fari Odesláno 2. únor 2010 Odesláno 2. únor 2010 máte někdo ponětí o tom jak funguje hydraulika spojky na hdi? uvažuji o výměně pracovního válce spojky, protože mi přijde, že dost nezdravě tlačí na vypínací páku spojky (nebo jak se to nazývá), což shledávám jako možnou příčinu předčasného optřebení spojky viz. http://www.peugeot-club.cz/forum/viewthread.php?tid=68679 předpokládam, že je v tom válečku nějaký samostav???, asi taky nějaká pružina. nemáte s tím někdo větší, či menší zkušenost? a třeba nějakou radu. jak hodně by měl ten váleček tlačit? a taky jak to spravně odvzdušnit? teď jsem to zkoušel kontrolovat jestli to není zavdušněné. no byly tam 3 bublinky, ale vyslapal jsem pár mililitrů (3x jsem slápnul) a najednou mě v nadobce chybělo skoro deci? a pedal se nevracel nahoru... tak jsem dolil kapalinu, zapumpoval jsem asi 20x pracovním válečkem pomocí šroubováku a zase to fungovalo. zkoušel jsem to znovu odvzdušnit (povolit odvzdušňovák - šlápnout - utahnout odvzdušňovák - pustit pedál...prostě normální, jako u všech aut) bubliny tam nebyly, spojka vypíná normálně, jen mi to přijde nějaký celý divný. je taky trošku zvláštní, že přívod brzdové kapaliny z nádoky do hl. spojkového válce vychází z nádobky na úrovni rysky max. brzdové kapaliny. vždyt to nemůže při normálním stavu kapaliny nasát žádnou kapalinu z nádobky??? Citovat
Atamann Odesláno 25. únor 2011 Odesláno 25. únor 2011 Spojkový váleček (ten u pedálu) přenáší tlak kapaliny do pomocného spojkového válečku (ten u spojky). Jsou i jiné názvy. Spojkový váleček si přisává kapalinu z nádoby s brzdovou kapalinou. Vývod z nádobky je sice těsně u hladiny, ale pokud je brzdová kapaliny dolitá, z hadičky vedoucí k spojkovému válečku kapalina vytékala. Ve spojkovém válečku je jedna gumička na pístku. Ta při sešlápnutí dělá ten tlak. Druhá, kruhového tvaru je na čele pístku. Při sešlápnutí se uzavře a při povolení pedálu je volně otevřená. Tím se asi uvolňuje tlak v potrubí nebo doplňuje kapalina do tlakového systému. V pomocném spojkovém válečku je pístek s jednou gumičkou. Ten pístek přenáší sílu na vypínací mechanismus spojky. Když odejde gumička na pístku (u pedálu nebo u spojky), kapalina bude vytékat pod auto. Když se poškodí ta kulatá membrána na čele pístku spojkového válečku, pouze propustí tlak a spojka nebude fungovat. Nikde nic nepoteče. Odvzdušnil jsem to sám. Nasadil jsem asi 1,5 m dlouhou průhlednou hadičku na odvzdušňovací šroub u pomocného válečku. Druhý konec jsem dal do otevřené nádobky brzdové kapaliny. Potom jsem rukou sešlapával a zvedal spojkový pedál. Pomalu, aby se kapalina stačila nasát z nádoby s brzdovou kapalinou. Možná je to zbytečné, ale abych vytlačil vzduch z pomocného válečku (ten u spojky), parkrát jsem odvzdušnění přerušil a zatlačil na vypínací páku co kouká ze spojky a zatlačil ji směrem k motoru. Perfektně se to odvzdušnilo. Citovat
Atamann Odesláno 25. únor 2011 Odesláno 25. únor 2011 Ještě jsem zapomně doplnit, že mám 406, HDI 66kW, r.v. 2001. Jo a proč jsem to vše rozebíral. Zdá se mi, že zejména za studena jde špatně řadit. Když jsem měl sundaný ten pomocný spojkový váleček, bylo mi divné, že ta vypínací páka se nějak viklá. Okýnkem do spojky bylo vidět, že ve vypínací páce uvnitř ve spojce je umělohmotné pouzdro a v něm kovový kulový čep, přes který se jako přes páku asi přenáší vypínací síla na ložisko. To umělohmotné poudro mám asi pěkně vyběhané. Ten kovový čep v tom pěkně lítal. Nebo nevíte, jakou jinou funkci by ten čep měl mít ? V návodu Jak na to jsou fotografie, kdy se síla na spojkové ložisko přenáši přes vypínací páku, upevněnou v tělesu spojky jako hřídel. Ne čep. Ten technický popis mi moc nejde, ale snad to někdo pochopí. Dík za případnou radu. Citovat
ozzy56 Odesláno 25. únor 2011 Odesláno 25. únor 2011 ten vývod z nádobky k hl. válci spojky v úrovni max je u všech aut--důvod je bezpečnostní (kdyby např. praskla hadička k válci spojky, pořád zůstane dost kapaliny pro brzdy) Citovat
ozzy56 Odesláno 25. únor 2011 Odesláno 25. únor 2011 Ataman vypínací vidla je uložena v čepu, čep v plast. ložiscích--při výměně spojky se kontroluje jak je vidla volná a ložiska se mění jinak je to tažná spojka--ložisko spojky se při sešlápnutí pedálu tahá ven z přítlačáku,néé do něho,jako u tlačné spojky Citovat
Atamann Odesláno 1. březen 2011 Odesláno 1. březen 2011 Začal jsem se připravovat na výměnu plastového pouzdra čepu vypínací páky spojky. Z CD-ROM Peugeot jsem zjistil, že moje spojka je BE4R a ta má vypínací páku - vidle uloženou na jednom kulovém čepu. Ten čep dělá oporu pro působení páky. Na jedné straně síla od pedálu, na druhé straně vypínací ložisko. Uprostřed ten kulový čep. Jiné spojky mají vypínací páku navařenou na hřídel. Nešlo by tu vypínací páku nějak dostat ven tím okénkem a vyměnit pouzdro čepu, bez rozebírání spojky? No asi ne. To by bylo jak ten vtip o gynekologovi, co rozebral auto přes výfuk. Jinak se spojkou nemám žádné problémy, jen že zabírá hned u podlahy a občas se hůře řadí, zejména v zimě. Dík, jestlli s tím někdo máte zkušenosti. Citovat
Atamann Odesláno 3. březen 2011 Odesláno 3. březen 2011 Vypínací páku okénkem spojky protáhnout nelze, musí se alespoň oddálit převodovka od motoru. Tak jsem páku dostal ven. Pouzdro je z umělé hmoty, asi mělo být vyztuženo plechem. Oboje se prošoupalo o kulový čep a páka se propadla až na kov a spojka přestala fungovat. Fotky se pokusím přiložit. Nevíte někdo, kde to pouzdro sehnat? Musí se měnit i kulový čep? Pokud to lze. Dík. [upravil dne 3/3/11 21:17 Atamann] vymena spojky BE4.htm Citovat
Atamann Odesláno 20. březen 2011 Odesláno 20. březen 2011 Byl jsem s tou pákou v servisu a řekli mi, že je v pořádku. Chyba je jinde. Tak jsem sundal spojku a talířová pružina byla v jednom místě přetržená - na obvodu. Tím část kruhu neoddálila přítlačák a zlobilo řazení. Koupil jsem spojkovou saku LUK u firmy HASPA za cca 3100,-Kč. Pastu proti povolování šroubů z:mrka 140Kč a snad to bude fungovat. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.