Zdemour Odesláno 10. duben 2009 Odesláno 10. duben 2009 Dobrý den, chystám se nechat vyměnit v servisu olej ve 207 1,4 benzin 90k. (Nepodařilo se mi zjistit jaký tam je z výroby, pod kapotou je pouze štítek Total Quartz Activa, bez dalšího číselného označení) Volal jsem do dvou konkurenčních značkových servisů, v jednom mi řekli, že do uvedeného motoru mění polosyntetiku 10W40, v druhém zase že pouze syntetiku 5W40, cenový rozdíl je cca 800 Kč. Tak nevím do kterého ..., prosím o radu Upraven nazev prispevku, kvuli lepsi vystiznosti. Ferry [upravil dne 10/4/09 Ferry] Citovat
Ferry Odesláno 10. duben 2009 Odesláno 10. duben 2009 viskozitni specifikace neni tak dulezita, nizsi viskozita ma vyznam predevsim v zime, pri studenych startech, oba dva oleje 10W40 a 5W40 maji horni plusovy teplotni interval stejny, takze kdyz nemrzne je to jedno, rozdil v nich je opravdu jen v dolnim minusovem intervalu teplot. Jinak hustsi olej se pak pouziva predevsim u starsich motoru s vetsimi vulemi vzniklymi provozem, kde zvysenou viskozitou oleje je mozne ponekud omezit jeho spotrebu. Co je pri vyberu oleje smerodatne, je vykonnostni specifikace, oznacena jako ACEA nebo API, je predepsana vyrobcem motoru a byva vetsinou uvedena v prirucce k autu. Tuto je potreba dodrzet. Rozdeleni syntetika - polosyntetika - mineral je prezity mytus, na ktery je lepsi zapomenout a k rozliseni oleju ho vubec nepouzivat, nerika totiz o oleji naprosto nic a je zcela mimo. Cili pri vyberu oleje, zjistit, jakou vykonnostni specifikaci pozaduje motor, viskozitni specifikaci je mozne zvolit vicemene libobolne ( pokud neni predepsana vyrobcem, coz by ale bylo uvedeno v prirucce ) a znacku zvolit dle sympatii, popr. ceny doporucil bych asi Total 9000 nebo Total 7000 ( internetove ceny za 5l baleni jsou pro prvni 850-900Kc a pro druhy cca 600-650Kc ) Citovat
Mojo2 Odesláno 10. duben 2009 Odesláno 10. duben 2009 v servisní knížce je tabulka, ktere oleje pro jaky motor se pouzivaji v pripade, ze se pro motor da pouzit syntetika i polosyntetika, tak je na rozhodnuti servisu co tam nalejou, kazdopadne pokud se tam jednou zacne lejt syntetika/polosyntetika, tak je dobry dodrzovat zvolenej typ a nemíchat to u 308 pro motor 1,4 Vti 90k doporucuji 0w30 nebo 5w30 [upravil dne 10/4/09 Mojo2] Citovat
pastorek Odesláno 10. duben 2009 Odesláno 10. duben 2009 Původně zaslal: Zdemour Dobrý den, chystám se nechat vyměnit v servisu olej ve 207 1,4 benzin 90k. (Nepodařilo se mi zjistit jaký tam je z výroby, pod kapotou je pouze štítek Total Quartz Activa, bez dalšího číselného označení)... Total Quartz Activa by mal byť zhodný s Total Quartz 7000. Do 100 tkm by som odporučil 5W-40 a nad 100 tkm zase 10W-40. Tu máš odporúčania výrobcu. Dámumové rozpätie ti možno nebude sedieť ale pri všetkých to je rovnaké. www.pepanet.sk/servis/207.pdf [upravil dne 10/4/09 pastorek] Citovat
homat Odesláno 24. duben 2009 Odesláno 24. duben 2009 Pro všechny EP motory je povolen pouze olej 0W30 A3 nebo Ineo ECS C2 (A5). Oba oleje jsou plně synntetické. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.