Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Jak používat automatickou převodovku

Recommended Posts

Odesláno

To by mě taky zajímalo, musim zkusit tam v koloně vrazit na rozjezd trojku, uvidime co mi na to automat řekne.

Jinak jezdim normal na D, žádný vyřazování na N, proč bych to dělal, když je to automat. Sportovní režim používám někdy na okreskách, zimní jen na čerstvym sněhu, manuálně si podřadim, když potřebuju rychle předjet. Co se týče náplně, tak mám pocit, že je celoživotní.

MMM: taky mi to někdy trhne, když je to studený a mám ručku

[upravil dne 9/12/09 Ajdamek]

Odesláno

No, tak som si k tomu sadol a zistil som nasledovne:

Za jazdy je zakazane davat paku do polohy N - platí, že ak omylom dojde k zaradeniu N za jazdy, ma sa pockat kym otacny motora spadnu na volnobezne a potom radit nejaky stupen

Pri rýchlosti nad 130 km/h je zakazane volit rychlosti 1-2-3

Okamzite akcelerovat pri zaradenom stupni R

Pokial vozidlo nestoji, je zakazane davat stupne Pa R

...pri radeni z P na R a z N na R je možné ucítiť ráz...

No, tak tolko mudra knizka, inak sa jedna o manual k 306ke, prelistoval som to a docital sa v skratke toto, su to odporucania a prikazy od vyrobcu, tak si myslim ze na tom nieco bude...

Scratch: po meste sa ma jazdit na 3 stupen, ak pri jazde na D citis, ze ti prevodovka casto meni 3 a 4 stupen, nie je to pravidlo:super

Odesláno

Zakázaný jak se to vezme :)

S převodovkou přímo ve 306 sem dělal šílený zvěrstva, během těch 120tis. km v ní nebyl ani měněnej olej a nikdy nebyl sebemenší problém.

Dávat 3 zajízdy je zcela bezproblémová věc, místo použití kickdownu i efektivnější.

Když se za jízdy v té 306 práskne N, R, P, nic se nestane, pojistka.

Při řazení čehokoliv by neměl být cítit ráz, to už značí horší olej nebo problém. To neplatí ale pro silnější motory.

Třeba u toho mercedesu se řazením (rozuměj hýbáním páky) ničí jedna věc - pouzdra táhla. Opravá sada stojí pár stovek. Já mám najeto 270tis. a už je volnější.

U každýho auta je to jinak. U toho Fordu bych byl pravda opatrnější, ta převodovka byla děsná.

Co ale platí obecně, krom terenních aut je, že aut. převodovky ničí tahání. V tom přípůadě je dobrý koupit heavy duty lamely, na což ale každej prdí. Pak je problém u některých výrobců, že dají poddimenzovanou převodovku na silnej motor (především BMW 3, 5).

Edit: Jo a tu trojku si klidně ve městě dávejte, nahlaste pak spotřebu. Je to neopodstatněná věc. Ta 306 řadila 4 přesně v 52km/h.

[upravil dne 9/12/2009 Fusion]

Odesláno

Fusion - Ford resp. GM prevodovka je v poradku, jenom lidi jsou prasata a neumi se k tomu chovat.... Kdo meni olej a serizuje pasy v automatu kazdych 30-40 tkm?

Duvod proc jezdit v meste na 3 neboli s vypnutym OverDrivem. Vsechny automaty maji v ekonomickem rezimu za ukol usporu paliva. Tudiz se automat bude snazit co nejrychleji naskladat nejvyssi kvalt. Klasicky 4stupnovy automat pracuje na principu jedna, dva, tri, zamknout menic a pripojit tzv. rychlobezku, neboli ctvrty stupen. A tady nastava kamen urazu. Ve meste je automat schopen zaradit ctverku, ale pri zapotrebi se opet rozjet musi radit jako blby. Navic automat potrebuje tlak oleje, ale se ziskava konvertorem (menicem), ktery ovsem bude tlacit poradne az se zvysi otacky motoru. Nizky tlak znamena vetsi opotrebeni lamel...

U nekterych prevodovek se nemusi na volici vyskytovat \"trojka\" ja mam treba 1,2,D,N,R a P. Ale pod aretacni pojistkou mam na volici jeste jeden cudlik, ktery vypinam/zapinam funkci O/D.

Odesláno

ok, diky moc, budu tedy jezdit na tri, a jak je to jeste s tim sportovnim a zimnim rezimem, muzu zapinat pri jizde?

Odesláno

Prepinat rezimu samozrejme muzes, tim jenom prevodovce \"reknes\", ze ma radit az ve vyssich otackach...

Opatrnejsi bych byl se zimnim rezimem (pokud ho prevodovka ma), nektere automaty ho maji rovnou spojeny se stupnem dva(vetsinou je u dvojky snehova vlocka) nebo je nekde u volice tlacitko se symbolem snehove vlocky... na zimni rezim prejit jen, kdyz auto stoji...

Jinak male upozorneni, pri spravnem uzivani prevodovky v meste muze trosku stoupnou spotreba.

Odesláno
Původně zaslal: Demo

Jinak male upozorneni, pri spravnem uzivani prevodovky v meste muze trosku stoupnou spotreba.

Takže když budu ve městě řadit jak trubka manuálně, tím přijdu o pohodlí a ještě se mi zvýší spotřeba. To je docela výhra :D

Odesláno

Inac ak mate za jazdy radi smirkanie s pakou tak si nekupovat manual. Presne ako povedal pastorek. Dnes som sa vratil z Michaloviec berlingom a tak som spominal automat v zapchach. Treba si precitat navod k autu a ak tam je nieco pisane ako sa spravat k prevodovke tak to treba aj dodrzat. Lepsie ako sa potom cudovat co sa stalo.

Odesláno
Původně zaslal: Fusion

Každej píše něco jinýho tak si vyber.

Nebo si přečti manuál.

Proč by si měl čístl manuál, když má automat??? :aut

mám automat, nastartovat jde na N a P

jinak pořád D nebo R

1,2,3,4 vůbec

[upravil dne 10/12/09 Ravel]

Odesláno

vsem diky za radu, myslim, ze jsem se diky nim vyhnul spouste problemu, i kdyz, jak to napsat, nevim, jak se k tomu chovali ti prede mnou...

Odesláno

To uz ako sa chovali pred tebou s tym nespravis nic. Chovaj sa k tomu ako najlepsie vies, daj vymenit olej vo firme kde sa tomu rozumeju a tam ti povedia aj v akom stave ta prevodovka je a poradia co dalej. Ja nemyslim ze je v zlom alebo havarijnom stave ak radi normalne. uzivaj si jazdy ak chcves tak sa riad radami a skusenostami co tu boli pisane a vyber si co uznas za vhodne.

Odesláno

Když srovnám verzi s automatem a bez automatu, tak já byl zvyklej udržovat a řadit např. již při 1700 otáčkách, automat řadí tak při 2300 a když jednu kolem 2200 dejme tomu rychlostí 50km/h tak samozřejmě to více žere. Nicméně já vždy přidám a automat přeřadí na vyšší rachlost a otážky klesnou na 1800. Takže s automatem je potřeba trochu si to hlídat, nevím jak vy co automat máte. Jinak jsem ještě přesně nepochopil jak přeřadit na vyšší rychlost. Občas se mi to povede a občas ne. Trochu přidám a ubery a on si někdy přeřadí na vyšší rychlost. Máte to někdo lépe vysledované?

Odesláno

No ja to mam podobne. ten automat ako keby sa trochu ucil a vsimal si ako jazdis. Ked jazdim pianko s lahkou nohou tak radi pri 2000, ked jazdim trosku tvrdsie tak radi okolo 2500 a potom ked zas idem pianko tak za chvilu si preradi pri 2000. Malo by sa to dat aj nejako plynovym pedalom, ale malo kedy sa mi to podari. Myslim ze ked uz chcem aby preradilo tak dam nohu s plynu dole a zas slapnem a vtedy preradi na vyssi stupen.

Odesláno

Žiadny automat neradí vždy pri tých istých otáčkach. Sleduje rýchlosť auta, otáčky motora, zaťaženie auta (sklon cesty) a polohu plynu. Čítal som tu príspevok že automat radí štvorku presne pri 52 km/h. To je kravina. Úplne v pohode sa môže stať že ju zaradí od 2000 kľudne i do 5000. (benzín) To že vyraďovanie rýchlosti na križovatke po 20 tkm \"vykurví\" prevodovku je tiež kravina. O niečo jej zvýši opotrebenie ale určite ju nezničí.

Prosím vás nepíšte sem fámy čítajú to i taký čo nemajú šajnu ako to funguje.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...