Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

ja mam 205 60 r 15 (zimne)

alebo 205 55 r 16 :) (letne)

2jarajarda: preco by mali byt na zimu zbytocne siroke 205-ky?? napriklad ja, sa chcem v zime citit co najbezpecnejsie, tak isto aj v lete, ak by som mal na vyber radsej by som volil sirsie sice s vacsim valivym atd atd odporom a drahsie ale bezpecnejsie, centimeter sirky navyse nie je vela ale aspon nieco..

Odesláno

v zimě na sněhu a sněhové břečce jsou bezpečnější užší gumy,protože mají menší styčnou plochu s vozovkou a při

dané hmotnosti vozu se spíše zaboří do sněhu a drží stopu. ;)

v létě je lepší širší guma na suchu--problém je jen při najetí na vodu (aquaplaining) ve vyšší rychlosti

Odesláno
Původně zaslal: farky

2jarajarda: preco by mali byt na zimu zbytocne siroke 205-ky?? napriklad ja, sa chcem v zime citit co najbezpecnejsie, tak isto aj v lete, ak by som mal na vyber radsej by som volil sirsie sice s vacsim valivym atd atd odporom a drahsie ale bezpecnejsie, centimeter sirky navyse nie je vela ale aspon nieco..

Kamaráde.... to je fyzika základní školy.... čím větší styčná plocha.... tím více ti to bude klouzat... takže doporučuju.... na zimu zvolit 195/65 a na léto klíďo něco širšího... na suchu to sedí super, hlavně v zatáčkách!!!

Odesláno

to je ale některým zbytečný vysvětlovat. Už jsem se setkal s tím, jak se dáreček s Golfem divil, že se s jeho 225/45 R17 nemůže na sněhu rozjet, když tam má tak široký zimní gumy :D

Odesláno
Původně zaslal: PnR

sry ze sa vam tu babrem, ale ak nedajboze budete mat nejaku nehodu tak vas poistovna nebude musiet vyplatit lebo ste nemali rozmer pneu aky mate mat. to uz je kus vecsia starost ako 2000korun od policajtov :o

To jako fakt jo???? hej tak to jsem nevěděl.... ale tak když mě jednou nabořil nějakej jouda... ( to jsem měl ještě Astru ) tak si ten likvidátor vůbec kola nefotil a na rozměr nekoukal...

Odesláno
Původně zaslal: barmann

to je ale některým zbytečný vysvětlovat. Už jsem se setkal s tím, jak se dáreček s Golfem divil, že se s jeho 225/45 R17 nemůže na sněhu rozjet, když tam má tak široký zimní gumy :D

:potlesk:D:D:potlesk No tak to je ovšem borec..... sice jsou ty uzoučký kolečka ( např. Fábie ) fakt děsně hnusný, ale kolikrát jim to v té zimě závidím.. :)

Odesláno

Ondra.fencl: to zalezi asi skor od toho likvidatora ale je to dalsi z dovodou na ktory sa poistovna moze vyhovorit ;)

btw staci sa pozriet s akymi kolesami sa jazdi relly na snehu. ;)

Odesláno

V TP mám 195/65/15, alt. 205/60/15. Letní mám teda ty 205/60/15 Dunlop Fast Response, Zimní jsem chtěl Contiky TS810, jenže ty přestali dělat a byla to jediná asymetrika (jsem na ně zatíženej) z rozměru 205/60/15, takže zimní mám Dunlop Winter Response 195/65/15. Na sněhu toho moc nenajezdim, takže mi přijdou ty širší účelnějsí i v zimě. Jinak s oběma je naprostá spokojenost.

Odesláno

cim sirsia pneu tym vecsi povrch ta spaja s cestou => na cm2 mas nizsi tlak. tj ak je nejaka kasa alebo podobne s uzsimi pneu sa \"prepadnes\" cez nu az na asfalt a zo sirsimi sa ostanes smykat na povrchu.

je to ako na lyziach napr. ked mas lyze a postavis sa na sneh ostanes na nom hore, ked si ich das dole prepadnes sa nizsie

Odesláno
Původně zaslal: PnR

cim sirsia pneu tym vecsi povrch ta spaja s cestou => na cm2 mas nizsi tlak. tj ak je nejaka kasa alebo podobne s uzsimi pneu sa \"prepadnes\" cez nu az na asfalt a zo sirsimi sa ostanes smykat na povrchu.

je to ako na lyziach napr. ked mas lyze a postavis sa na sneh ostanes na nom hore, ked si ich das dole prepadnes sa nizsie

Což o ledu, suchu, na navlhlém povrchu říci nelze a myslím, že je výhodnější mít větší plochu. Já nad tím hodně přemýšlel a hodně hledal. http://www.levnepneu.cz/faq.html#uzsi%20zimni Jiná situace ovšem je v případě aquaplaningu. Rovněž spotřeba se teoreticky může lišit, ale nevím, jestli měřitelně.
Odesláno

Edison

přesto,že jsi hodně přemýšlel a hodně hledal--máš snad pravdu jen v případě sucha a navlhlého povrchu.To nejsou moc zim-ní podmínky,že? Ona ta zimní pneu má jezdit i na sněhu a břečce...A tam je lepší užší. Je to vždycky kompromis,kde ta

zimní guma nejvíce jezdí--zda ve městě,nebo na horách. A taky složení gumy je u zimních jiné...

Já jsem například letošní zimu nepřezouval--když nebyl sníh,jel jsem svým,když byl,jel jsem druhým :P:)

Odesláno
Původně zaslal: Edison

Důvod?

To máš jako na zamrzlém rybníku.... teoreticky dejme tomu, že jedeš 20km/h po tom rybníky... v jednom případě na bruslích a v druhém jen s botama.... najednou bude před tebou prasklina v ledu a ty budeš chtít zatočit.... na brislích úplně v pohodě....a s botama bych tě chtěl vidět - jak budeš zatáčet!!!!!

Pochop to - menší styková plocha ( pneu na vozovku ) znamená ve sněhu a na ledu lepší jízdní vlastnost..... to si pamatuj.... a nebo se podívej sem co se ti stane s letňákama!!!

Odesláno

Letňáky tu nesrovnávám... A s botama a bruslema je to myslím irelevantní příklad. To je jako bys stovnával zatáčení drážních vozidel na namrzlých kolejích s pneu na namrzlé vozovce. Pokud budem uvažovat shodné principy, je to skutečně o vysoce odborné diskusi na bázi výpočtů adhezních poměrů a vlivů (počítat to neumím, ale dovedu si to tak nějak představit). Ovšem dokonce na nejrůznějších površích a poměrech, ve kterých se na nich pohybujeme. No, vcelku se dá říct, že můj názor se více kloní k tomu, co je uvedeno v linku ode mě (a není to tojediný, co jsem o tom četl).

Odesláno
Původně zaslal: ozzy1956

Edison

přesto,že jsi hodně přemýšlel a hodně hledal--máš snad pravdu jen v případě sucha a navlhlého povrchu.To nejsou moc zim-ní podmínky,že? Ona ta zimní pneu má jezdit i na sněhu a břečce...A tam je lepší užší. Je to vždycky kompromis,kde ta

zimní guma nejvíce jezdí--zda ve městě,nebo na horách. A taky složení gumy je u zimních jiné...

Já jsem například letošní zimu nepřezouval--když nebyl sníh,jel jsem svým,když byl,jel jsem druhým :P:)

V jedné věci se určitě shodnem: Jde o okolonosti, za jakých je pneu užívána. Já do hor jezdím minimálně, kolikrát byla tady zima třeba na dálnicích taková že by tam byly nejlepší hřeby? Zkrátka o kompromis je naprosto vždy. ;-) Abych měl třeba čtvery gumy a přehaoval to podle toho, kam zrovna jedu (hřeby, úzká zimí, široká zimní, sym/směr....) To bychom se z toho asi zbláznili, že). Všechno má zkrátka svá pro a svá proti. Já přeci jen napsal svůj názor a taky jsem řekl, proč ho mám. A proč sem někdo píše cosi o tom, žemám celoročně jezdit naletních vůbec nechápu. Asi mu došly argumenty.
Odesláno
Původně zaslal: Ondra.fencl

Původně zaslal: farky

Kamaráde.... to je fyzika základní školy.... čím větší styčná plocha.... tím více ti to bude klouzat... takže doporučuju.... na zimu zvolit 195/65 a na léto klíďo něco širšího... na suchu to sedí super, hlavně v zatáčkách!!!

fyzika zakladnej skoly ale na hrubej vrstve snehu, ja sa vasinou vozim po odhrnutych cestach a po asfalte, a na asfalte je urcite bezpecnejsia sirsia guma,

samozrejme zalezi kto v akych miestach v zime vacsinou jazdi.. ak tu vsetci jazdite furt len po zasnezenych neodhrnutych horskych cestach tak to je zas ine trochu :D

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...