Kubrt Odesláno 12. září 2009 Odesláno 12. září 2009 Návod na výměnu termostatu u motoru 2,1TD. Když už jsme to dělal tak se rád podělím a třeba to někomu pomůže:) Termostat kupovaný originál v Peugeot servisu – číslo dílu 133872 – na doporučení technika s hodnotou 80°C (existuje i verze s 85°C) – cena 490,- (neoriginál nabízený v Auto Kelly byl ještě dražší – cca 550,-Kč). Těsnění termostatu (číslo dílu - 1339 66) zakoupeno v servisu Citroen – cena 45,-Kč. Nemrznoucí kapalina do chladiče originál Peugeot 3l – cena za 1l – 168,-Kč. Demontáž a montáž: - Auto nechat vychladnout protože vypouštět horkou kapalinu není nic moc a termostat je blízko výfukových svodů. - Vypustit chladicí kapalinu spodní trubkou chladiče. Stačí kombinačkama vytáhnout pružinu a pak tahem bez kroucení vyndat hadici. Na hadici je těsnící O kroužek který je lépe vyměnit (číslo dílu 1339 94, cena cca 40,- kč) - Zvednutí auta na pravé straně a demontáž pravého předního kola, pro snazší přístup je dobré kola vytočit mírně doleva. - Vyšroubovat 3 šrouby držící víko termostatu. Použil jsme malou ráčnu s prodlužovacími nástavci. Všude je málo míst a a je to piplačka. Hadice z víka termostatu není třeba demontovat. - Všechny 3 šrouby víka termostatu jsou stejné velikosti M6 (klíč 10) a stejné délky cca 40mm. Pod šroubem „3“ je upevněn držák trubky (nevím k čemu trubka je, ale je blízko výfukových svodů). Pro snazší vyjmutí termostatu je potřeba povolit šroub držáku trubky M5 (klíč 8) a držák pootočit. - Termostat stačí jemně vyvyklat. Nový se vloží „baňkou\" k motoru. Žádný otvor ani značku pro TOP jsme nenašel takže je natočení termostatu asi libovolné. - Víko termostatu má osazení pro uložení termostatu s těsněním. Plochy se mě z důvodu nedostatku místa nepodařilo očistit (byl jsem línej odpojit hadice z víka, po jejich odpojení by šlo plochy očistit), ale vše po dotažení těsní. Je vhodné použít trubicovou svítilnu, protože při práci kolem uložení termostatu je málo světla a prostoru. Návod je jen orientační a za případné poškození nebo dokonce zranení nenesu žádnou odpovědnost!.) !!! - Pozor na vodotěsnost světla protože při demontáži vytéká z bloku zbytek chladící kapaliny - !!! !!! - Vzhledem k tomu že se pracuje pod autem důrazně doporučuji auto pořádně podložit a v žádném případě ho nenechávat stát pouze na zvedáku - !!! [upravil dne 26/10/2009 Béďa] bsNq1159 ohodnotil 1 Citovat
punkac Odesláno 12. září 2009 Odesláno 12. září 2009 pěknej návod, nechal bych ho přesunout do té nové sekce \"urob si sám\" pro mě je novinka, že jsou dva termostaty na 85° a 80° mě auto drží při pohodové jízdě v tomto počasí do 130km za hodinu právě teplotu 80°C, asi mam tedy termostat jako ty jaký jsi měl důvod měnit termostat? jak se projeví závada jinak za hezkej návod Citovat
gen.Migen Odesláno 14. prosinec 2009 Odesláno 14. prosinec 2009 Ok...není náhodou termostat tady (viz. foto), mám minimalně jednoho člověka, kterej měnil termostat na 2.1 TD r.v.97 a měl to přesně jak je vyfoceno. Citovat
punkac Odesláno 19. prosinec 2009 Odesláno 19. prosinec 2009 ne je u vodní pumpy, jak bylo popsáno výše Citovat
Benžík Odesláno 14. říjen 2010 Odesláno 14. říjen 2010 Kudy je nejlepší vypustit chladicí kapalinu? Je někde nákej vypoušták? Nebo je možný hadice zaškrtit nákýma svěrkama, aby to nevyteklo? Citovat
comm Odesláno 19. říjen 2010 Odesláno 19. říjen 2010 na chladici mas vypustak. je dole na pravej strane. Citovat
Benžík Odesláno 8. prosinec 2010 Odesláno 8. prosinec 2010 Nebývá u termostatu problem se zarezlýma šroubkama a s jejich utrženim? To se mi stalo u 405... Citovat
antik Odesláno 17. únor 2016 Odesláno 17. únor 2016 Pokud můžete, dejte sem zpět obrázky. Nějak nemam představu, jak to vypada bsNq1159 ohodnotil 1 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.