď som sa snažil dostať naftu do celého čerpadla sú miesta kam ju proste asi nedostaneme ak ma niekto nejaký nápad ako dostať tu naftu do celého čerpadla tak aby pri štartovaní sme nemuseli točiť štartér príliš dlho. Pre mňa to bolo dosť nepríjemné. Tak ja dúfam že tento návod vám pomôže. Inak montáž a demontáž na motore som robil na ulici vedľa smetiakov Ak ma niekto nejaké pripomienky sem sni my a rad sa poučím a ak ma niekto nejakú otázku rad odpoviem. Pre tých čo budú tvrdiť že som riskoval atd. tak verte tomu že som neriskoval a potom na tomto čerpadle okrem elektroniky nemá čo odisť podľa mňa tieto čerpadlá sú technicky dobre ale to je už každého názor. Novy poznatok cerpadlo sa naplna naftou cez spetny vyvod z cerpadla. Upozorňujem že je to inf. návod a nepreberám zodpovednosť !! Je to na každom ako sa rozhodne ja som iné východisko nemal [upravil dne 21.3.10 comm] [upravil dne 23.3.10 comm] Citovat
Benžík Odesláno 22. březen 2010 Odesláno 22. březen 2010 To jsi sikovny, jeste aby to cerpadlo nezacalo znova tect a aby vydrzela elektronika. Citovat
comm Odesláno 22. březen 2010 Autor Odesláno 22. březen 2010 tiect moze aj tvoje cerpadlo a elektronika ked nevydrzi tak uz mam pripravene cerpadlo z naburanej 406 kde bolo plne funkcne ako rezerva tych elektronickych casti. Inac je uplne jedno aku alektroniku date na to cerpadlo fungovat bude. Citovat
LORD_mapiv Odesláno 22. březen 2010 Odesláno 22. březen 2010 moooc hezký... :potlesk zjišťoval jsem, kolik stojí ta sada u nás v čr a vychází lehce přes 1100,- .. chci se do toho pustit taky, ale mám strach hlavně z toho rozvodu - jak ho pak napnout a tak a hlavně aby tam na to bylo dost místa... a taky potom jak sundat tu řemenici z čerpadla... ten stahovák co vím, tak v mým okolí asi nikdo nemá... :-/:myslim [upravil dne 22/3/10 LORD_mapiv] Citovat
comm Odesláno 22. březen 2010 Autor Odesláno 22. březen 2010 lord ten stahovak si budes musiet vyrobit bo ani ja som ho nemal a vyroba je jednoducha kus zeleza zmerat roztec dier na ozubenom kole cerpadla a uz len oznacis na zeleze kde vrtat staci ti 7,5 vrtak. Co sa tyka rozvodu je to uplne jednoduche. Hlavne si vsetko odstroj poslem ti mailom cely navod demontaz a montaz rozvodoveho remena + k tomu utahovacie momenty. Inac miesta tam moc nie je tak pocitaj pekne doskrabanymi rukami. Inac dnes som bol trochu na dlhsej ceste a co ma velmi milo prekvapilo bola spotrreba a vykon motora. [upravil dne 22.3.10 comm] Citovat
LORD_mapiv Odesláno 22. březen 2010 Odesláno 22. březen 2010 jj mail došel a díky.. ;-) už přemýšlím, kdy se do toho pustím... :-) Citovat
comm Odesláno 22. březen 2010 Autor Odesláno 22. březen 2010 mne to trvalo 2dni ale vsetko poctivo tak preto aj tak dlho inak praca na den nemas zaco treba si pomahat Citovat
zolco Odesláno 1. březen 2012 Odesláno 1. březen 2012 Zdarec comm!Budem pretesňovať čerpadlo.Musím pri výbere čerpedla dať dole aj rozvodový remeň? Citovat
comm Odesláno 1. březen 2012 Autor Odesláno 1. březen 2012 Staci ked zaaretujes zotrvak, vackovku a cerpadlo. Povolis matku na remenici cerpadla. Namontujes stahovak a opatrne stiahes staci len kusok aby sa ti remenice povolila z osky cerpadla. Pozor remen ti nesmie s padnut s remenice cerpadla a musi byt stale zaaretovana doporucujem dvoma sroubami. Potom odsroubujes cerpadlo z drziakou 4 maticky 13 kluc. Citovat
zolco Odesláno 1. březen 2012 Odesláno 1. březen 2012 Takže na remenici sú dva závity na sťahovák,a dve diery na fixáciu remenice? Citovat
zolco Odesláno 1. březen 2012 Odesláno 1. březen 2012 No vieš,nechcem aby sa stretly piesty s ventilmi.Inač uto je kamošové,ja ho budem robiť.Ohladom kábeláže by som sa chcel opýtať že káble na čerpadle sú popraskané.Mám kábeláť odblankovať a skrátiť,alebo treba vymeniť komplet kábel.A keď áno,ked by som mohol taký kábel kúpiť? Citovat
comm Odesláno 1. březen 2012 Autor Odesláno 1. březen 2012 ked to budes mat vsetko nahodone tak klucom 22 pretoc niekolko krat motor a musi ti sedet aretace!!!! to si vzdy skontroluj!!!!!! kable mozes vklude skratit. inak taky kabyl ti spravia iba asi na objednavku co som sa aspon o to zajimal. Citovat
zolco Odesláno 1. březen 2012 Odesláno 1. březen 2012 No to výhradne pretočím,bez toho nikdy neštartujem auto.Tak zostanem pri tom skrátení kábla.Tam by mal biť ten kábel v poriadku.? Citovat
comm Odesláno 1. březen 2012 Autor Odesláno 1. březen 2012 to uvids ja som ho skracoval skoro o polovinu a tak som dorabal kabel Citovat
zolco Odesláno 1. březen 2012 Odesláno 1. březen 2012 Nerozomiem,ako si ho dorabal?Čo si na ňom dorábal? Citovat
comm Odesláno 1. březen 2012 Autor Odesláno 1. březen 2012 Pozbieral som kable co som mal doma a nadpojoval. ono ti nic ineho nezostane ked ti opadava izolacia z povodneho kabelu. Citovat
zolco Odesláno 1. březen 2012 Odesláno 1. březen 2012 Na toto som bol zvedavý!Ďakujem,za rady,určite mi budú úžitočné. Citovat
*marian* Odesláno 1. březen 2012 Odesláno 1. březen 2012 šikovný taky jsem to tak řešil po domácku když jsi v tom přetěsňování udělej rovnou i akutátory není v tom žádná věda a máš jistotu Citovat
zolco Odesláno 2. březen 2012 Odesláno 2. březen 2012 Všetko sa pretesňuje,kúpili sme komplatnú sadu tesnení. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.