Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj aldave

podobny problem s klimov som mal aj ja(ono je to v podstate konstr. vada- bolo mi tak povedane)... vznikne to tak ze na slnku sa auto rozohreje (chladiace medium zvacsi svoj objem). Ked sa spusti klima tak zacne chladit no po chvili ju snimac tlaku v systeme vypne. Odstranili mi to tak, ze z media trochu odpustili... mam to uz tri roky a funguje to.

Vyskusaj daj vediet ako to dopadlo

Odesláno
Původně zaslal: VladoK002

Ahoj aldave

podobny problem s klimov som mal aj ja(ono je to v podstate konstr. vada- bolo mi tak povedane)... vznikne to tak ze na slnku sa auto rozohreje (chladiace medium zvacsi svoj objem). Ked sa spusti klima tak zacne chladit no po chvili ju snimac tlaku v systeme vypne. Odstranili mi to tak, ze z media trochu odpustili... mam to uz tri roky a funguje to.

Vyskusaj daj vediet ako to dopadlo

Jak se to vypouští,díky:myslim

Odesláno

Jo docela by mě to taky zajímalo-jak,kde a hlavně jak odhadnout kolik toho upustit,protože to stím vypnutím kvůli tlaku je celkem logické.Díky.

Odesláno

Vypouštění klimy je jednoduché. V místech za světlem spolujezdce jsou nad podběhen dvě trubky na jedné z nich je černá čepička. Ty trubky jsou studené když to chladí. (Pozor na omrzliny) Vyšroubuje se čepička a pod ní je napouštěcí (vypouštěcí ventil). Kolik toho tam má být se měří na tlak, ale kolik??? Loni, při kontrole na to napojili manometr a řekli, že toho je dost. Že je to v pořádku. Ale jak psal Zborda, není mi jasné toto. Když to začne chladit tak se to medium ochlazuje a klesá objem a měl by klesat tlak protože se to chladí? To by nemělo vůbec naskočit a ne vypnout až po půl minutě. I když nevím kdy ta elektronika (jestli hned po startu nebo po půl minutě)začne rozhodovat jestli to má vysoký tlak nebo ne. Ve čtvrtek jedu do autopolepšovny na montáž tempomatu a dám to přeměřit.

Odesláno

Jo když budeš tak hodnej,přeptej se na to,jak je to stím tlakem a objemem a dej vědět,díky.

Jiank to musí bejt spojený s vysokýma teplotama a nějakým čidlem na tlak nebo něco podobnýho,když to ve vedrech nejde.

[upravil dne 3/8/09 rikki]

Odesláno

To že Vám klima vypíná i po čerstvém naplnění, nemusí být tím, že tam je moc chladiva, tohle se děje i když místo např 600gamů určených do klimy je tam třeba jen 400gramů. Je to tím,že je nevyrovnaný tlak na primární a sekundární vetvy klima okruhu, to pak dělá přesně tyto problémy. Dobré je plnit na pořádnejch mašiných plničkách, které si to samy vyvykuují, naplní a natlakují jak je potřeba. K ledničkářovi bych s autem nejel už jen kvuli tomu, že mi tam nedá olej co tam má být a který maže kompresor.

Jinak to čidlo co to vypíná se nejmenuje rezistor jak tu někdo psal, ale presostat, kterej má tři spínací tlaky, jeden je normální stav, sahary první rychlost, při vyšších teplotách druhý stupeň a třetí stupeň tlaku je vypnuto pro přetlakování okruhu, aby nedošlo k podfouknutí těsnění nebo zničení kompresoru.

Proč to dělá až po nějaké době od zapnutí klimy je velmi jednoduché, při stojícím autě je médium vivem slunka rozehřáté na určitou teplotu a médium má určitou rozpínavost při zahřátí, puštěním klimy se to médium ohřeje ještě víc, protože vlivem expanze ve výparníku se medium odcházející do \"chladiče klimy\" zahřívá, proto tam ten chaldič je, ten odvádí vytvořené teplo expanzí.

Pro lepší pochopení systému jak funguje klima přikládám link s popisem i obrázkem, lze to z toho krásně pochopit.

http://www.auto-klima.cz/stranka-popis-funkce-klimatizace-63

Odesláno
Původně zaslal: Xantik

To že Vám klima vypíná i po čerstvém naplnění, nemusí být tím, že tam je moc chladiva, tohle se děje i když místo např 600gamů určených do klimy je tam třeba jen 400gramů. Je to tím,že je nevyrovnaný tlak na primární a sekundární vetvy klima okruhu, to pak dělá přesně tyto problémy. Dobré je plnit na pořádnejch mašiných plničkách, které si to samy vyvykuují, naplní a natlakují jak je potřeba. K ledničkářovi bych s autem nejel už jen kvuli tomu, že mi tam nedá olej co tam má být a který maže kompresor.

Jinak to čidlo co to vypíná se nejmenuje rezistor jak tu někdo psal, ale presostat, kterej má tři spínací tlaky, jeden je normální stav, sahary první rychlost, při vyšších teplotách druhý stupeň a třetí stupeň tlaku je vypnuto pro přetlakování okruhu, aby nedošlo k podfouknutí těsnění nebo zničení kompresoru.

Proč to dělá až po nějaké době od zapnutí klimy je velmi jednoduché, při stojícím autě je médium vivem slunka rozehřáté na určitou teplotu a médium má určitou rozpínavost při zahřátí, puštěním klimy se to médium ohřeje ještě víc, protože vlivem expanze ve výparníku se medium odcházející do \"chladiče klimy\" zahřívá, proto tam ten chaldič je, ten odvádí vytvořené teplo expanzí.

Pro lepší pochopení systému jak funguje klima přikládám link s popisem i obrázkem, lze to z toho krásně pochopit.

http://www.auto-klima.cz/stranka-popis-funkce-klimatizace-63

já to právě plnil na tom automatickém plniči,kde dle typu auta se to plní automaticky na požadované množství a blbne to stejně

Odesláno
Původně zaslal: rikki

No tak dneska nefungovala.Jak je moc veliké teplo,tak při nastartování běží cca 20-30 sekund na plno a pak se vypne a nefouká.Ale když potom stálo v podzemní garáži,kde byl chlad,tak potom fungovala,né tak jak by měla,ale fungovala.Když ale není úplné vedro,ale ani zima,tak fouká,pak vypne a začne foukat po pár minutách,ale slabě,že to moc neochladí.Tak mě někdo řekněte,v čem může být zakopaný pes,když klima neklimuje v horku a k čemu tam teda je.:myslim

toto sa uz neda citat..... problem budes mat asi v tom ze ked je klima studena a tak ti ide ( tlak v teplej casti je ok) ak sa ale zacne vymena tepla ,tak sa ti rapidne zvysi tlak v teplej casti a cidlo ti vypne cerpadlo, pretoze by hrozilo take zvysenie tlaku chladiva ze system by to nezvladol a hrozilo by poskodenie. Ventilator sa ti pusti ako? hned ide na plne bomby?? Ja ked je vonku co ja viem 34°C a pustim klimosku aj na 19,5°C tak chladi ako hovado. Len ked stojim tak po kazdych 30 sekundach sa naplno spusta ventilator kym neochladi chladivo v teplom okruhu, cize vo vymenniku ( chladici). Co sa tyka naplne , treba to dat naplnit tak ako to ma byt...ziadnemu bulovy s chladnickami...ide tam tusim nieco okolo 600 gramov +- 25g. to uz presne neviem ale , ku kazdej masine sa dodava katalog do ktoreho auta kolko coho ide,kolko chladiva,kolko oleja.....

Odesláno

Byl jsem dnes v servisu a napíchli se na počítač a ten zahlásil kromě jiných poruch i špatnou funkci čidla výparníku. Po vymazání hlášky klima maká. čidlo je OK. Uvidíme co ve vedrech nad 33 C. To chce asi nejdřív diagnostiku na PC a pak něco řešit. A tlak v trubkách klimy má být při běžícím motoru za komresorem 10 - 12 bar při venk teplotě 21 C. Já měl 10,2 až 11,4 bar. Tak nemám co řešit.

Odesláno

No já sem byl v Peugeotu napíchlej na pc a žádnou chybu nenašli.Jediné co tam bylo,tak něco o žhavících svíčkách,ale to prý se přesně pozná až bude zima,tak nevím.

Odesláno
Původně zaslal: rikki

No já sem byl v Peugeotu napíchlej na pc a žádnou chybu nenašli.Jediné co tam bylo,tak něco o žhavících svíčkách,ale to prý se přesně pozná až bude zima,tak nevím.

KOLIK TO STÁLO,DÍKY

Odesláno

Ahoj,tak že sem byl v servisu na výměně nápně klimy akdyž to odsával,tak tam bylo pohých 350 gramů místo 590 co tam patří.Tak to vyměnil a zkontroloval,ale problém bude asi jinde.Po zapnutí klimy běžela na plno a pak vypla.Když se ventilátor nastavil na polovinu,tak za chvíli zase zapla a běžela.Říkal,že to můžou být 2 věci-

--buď motorek ventilátoru,když běží na plno,tak se zahřeje a vypne se(asi uhlíky,nebo je už unavenej)

--nobo je něco s ovladacím displejem,nějaký odpor nebo něco tam,už nevím,co přesně říkal

Tak že je asi zatím lepší nedávat jí naplno,ale jen na půl a začít s tím ventilátorem.Nevíte kolik stojí a kde se dá sehnat za dobrý peníz a jak je náročné to vyměnit??Prý se to moc dobře neopravuje,je tam ještě něco nalisovaný.Tak že výměna.A co říkáte na ten displej,je to taky možná příčina??Díky.

Odesláno

No s naplnov nesuhlasim z rikkim.Vcera som bol dat robit klimu prestal chladit takze naplne tam ma byt 390g a nie 590g daval mi to manik co robi pre peugeot a ja som mal posraty este tlakovy ventil a odpadnuty konektor ku kopresoru ktory isiel do skratu riadiaca jednotka mi nic nehlasila.Doplnenie a otlakovanie 5€,oprava cidlo,konektor dezinfekcia klimi,diagnostika +praca 60€.Teraz to fachci naplno ako ma.:papa

• O 2 týdny později...
Odesláno

Ano rikki, máš pravdu 390 je málo: myslim, je tam kolem 540 +/- nějaká tolerance.

Ted k větráku, je to tam opravdu nalisovaný, ale jde to opravit, chce to pevné nervy, já musel vyměnit ložisko, začínalo se zadrhávat. Ložisko pořídíš za nějakých 39 Kč, ventilátor kolem 3500Kč, což je rozdíl.:potlesk ložisko je kryté z obou stran je běžně k dostání, používá se také v malých vrtačkách.

P 307 Break 100kw

• O 2 týdny později...
Odesláno

Tak mi taky klima přestala chladit ... ( 307 SW 1.6 HDI/ 80KW ... 144.000km .... digiklima dvouzónová, r.v. 2006)

Nejprve jsem si všiml, že chladí- fouká méně v zóně u řidiče ( uprostřed levý výfuk jakoby přicpaný)

Dále se mi zdálo asi měsíc, že již chladí klima nějak méně- nemá takový výkon jako dříve

Při zapnutí klimy poslední měsíc jsem slyšel jakoby syčení

A z ničeho nic přestala chladit úplně

Tak nevím, zdali stačí doplnít chladivo ... ?

[upravil dne 6/9/09 jindra73]

• O 7 měsíců později...
Odesláno

Tak to tu zase trochu oživím,když se blíží chlazení vnitřku auta.Já sem zjistil,že to u mě nemá nic společného s klimatizací,ale asi to bude ventilátorem.Jak je venkovní teplota vyšší než 20° tak když pustím ventilátor,tak se po určité době vypne a to ať je nebo není zapnutá klimatizace,zapne se to až po určité době cca. 1-2 minuty a tak dokola.Myslíte že je špatný ventilátor,nebo je to v něčem jiném??A kolik by asi tak stála oprava??Díky.Jo v zimě to nedělalo,ventilátor běhal v pohodě.

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Měl jsem problémy s aut.klimou,děravý chladič(kondenzátor),2x mi plnili chladivo ve 2servisech a oba 450gramů.Ptal jsem se ,jestli to není málo.Prý zadává i rok výroby a víc chladiva mají starší modely.

• O 9 let později...
Odesláno

Zdravím mám taky problém z klimatizací u své 307.Klimatizaci mám manuál, chladivo doplněno, po nastartování je vidět že spojka sepla protože vidim že se toci i střed na kompresorů, ale auto prostě nechladi i když běží kompresor. Neví někdo kde by mohl být problém. Děkuji za radu. 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...