Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Stavba vnitřního krbu - tipy, rady, zkušenosti

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj, vzhledem k vyvíjejícím se pracem na našem domě ( a taky příchozivší zimě ) jsem nucen zauvažovat nad zapojením krbové vložky koupené kdysi na jaře. O co mi jde : Vložka je jasná, pod vložku mám koupenej stojan přímo pasující, potom jsem koupil nerezovou rouru, koleno a redukci do šamotového sopouchu v komíně. Instalace je v podstatě blbovzdorná, resp. není na tom co pokazit, vyvážit podstavec, usadit vložku a nasadit roury - jakým směrem je předem dané, protože jsou na jednom konci rozšířené a tudíž je na vložku bez hrubé síly opačně nelze napojit. Nicméně tímto končím a potřeboval bych vědět, jestli ty spoje trubek nečím lepit. Ptal jsem se člověka na prodejně a s odpovědí \" já bych to asi nelepil \" si nejsem úplně jistej. Kdyby šlo o kamna, tak na to kašlu, ale když vezmu v potaz, že to bude obestavěný a dosmrti se na to ( snad ) nebude muset chytnout nevím...

Takže dotaz zní - lepit či nelepit a případně čím a proč.

Druhý dotaz se týká obestavby - nechci stavebnice ( nebydlím na chalupě, chci moderní krb jednoduchýho stylu bez laviček, naskládaných polínek pod krbem a ostatních krávovin. Tudíž zbývá varianta postavit si ten krb sám. Při ceně krbařů a prostudování pár materiálů si myslím, že by to zvládnul postavit i zručnej zedník ( pokud je to hovadina, tak mně opravte ), materiály použiju doporučené ( žádnej Ytong atd. ) nějaké vápenosilikáty, ale zajímá mně jestli izolovat za krbem ( mezi krbem a obvodovou zdí ), kolem vložky, kolem kouřovodu atd.

P.S. pokud se toho moc nedozvím nevadí - pak by přišel v potaz ten krbař, ale i z málo střípků se dá poskládat aspoň nastiňující obraz.

Toť vše..

Jo, a teplovzduch a teplovod rozvod se neuvažuje., jen vložka

Odesláno

Pokiaľ viem, tak u nás na krbe to nieje ničím spojené ani lepené. Musí byť zabezpečený len dobrý ťah komína. SK páskou máme spojené len rozvody tepla ...

Odesláno

No, tak rury sa nelepia, klasicky sa na seba nasuvaju, to je vsetko...

Co sa tyka obstavania, tak ked to mas riesene vlozkou, samotna murovana cast bude plnit viac menej esteticku cast krbu, cize niesu kladene poziadavky na prudenie vzduchu, na prestup tepla atd...to plati pri kachlach napriklad, to by len tak murar nezvladol...

...takze k tvojej otazke si myslim ze sikovny murar ti to z dobreho materialu postavi bez problemov:super

Odesláno

Nelep to, až to budeš chtít vyčistit tak se z toho optákuješ. Ten tmel se používá na komín. Já dělám taky obestavbu vložky, ale do toho bys nešel, veledílo s průduchama do místností.:D:roker:roker

Odesláno

Hadra: urcite to nelep! ... lepia sa kominy, ale murovane, vlozky a ich casti, plechovy vyvod od krbovej vlozky do kominu je iba skladany, neboj sa, dymit ti to nebude, ak sa bojis toho:papa

Odesláno

No, tak jsem to spojil, vyšteloval vložku a ptám se - nechat tomu trochu fóra na dilataci rour? ( jako nechat vložku třeba o půl cm níž, aby ty roury byly volněj, nebo to vyřešit natvrdo aby se roura ani nehnula? )

Odesláno

Dobre stranky, tento obrazok staci

3056.jpg

1 - komínový průduch, 2 - stěna budovy, 3 - izolační prostor nad komorou, 4 - strop teplovzdušné komory, 5 - vzduchová mezera (odvětraná), 6 - tepelně izolační vrstva, 7 - prostor teplovzdušné komory, 8 – kouřovod, 9 - komínová klapka, 10 - kouřová komora, 11 - ohniště uzavíratelného krbu, 12 - přívod vzduchu z venkovního prostoru, 13 - odvětrání izolačního prostoru, 14 - výduch tepléhop vzduchu z komory, 15 - tepelně izolační vrstva, 16 - stěna teplovzdušné komory, 17 - krbová římsa, 18 - ochrana krbové římsy, 19 - přívod vzduchu do komory, 20 - přívod vzduchu z místnosti, 21 - nespalná podlaha před krbem

. . . kazdopadne staci ho klasicky obmurovat kvalitnejsim materialom, ziadne poziadavky na vnutorny tvar atd niesu (resp. podla horneho obrazku to zvladne pochopit kazdy), potom nahod fotky, co ste vykuzlili, krby mam rad:roker

Odesláno

No, tak to je super. Ono v podstatě tak nějak tu vložku zatím mám a tak nějak jsem to i plánoval. Akorát teda nechápu na co je ten izolační prostor - aby se neohřívala stropní konstrukce?

Odesláno

stotožnujem sa s Qckom, akurát u nás sa dá kúpiť izolačné dosky - superizol. Majú roznu hrúbku.Ja som si staval tiež krb sám a na steny som lepil 3cm hrubý superizol. Ostatná výstavba do výšky vložky je hebelu 5cm, a znútra je nalepený superizol 3cm, čo má spolu 8,5 cm.Pozor vzdialenosť medzi vložkou a touto \"stenou\" musí mať tolko cm kolko máš kw-ovú vložku to aby bolo zabezpečené prúdenie vzduchu. Tzv sopúch nad vložkou je z 5 cm materiálu zlepený a zošrobovaný ma troch miestach(istenie). Otvor na výduch tepla sa má rovnať približne vstupnému otvoru pre nasávaný studený vzduch. Ak ho spravíš menší tak ti ho može počase roztrhnúť. Ja som to riešil aj s prieduchmi , no ak to spravíš pochopíš prečo. Cele som to oblepil obkladom a hore je fasádna omietka.Ťoť vše. Ostatné je na tebe však na nete máš dosť inšpirácie. Dobrú chuť k práci

Ten superizol má izolačné vlastnosti asi také , že z vnútra može byť až 1000 stupňov tepla a na dotyk z vonku má max 25 stupňov. Ale aj to je na nete.

[upravil dne 7/11/09 jkmtrnava]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...