Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Použil jsem to debilní hledání zde!!!(už by se stím mělo něco dělat)a nikde jsem tuto věc nenašel.Mám ted rozdělanou 309tku a potřebuju nastavit rozvody.na vačce nahoře je to jasné-desítka šroub do díry,ale klikovka má být jak?podle rysky na setrváku?nechcu to tam bádat,pokud to někdo ví,napište mi prosím.Díky moc

Odesláno
Původně zaslal: Pája Rybišár

Hmmm spiše je to online rozbití motoru......:D...motor řady TU ma dvě aretační polohy,či značky....

1)Otvor v setrvačníku(zajištovací trn-třeba kolik,či šroub D=6mm)

2)otvor v řemenici vačkového hřídele (trn D=10mm)

Par rad pro postup demontaže,montaže rozvodů....

Než pristoupíme k tehle praci je potřeba sehnat tyto díly:

1)ozubený remem,stejne delky-počtu zubů

2)napinací kladku

3vodní čerpadlo

4simerinky klikového hřídele+vačkového hřidele(tyhle díly je lepší vyměnit,pravě z duvodu časteho vyskytu uniku oleje u těchto motorů)

PS:Daji se sehnat rozvodove sady,někd to ale vyjde cenově dráž...

a)demontujeme prave kolo+plastový kryt podběhu,

b)demontujeme remen alternatoru

c)demontujeme 3 šrouby na řemenici klikové hřídele...

d)demontujeme všechny plastové kryty rozvodů(šrouby M 6)

e)vhodným klíčem(myslím že 22) otáčíme řemenící ve šměru otáčení motoru (v pravo),tak dlouho než se otvor v řemenici vačkového hřídele bude shodovat s otvorem v hlavě válců,a bude možno prostrčit zajištovací trn D 10mm...

f)pro zajištění polohy setrvačníku je zapotřebí demontovat čidlo otáček(čidlo Hú motoru,3 vodiče,hnědy konektor),pokud je namontovano(u Bosch mono-Jetroniku je na víc a neni připojene,ale ty maš asi už mono-motronic-rv93),ktery se nalezá v oblasti setvačniku(na stěně bloku motoru,v pohledu ze předu-vedle štítku motoru,u vyfukového kolena,výškově je lehce pod Lamda sondou....

Po demontaži čidla otaček by měl jit otvorem prostrčit do setrvačníku trn o velikosti D 6mm

Tyto dvě polohy,pokud byly již dřive spravně udělany rozvody musi přesně sedět na otvory(odchylka o 1zub na remenici,znamena znatelne rozhození rozvodového mechanizmu(cyklu)

G)V teto chvily maš rozvodový mechanizmus připravený pro demontaž samotného ozubeneho řemenu.....:)

H)demontaž provedeš nasledovně:povolíš napinací kladku(matice m6 či M8):myslim a pootočíš ji tak aby šel řemen sejmout....následně demontuješ napínací kladku(kterou již dál nepoužiješ) a přistoupiš k demontáži vodní pumpy(demontaž vodního čerpadla vyžaduje vypuštění chladící kapaliny z motoru)...(dva šrouby M6)...po demontaži vodní pumpy důkladně očistíš dosedací-těsnící plochy vodního čerpadla a hliníkové komory

ch)namontujeme novou vodní pumpu s novým těsněním,u ktereho se doporučuje potřít parirove těsnění z obou stran plastickym tmelem(tmel co se použiva pro dotěsnovani motoru,prevodovek,atd,můze byt i žáruvzdorny)po nasazeni v.p řadně citově dotahnout-postupně na přeskačku,aby to těsnilo,:autale fakt nedorvat-to se těžko vysvětluje:Djinak se při utahovani šroubů používá systemu utahovacích momentu pomocí momentových klíču,ale tohle věc doma asi nevlastniš...:D

I)Pro výměnu simerinku(gufer),jakož jsi to nikdy nedělal tak nedoporučuju.je potřeba demontovat obě řemenice...(klikového hřídele tak,že zařadíš 5stupen a pomocník ti sešlapne brzdovy pedal a ty povolis ten šroub a u vačkového hřídele by měl stačit pro povolení šroubu řemenice stavajici trn d10mm.....p demontaži obou řemenic,musiš gufera ,,vyloupnout\" ven ,např.pomocí ostrého menšího rovného šroubovaku,ktery opatřně zabouchaš mezi hliníkové uložení a gufero,to se musi zdeformovat a to nasledovně vylopuneš ven...opatrne aby jsi nepoškodil ten hlinik...

Nové gufero opatrne natlučeš přes připravek(nejlepe ořech z gola sady stejneho rozmeru jako je vnější prumer gufera,např ořechem 27mm)do jeho uloženi tak,aby lezělo zruba ve stejne poloze jako bylo to stavající(nesmíš ho moc ,,utopit\" ani nedostatečně ponořit):D

Toť vyřešeno utěsnění motoru

J)Montáž remenu,kliková hřídel+vačková hřídel je ustavena v zakladni nastavovací poloze(viz trny),řemenice jsou nasazeny a pečlivě dotaženy.

Ozubeny řemen nasazujeme v tomto pořadí,přičemž dodržujeme směr otačení řemenu(šipky,musí směřovat po směru otačení motoru)

1)řemenice klikového hřídele

2řemenice vačkového hřídele

3řemenice vodní pumpy

4)napínací kladka

Při teto operaci nesmíš řemen hodně ohybat,či lámat,atd(mohlo by dojit k porušení vlaken)

Ozubeny řemen musí byt mezi jednotlivými řemenicemi napnut a sedět spravně na zubech řemenic(spravne opásani)

K)napnutí řemenu:asi největší problem pro nezkušeneho opravaře(zkušenosti člověk sbíra celý život),napínací kladka je sice udelana klasickou konstrukcí vychyleni na exentrickém čepu,ale neni zde udavana žadna poloha excentru vůči kladce,tzn tuto kladku můžeš libovolně nastavovat-napinat řemen,což je problem....jak poznat spravne napnutí řemenu bez zkušeností...v autorizovanych servisech by meli mít měřící přípravek(ele.přistroj)co měří napnutí řemenu(v jednotkach seem),to taky asi nemaš:D

V chytre knížce píší postup napinani pomocí zavažíčka a vyrobeneho připravku,což popisovat nebudu,nebot pod tuhle metodu bych se nemohl podepsat:aut

Napinací kladku napínaš tak,že otačíš pomocí čtyřhranu excentrem(na excentru je uloženo ložisko te kladky) a jejím nasledným vychylením mimo svou osu napínáš řemen---řemen napni tak aby nešel stlačit mezi oběma řemenicemi přesně v prostřed více než o 5mm...napinaci kladku utahni,vyndej zajištovaci trny a vhodným klíčem (ZA ŘEMENICI KLIKY)otačej motorem po směru otáčení o 720°tj dvě otačky klikové hřídele...toto je kontrola tve prave,pri spravnem nastaveni musi oba trny jít volne zasunout do sveho uložení,trny tam namontuj a povol napinací kladku....tu nasledně opět napni(viz to napinani) a opet utahni tak aby se nemohla povolit(opět je zde dán moment utažení)

motorem znova protoč o 720° a zkontroluj trny...když bude vše OK mě hotovo,mužeš přistoupit k montáži demontovanych častí+naplnění a odvzdušnění chladícího okruhu.....tím bude pravce hotova...

Jedna rada na zaver.....sice si uvědomuji,že motor řady TU se dnes pohybuje okolo 2000kč ale i tech je přeci škoda,nehledě na to,že při špatnem napnutí řemenu muže také k dojit k destrukci motoru(roztržení remenu,jeho vytažení,či přeskočení,dřívější poškození ložiska kladky,či ložiska vodní pumpy,zbytečné větší namahaní ložesek uložení vačkove a klikove hřídele,atd)v době kdy to ani nečekáš....třeba až po 10000kmněkde v zimě daleko od domova:(:aut

PROTO BYCH TUTO ZALEŽITOST PŘENECHAL DOBREMU AUTOMECHANIKOVI,ČI AUTOSERVISU:PONO VE FINALE NA ROZVODECH NIC NENI:),ALE JE POTREBA SI UVĚDOMIT TYTO PRAVADILA A TROSKU SI SROVNAT V HLAVĚ FUNKCI 4DOBEHO SPALOVACIHO MOTORU S ROZVODOVYM MECHANIZMEM TYPU OHC, A MIT RELATIVNE KDE A SČÍM PRACOVAT:)....a pak to jde samo od ruky.....na motorech řady TU jsou rozvody snad nejjednodušší...:papa:papa:papa.

Odesláno

zatím jsem řemen dal podle risky pod krytkou setrvačníku na převodovce a vačku do aretační díry.zítra to ještě zkontroluju vyndáním toho čidla na setrváku a vražením šestky kolíku

[upravil dne 20.3.2010 EXI.60]

Odesláno
Původně zaslal: .mycTD

je treba hledani nepouzivat debilne:

na remeni nejsou rysky? ja to vzdycky nastavoval podle nich.

[upravil dne 20|3|10 .mycTD]

Používal jsem hledání v češtině!to znamená že jsem napsal:\"nastavení rozvodů\" a nic se nenašlo!víc toho našel Atlas!To je hlavně těma trapnýma názvama témat,proto hledání nic nenajde!Kdyby to všichni psali normálně tak to možná bude fungovat...To je muj názor k hledání zde na foru:bacha
Odesláno

Ted jsem se na to díval,ryska na stupnici setrváku je na nule a když zaaretuju setrvak dírou od snímače otaček,tak je pootočený asi o 5cm po obvodu doprava.takže ani jednu z těchto možností radši nepoužiju.zkusím rozvody nastavit podle rysek na řemenu,na řemenici klikovky je ryska,tak dám jednu čárku na řemenu na ni a druhou proti aretační díře na vačce.snad to bude ono.Přiznám se,původně jsem řemen schodil,anihž bych se ujistil kde to má byt proti čemu shodné.Myslel jsem že je aretační díra i v řemenici klikovky,ale není:bacha

Odesláno

Udělal jsem to jak jsem psal výše-podle rysek na řemenu a špatně.Motor zapaloval až po horní úvrati.Tak jsem se nasral a zaaretoval vačku,na setrváku nastavil na stupnici 0 stupnu-horní uvrat,došponoval řemen,otočil jsem párkrát motorem ráčnou. A po startu motor hned naskočil.Podle chodu motoru by to mělo být v pořádku.Uvidím při testovací jízdě,protože předstih jsem měl přesně označený,to znamená,kdybych to měl o zub blbě bylo ba to znát na výkonu.

Odesláno

tu motory mají na přední straně bloku dirku o průměru 6mm a zaskakuje do setrváku. Když už něco takovýho děláš tak si k tomu sežen třeba knihu a pak nemusíš nadávat. Kniha je třeba daleko levnější než destrukce motoru.

Odesláno
Původně zaslal: Capy

tu motory mají na přední straně bloku dirku o průměru 6mm a zaskakuje do setrváku. Když už něco takovýho děláš tak si k tomu sežen třeba knihu a pak nemusíš nadávat. Kniha je třeba daleko levnější než destrukce motoru.

6mm kolik zaskočil o jaký kus jinde,jak jsem psal.nezapomen taky že mám 93rv.Hodně věcí se tam už změnilo.kolík tam stejně znamená horní úvrat podle psaní ostatních.pokud jsi viděl foto,tak je tam přesná stupnice i podle které se dělává předstih tak to musí sedět.
Odesláno
Původně zaslal: EXI.60

Původně zaslal: Capy

6mm kolik zaskočil o jaký kus jinde,jak jsem psal.nezapomen taky že mám 93rv.Hodně věcí se tam už změnilo.kolík tam stejně znamená horní úvrat podle psaní ostatních.pokud jsi viděl foto,tak je tam přesná stupnice na které jsou i čísla ze stupněma(na foto nejsou vidět) i podle které se dělává předstih tak to musí sedět.A myslím si že když jsem po nastavení Xkrát otočil motrem ráčnou,ujistil se jestli při vytažené svíčce háže jiskru skutečně \"těsně\"před horní úvratí a pak teprve startoval,tak jaká pak destrukce.Když jsem potřeboval,tak jste nikdo pořádně neporadily a dnes bude tak deset chytrejch minimálně,to je jak u nás v práci-po bitvě je každej generál.Jinak nic ve zlím
Odesláno

Teda těchhle rozvodů jsem se něco nadělal, ale že by na to měl mít vliv rok výroby....:myslim Prostě díra nahoře a díra dole....

Odesláno

Tak mě to někdo vysvětlete,jak je čidlo otáček motoru,po vytahnutí má díra velikost asi 12mm.pokud tam dám šestku kolík,a dám jej přesně na střed díry od snímače,tak na vačce mě řemen stojí přesně na zubu-nezapadá.Mám teda podle vás všech dát řemen o zub napřed nebo zpátky.někdo mi to prosím vás napište.díky

Odesláno

Tu díru jsem včera našel,což děkuji Capimu,nakonec jsem zjistil,že jsem měl rozvody dobře,protože ta 6mm díra odpovídá rysce na setrváku na stupnici 0 stupnu-viz foto.nezdálo se mi to proto,že ten motor neměl výkon jak má mít.bylo to hlavně tím,než se spálil všechen bordel po opravě a zároven je novej řemen,tak musím hnout s předstihem,jinak moc díky,ze začátku jsem si nebyl nastavením jistej,měl jsem strah,že by mohlo dojít k \"destrukci stroje\"Nejsem úplnej blbec,ale tato věc mě potrápila,starší kamarád z práce mě řekl,že všechny tyto věci řeší literaturou.příště si prvně seženu knihu-\"liederbuch\"jak říkaj soudruzi!A zároven chci poslat do prd. uživatele .mycTD za jeho prasáckej návod,kterej nepochopí ani technicky založený člověk:bacha

[upravil dne 26.3.2010 EXI.60]

Odesláno

A zároven chci poslat do prd. uživatele .mycTD za jeho prasáckej návod,kterej nepochopí ani technicky založený člověk

To snad ne....

Odesláno

hlavně že už jezdí a rozvody sedí:super nechtej vidět co to udělá když si pokecaj písty s ventilama jeden takovej motor se mi dostal do ruky po tom co se mu zasekla napínací kladka a spadnul rozvodák

Odesláno

A ako nastaviť rozvody keď v remenici žiadna diera nieje a zotrvačník to vôbec nemá. Konkrétne ide o motor 1,9 DKZ (XU9JAZ) s dorobenou klímou ( iná remenica) a automatom. Namiesto zotrvačníka je iba plechový kotúč s ozubeným vencom tromi skrutkami prichytený o hydrodynamický menič. V bloku za štartérom aretačný dierka je ale inak nič. Dokonca ani nejaké rysky na venci.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...